AMSTERDAM – 88 procent van de Nederlandse bevolking maakt zich niet of nauwelijks zorgen om zijn of haar digitale veiligheid. Dat blijkt uit eigen onderzoek onder meer dan 1500 mensen. Sinds het uitbreken van de coronacrisis is er sprake van een explosieve toename aan cybercriminaliteit. Toch blijkt uit onderzoek dat lang niet iedereen maatregelen heeft genomen.

Dat maar één op de tien Nederlanders zich wél zorgen maakt is opvallend. Zeker als je de cijfers afzet tegen hetzelfde onderzoek dat we vorig jaar hebben uitgevoerd. “In 2019 gaf 61 procent van de Nederlanders aan zich heel soms of zich helemaal geen zorgen te maken”, aldus Arjan van Hattum, Security Officer. “Deze ontwikkeling is bijzonder want er zijn de afgelopen jaren steeds meer risico’s bijgekomen. Online veiligheid is een onderwerp dat ook veel in het nieuws is. Daarnaast hebben mensen thuis steeds meer apparaten waar ze online mee zijn en dat maakt hen steeds vatbaarder voor aanvallen. Nederlanders moeten zich echt bewuster worden van hun online veiligheid.”

Bezorgd

Twee derde van de respondenten vindt dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor veilig internet thuis. “Het is mooi om te zien dat de Nederlander zichzelf ook verantwoordelijk voelt”, vertelt Arjan van Hattum. Maar daar ligt ook meteen zijn zorg. Het blijkt dat men niet altijd heel handig omspringt met die verantwoordelijkheid.

Uit het onderzoek komt namelijk naar voren dat een vijfde van de Nederlanders niet over een virusscanner beschikt. Sinds vorig jaar is er, ook daar, geen progressie geboekt.

Thuiswerkend Nederland treft weinig tot geen maatregelen

De uitbraak van het coronavirus heeft bij de meeste huishoudens geen verandering teweeggebracht in hoe zij denken over digitale veiligheid. Ruim de helft van de respondenten (52 procent) geeft aan dat de coronacrisis vooralsnog niet of nauwelijks van invloed is geweest op hun houding ten opzichte van cybersecurity. Bijna een kwart (23 procent) van de Nederlanders geeft aan geen maatregel getroffen te hebben om veilig gebruik te maken van het internet als ze vanuit huis werken.

41 procent van de respondenten geeft zelfs aan dat ze thuis niet eens goed weten of ze via een beveiligde verbinding werken. Slechts zes procent van de Nederlanders is sinds het uitbreken van het coronavirus anders gaan denken over digitale veiligheid.

Radio-interview

Onze Security Officer, Arjan van Hattum, sprak over dit onderwerp op NPO Radio 1. Luister het interview hier terug.

Deel dit:

Reacties

 1. Henk schreef:

  En zo babbelt iedereen zijn eigen zegje. Niemand weet wie er gelijk heeft en gaat voorbij aan het feit dat het INTERNET nog vogelvrij is. Als we willen dat het door iedereen gebruikt wordt, dan moet het dus foolproof zijn. Zolang dat niet het geval is blijft deze onzin doorgaan.
  Vergelijk het met je auto. Je bent geen automonteur. Je kunt hem alleen bedienen. Je hebt de “garantie” dat hij de basis dingen gewoon doet. Hij heeft op gezette tijden onderhoud nodig en dat doe je niet zelf maar daar ga je voor naar een specialist. Dan heb je de “garantie” dat hij het een bepaalde periode gewoon doet. Van Tford tot Tesla. Het principe is nog steeds hetzelfde.

 2. Edwin schreef:

  @XS4ALL: Zorgen om digitale veiligheid nemen blijkbaar af maar zorgen over het functioneren van XS4ALL nemen toch wel heel erg toe…

  Met name de manier hoe de verschillende afdelingen van de klantenservice met klanten om gaan. Ik vind het zeer teleurstellend dat ik de laatste meerdere malen contact heb moeten opnemen met de klantenservice omdat gemaakte afspraken niet worden nagekomen (ook al zijn ze bevestigd). Elke keer weer je verhaal doen…in de wacht gezet worden en vervolgens gewoon de hoorn er op gooien. Of : ‘ik verbind u door en zet u even in de wacht zodat ik het probleem aan mijn collega uit kan leggen’. Ja hoor…en klik…’nee meneer, mijn collega heeft niets uitgelegd alleen doorverbonden’…

  Waar gaat dit naar toe? Wat is dan nog überhaupt een reden om de naam XS4ALL in de lucht te houden? Het niveau is gezakt naar de klantenservice van KPN (ophangen, doorverbinden, srcipt voorlezen etc). Waarom dan nog bij XS4ALL blijven? Wie van @XS4ALL kan mij overtuigen om niet op te zeggen? En ja, jullie mogen contact opnemen.

