Foto: Celebration, Judy van der Velden

Gisteren heeft de rechter de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens buiten werking gesteld. De bewaarplicht maakte  inbreuk op de privacy van de Nederlandse burgers en door deze uitspraak kunnen we daar nu mee ophouden. XS4ALL is per direct gestopt met het opslaan van gegevens in het kader van de Bewaarplicht.

XS4ALL heeft zich altijd verzet tegen de bewaarplicht. In december riepen we minister Opstelten op direct maatregelen te nemen om die inbreuk te stoppen, maar helaas weigerde hij dat. We zijn daarom heel blij met deze uitkomst en feliciteren allen die zich hiervoor hebben ingezet!

Deel dit:

Reacties

 1. Roland says:

  Nu de rechter heeft vastgesteld dat Xs4all, met de andere providers, gedwongen is geweest om onnodig te bewaren, kan het dan nu de kosten van daarvan bij het ministerie declareren? En tevens de kosten van het opruimen van de bewaar-infrastructuur, en van het wissen van de data? Tot nu toe werden deze kosten opgebracht door (doorberekend aan) ons, de klanten.

  • Bauke jan Douma says:

   Terechte vragen. Mogen we ervan uitgaan dat de PR-machine van XS4ALL deze pagina leest, zich iets van haar gebruikers aantrekt, en een wat omstandiger reactie gaat geven op een illegale, privacy-schendende, kostenverslindende verplichting die nu wegvalt? Ik denk het niet. We zullen zien.

 2. Peter van de Velden says:

  Twee vragen:
  1) Aankondigen dat Xs4all stopt met bewaren is leuk en aardig maar per wanneer stopt XS4all met bewaren?
  2) Wordt de tot nu toe verzamelde data vernietigd?
  Na veel lange- en uitgebreide nieuwsbrieven van xs4all’s verontwaardiging omtrent de bewaarplicht is het verdacht dat deze nieuwsbrief heel kort is en de eerste vraag vaag geformuleerd wordt en de tweede niet eens wordt geadresseerd.

  • Bauke jan Douma says:

   Terechte vragen. Mogen we ervan uitgaan dat de PR-machine van XS4ALL deze pagina leest, zich iets van haar gebruikers aantrekt, en een wat omstandiger reactie gaat geven op een illegale, privacy-schendende, kostenverslindende verplichting die nu wegvalt? Ik denk het niet. We zullen zien.

 3. Bauke jan Douma says:

  De criminele gedragingen en antecedenten van de VVD’er Opstelten vallen al jaren op (binnen de VVD is dat overigens een pré). Rechter èn Parlement hebben hem onlangs afzonderlijk en op onderscheiden onderwerpen met pek en veren de stad uitgedragen. Nu nog een rechter die hem achter de tralies stuurt, zodat ook het land –al is het weinig– wat vriendelijker oogt.
  Bauke jan Douma

 4. sker says:

  Heel goed nieuws! Erg fijn dat XS4ALL heeft kunnen stoppen met bewaren. Maar ik wacht nu al een paar weken op her bericht dat alle data gewist is.
  Graag een berichtje van je, XS4ALL? Hoef je niet eens te zeggen wanneer de data zijn gewist, alleen dat ze gewist zijn. Kusjes!

 5. Jaap3000 says:

  Ach, het maakt ook allemaal geen reet uit of XS de data bewaard of de AIVD, Google, MSN, Facebook, etc, etc.

  We worden strax toch allemaal keihard genaaid door de overheid, Putin, China, IS, etc, etc.

 6. Jaap says:

  Uit privacy overwegingen is het gewenst danwel zou het vereiste moeten zijn de bewaarde data aan de gebruikers te overhandigen alvorens deze definitief te vernietigen. Dank u wel.

  • Tweety says:

   @Jaap, En welke toegevoegde waarde heeft dit voor de privacy? Je hebt als gebruiker al lang inzicht in de gegevens die XS4ALL als ISP moest bewaren:

   – Datum en tijdstip van de log-in en log-off en het IP-adres van de gebruiker. Bij XS4ALL is dit een vast IP adres en is zichtbaar in je modem. Aantal keer inloggen kun je ook in het modem waarnemen. .

