Gebruikt u al jaren dezelfde makkelijke wachtwoorden, terwijl u eigenlijk best weet hoe onveilig dat is? Dan hebben wij geweldig nieuws: XS4ALL KEY. De veiligste digitale kluis om al uw wachtwoorden in te bewaren. En best of all: het is een fluitje van een cent.

Bankieren, belastingaangifte doen, vakanties boeken, shoppen, series kijken, muziek luisteren of tickets voor een evenement regelen. We kunnen het zo gek niet bedenken of we doen het online. En bij vrijwel iedere online dienst moeten we een nieuw account aanmaken, met elk weer een gebruikersnaam en wachtwoord. Naast onze NAW-gegevens koppelen we hier bijvoorbeeld ook creditcardinformatie aan. Denk bijvoorbeeld aan websites zoals bol.com of booking.com. Vanaf de bank lekker makkelijk in één klik iets bestellen.

Voorkom risicogedrag
De keerzijde is dat deze toename van internetgebruik ook veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. In 2017 is 4,9% van de 15-plussers gehackt. In het merendeel van de gevallen betrof het inbreken op een e-mailaccount, web- of profielsite (bron: Cybersecuritymonitor 2018). Om goed beschermd te zijn is een uniek wachtwoord per account essentieel. En dat wachtwoord moet ook nog eens ‘sterk’ zijn. Dat wil zeggen: hoe meer tekens, hoe beter. Dan komen ook nog cijfers, hoofdletters, kleine letters en speciale tekens om de hoek kijken. Voor de hand liggende woorden, reeksen, etc. zijn taboe. Denk bijvoorbeeld aan ‘wachtwoord12345’.

Dat allemaal onthouden is niet te doen. Met risicovol gedrag zoals wachtwoorden in een bestandje op de computer zetten of naar uzelf e-mailen tot gevolg. U herkent het misschien wel. Als uw computer een keer besmet raakt met malware, heeft u de poppen aan het dansen.

Wij vinden niet alleen vrij toegang tot het internet belangrijk, maar ook dat dit veilig kan. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de mensen gebruikmaakt van dezelfde wachtwoorden voor verschillende accounts. Van de ondervraagden zegt 45 procent hun wachtwoorden gewoon te onthouden. 1 op de 5 mensen schrijft ze op een briefje. Ook dat is niet echt veilig. Slechts 1 op de 10 mensen gebruikt een wachtwoordmanager. 9 op de 10 Nederlanders moeten wel eens hun wachtwoord resetten omdat ze het zijn vergeten. De helft van de ondervraagden vindt het moeten veranderen van wachtwoord irritant of vermoeiend. Opmerkelijk, want 6 op de 10 mensen zegt bang te zijn voor cybercriminelen die uit zijn op hun geld of hun gegevens.

Dé oplossing
Gebruik daarom een zogenaamde ‘wachtwoordmanager’. Dat is een digitale kluis en webadresboek ineen. U slaat er onder andere de volgende informatie op: webadres van de onlinedienst (xs4all.nl bijvoorbeeld), gebruikersnaam en wachtwoord. Wanneer u dan met uw browser naar een website gaat, wordt automatisch uw gebruikersnaam opgevraagd en ingevuld. U kunt er ook uw creditcardgegevens op een veilige manier bewaren.

XS4ALL-klanten krijgen voortaan zo’n wachtwoordmanager standaard bij het internetabonnement: XS4ALL KEY. De barrière om zelf zo’n app aan te schaffen nemen wij daarmee weg. Tenminste, als u nog geen wachtwoordmanager heeft. XS4ALL KEY hebben we ontwikkeld met onze cybersecurityspecialist F-Secure, autoriteit op het gebied van online veiligheid. U kent ze misschien wel van onze beveiligingssoftware. Ze wonnen dit jaar voor de 6e keer de Best Protection Award.

