Op 8 juni 2011 is het Wereld IPv6 Dag. Op die dag werken veel grote websites samen om te testen wat er gebeurt als een groot deel van internet via zowel IPv4- als IPv6-adressen bereikbaar is. Het is een soort testvlucht op het internet zoals dat er op redelijk korte termijn uit gaat zien. Na 24 uur testen gaat alles weer terug naar de oude situatie.

Tot nu toe zijn de meeste websites alleen via IPv4 (Internet Protocol versie 4) bereikbaar. De bijna 4 miljard IPv4-adressen zijn echter zo goed als op. In de nabije toekomst zullen sommige internetgebruikers dan ook geen IPv4-adres meer kunnen krijgen, en zullen er websites zijn die geen IPv4 adres meer hebben. De opvolger van IPv4 is al in de jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkeld en heet IPv6, maar een IPv4 adres kan geen IPv6 adres bereiken en vice versa. Daarom is het nodig dat alle apparatuur met een IP-adres zowel een IPv4- als een IPv6-adres krijgt, dat noemen we “dual stack”.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Veel apparatuur en veel providers ondersteunen nog geen IPv6-adressen, al worden het er langzaam steeds meer. Nu zijn er in de loop der jaren heel wat manieren bedacht om bijvoorbeeld via een internetverbinding met alleen een IPv4-adres toch ook IPv6-adressen te kunnen bereiken. De meeste van deze zogenaamde transitietechnieken zijn echter niet volledig betrouwbaar en niet berekend op grootschalig gebruik. Veel modems, routers en besturingssystemen zoals Windows en Mac OS X hebben zo’n transitietechniek ingebouwd, als gedeeltelijke voorbereiding op een dual stack internet. Deze opties zijn (gelukkig) niet altijd standaard ingeschakeld.

Weet u of uw apparatuur zo’n ingebouwde transitietechniek heeft? De meeste mensen weten dat niet en merken daar nooit wat van, omdat er nog maar weinig websites zijn die zowel een IPv4- als een IPv6-adres hebben. Een klein percentage internetgebruikers ondervindt in de praktijk problemen als ze een website bezoeken die beide versies adressen heeft. Dat komt meestal doordat de transitietechniek niet goed werkt, of doordat het besturingssysteem het verkeerde adres kiest. Het gevolg is dat zo’n website voor die gebruiker heel traag of helemaal niet meer bereikbaar is. Veel fabrikanten hebben dit soort problemen in de afgelopen paar jaar opgelost, maar er zijn natuurlijk nog steeds oudere versies van software en hardware in omloop die problemen kunnen geven.

De enige echte oplossing om dit soort problemen ook op de langere termijn te voorkomen is om internetverbindingen helemaal dual stack te maken, iets dat XS4ALL sinds 2010 voor de meeste klanten mogelijk maakt.

Om nu een goed beeld te krijgen welk percentage van de wereldwijde internetgebruikers wel problemen zal ondervinden, en om leveranciers, producenten en providers aan te sporen om de laatste problemen snel op te lossen, is Wereld IPv6 Dag in het leven geroepen. Op die dag worden grote websites zoals Google, Youtube, Facebook, Yahoo!, Bing en nog veel meer, een etmaal lang voorzien van zowel een IPv4- als een IPv6 adres. Ook zullen er over het hele internet door veel providers, netwerkleveranciers en onderzoeksinstellingen metingen worden gedaan om te zien waar er dingen mis gaan, en hoe die op te lossen zijn.

XS4ALL verwacht voor haar klanten vrijwel geen problemen tijdens Wereld IPv6 Dag. Google is -specifiek voor XS4ALL- klanten- al meer dan een jaar dual stack én steeds meer klanten hebben IPv6 al aangezet op hun verbinding. Uiteraard is de XS4ALL helpdesk er om u te helpen als dat toch nodig is.

Al met al zal Wereld IPv6 Dag voor bijna alle internetgebruikers gelukkig geruisloos voorbij gaan, maar voor netwerkspecialisten en andere mensen die zich met internettechniek bezig houden wordt het best een spannende dag, die veel gegevens gaat opleveren waar we de komende tijd mee aan de slag kunnen om IPv6 op grote schaal succesvol te kunnen implementeren naast IPv4.

Timo

Timo is netwerkbeheerder bij XS4ALL

Deel dit:

Reacties

 1. This is known that cash can make us disembarrass. But what to do when one has no cash? The one way is to get the loans or student loan.

 2. Willem Eradus says:

  Van de week ben ik EX-CISTRON naar XS4ALL Only ongezet keurig netjes in de 7 werkdagen die afgegeven waren. Mijn Ciscootje geconfiged en ik draai nu 8 jaar een tunnel te hebben gehad dan eindelijk native IPv6

 3. Gerrit v/d Bovekamp says:

  Hoi Timo en Mar…..,

  via deze weg dacht hé dat zijn mijn ouwe lunch maatjes en laat ik even iets van me horen.
  aan deze deze kant alles zeer goed en ben voor een 3 dagen in de week systeembeheerder op een middelbare school.

  Gr
  Gerrit
  de oude telecombeheerdr

 4. Fala says:

  Wat een gejank allemaal, ik heb geen problemen met XS4all, als er wat is wordt je meer dan voortreffelijk geholpen. Ik kwam via HCC bij xs4all, geen moment spijt. Alleen jammer dat we niet mee kunnen genieten / kijken wat er allemaal gebeurd. Al was het maar via een webcam om die technici te zien zweten / of juichen.

