Op 8 juni 2011 is het Wereld IPv6 Dag. Op die dag werken veel grote websites samen om te testen wat er gebeurt als een groot deel van internet via zowel IPv4- als IPv6-adressen bereikbaar is. Het is een soort testvlucht op het internet zoals dat er op redelijk korte termijn uit gaat zien. Na 24 uur testen gaat alles weer terug naar de oude situatie.

Tot nu toe zijn de meeste websites alleen via IPv4 (Internet Protocol versie 4) bereikbaar. De bijna 4 miljard IPv4-adressen zijn echter zo goed als op. In de nabije toekomst zullen sommige internetgebruikers dan ook geen IPv4-adres meer kunnen krijgen, en zullen er websites zijn die geen IPv4 adres meer hebben. De opvolger van IPv4 is al in de jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkeld en heet IPv6, maar een IPv4 adres kan geen IPv6 adres bereiken en vice versa. Daarom is het nodig dat alle apparatuur met een IP-adres zowel een IPv4- als een IPv6-adres krijgt, dat noemen we “dual stack”.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Veel apparatuur en veel providers ondersteunen nog geen IPv6-adressen, al worden het er langzaam steeds meer. Nu zijn er in de loop der jaren heel wat manieren bedacht om bijvoorbeeld via een internetverbinding met alleen een IPv4-adres toch ook IPv6-adressen te kunnen bereiken. De meeste van deze zogenaamde transitietechnieken zijn echter niet volledig betrouwbaar en niet berekend op grootschalig gebruik. Veel modems, routers en besturingssystemen zoals Windows en Mac OS X hebben zo’n transitietechniek ingebouwd, als gedeeltelijke voorbereiding op een dual stack internet. Deze opties zijn (gelukkig) niet altijd standaard ingeschakeld.

Weet u of uw apparatuur zo’n ingebouwde transitietechniek heeft? De meeste mensen weten dat niet en merken daar nooit wat van, omdat er nog maar weinig websites zijn die zowel een IPv4- als een IPv6-adres hebben. Een klein percentage internetgebruikers ondervindt in de praktijk problemen als ze een website bezoeken die beide versies adressen heeft. Dat komt meestal doordat de transitietechniek niet goed werkt, of doordat het besturingssysteem het verkeerde adres kiest. Het gevolg is dat zo’n website voor die gebruiker heel traag of helemaal niet meer bereikbaar is. Veel fabrikanten hebben dit soort problemen in de afgelopen paar jaar opgelost, maar er zijn natuurlijk nog steeds oudere versies van software en hardware in omloop die problemen kunnen geven.

De enige echte oplossing om dit soort problemen ook op de langere termijn te voorkomen is om internetverbindingen helemaal dual stack te maken, iets dat XS4ALL sinds 2010 voor de meeste klanten mogelijk maakt.

Om nu een goed beeld te krijgen welk percentage van de wereldwijde internetgebruikers wel problemen zal ondervinden, en om leveranciers, producenten en providers aan te sporen om de laatste problemen snel op te lossen, is Wereld IPv6 Dag in het leven geroepen. Op die dag worden grote websites zoals Google, Youtube, Facebook, Yahoo!, Bing en nog veel meer, een etmaal lang voorzien van zowel een IPv4- als een IPv6 adres. Ook zullen er over het hele internet door veel providers, netwerkleveranciers en onderzoeksinstellingen metingen worden gedaan om te zien waar er dingen mis gaan, en hoe die op te lossen zijn.

XS4ALL verwacht voor haar klanten vrijwel geen problemen tijdens Wereld IPv6 Dag. Google is -specifiek voor XS4ALL- klanten- al meer dan een jaar dual stack én steeds meer klanten hebben IPv6 al aangezet op hun verbinding. Uiteraard is de XS4ALL helpdesk er om u te helpen als dat toch nodig is.

Al met al zal Wereld IPv6 Dag voor bijna alle internetgebruikers gelukkig geruisloos voorbij gaan, maar voor netwerkspecialisten en andere mensen die zich met internettechniek bezig houden wordt het best een spannende dag, die veel gegevens gaat opleveren waar we de komende tijd mee aan de slag kunnen om IPv6 op grote schaal succesvol te kunnen implementeren naast IPv4.