Uw gegevens zijn veilig
Alle informatie die in uw digitale kluis staat, is volledig versleuteld. Deze beveiliging bestaat uit een hoofdwachtwoord en één van uw apparaten. Bijvoorbeeld ‘n laptop of smartphone waarop XS4ALL KEY geïnstalleerd is. Een kwaadwillende die alleen uw hoofdwachtwoord óf alleen uw smartphone in handen heeft kan dus alsnog niet inbreken. De kans dat ’n crimineel uw smartphone, toegangscode én hoofdwachtwoord in handen heeft is nihil. De versleuteling die door XS4ALL KEY gebruikt wordt, is hetzelfde soort dat over de hele wereld allerlei gevoelige informatie beveiligt.

De gegevens in uw kluis zijn anoniem in de cloud opgeslagen en kunnen door niemand worden uitgelezen, omdat alleen u het hoofdwachtwoord en uw apparaat in handen heeft. Sterker nog: als u alle apparaten die toegang hebben tot de kluis reset of kwijtraakt, dan is uw kluis ook niet meer terug te halen. Dat is een verstandige afweging tussen gebruiksgemak en veiligheid.

Met XS4ALL KEY wordt het een stuk makkelijker om uw online accounts veilig te gebruiken en het overzicht te houden. U hoeft geen verschillende moeilijke wachtwoorden te onthouden, maar slechts één sterk hoofdwachtwoord. XS4ALL KEY checkt zelfs of uw wachtwoorden veilig zijn en niet worden hergebruikt bij uw andere accounts. Niemand kan bij uw data behalve uzelf – maar dat is wel de minimale eis van zo’n dienst, al zeggen we ‘t zelf.

Onze klanten ontvangen de komende weken meer informatie over deze nieuwe dienst. Geen zin om te wachten met installeren? Check dan xs4all.nl/key.

XS4ALL is de beste keuze voor online veiligheid. Benieuwd waarom? 

Lees meer over veiligheid

– – – – – – – – – – – – – – – – – –

UPDATE:
We zien veel reacties op ons blog. Wat goed om te zien dat er zo veel mensen betrokken zijn bij veilig wachtwoordgebruik. We hebben veelgestelde vragen hieronder voor u beantwoord:

Hoe zit het met KPN?
We begrijpen dat er vragen zijn over het strategisch voornemen van KPN om met één merk verder te gaan. Op dit moment kijken we naar de juiste invulling van deze strategie, waarbij de belangen van XS4ALL-klanten en XS4ALL-medewerkers voorop staan. Voorlopig verandert er niets: zoals altijd blijven wij ons inzetten om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Voor wat betreft XS4ALL KEY: wat er ook gebeurt, de applicatie, uw digitale kluis en de inhoud daarvan kunnen nooit door ons of KPN verwijderd worden. Door niemand, behalve u. Mocht u uw abonnement bij XS4ALL beëindigen, dan heeft u nog steeds toegang tot uw kluis. In dat geval zou alleen de synchronisatie van uw kluis tussen uw apparaten niet meer werken.

Windows en macOS… maar geen Linux?
Uit klantonderzoek blijkt dat de meeste mensen momenteel geen wachtwoordmanager gebruiken. Van deze groep heeft het overgrote deel een computer met Windows of macOS. Bij ons onderzoek naar wachtwoordmanagers hebben we ook bekeken hoe haalbaar het is om XS4ALL KEY beschikbaar te maken voor Linux. Vanwege het kleine aantal Linuxgebruikers, loont het momenteel niet om Linux te ondersteunen zonder concessies te moeten doen aan de ondersteuning van XS4ALL KEY op de overige besturingssystemen. Denk hierbij aan het ontwikkelen van belangrijke kwaliteitsaspecten zoals het gebruiksgemak van de applicatie.

