65% van de Nederlanders heeft nog nooit van een web tracking blocker gehoord of weet niet precies wat het is. Arjan van Hattum, security officer bij XS4ALL, weet er gelukkig meer van.

Wat is een web tracking blocker?

“Een web tracking blocker wordt ook wel ad blocker genoemd. Als je het zo noemt, weten veel meer mensen waarover het gaat. Toch blijkt uit onderzoek dat slechts 1 op de 3 Nederlanders zo’n ad blocker, of web tracking blocker, heeft geïnstalleerd. Het gaat om een stuk software dat uw sporen op internet uitwist, met het doel dat advertentieplatformen geen gegevens over u kunnen verzamelen. Die doen dat door onder meer ‘tracking cookies’ op uw computer achter te laten. U kent het wel: u koopt iets via het internet en nog dagen erna krijgt u advertenties voor hetzelfde product te zien als u op internet surft. Een ad blocker voorkomt dit.”

Wat levert een web tracking blocker op?

“In de eerste plaats bent u verlost van hinderlijke advertenties. Het surfen gaat hierdoor ook iets sneller. Een tweede voordeel is dat u anoniemer blijft op internet. Advertentienetwerken bouwen op basis van uw surfgedrag een profiel op, waarin ze met allerlei slimme algoritmes zaken als geslacht, leeftijd, hobby’s maar ook politieke voorkeur proberen te voorspellen. Deze informatie wordt dan gebruikt om gepersonaliseerde advertenties weer te geven, of kan in het geheel worden doorverkocht aan andere partijen die de informatie gebruiken om hun eigen data te verrijken. Veel mensen vinden het niet fijn dat er op deze manier met hun gegevens wordt omgegaan. Een ad blocker staat niet toe dat uw apparaat verbinding legt met zo’n advertentienetwerk om zo uw surfgedrag in kaart te brengen.”

Gratis?

“Er bestaan goede gratis ad blockers, zoals uBlock Origin en Ghostery. Niet alle websites stellen het gebruik van een ad blocker op prijs. Sommige blokkeren zelfs de toegang. U kunt in uw ad blocker uitzonderingen maken en cookies op dergelijke websites bijvoorbeeld toestaan. Maar dat kunt u dus zelf bepalen. Online kranten melden soms dat een ad blocker ten koste gaat van de inkomsten die nodig zijn om journalistiek te kunnen bedrijven. Dat klopt, maar dat maakt het nog niet juist dat zo’n mediapartij uw surfgegevens in ruil wil voor toegang tot het nieuws. Content produceren is inderdaad niet gratis. Gelukkig zie je steeds vaker dat consumenten ook direct voor content kunnen betalen. Dan kunt u de journalisten financieel steunen.”

XS4ALL en uw online veiligheid

XS4ALL is de beste keuze voor online veiligheid. Benieuwd waarom?

Lees meer over veiligheid  >

Deel dit:

Reacties