Timo

Timo is netwerkbeheerder bij XS4ALL

Deel dit:

Reacties

 1. Adriana30Boyd schreef:

  This is known that cash can make us disembarrass. But what to do when one has no cash? The one way is to get the loans or student loan.

 2. Willem Eradus schreef:

  Van de week ben ik EX-CISTRON naar XS4ALL Only ongezet keurig netjes in de 7 werkdagen die afgegeven waren. Mijn Ciscootje geconfiged en ik draai nu 8 jaar een tunnel te hebben gehad dan eindelijk native IPv6

 3. Gerrit v/d Bovekamp schreef:

  Hoi Timo en Mar…..,

  via deze weg dacht hé dat zijn mijn ouwe lunch maatjes en laat ik even iets van me horen.
  aan deze deze kant alles zeer goed en ben voor een 3 dagen in de week systeembeheerder op een middelbare school.

  Gr
  Gerrit
  de oude telecombeheerdr

 4. Fala schreef:

  Wat een gejank allemaal, ik heb geen problemen met XS4all, als er wat is wordt je meer dan voortreffelijk geholpen. Ik kwam via HCC bij xs4all, geen moment spijt. Alleen jammer dat we niet mee kunnen genieten / kijken wat er allemaal gebeurd. Al was het maar via een webcam om die technici te zien zweten / of juichen.

  • J Zomer schreef:

   Wat een desillusie. Modem omgeruild (met contractverlenging) en dan op naar IPv6 en dan moet ik ‘hier’ lezen dat ik dat helemaal niet kan. Nergens op de website staat dat ik een probleem kan hebben omdat ik ex-Demon ben. Ik ben niet ontevreden over XS4all maar dit moet eens ophouden. Er was een reden waarom velen voor Demon kozen…

   Jeroen

 5. Phil schreef:

  Goede actie van xs4all. Ik heb mijn abonnement weer met een jaar verlengt (inmiddels alweer 13 jaar klant) en de 7340 modem ontvangen. Draai nu native IPv4 en IPv6 naast elkaar. OSX doet v6 ook native, dus geen tunneling nodig. Ik ga woensdag lekker surfen op v6 kijken wat ik allemaal (niet kan) zien. hehe

  Cheers,
  Phil

 6. Ed schreef:

  Timo,

  Op dit moment kan de FB7340 geen ipv6 verkeer naar achterliggende netwerken routeren (pc —> router —> FB ok, FB -x-> router —> pc niet ok : het modem probeert het return adres op het lokale netwerk segment te bereiken ipv via de router).
  Hoe kan dit opgelost worden ?

  M.vr.gr,
  Ed

  • Timo schreef:

   Statische ipv6 routes zijn op dit moment inderdaad niet mogelijk via de webinterface, met een truuk is het wel mogelijk dmv de commandline interface van de FB.

   Bijvoorbeeld:

   ip -6 route add 2001:980:1234:a::/64 via 2001:980:1234:a::1

 7. theo snijders schreef:

  ca 1 maand geleden heeft een collega van u bij mij geadviseerd om mijn Fritzbox 7170 niet te vervangen door de geleverde 7340 ivm ISDN problemen. Welke suggestie heeft u voor mij ?
  M.vr.gr.

  • Timo schreef:

   Ik weet niet welke ISDN problemen dat zijn, de 7340 heeft geen ISDN S0 bus, waardoor er geen ISDN apparaten op aangesloten kunnen worden, misschien dat dat bedoeld werd?

   Het is met wat handigheid overigens wel mogelijk om de 7170 achter de 7340 aan te sluiten om zo VoIP en ISDN te blijven afhandelen.

   • Jaap schreef:

    Goede vraag. Ik meen dat ik bij Demon een ISDN aansluiting had toen ik naar xs4all.nl overging. Mijn Fritzbox 7170 was dan ook de ISDN variant. Nu heb ik een 7340 aangevraagd. Moet ik nu trucs uithalen om mijn ADSL aansluiting nog te kunnen gebruiken? Dat had er dan beter bij gezet kunnen worden!