Closed versus open source
XS4ALL KEY is ontwikkeld in samenwerking met onze partner F-Secure. F-Secure is een beursgenoteerd bedrijf, toonaangevend binnen de Security-wereld en heeft onlangs voor de 6e keer de “AV-TEST-Best Protection” prijs gewonnen.

In 2018 heeft een externe en onafhankelijke partij een audit uitgevoerd op KEY. Hieruit zijn de aanbevelingen overgenomen en verwerkt in een nieuwe update van KEY. Er zijn geen kwetsbaarheden aangetroffen.

Open source biedt absoluut het voordeel dat ‘iedereen’ kan bijdragen om een applicatie beter te maken, bijvoorbeeld door bugs en beveiligingsproblemen te identificeren en te verhelpen. Wij zijn bij XS4ALL dan ook een voorstander van open source applicaties en we maken hier zelf ook gebruik van in verschillende systemen en producten. Echter, soms bieden ‘closed source’ oplossingen een betere functionaliteit, gebruiksgemak en vaak de ondersteuning van een toegewijd team waarmee een hoog niveau van kwaliteit behaald kan worden. Na een zorgvuldige analyse op allerlei domeinen kunnen wij met de volste overtuiging ons vertrouwen uitspreken over F-Secure en de wachtwoordmanager KEY.

Deel dit:

Reacties

 1. Bully schreef:

  Waarom niet gewoon je hersenen gebruiken, wel eens van slimmigheidjes welke heel makkelijk te fabriceren zijn maar waarvoor je toch even verder moet kijken dan je neus lang voor is.

  Gebruik niks geen briefje, geen passwordmanager of wat dan ook op welke browser dan ook.
  Alle PC’s heb ik zo ingericht dat men toch overal bij kan komen middels een speciaal tooltje, kan je helemaal zelf maken en dat gebruik ik al vanuit het oude MSX tijdperk.

  Om een tipje op te lichten, het gebruikt de eerste tracks van een HD welke normaliter zelden gebruikt wordt,
  Ga maar in de eerste MSX nummers neuzen, je komt het vanzelf wel tegen.
  Immers als je er geen moeite voor wilt doen ben je het ook niet waard om het echt te willen gebruiken

  Bully, de nerd

 2. Walter schreef:

  Lastpass premium gebruik ik al lang , maar wordt steeds duurder, Dus ben nu XS4ALL KEY aan het testen.
  Werkt best goed, maar 2 factor authentication zit er niet in., en dat is best een risico tegenwoordig.. Even goed over nadenken dus.

 3. Greet schreef:

  Vreemd ik moet mijn eset smart security (virus killer) eerst verwijderen.
  Maar dat ga ik mooi niet doen.
  Jammer !

 4. Theo schreef:

  #KPN maffia
  Nee thanks ik heb al jaren Lastpast, Totaal geen vertrouwen in een maffianaad KPN.

  Dat XS4all maar eerst terug zelfstandig wordt, en gaat scheiden van KPN, dan praten we verder.

 5. Angela schreef:

  Wij gebruiken al jaren KeePass op de PC’s (Windows en Linux) en de mobieltjes, met het database bestand in de XS4ALL webspace.
  Als ik het artikel lees, dan heeft de nieuwe service wat meer extra’s t.o.v. KeePass die nuttig zouden zijn.
  Maar……. KPN………

 6. ja schreef:

  “We typically need to ask at least for your email address, phone number, and name to be able to provide our services. The individual services also collect additional data directly both on our service and from your device and related data traffic. In cases of such automated collection, the focus of data collection is on our services, not on your private data.

  The service and interaction-specific policies explain in more detail the personal data collected per service type.”

  Ik weet al genoeg, ik d8 dat XS4ALL iets deed met privacy????

 7. Herman Onstenk schreef:

  Ik zou eigenlijk ook wel eens antwoorden van Xs4all willen zien aangaande bovenstaande vragen !

