Vanaf vandaag levert XS4ALL alle nieuwe consumenten aansluitingen standaard met zowel IPv4 als IPv6. Hiermee is XS4ALL een actieve deelnemer aan de World IPv6 Launch. Op 6 juni 2012 zullen Internetbedrijven en andere organisaties in de hele wereld IPv6 officieel in gebruik nemen. Onder de deelnemers zijn onder meer Facebook en Google.

Patrick Kinders, technisch directeur van XS4ALL: Het is nu tijd om de uitrol van IPv6 in de volgende versnelling te zetten. Uiteindelijk moeten al onze klanten natuurlijk gewoon over IPv6 beschikken, zonder dat ze daar iets van merken en zonder dat ze daar iets voor hoeven te activeren! 

XS4ALL levert al enkele jaren IPv6 verbindingen, maar tot nu toe moesten klanten zelf IPv6 aanvragen. Bijna 19.000 hebben tot op dit moment zelf IPv6 geactiveerd, waarmee XS4ALL nog steeds de grootste leverancier is van IPv6-connectiviteit aan particulieren in Europa. Dat blijkt uit cijfers van RIPE NCC, de organisatie die de IP-adressen beheert voor het Europese deel van het internet. Nu het aantal IPv4 adressen wereldwijd uitgeput raakt, is het tijd om de volgende stap te zetten en IPv6 standaard te gaan leveren.

IPv4 uitgeput
Elke computer op internet heeft een IPv4-adres, maar door de enorme groei die het internet heeft doorgemaakt, zijn die adressen bijna op. De voorraad IPv4-adressen is uitgeput. Daarom is het belangrijk om IPv6 in gebruik te nemen. Met dat nieuwe protocol is een vrijwel oneindig aantal adressen beschikbaar zodat er geen belemmering is voor verdere groei van het internet. In delen van Azië zijn de IPv4-adressen al een tijd op. Daar worden alleen nog IPv6-adressen uitgedeeld, legt Kinders uit. Stel nu dat ik vanuit Nederland wil mailen met iemand in Azië, dan moet ik wel over een IPv6 verbinding beschikken. 

IPv6-dag
Op 6 juni vindt de internationale IPv6 Launch Day plaats. XS4ALL zal die dag op een symposium in Amsterdam rapporteren over haar ervaring als grootste IPv6-provider.

Lees meer over XS4ALL en IPv6

Lees meer over de World IPv6 Launch

Meer informatie over het symposium in Amsterdam Toegang gratis (na registratie)

Deel dit:

Reacties

 1. Juerd says:

  Misschien kan XS4ALL de eigen mailservers eens IPv6-bewust maken, zodat in één keer alle klanten, zelfs die nog geen IPv6 gebruiken, tóch kunnen mailen met die hypothetische Aziaten :P

  http://ip6.nl/#!xs4all.nl

  (Verder: goed bezig, XS4ALL. Ook al is het nog niet perfect, jullie zijn een stuk verder op weg dan andere Nederlandse ISP’s!)

  • Timo says:

   De XS4ALL MX’en zijn inderdaad nog niet bereikbaar via IPv6.

   Dat is voorlopig ook nog niet echt noodzakelijk, omdat elke organisatie minimaal wel IPv4 adressen heeft voor de mail infrastructuur, verder bestaan er bijvoorbeeld nog vrijwel geen betrouwbare IPv6 DNS blacklists, wat spamfiltering tot een behoorlijke uitdaging maakt.

   Wel zal smtp.xs4all.nl op afzienbare termijn een AAAA record gaan krijgen.

   • Juerd says:

    Klopt helemaal, maar vanwege de misleidende opmerking in het persbericht móést ik natuurlijk wel even reageren :)

 2. gerard says:

  jammer dat ipv6 niet tot het standaard dienstenpakket behoort. bij mij werkt het niet op mijn fritzbox 7360 met laatste firmware…

  • Sylvester says:

   IPv6 is standaard bij alle Only verbindingen. Er is op dit moment wel een issue bekend bij lijnen met TV op een specifieke DSLAM. De oorzaak is bekend en de netwerkbeheerder is de centrales aan het updaten.

   • Timo says:

    Het upgraden van de DSLAM’s ligt momenteel overigens stil ivm een windstilte periode die KPN hanteert rond het EK voetbal. Er worden pas weer DSLAM’s geupgrade tussen 4 juli en begin augustus (Olympische Spelen).

    Een aantal klanten zal dus op z’n vroegst rond 4 juli een werkende IPv6 verbinding kunnen maken.

 3. Bas de Bakker says:

  Het voorbeeld klopt niet. Om met die persoon in Azie te mailen heb ik als consument geen IPv6 nodig, ik maak toch alleen maar verbinding met de SMTP server van XS4ALL (of bijvoorbeeld met de Gmail web server).

  • Eric Zuur says:

   Het klopt wel als je zelf een SMTP server draait.

   • Marc says:

    Dan klopt het nog steeds niet. Er zijn verschillende IPv4 – IPv6 tunnel technieken. En deze tunneling wordt absoluut niet bij de eindgebruiker gedaan, maar bij de provider.