  @XS4ALL #XS4ALL

 3. Ruud schreef:

  WI-FI is wat mij betreft de zwakke schakel.
  Er zijn zoveel tools te vinden om je WI-FI verbinding te kraken, dat is beangstigend.
  Ook zijn er al kastjes te vinden ,voor amper 80 Euro om jouw WI-FI internetverkeer te volgen.
  Overigens heb ik voor Xs4all gekozen om de helpdesk en de mogelijkheid om via de Fritzbox en de internetinstellingen in Mijn Xs4all het veiligheidsniveau te bepalen om zo min mogelijk open poorten tot het internet te hebben.
  Dat biedt geen andere provider voor consumenten in Nederland. Ik hoop ook dat KPN deze eigenzinnige club zijn gang laat gaan.

 4. Ad schreef:

  De bemerkingen die ik in de reacties terug kan vinden doen mij vermoeden dat het steeds gaat om reacties van diegene die (zeer) goed op de hoogte zijn van wat er aan de hand is.
  Ik behoor niet tot die groep. Het gebruik van jargon maakt het voor mij als gewone gebruiker onmogelijk om te oordelen waar het over gaat laat staan dat ik met de reacties/adviezen wat kan doen.
  In het geval XS4all zich met name richt op de groep insiders/deskundigen zou het fijn zijn dat uitdrukkelijk aan te geven om daarmee te voorkomen dat gewone gebruikers zich in de woord/jargonwatervallen verslikken. In het geval xs4all zich bezorgd maakt/ wil inzetten voor de gewone gebruiker adviseer ik de toon/taal te veranderen.

 5. Martin schreef:

  Uit voorgaande reacties blijkt al dat het begrip “digitale veiligheid” een heel verwarrend begrip is. Het gaat om tal van zaken zoals misbruik van je identiteit (dit gebeurd echt héél vaak, ook in Nederland en heeft vaak zeer ingrijpende gevolgen), misbruik van je bank(app), oplichting (scam email en via apps, telefonisch), nep verkoop websites die naast je geld ook graag je bankgegevens willen hebben, het versleutelen van je computers voor financieel gewin middels een virus en wat voor zaken ze tegenwoordig al niet meer verzinnen. Om maar te zwijgen van de “Silicon Valley” en andere bedrijven die er hun business model van gemaakt hebben om complete archieven met data van iedereen aan te leggen (je krediet score). Inmiddels maakt een VPN echt niet meer uit voor hun (Facebook, Google, Apple, Twitter), ze weten exact wie je bent via allerlei slinkse truukjes. Vanaf een openbaar netwerk een (gratis) VPN maken naar je eigen Fritzbox (zie AVM documentatie) of een andere VPN kan je beschermen tegen “man-in-the-middle” pottenkijkers op dat netwerk, maar beschermt je dus niet tegen de rest. Veel komt neer op je eigen inzicht en (technische) kennis van dit soort zaken. Het is overduidelijk dat velen totaal niet weten wat er allemaal misbruikt wordt op het internet en dus ook onbevangen in de rondte browsen, app-en en vrolijk elk mailtje openen en de linkjes volgen. De nachtmerrie van elke systeembeheerder in elk bedrijf (die verantwoordelijk wordt gesteld voor “digitale veiligheid”). Ze plaatsen ook geheel vrijwillig hun hele leven op de “sociale” sites. Wat wil de gemiddelde hacker nog meer? De meeste bedrijven hebben al lang versleutelde toegang systemen (zoiets als Citrix or VPN’s). De onnozelheid van de werknemers (en ook vaak hun bazen) is het grootste probleem. Daarom blijft het ook alle keren weer fout gaan en zal het ook niet gauw veranderen.

 6. Henk schreef:

  Het is al jaren aan de gang en het wordt steeds erger, maar de grootste veiligheidsgrap is en blijft toch wel dat de grootste privacyschenders zoals de Overheid, Google en Facebook “voor de digitale veiligheid van burgers zorgt” door nóg privacygevoeligere data van burgers te eisen. “Want dan weten we dat jij het bent.” Alsjeblieft zeg!