 8. En wat wanneer Xs4all overgaat naar KPN? Hoewel e.e.a. wel een goede zaak is ben ik het vertrouwen wel kwijt dat alles blijft bij KPN zoals bij xs4all

  • Angela schreef:

   Inderdaad, totaal geen enkel vertrouwen in KPN en ik zal dus ook echt dan voor Plan B kiezen of naar een andere provider op zoek gaan.

 9. Hans Zorn schreef:

  Prima initiatief! Ben zelf Keepass gebruiker op meerdere apparaten met een gemeenschappelijke keyfile op mijn xs4all account (webdavs). Dat werkt goed maar misschien is Key nog handiger. Een importmogelijkheid voor Keypass files zou dan wel handig zijn. En oja, Key werkt prima in Wine op Linux!

 10. J.L. van Bommel schreef:

  Ik gebruik al jaren tot volle tevredenheid Keepass. Alle wachtwoorden en het hoofdwachtwoord om erbij te komen staan op een USB-stick.
  Mocht deze stick ooit in andere handen vallen dan kan men toch niet bij de wachtwoorden komen omdat daarvoor een zgn. sleutel nodig is. In deze sleutel heb ik heel veel tekens verwerkt zodat het, hoop ik, erg moeilijk is om deze te kraken.
  De bestanden van deze USB-stick heb ik ook op 2 andere sticks gekopieerd welke ik regelmatig update met bestanden van de eerste stick. Mocht een stick de geest geven dan is dat dus geen probleem.

 11. Frits schreef:

  Harde schijf defect > nieuwe harde schijf erin > besturingssysteem en data herstellen vanaf backup-schijf > pc niet meer herkend door KEY > geen toegang meer tot wachtwoorden?

  Is dit een realistisch scenario?

 12. Dirk Engelage schreef:

  Twee vragen;
  – Is dit ook te gebruiken op een Linux (Xubuntu) systeem? Dat lees ik namelijk nergens (wel Windows, MacOS en Android).
  – Zelf gebruik ik al langere tijd Lastpass op zowel mijn computer als telefoon en tablet. Is KEY nou echt beter? En waarom dan?

 13. Jan Bakker schreef:

  Is er ook integratie met Edge? Mozilla Firefox heeft problemen met opslaan van de zoekhistorie: dus die heb ik weggegooid.

  En hoe zit het met KEY als XS4ALL opgepeuzeld is door het arrogante KPN? Moet ik dan weer op zoek naar een andere wachtwoordmanager?

 14. Henk schreef:

  Gewoon een aparte partitie aanmaken en die beveiligen met bitlocker en klaar

 15. Theo Kishna schreef:

  Omdat xs4all over een tijdje niet meer bestaat zoals aangekondigd door eigenaar KPN: Hoe kan F-Secure borgen dat ik als gebruiker hun product kan blijven gebruiken. Dus ook, The Day After xs4all?

 16. Robert schreef:

  Voor iedereen met iOS daar werkt het ook op alleen moet je een afwijkende route volgen.

  1. Installeer eerst xs4ALL Key op bijvoorbeeld je Mac
  2. In de app store download je F-Secure Key
  3. Op de Mac vraag je in xs4ALL Key om een Syncronisatie Code in (Apparaten Verbinden)
  4. Deze code voer je in onder Apparaten Verbinden in F-Secure Key
  5. Voer het wachtwoord in van xs4ALL Key

  En dan werkt het geheel en sync tussen de verschillende iOS devices en MAC werkt zonder problemen.

 17. TonyR schreef:

  Bij het installeren van F-Secure Key kreeg ik de melding dat Eset security niet compatible is en moet worden verwijderd.
  Toch jammer dat de ene Security niet samenwerkt met de andere

 18. Hans Lunsing schreef:

  Het stelt me teleur dat Xs4all Linux weer niet ondersteunt. Het is maar goed dat Linux gebruikers meerdere goede alternatieven hebben zoals KeePassX.