  • J Zomer says:

   Wat een desillusie. Modem omgeruild (met contractverlenging) en dan op naar IPv6 en dan moet ik ‘hier’ lezen dat ik dat helemaal niet kan. Nergens op de website staat dat ik een probleem kan hebben omdat ik ex-Demon ben. Ik ben niet ontevreden over XS4all maar dit moet eens ophouden. Er was een reden waarom velen voor Demon kozen…

   Jeroen

 5. Phil says:

  Goede actie van xs4all. Ik heb mijn abonnement weer met een jaar verlengt (inmiddels alweer 13 jaar klant) en de 7340 modem ontvangen. Draai nu native IPv4 en IPv6 naast elkaar. OSX doet v6 ook native, dus geen tunneling nodig. Ik ga woensdag lekker surfen op v6 kijken wat ik allemaal (niet kan) zien. hehe

  Cheers,
  Phil

 6. Ed says:

  Timo,

  Op dit moment kan de FB7340 geen ipv6 verkeer naar achterliggende netwerken routeren (pc —> router —> FB ok, FB -x-> router —> pc niet ok : het modem probeert het return adres op het lokale netwerk segment te bereiken ipv via de router).
  Hoe kan dit opgelost worden ?

  M.vr.gr,
  Ed

  • Timo Timo says:

   Statische ipv6 routes zijn op dit moment inderdaad niet mogelijk via de webinterface, met een truuk is het wel mogelijk dmv de commandline interface van de FB.

   Bijvoorbeeld:

   ip -6 route add 2001:980:1234:a::/64 via 2001:980:1234:a::1

 7. ca 1 maand geleden heeft een collega van u bij mij geadviseerd om mijn Fritzbox 7170 niet te vervangen door de geleverde 7340 ivm ISDN problemen. Welke suggestie heeft u voor mij ?
  M.vr.gr.

  • Timo Timo says:

   Ik weet niet welke ISDN problemen dat zijn, de 7340 heeft geen ISDN S0 bus, waardoor er geen ISDN apparaten op aangesloten kunnen worden, misschien dat dat bedoeld werd?

   Het is met wat handigheid overigens wel mogelijk om de 7170 achter de 7340 aan te sluiten om zo VoIP en ISDN te blijven afhandelen.

   • Jaap says:

    Goede vraag. Ik meen dat ik bij Demon een ISDN aansluiting had toen ik naar xs4all.nl overging. Mijn Fritzbox 7170 was dan ook de ISDN variant. Nu heb ik een 7340 aangevraagd. Moet ik nu trucs uithalen om mijn ADSL aansluiting nog te kunnen gebruiken? Dat had er dan beter bij gezet kunnen worden!

   • Timo Timo says:

    De 7340 doet zowel PSTN (Annex A) als ISDN (Annex B), dat is dus geen probleem, het is een kwestie van het juiste vinkje zetten tijdens de configuratie.

   • Laurens says:

    Heb voor mijn verhuizing een 7340 gebruikt icm ISDN geen enkel probleem. Heb hem meegenomen naar het nieuwe adres en daar middels een vinkje over naar Analoog. Nu ook TV eroverheen en IPv6 nu alleen nog gokken hoeveel aansluitingen XS4all vannacht heeft.

 8. Ralf van der Enden says:

  Nu alleen nog reverse dns op de Native IPv6. Zolang dat niet geregeld is blijf ik de tunnel wel gebruiken.

  Ik snap dat dat niet voor iedereen relevant is, maar de echte hobbyisten (en dat zijn er nogal wat bij XS4ALL volgens mij) zitten hier om te springen.

 9. Vincent says:

  Hi Timo

  Zelf ben ik geen netwerkspecialist. Maar ik vroeg mij wel af of het niet hebben van ipv6 een probleem wordt voor bedrijven die dat niet hebben?
  Kan je bv alleen je externe ‘uitingen’ van een ipv6 adres voorzien en is daarmee het probleem opgelost? Of moet je ook je interne netwerk overzetten naar ipv6? En per wanneer moet dat dan gebeurd zijn?

  Vincent

  • Ron says:

   Misschien heb je iets aan onze FAQ over IPv6: http://www.ngn.nl/ngn/ipv6faq

  • Timo Timo says:

   Als je alleen je externe ‘uitingen’ zoals een website van ipv6 voorziet, kan de buitenwereld je in iedergeval bereiken als ze alleen ipv6 hebben. Maar als je wil dat bv werkstations in je interne netwerk ook ipv6 only sites kunnen bereiken, zal je interne netwerk ook ipv6 moeten krijgen.

   Het is lastig te voorspellen op wat voor termijn er werkelijk ipv6 only gebruikers op het internet zullen zijn, maar als je wacht tot het zo ver is, ben je in iedergeval te laat.

 10. Daan says:

  Hallo Timo en xs4all collega’s,

  Nav. de nieuwsbrief heb ik je artikel gelezen, ook al zit ik helemaal niet in IPV 123456 en snap ik er maar 10% van: toch wens ik jullie een hele leuke dag! Is toch weer eens iets anders dan gewoon je computer aanzetten en kijken wat het weer voor vandaag is… En mooi hoe er een fietsactie aan verbonden is! Have fun,

  groet Daan.