 7. Peter schreef:

  Infogram gemaakt met jullie cijfers, misschien ook handig voor jullie om te delen.

  Mvg,
  Peter

 8. Edwin schreef:

  XS4ALL levert geen VPN dus vandaar mijn opmerking. Ik zeg dus niet dat ze het niet kunnen, alleen dat ze het nu niet doen.

  De VPN in de FB is toch alleen voor een benadering van je eigen netwerk als je niet thuis bent? Of kun je buitenshuis via de FB weer het web op en heb je dan VPN? Dat is mij dan weer niet bekend…Ben benieuwd hoe dat werkt en hoe je dat instelt. Dat heb ik op de site van AVM nog nergens kunnen vinden (alleen van buiten naar binnen).

  • Piet schreef:

   Inderdaad XS4ALL levert geen externe VPN, maar een externe VPN levert geen extra veiligheid die een internet provider niet zou kunnen leveren. Zoals gezegd “De extra functie van een externe VPN ten opzicht van je eigen internet provider is alleen maar dat je internet gebruik minder makkelijk naar jou is te traceren en om te doen alsof je je ergens anders op de wereld bevindt. ”

   Met de VPN server in je Fritz!Box werk je inderdaad op je eigen netwerk (hoewel UDP multicasts in het eigen netwerk niet terechtkomen op de VPN verbinding).
   Als je dan het internet op gaat (browser, email, bankieren, netflix etc) dan doe je dat dus ook alsof jegewoon thuis bent, via de XS4ALL internet verbinding. Dat is het echte nut van de VPN via je Fritz!Box, daarmee heb je dan een encrypted vebinding en kan degene die jou de internet verbinding buitenshuis levert niet meekijken met wat je allemaal doet en typt, ook niet als man-in-the-middle. Je hebt namelijk een encrypted verbinding met thuis en gaat via thuis effectief het internet op.
   Daarbij vertrouw ik mijn eigen internet provider meer dan een externe VPN provider als het over meeluisteren gaat.

   • Edwin schreef:

    Ik denk dat ik het al gevonden heb op de site van AVM…

   • Edwin schreef:

    Klinkt prima maar snappen doe ik het toch niet helemaal (noob…I know).

    Als ik van buitenaf inlog op de FB, hoe kom ik dan (van buitenaf) via de FB weer op internet? Ik zit dan toch alleen op de inlogpagina van de FB? Of mis ik hier echt iets..Ik kan dat namelijk op de site van AVM ook niet vinden. Bedoel je dan remote control op een draaiende pc (die thuis staat)?

 9. Rien Voets schreef:

  Veel respondenten weten waarschijnlijk niet eens wanneer je goed beveiligd ben.
  Ik ga ook er ook vanuit dat ik bij XS4all goed beveiligd ben.

  • Edwin schreef:

   Die verantwoordelijk zou ik niet volledig bij je provider willen leggen. Bij XS4ALL kun je gratis gebruik maken van F-secure maar je blijft zelf verantwoordelijk over de werking daarvan: updaten, aanzetten etc. Daar scherm je wel wat mee af maar dat is toch wat anders dan werken via een veilige (VPN) verbinding. Daar doen je dan ook zelf voor te zorgen (of je werkgever). Mijn werkgever doet dat en daarnaast heb ik zelf ook een VPN. Voor een paar euro per maand heb je een goede VPN.

   • Piet schreef:

    En waarom zou een externe VPN veiliger zijn dan via je provider. Als een VPN provider die beveiliging kan regelen, dan kan een internet provider dat ook. De extra functie van een externe VPN ten opzicht van je eigen internet provider is alleen maar dat je internet gebruik minder makkelijk naar jou is te traceren en om te doen alsof je je ergens anders op de wereld bevindt. Wat beveiliging betreft zou je internet provider hetzelfde kunnen den, zelfs beter.

    Een werkgever gebruikt VPN om je veilige toegang tot het netwerk van je werkgever te geven en om te kunnen zien wat je met de internet verbinding doet.

    Het vertrouwen in de internet beveiliging vanuit XS4ALL is bij (nog) wel zo groot dat ik voor kritische taken buitenshuis de ingebouwde (gratis) VPN server van mijn Fritz!Box gebruik. Dan werk ik dus effectief vanuit huis, ook al zou ik aan de andere kant van de wereld zitten.