  • Michele Possamai schreef:

   Het is gewoon en f-Secure product onder eigen label. Daar kunnen ze dus vrij weinig aan doen.

 19. Kees schreef:

  Het is niet voor iOS. Zo obscuur is een iPhone toch niet?

  • Michele Possamai schreef:

   Lees de bovenste reactie even. Dat staat uitgelegd hoe je het op een iPhone kan installeren

 20. Freek de Bruijn schreef:

  Op zich een sympathiek initiatief. Zelf gebruik ik al jaren KeePass, wat open source is en wel ondersteuning heeft voor Linux. Vooral het feit dat F-Secure KEY niet open source is, is voor mij een groot nadeel. Dat maakt het heel moeilijk voor onafhankelijke security experts om te controleren of het systeem waterdicht is.

 21. W. schreef:

  Ik kies er voor om mijn usernames en paswords te bewaren op een USB-STICK. Bevalt prima.

  • HennY schreef:

   Totdat je die usb-stick verliest en de vinder voor de grap het ding in z’n pc prikt. Dan lijkt mij dat het ineens een stuk minder goed bevalt. Of zie ik nu iets over het hoofd?

   • Michele Possamai schreef:

    Dat, en USB sticks hebben de irritante eigenschap dat ze zomaar ineens dood kunnen gaan. Zomaar *poef* zonder waarschuwing ineens geen bit meer te lezen of te schrijven.

 22. Sam schreef:

  Gewoon een word document dat ik versleutel via AxCrypt…….

  Het master password bij een goede vriendin voor het geval ik onder een twaaltonner terecht kom en zij mij financiën moet regelen…

 23. Jelbert schreef:

  Ehhm een cloud is gewoon de computer van een ander, en die computer kan erg lek zijn:
  https://arstechnica.com/information-technology/2015/06/hack-of-cloud-based-lastpass-exposes-encrypted-master-passwords/
  Leren we nou nooit wat van de geschiedenis?
  Zo handig die cloud, tot dat het gaat regenen…

  • Thomas schreef:

   Het door Jelbert aangehaalde artikel (https://arstechnica.com/information-technology/2015/06/hack-of-cloud-based-lastpass-exposes-encrypted-master-passwords/) geeft een goede samenvatting van de technische uitdagingen en dilemma’s.

   “The [LastPass] hack is sure to reopen the age-old debate about the wisdom of storing dozens or possibly hundreds of passwords in the cloud. Even when those passwords are robustly protected, as they appear to have been by LastPass, many experts say the cloud remains an unsuitable storage environment given the vulnerability of Internet-facing servers.

   Then again, end-user computers are also notoriously easy to compromise, making it hard to argue there’s any safe haven for such sensitive data. As Ars has long documented, the risks of using no password manager at all are also significant. Further compounding the password predicament are studies showing vulnerabilities in specific password managers that make it possible for attackers to obtain vault contents.”

 24. Mike schreef:

  Toen Geha nog bij XS werkte was dit allemaal niet nodig

 25. Ton schreef:

  Automatisch invullen werkt niet op mijn Samsung Galagy tab3, Android 8, het schijnt dat het alleen werkt op Android 9.

 26. Frank schreef:

  Mja…..

  Closed source, alleen voor windows en ios…

  Ik zeg keepass. Open source en een port naar vrijwel elk systeem.

  Leuke reclame, maar als dit het nieuwe xs4all gaat worden bij kpn, oei.

 27. Aai schreef:

  Niets mis met een briefje.

  Helaas WEER geen ondersteuning voor Linux gebruikers net als met de virusscanner. En ook geen ondersteuning voor iOs.