   – E-Mail gegevens (zoals datum en tijdstip en e-mailadressen niet de inhoud) als klant heb je via je mailprogramma al inzicht in deze gegevens en zie je gewoon alles.

   – Bij telefonie is de begin/eindtijd en wie je hebt gebeld zichtbaar via het VOIP Selfcare. Hier is het maar voor 6 maanden beschikbaar (bewaarwet geeft 12 maanden aan).

   Het verspreiden van dergelijke informatie naar elke klant zorgt enkel voor privacy schendingen en is compleet onzin. XS4ALL zou de gegevens gewoon moeten verwijderen welke niet nodig zijn voor ondersteuning of facturatie (Bel gegevens).

 7. arjan says:

  goed nieuws, ik hoor, net als vele anderen lees ik, ook graag meer over wat jullie met de data van de afgelopen paar jaar gaan doen! :)

  • Jeroen says:

   Ritueel verbranden met een dansje eromheen. Hiep hiep hoera, hang de vlag uit. De Amerikaanse dan wel…

   Want wat maakt het uit als de NSA met achterdeurtjes en hacks niet alleen metadata maar met grootschalige visnetten een heleboel of bijna alles tapt?

   Een slag is gewonnen, maar de oorlog nog niet. En de oorlog is geen burgeroorlog; deze woedt niet alleen in ons kleine kikkerlandje of enkel de EU. Dit is een strijd op wereldniveau.

 8. hawick says:

  Wordt nu vervolging ingesteld tegen Opstelten enTeeven ?
  EN niet te vergeten alle ambtenaren die na het europese vonnis zonder protest er mee zijn dor gegaan?

  Ambtsmisdrijf m.i.

  En sinds 1946 geldt: Befehl Befehl

  Als blijk van zelfreinigend vermogen zou het heel goed zijn als de komende minister van Justitie dit als eerste daad zelf in gang zet.

 9. SiSt says:

  Zeer opgelucht dat er eindelijk een beslissing ligt. Heeft XS al een idee wanneer men gaat stoppen? Want het artikel heet “we stoppen met bewaren” en niet “we zijn gestopt met bewaren”.
  En hoe heeft het nou kunnen gebeuren dat eerst een ambtenarenapparaat een onwettig voorstel bedenkt, een minister het als wetsvoorstel formuleert, de eerste en tweede kamer akkoord gaan en het werkelijk en wet wordt. Terwijl hij nu onwettig blijkt te zijn op gronden die bij het opstellen van het wetsvoorstel niet anders waren.
  Oftewel: ik zie een veel groter probleem in het falen van de procedure die wetten oplevert, dan zozeer deze specifieke wet. Moeten we een petitie beginnen om de Kamer te dwingen hierover een debat te hebben. Diezelfde Kamer die van Informatica en Technologie geen sjoege heeft, waarvoor je geen opleiding hoeft te hebben, en die het zelf verkeerd gedaan heeft? Of hebben we nog een ander vangnet in dit land om de wetgevende procedure waterdicht te krijgen?

  • Cor says:

   Wat ik uit de pers begreep gebeurde dit allemaal voor Koning en Vaderland.

   Het zijn goede en terechte vragen die je stelt, je verwoord het iets anders dan ik gedaan heb in mijn eerste reactie, maar je hebt gelijk.
   Onze regering (ja *onze*, want we hebben toch allemaal gestemd?) heeft bewust een uitspraak van een hogere rechter naast zich neergelegd (want in dit soort gevallen is de Europese rechtbank hoger dan de Nederlandse) en komt daarmee weg. De kamer heeft niet of niet sterk genoeg gereageerd, en ik betwijfel of de kamer dan ook een nuttig debat gaat beginnen hierover (ze moeten dan namelijk allemaal toe gaan geven dat ze hun werk niet goed hebben gedaan).

   Het zal wel gaan aflopen met een uitspraak van onze (ja, onze) premier die gaat zeggen dat “met de kennis van vandaag we dat niet hadden gedaan”, verder geen akties of maatregelen aankondigt en overgaat naar de orde (of waanzin, net hoe het ze uitkomt) van de dag.