   • Timo schreef:

    De 7340 doet zowel PSTN (Annex A) als ISDN (Annex B), dat is dus geen probleem, het is een kwestie van het juiste vinkje zetten tijdens de configuratie.

   • Laurens schreef:

    Heb voor mijn verhuizing een 7340 gebruikt icm ISDN geen enkel probleem. Heb hem meegenomen naar het nieuwe adres en daar middels een vinkje over naar Analoog. Nu ook TV eroverheen en IPv6 nu alleen nog gokken hoeveel aansluitingen XS4all vannacht heeft.

 8. Ralf van der Enden schreef:

  Nu alleen nog reverse dns op de Native IPv6. Zolang dat niet geregeld is blijf ik de tunnel wel gebruiken.

  Ik snap dat dat niet voor iedereen relevant is, maar de echte hobbyisten (en dat zijn er nogal wat bij XS4ALL volgens mij) zitten hier om te springen.

 9. Vincent schreef:

  Hi Timo

  Zelf ben ik geen netwerkspecialist. Maar ik vroeg mij wel af of het niet hebben van ipv6 een probleem wordt voor bedrijven die dat niet hebben?
  Kan je bv alleen je externe ‘uitingen’ van een ipv6 adres voorzien en is daarmee het probleem opgelost? Of moet je ook je interne netwerk overzetten naar ipv6? En per wanneer moet dat dan gebeurd zijn?

  Vincent

  • Ron schreef:

   Misschien heb je iets aan onze FAQ over IPv6: http://www.ngn.nl/ngn/ipv6faq

  • Timo schreef:

   Als je alleen je externe ‘uitingen’ zoals een website van ipv6 voorziet, kan de buitenwereld je in iedergeval bereiken als ze alleen ipv6 hebben. Maar als je wil dat bv werkstations in je interne netwerk ook ipv6 only sites kunnen bereiken, zal je interne netwerk ook ipv6 moeten krijgen.

   Het is lastig te voorspellen op wat voor termijn er werkelijk ipv6 only gebruikers op het internet zullen zijn, maar als je wacht tot het zo ver is, ben je in iedergeval te laat.

 10. Daan schreef:

  Hallo Timo en xs4all collega’s,

  Nav. de nieuwsbrief heb ik je artikel gelezen, ook al zit ik helemaal niet in IPV 123456 en snap ik er maar 10% van: toch wens ik jullie een hele leuke dag! Is toch weer eens iets anders dan gewoon je computer aanzetten en kijken wat het weer voor vandaag is… En mooi hoe er een fietsactie aan verbonden is! Have fun,

  groet Daan.

 11. rene schreef:

  Tomo.

  Ik heb mijn Fritz Box router omgezet naar een IPVD 6. Moet ik dat ook doen met mijn computers en hoe doe ik dat dan?

  • Timo schreef:

   Dat ligt eraan welke besturingssystemen je gebruikt, je kan o.a. op deze site contoleren of je je ipv6 adres ook gebruikt.

 12. Tromp schreef:

  Netjes geregeld door jullie!!!!!!!!!!!!

 13. Peter schreef:

  “”Daarom is het nodig dat alle apparatuur met een IP-adres zowel een IPv4- als een IPv6-adres krijgt, dat noemen we “dual stack”.””

  Als de IPv4 adressen opraken ontgaat mij het nut van bovenstaande.

  • Timo schreef:

   Dat de IPv4 adressen op raken, wil niet zeggen dat de bestaande niet meer gebruikt worden, vandaar dat het nodig is om beide te ondersteunen.

 14. Anoniem schreef:

  Netwerkbeheerder is één woord. http://www.spatiegebruik.nl/index.php

 15. Sam Weesie schreef:

  Beste Timo,

  Wanneer kunnen de ex-Demon klanten nu eindelijk native IPV6 gaan gebruiken?

  Met vriendelijke groet,
  Sam Weesie

  • Timo schreef:

   Sam,

   Er wordt momenteel geinventariseerd wat er voor nodig is om dat in de orderstraat mogelijk te maken.