  Ik had liever gehad dat ze met een pos bericht over het volgende zouden komen: “XS4ALL kijkt of het Nederlandse vpn aan klanten kan aanbieden ” https://www.security.nl/posting/555279/XS4ALL+kijkt+of+het+Nederlandse+vpn+aan+klanten+kan+aanbieden

  • HennY schreef:

   Een briefje. Ik geloof serieus dat ik inmiddels wel 250 accounts heb. En het zou me ook niet verbazen als het er 100 meer zijn. Dan kun je beter spreken over een schriftje dan over een briefje. En dan: hoe veilig is zo’n briefje/schriftje nou helemaal? Daar hoeft maar een of andere onverlaat beslag op te leggen of je bent reddeloos verloren.

 28. Peter Ooms schreef:

  Kansloze koppelactie…. het heet nu xs4all.nl met de betrouwbaarheid dat het dan wel goed zit en hoe zit/gaat dat straks bij/met KPN ?
  Ik zou het veel belangrijker vinden op welke wijze xs4all/kpn mijn privacy blijft beschermen…. ook tegen slepende (semi)overheden.

  Krijg ik de source/mutaties te zien om te controleren dat de password-manager idd veilig is ?
  Hoe lang duurt het voordat je/ik moet gaan betalen , voor de dienst…… ?
  een geintje wat banken vroeger ook al hebben uitgehaald !!!!

  Ook jammer dat de technische Linux (nog maar te zwijgen over Unix) doelgroep, totaal voorbij gelopen wordt. Ergens snap ik dat ook wel want dat zijn, gemiddeld gesproken, geen goedgelovige tante Truusjes. En idd, zoals al genoemd, is de briefjesmethode+achter/voorlooopcode voor doorsnee gebruikers vele malen duidelijker te gebruiken.

  Wanneer KPN echt voor privacy zou gaan zouden zij zich veel harder moeten maken voor bescherming daarvan. Met de hackwet – per 1 maart 2019 – zal ook KPN (en xs4all) zich beschikbaar moeten houden om mijn apparaten zoals met ene password-manager te openen. Geen haar op mijn hoofd zal er aan denken om mijn wachtwoorden bij een EU/NL bedrijf te gaan bewaren.

  Voor de rest een goed initiatief wat inspeelt op media-gedoe naast al die andere over elkaar buitelende diensten die (onze) wachtwoorden willen verzamelen.

  O ja…… xs4all.nl moet zelfstandig blijven en haar ideologische waarden blijven verdedigen.

 29. Geert schreef:

  XS4ALL moet blijven!!

  • Angela schreef:

   Inderdaad, absoluut geen KPN.
   XS4ALL op afstand en de KPN vertrouwelingen weer uit de directie….!
   Ook ik ben weg als KPN de assimilatie van XS4ALL doorzet.

  • Ruud Vorster schreef:

   Ben ik mee eens en als ze niet blijven dan blijf ik ook niet !

 30. Simon schreef:

  Zouden er nou echt mensen zijn, die zo naïef zijn dat ze echt denken dat zo’n kluis veilig is? Ik ben zo achterdochtig dat ik denk dat er altijd een achterdeur in zit.
  Zijn zij fout, of ben ik het?

 31. Ouwe zeur schreef:

  @Fred,
  Briefje in de fysieke kluis en de sleutel naast het geweer onder het hoofdkussen ;D

  Wat nog veel makkelijker is, niets wat belangrijk is via de computer of telefoon doen. Gewoon met je luie r*** naar een kantoor gaan en in de rij een praatje maken met de andere wachtende. Gezellie toch?

  • HennY schreef:

   Betalingen zijn per definitie altijd belangrijk toch? En hoe had je dat dan bv. voor je gezien bij alle mensen die lange dagen werken of door ziekte en/of handicap aan huis gebonden zijn? Dat heeft met luie r*** niks te maken.
   Ik omarm de digitalisering en ik lach me altijd een scheur in m’n broek om al die mensen die menen dat vroeger alles beter was. Lekker onder die steen blijven liggen. Slaap lekker.

