Uw oude computer zomaar weggooien is een bijzonder slecht idee. Ook al is de computer zelf stuk, de harde schijf kan nog tjokvol informatie zitten. Een beetje handig figuur leest dat zo uit. Zelfs nadat zo’n schijf gewist is.

U denkt misschien, dan ziet iemand m’n vakantiekiekjes nou en? De gevolgen gaan mogelijk véél verder dan dat. Stel u gebruikt geen wachtwoordmanager, maar heeft alle inloggegevens in een tekstbestand opgeslagen. Die vist een kwaadwillende er zo uit. Of u gebruikte die computer ook zakelijk en gegevens van cliënten lekken uit. Dat overkwam een Amsterdamse officier van justitie. Een schat aan vertrouwelijke informatie lag toen letterlijk op straat. Het haalde behalve de landelijk media zelfs de Tweede Kamer. De minister noemde het ‘een ongelooflijke stommiteit en laakbaar’. Pijnlijk.

Niemand wil die fout herhalen. Dus wat zijn de opties? Om het simpel te houden heeft u er twee: veilig wissen of vernietigen.

Veilig wissen

Als u uw harde schijf ‘normaal’ wist of formatteert is de data nooit écht weg. Het lijkt voor u misschien zo, maar achter de schermen zijn alle bestanden gewoon nog aanwezig. Dit maakt het met speciale software mogelijk om die data weer terug te halen. Zowel macOS als Windows bieden gelukkig de mogelijkheid om uw oude harde schijf veilig te wissen. U leest daar hier en hier meer over. Uw harde schijf wordt met deze methode één of meerdere keren overschreven met willekeurige data. 7 keer of meer is aan te raden. Afhankelijk van de grootte en snelheid van de harde schijf kan dit een aantal uur in beslag nemen. Better safe than sorry, zeggen we maar. Helaas werkt het op Windows minder gebruikersvriendelijk dan op macOS. Vooral als u liever geen software van derden wilt gebruiken.

Overigens is deze methode alleen bedoeld voor de traditionele harde schijf en niet voor SSD-schijven.

Vernietigen

Wilt u 100% zeker zijn dat uw data nooit meer terug gehaald kan worden? Dan is vernietigen eigenlijk de enige optie. Dat kan door er gaten in te boren maar ook een stuk rigoureuzer: door een versnipperaar halen.

Deel dit:

Reacties

 1. Jean says:

  Met een goeie hamer en dito beitels lukt het ook om een harde schijf aan goor te slaan, hoor !

 2. Chris says:

  Jammer dat de harde schijf inelkaar gemonteerd zit met schroefjes met torxschroeven met een kop met een gekke maat bit die vrijwel niemand in huis heeft!,

  De schroeven voorzien van gewone + of – schroeven is verreweg de eenvoudigste mannier van demonteren,

  De deksel er af schroeven, koppen verwijderen en platters demonteren en in tweeën breken of afschuren en weggooien en niemand kan meer bij de info komen,

  SSD schijven uitelkaar schroeven en printplaat door de geheugenchips knippen,

  Game over voor de SSD!

  Veel eenvoudiger dus.

 3. Hans says:

  Ik had me opgegeven. Maar ik ga niet voor 3 hard disks helemaal naar Amsterdam rijden. Ik heb er 8 liggen: 6 van 3.5″ en twee 2.5″. Als ik die allemaal zou mogen meenemen zou het wel de moeite waard zijn geweest. Jammer.

  • XS4ALL XS4ALL says:

   Voor een appeltaart kunnen we wel regelen dat u paar extra schijven mag komen versnipperen. Natuurlijk leuk als u komt!

   • Hans says:

    Hartelijk dank. Appeltaart geruild tegen 8 versnipperde harddisks, een beker thee en een security setje. Top!

 4. Ariën says:

  Ik haal altijd de fysieke schijven uit de HDD, sla het printplaatje aan barrels en de harde schijven breek ik m.b.v. een bankschroef en waterpomptang in stukken, knappe gast die daar nog wat van af plukt. Oude werkgever van me daar ging een keer of 3-4 per jaar een oven aan (>1000 graden) en werden de schijven gesmolten. stukken sneller als 7x overschrijven.

 5. André H says:

  Dat 7 keer overschrijven is volkomen bullshit. Lees de origenle paper van Peter Gutmann.
  Niemand heeft ooit een overschreven bit kunnen lezen.
  Is het een theoretisch probleem met een theoretische aanpak.
  De microscope van Guttmann bestaat niet.

  Zelfs als het wel kon, wie heeft er nog een MFM schijf?

  >>
  Of course it has been several years since Gutmann published. Perhaps microscopes have gotten better? Yes, but data densities have gotten higher too. A hour on the web this month looking at STM sites failed to come up with a single laboratory claiming it had an ability to read overwritten data.

  >>

  De helft van het lezen na overschrijven is goed… Dat is het gemiddelde. Vermoedelijk, hoewel bij ASCII bestanden de 8e bit ongebruikt is :)

  • André H says:

   NB het beste doorboor je een schijf-eenheid met een metaalboortje.

   • André H says:

    Wanneer het ding nog verder wil gebruiken moet je gewoon een low-level format doen of alle lege ruimte in de partities vol schrijven. Je heb tooltjes die bestanden verwijderen nadat ze eerst overschreven zijn met een string naar keuze.Zoals sliep-uit.

 6. Brightnoise says:

  Wat stom: een SSD aanbieden ter versnippering…..

 7. Andrew says:

  Waarom hebben ze zoiets niet op de gemeente werven ?

  Zou voor cd’c en dvd’s ook wel goed zijn zo iets denk ik!
  Anders zouden deze bij het huisvuil terecht komen??

  Kunnen die op die datum daar ook vernietigd worden ??

 8. anoniem says:

  Er komt vast nog een tijd dat privéopslag verboden wordt en we allemaal in de cloud moeten? :-)

 9. Dustin says:

  Jammer van die max 3 p.p. Ik heb idd een hele doos liggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *