Foto: Celebration, Judy van der Velden

Gisteren heeft de rechter de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens buiten werking gesteld. De bewaarplicht maakte  inbreuk op de privacy van de Nederlandse burgers en door deze uitspraak kunnen we daar nu mee ophouden. XS4ALL is per direct gestopt met het opslaan van gegevens in het kader van de Bewaarplicht.

XS4ALL heeft zich altijd verzet tegen de bewaarplicht. In december riepen we minister Opstelten op direct maatregelen te nemen om die inbreuk te stoppen, maar helaas weigerde hij dat. We zijn daarom heel blij met deze uitkomst en feliciteren allen die zich hiervoor hebben ingezet!

Deel dit:

Reacties

 1. Roland schreef:

  Nu de rechter heeft vastgesteld dat Xs4all, met de andere providers, gedwongen is geweest om onnodig te bewaren, kan het dan nu de kosten van daarvan bij het ministerie declareren? En tevens de kosten van het opruimen van de bewaar-infrastructuur, en van het wissen van de data? Tot nu toe werden deze kosten opgebracht door (doorberekend aan) ons, de klanten.

  • Bauke jan Douma schreef:

   Terechte vragen. Mogen we ervan uitgaan dat de PR-machine van XS4ALL deze pagina leest, zich iets van haar gebruikers aantrekt, en een wat omstandiger reactie gaat geven op een illegale, privacy-schendende, kostenverslindende verplichting die nu wegvalt? Ik denk het niet. We zullen zien.

 2. Peter van de Velden schreef:

  Twee vragen:
  1) Aankondigen dat Xs4all stopt met bewaren is leuk en aardig maar per wanneer stopt XS4all met bewaren?
  2) Wordt de tot nu toe verzamelde data vernietigd?
  Na veel lange- en uitgebreide nieuwsbrieven van xs4all’s verontwaardiging omtrent de bewaarplicht is het verdacht dat deze nieuwsbrief heel kort is en de eerste vraag vaag geformuleerd wordt en de tweede niet eens wordt geadresseerd.

  • Bauke jan Douma schreef:

   Terechte vragen. Mogen we ervan uitgaan dat de PR-machine van XS4ALL deze pagina leest, zich iets van haar gebruikers aantrekt, en een wat omstandiger reactie gaat geven op een illegale, privacy-schendende, kostenverslindende verplichting die nu wegvalt? Ik denk het niet. We zullen zien.

 3. Bauke jan Douma schreef:

  De criminele gedragingen en antecedenten van de VVD’er Opstelten vallen al jaren op (binnen de VVD is dat overigens een pré). Rechter èn Parlement hebben hem onlangs afzonderlijk en op onderscheiden onderwerpen met pek en veren de stad uitgedragen. Nu nog een rechter die hem achter de tralies stuurt, zodat ook het land –al is het weinig– wat vriendelijker oogt.
  Bauke jan Douma

 4. sker schreef:

  Heel goed nieuws! Erg fijn dat XS4ALL heeft kunnen stoppen met bewaren. Maar ik wacht nu al een paar weken op her bericht dat alle data gewist is.
  Graag een berichtje van je, XS4ALL? Hoef je niet eens te zeggen wanneer de data zijn gewist, alleen dat ze gewist zijn. Kusjes!

 5. Jaap3000 schreef:

  Ach, het maakt ook allemaal geen reet uit of XS de data bewaard of de AIVD, Google, MSN, Facebook, etc, etc.

  We worden strax toch allemaal keihard genaaid door de overheid, Putin, China, IS, etc, etc.

 6. Jaap schreef:

  Uit privacy overwegingen is het gewenst danwel zou het vereiste moeten zijn de bewaarde data aan de gebruikers te overhandigen alvorens deze definitief te vernietigen. Dank u wel.

  • Tweety schreef:

   @Jaap, En welke toegevoegde waarde heeft dit voor de privacy? Je hebt als gebruiker al lang inzicht in de gegevens die XS4ALL als ISP moest bewaren:

   – Datum en tijdstip van de log-in en log-off en het IP-adres van de gebruiker. Bij XS4ALL is dit een vast IP adres en is zichtbaar in je modem. Aantal keer inloggen kun je ook in het modem waarnemen. .

   – E-Mail gegevens (zoals datum en tijdstip en e-mailadressen niet de inhoud) als klant heb je via je mailprogramma al inzicht in deze gegevens en zie je gewoon alles.

   – Bij telefonie is de begin/eindtijd en wie je hebt gebeld zichtbaar via het VOIP Selfcare. Hier is het maar voor 6 maanden beschikbaar (bewaarwet geeft 12 maanden aan).

   Het verspreiden van dergelijke informatie naar elke klant zorgt enkel voor privacy schendingen en is compleet onzin. XS4ALL zou de gegevens gewoon moeten verwijderen welke niet nodig zijn voor ondersteuning of facturatie (Bel gegevens).

 7. arjan schreef:

  goed nieuws, ik hoor, net als vele anderen lees ik, ook graag meer over wat jullie met de data van de afgelopen paar jaar gaan doen! :)

  • Jeroen schreef:

   Ritueel verbranden met een dansje eromheen. Hiep hiep hoera, hang de vlag uit. De Amerikaanse dan wel…

   Want wat maakt het uit als de NSA met achterdeurtjes en hacks niet alleen metadata maar met grootschalige visnetten een heleboel of bijna alles tapt?

   Een slag is gewonnen, maar de oorlog nog niet. En de oorlog is geen burgeroorlog; deze woedt niet alleen in ons kleine kikkerlandje of enkel de EU. Dit is een strijd op wereldniveau.

 8. hawick schreef:

  Wordt nu vervolging ingesteld tegen Opstelten enTeeven ?
  EN niet te vergeten alle ambtenaren die na het europese vonnis zonder protest er mee zijn dor gegaan?

  Ambtsmisdrijf m.i.

  En sinds 1946 geldt: Befehl Befehl

  Als blijk van zelfreinigend vermogen zou het heel goed zijn als de komende minister van Justitie dit als eerste daad zelf in gang zet.

 9. SiSt schreef:

  Zeer opgelucht dat er eindelijk een beslissing ligt. Heeft XS al een idee wanneer men gaat stoppen? Want het artikel heet “we stoppen met bewaren” en niet “we zijn gestopt met bewaren”.
  En hoe heeft het nou kunnen gebeuren dat eerst een ambtenarenapparaat een onwettig voorstel bedenkt, een minister het als wetsvoorstel formuleert, de eerste en tweede kamer akkoord gaan en het werkelijk en wet wordt. Terwijl hij nu onwettig blijkt te zijn op gronden die bij het opstellen van het wetsvoorstel niet anders waren.
  Oftewel: ik zie een veel groter probleem in het falen van de procedure die wetten oplevert, dan zozeer deze specifieke wet. Moeten we een petitie beginnen om de Kamer te dwingen hierover een debat te hebben. Diezelfde Kamer die van Informatica en Technologie geen sjoege heeft, waarvoor je geen opleiding hoeft te hebben, en die het zelf verkeerd gedaan heeft? Of hebben we nog een ander vangnet in dit land om de wetgevende procedure waterdicht te krijgen?

  • Cor schreef:

   Wat ik uit de pers begreep gebeurde dit allemaal voor Koning en Vaderland.

   Het zijn goede en terechte vragen die je stelt, je verwoord het iets anders dan ik gedaan heb in mijn eerste reactie, maar je hebt gelijk.
   Onze regering (ja *onze*, want we hebben toch allemaal gestemd?) heeft bewust een uitspraak van een hogere rechter naast zich neergelegd (want in dit soort gevallen is de Europese rechtbank hoger dan de Nederlandse) en komt daarmee weg. De kamer heeft niet of niet sterk genoeg gereageerd, en ik betwijfel of de kamer dan ook een nuttig debat gaat beginnen hierover (ze moeten dan namelijk allemaal toe gaan geven dat ze hun werk niet goed hebben gedaan).

   Het zal wel gaan aflopen met een uitspraak van onze (ja, onze) premier die gaat zeggen dat “met de kennis van vandaag we dat niet hadden gedaan”, verder geen akties of maatregelen aankondigt en overgaat naar de orde (of waanzin, net hoe het ze uitkomt) van de dag.

 10. Aldert schreef:

  Niks geen feest en ballonnen voor Xs4all.

  De provider die vroeger standvastig voor je privacy op stond kwam niet verder dan een oproep aan de minister en deed niet eens mee aan de rechtszaak.

  Trieste zaak.

  • Roland schreef:

   Wat deden de andere providers? Ik dacht gewoon doen wat er van ze door de overheid gevraagd werd. Zonder gemor direct de bewaarplicht uitvoeren. Dan is de houding van Xs4all toch wel uniek geweest.

  • Reewinkel schreef:

   Het feest en de ballonnen zijn natuurlijk niet voor XS4ALL, maar voor het feit dat de bewaarplicht weg is.

   Het lijkt er erg op dat de azijnpissers hier hun prioriteiten verkeerd hebben gesteld. Het belangrijkste doel was natuurlijk dat de bewaarplicht zou worden afgeschaft. Het lijkt erop alsof jullie belangrijkste doel vooral was dat XS4ALL actie voerde. Dat deed XS4ALL ook, bijvoorbeeld door in de Tweede Kamer de discussie aan te gaan. Maar dat is kennelijk niet actievoerderig genoeg voor jullie, waardoor jullie nu gaan zitten zeiken in plaats van blij te zijn dat de bewaarplicht weg is.

   Jullie begrijpen er niks van, Aldert en rAmAk en Ozzy.

   • Bauke jan Douma schreef:

    Daar komt Reewinkel, de man die alles begrijpt, en geen azijn pist, maar vlaggetjes waait en met molentjes loopt.

   • Ozzy schreef:

    Inderdaad, het doel was dat de bewaarplicht van tafel zou gaan. Het middel dat dat bewerkstelligd heeft was een KG tegen de Staat, aangespannen door een brede maatschappelijke coalitie waaraan XS4ALL weloverwogen besloten heeft geen deel te nemen. In plaats daarvan koos XS4ALL in december voor het schrijven een brief aan de minister. Op zichzelf lijkt de brief lovenswaardig; in het licht van de allengs beruchte houding van het ministerie ten aanzien van ’s burgers privacy kan ik me echter niet aan de indruk onttrekken dat het vooral een keurig gebaar voor de bühne was. Die gedachte wordt gesterkt door de constatering dat XS4ALL, nadat het in de brief gestelde oudjaarsultimatum vanuit het ministerie voorspelbaar was beantwoord met niks meer dan een opgestoken vinger, er ondanks het dreigement van een rechtzaak voor koos haar keutel in te trekken. XS4ALL heeft zich in het bijzonder niet te elfder ure bij de coalitie aangesloten. Daar heeft XS4ALL een kans zich beslissend te doen gelden laten schieten, en anderen de kastanjes uit het vuur laten halen. Als klant betreur ik dat, of me dat nou het verwijt een azijnpisser te zijn oplevert of niet. Het lijkt mij duidelijk dat de pluim voor het voeren een effectieve strijd hier naar BIT gaat, en niet naar XS4ALL. Een brief aan Zijne Excellentie Opstelten, een theeclub in de Tweede Kamer: allemaal prima, misschien zelfs nodig, maar je wint er de oorlog niet mee.

    En nu de bewaarplicht voorlopig kaltgestellt is lijkt het er op dat XS4ALL, door het niet vernietigen van reeds opgeslagen data, opnieuw een kans voorbij laat gaan recht te doen aan de privacy van haar klanten. Eén keer raden wie hier opnieuw het goede voorbeeld geeft…

   • Bauke jan Douma schreef:

    Een zelfde halfhartigheid constateer ik bij XS4ALL t.a.v. het voeren van een proces tegen de NSA, waaraan een andere kleinere Nederlandse Provider –wiens naam me even is ontschoten– wel deelnam. Bij polsen of dat ook niet iets voor XS4ALL was kreeg is ook zo’n antwoord in de trant van ‘wij zijn niet voor dat partijtje uitgenodigd’. Terwijl een IP van XS4ALL voorkomt (tezamen met slechts 4 andere!) in het beruchte XKEYSCORE script van de NSA om tor-gebruikers af te luisteren. Herhaalde mavraag daarnaar van mijn kant heeft tot op heden nog nooit een bevredigend antwoord opgeleverd, en ik heb XS4ALL aan dat opzienbarende feit nog nooit enige ruchtbaarheid zien geven.
    Bauke Jan Douma

   • Bewaarplicht4all schreef:

    een juiste samenvatting over de opstelling van XS4All, tijd om over te stappen naar Ziggo ;-)

   • ReemZ schreef:

    Ach, als je er in kwaliteit op achteruit wil gaan, alleen voor ’n ietsje actievoerderiger imago (en dat is dan ook iets nieuws), ga je gang…

   • Ozzy schreef:

    Hmm, dat van die theeclub in de Tweede Kamer moet ik ietsje nuanceren: ik ben oprecht blij dat XS4ALL de gelegenheid te baat genomen heeft zich daar uit te spreken, en ik besef me dat voor de strijd op lange termijn de politieke weg van groot belang is. Maar goed, dat gezegd hebbende: ook NU worden mijn fundamentele rechten geschonden, en daartegen helpt al dat beleefde geschrijf en gepraat bar weinig…

  • Tweety schreef:

   @Aldert Beter lezen https://blog.xs4all.nl/2015/01/30/in-de-tweede-kamer-over-de-bewaarplicht/
   XS4ALL deed wel wat meer dan enkel een oproep aan de minister.

   Daarnaast is het is zinloos om je te voegen bij een rechtzaak als alle partijen hetzelfde doel hebben.Dat zou enkel zijn voor de publiciteit maar niets toevoegen. Dit was anders bij TPB vs Ziggo, daar heeft XS4ALL het verschil gemaakt of dacht je echt dat Ziggo het zo erg vond om TPB te blokkeren om een vrij internet te waarborgen?

   • Ozzy schreef:

    Ik ben blij dat de bewaarplicht (voorlopig) van tafel is, en met iedere inspanning die XS4ALL daarvoor geleverd heeft. Maar met Aldert heb ik de indruk dat deze inspanning tamelijk minimaal is geweest. Van XS4ALL hadden we denk ik meer mogen verwachten…

   • Bewaarplicht4all schreef:

    Sinds Xs4all van KPN is, is het beleid merkbaar verwaterd. Van activisme is nog nauwelijks sprake… Ook in deze zaak over de bewaarplicht had Xs4all er bovenop gezeten met een kortgeding. Nu ze van KPN zijn is er niet veel meer van over… Xs4all 2008 http://www.privacymatters.nl

   • Reewinkel schreef:

    Dat is een flauwekulargument, Bewaarplicht4all. XS4ALL is in 1998 al overgenomen door KPN, slechts 5 jaar na de oprichting. Veel van het activisme waar jij op doelt, was van _na_ de overname.

  • rAmAk schreef:

   +1

 11. Peter schreef:

  Mijn felicitaties voor de volhouders, en vooral voor xs4all!

 12. Ronald schreef:

  Mooi resultaat en terechte beslissing hier was internet niet voor bedacht. Nu kijken of we Facebook ook kunnen stoppen met hun zelf bedachte regeltjes.

  • Jaap 3000 schreef:

   @Ronald,

   Dat is heeeeel gemakkelijk. Gewoon niet meer inloggen.

   Ik weet niet of we het niet meer opslaan van gegevens aan XS te danken hebben maar “ajeto buur!”

 13. Frank schreef:

  Ik hoop dat jullie echt de opgeslagen data zsm vernietigen. Ik weet nog goed hoe beangstigend ik het vond als kind toen ik de verfilming “1984” van George Orwell op televisie zag, en deze paranoia overheid aangestoken en opgehitst door hun Amerikaanse vriendjes doet er niet voor onder.

 14. Loes schreef:

  Gefeliciteerd!

  En wat gebeurt er met de reeds opgeslagen data van de laatste tijd? Vernietigd?

 15. Cor schreef:

  Grappig dat er een rechter nodig is om iets wat heel veel mensen al een hele tijd roepen, en wat dezelfde mensen al heel lang zagen aankomen, voor elkaar te krijgen.

  Ach, het mag wat kosten denk ik (dan blijft de economie ook weer draaien).

  Begrijp ik het goed dat er binnenkort een aantal tweedehandsschijven te koop komen bij Xs4All?