   • Jan van berkom schreef:

    Als ex-Demon klant:
    – geen snelheidsverhoging mogeijk,
    – geen ipv6
    – geen gelijktijdig opnemen en kijken bij een eventuele tv aansluiting.
    Ziggo lijkt een goed alternatief te worden.

   • Sam Weesie schreef:

    Beste Timo,

    Allereerst bedankt voor jouw eerlijke antwoord.
    Toch maak ik mij kwaad. XS4all is al vele jaren met IPV6 bezig. Demon werd in 2006 overgenomen. Deze problematiek is dus al jaaaaaren bekend. En juist nu wordt een oplossing geïnventariseerd?

    Klanten hebben er geen probleem mee als het niet direct geregeld is. Wel wil men weten waar men aan toe is!

    Jij noemt een IPV6 tunnel als tijdelijke??? oplossing. XS4all wil deze niet ondersteunen; geeft geen enkele inspanningsverplichting of en voor hoelang deze blijft functioneren; deze oplossing wordt tevens door XS4all afgeraden. Op de helppagina komt het woord Windows 7 niet eens voor. De tunnel laten eindigen op de FB7340? Men wil/kan deze instelling niet eens geven. Kost een kwartiertje om dit op de wiki te zetten.

    In de vorige nieuwsbrief schreven jullie: Niets doen is geen optie. Het probleem zal zich inderdaad best oplossen. Aan de ene kant kapitalen uitgeven om nieuwe klanten te werven om ze aan de andere kant gillend en gedesillusioneerd weg te laten rennen; is dat het nieuwe businessmodel?

    Sam

   • jacco schreef:

    Sam, Timo

    ook ik ben een ex-demon klant.
    Alleen, ik maak wel gebruik van IPV6.
    Klaarblijkelijk zit er verschil in het type klant?

   • Timo schreef:

    Er zijn ex-Demon klanten die door bijvoorbeeld een verhuizing of een andere abonnementswijziging al omgezet zijn naar een reguliere XS4ALL ADSL verbinding. In zo’n geval is het inderdaad wel mogelijk om IPv6 te gebruiken.

   • P.v.rijn schreef:

    Het is wel jammer dat xs4all blijft aangeven dat hun klanten ipv6 kunnen draaien en dit voor demon klanten nog steeds niet mogelijk is. Gezegd word dat je een nieuwe aansluiting kan aanvragen want dan werkt het wel ????????
    Ook een tijdlijn kunnen ze voor demon klanten niet geven. Het is jammer dat de demon klanten nog steeds niet als xs4all klanten worden gerekend. De helpdesk geeft ook toe geen verstand te hebben van ipv6 en hoe aan te zetten voor demon klanten. Misschien moet de netwerkbeheerder samen met de pr afdeling eens gaan praten met de helpdesk en ex demon klanten.

    Hopelijk wordt hier eens Officieel op gereageerd i.p.v. We gaan het uitzoeken. Hoe lang draaien demon klanten nog steeds op een andere infrastructuur?

   • Timo schreef:

    Zoals ik hierboven ook al schreef, wordt momenteel geinventariseerd wat er in de orderstraat nodig is om ex-Demon klanten (met een rfc1483/bridged verbinding) op verzoek van de klant om te zetten naar een reguliere XS4ALL Only verbinding.

    Daar is een orderproces voor nodig, omdat het technisch niet mogelijk is om native IPv6 te leveren op de ex-Demon verbindingen.

    Je kan tot die tijd uiteraard wel een IPv6 tunnel van XS4ALL of een andere aanbieder gebruiken om IPv6 connectivity te krijgen.

   • Visitor schreef:

    Ik voorzie wel een ander probleem, de Xs4all klanten die gezellig op vakantie zijn in het oosten, of voor zaken en via een hotel, internet cafe, vliegveld wifi hun mail willen checken op webmail.xs4all.nl konden wel eens een probleem hebben.

    Het is misschien wat vergezocht, maar dan geld dat voor nu, echter in de nabije toekomst kon dit wel realistisch worden.

   • Patrick D schreef:

    Het zou zo mooi zijn als op 8 juni het bericht ‘Geen IPv6-geschikte verbindingen gevonden.’ in het servicecenter zou worden aangevuld met een bericht op welke termijn dat dan wél kan.