   • Louis schreef:

    Ben 67 en inderdaad was het vroeger niet beter, integendeel. Zou wel 100 willen worden, want ik ben vreselijk nieuwsgierig hoe alles zich zal ontwikkelen.
    Wat betreft het Key-initiatief van XS4ALL? Ik gebruik KeePass2, open source, te gebruiken op zowel mijn Windows- als op mijn Linuxmachine. Nee, Key van XS4ALL zal ik hoogstwaarschijnlijk nooit gaan gebruiken.

 32. Patrick schreef:

  @Eef Hartman: zolang er goede browser extensies zijn is er niet zo’n probleem t.a.v. Linux. En dat zeg ik als fervent Linux gebruiker. Ditt produkt betreft trouwens F-Secure Key wat xs4all nu onder eigen label promoot.

  Ik ben vooral benieuwd in hoeverre dit functionele en technische meerwaarde heeft t.o.v. de vele andere wachtwoordmanagers die er bestaan, denk aan Lastpass, Bitwarden etc. etc. Ik heb daar eerlijk gezegd mijn twijfels over.

 33. Eef Hartman schreef:

  Linux gebruikers worden weer eens niet ondersteund, dus ik zal het toch bij mijn huidige technieken moeten laten.

 34. Fred schreef:

  Wat is er mis met “het briefje” onder je toetsenbord of naast je monitor? Zijn cybercriminelen zodanig gehaaid dat ze met de webcam om een hoekje kunnen kijken en dan d.m.v. OCR het password te ontcijferen voor de juiste website?

  Zoals in het verleden al eens bij QI is gezegd, de crimineel die fysiek bij jou inbreekt en jouw PC steelt heeft niet de prioriteit om al jouw online accounts af te gaan met de passwords van het briefje, laat staan dat hij het briefje gaat opzoeken als het ergens anders ligt. Digitaal is alles veel makkelijker te kraken en veel meer slachtoffers te vinden met veel minder risico om gepakt te worden.

  Het briefje kan niet handig zijn in bepaalde situaties waar mensen/kinderen baat hebben bij fysieke toegang tot de pc/apparaat (b.v. ouderaccount), maar deze zullen minder complex hoeven te zijn, zodat je ze makkelijk kan onthouden en dus niet hoeft op te schrijven. En tegen de tijd dat kinderen dat kunnen gaan hacken zijn ze hun tijd vooruit.

  Als je goed nadenkt over het gebruik (wie heeft fysiek toegang), kan het briefje een veiliger alternatief c.q. geheugensteun zijn en minder onveilig zijn dan over het algemeen gesuggereerd wordt. En misschien laat je een woord/deel weg en staat er dus alleen b.v. “horse battery sTaple”. Het woord “CorrRect” kan je dan zelf nog wel onthouden.

  • kijoverjeschouder schreef:

   Een cloud is net zo veilig als de beheerder van die cloud wil. Waar staat die cloud? Wellicht in China?
   als ik alles zo lees ga ik toch nog steeds voor een excel file die dagelijks van hd a naar hd b gaat en random naar extern hd in de SCHUUR. Inderdaad niet alles invullen en 1 bepaalt woord/cijferreeks onthouden en dan heeft de NSA het nog knap lastig.Ouderwets, omslachtig en waarschijnlijk vervelend.
   NOOIT een webcam gebruiken, je staat versteld waar je kan “meekijken”.
   Geregeld je echt belangrijke wachtwoorden aanpassen ( W10,spaargeld, digid)
   Minimaal 1 vertrouweling het wachtwoord van je excel file geven en het is geborgd,toch?
   Denken we nu echt dat dat wij interessant zijn?
   Als ik jullie was zou ik mij meer zorgen maken over ps2d,

  • Michele Possamai schreef:

   Denk ook eens aan brand. “Beveiligd” betekent meer dan alleen beveiligd tegen misbruik.

   En voor welk nieuw of gewijzigd wachtwoord en nieuw kopietje bij je tante in de kluis leggen is redelijk vervelend.