Foto: Internet, door hdzimmermann

Foto: Internet, door hdzimmermann

Grote teleurstelling: vandaag verwachtten we de uitspraak in ons hoger beroep tegen BREIN over het blokkeren van websites. Maar hij kwam niet: de uitspraak is uitgesteld tot 28 januari. Extra teleurstellend is dat de persvoorlichter van het gerechtshof dat al vriendelijk aan de media aan het verkondigen was, ruim voordat de betrokken partijen zelf daarvan op de hoogte waren gesteld. Ik ben groot voorstander van transparantie en vind zeker dat de rechtspraak openbaar moet zijn, maar dit lijkt me toch echt de verkeerde volgorde. Mag dat op 28 januari anders alstublieft?

Maar laat het vooral niet op het humeur drukken, want er is ook goed nieuws: onze IPv6 uitrol gaat als een speer! Op dit moment gebruikt ongeveer 30% van al onze klanten actief IPv6. En gelijk hebben ze! Wereldwijd neemt het gebruik van IPv6 snel toe, zeker nu in Azië al een tijdje de IPv4-adressen helemaal op zijn. Dus wie het belangrijk vindt met het hele internet te kunnen communiceren, moet mee op IPv6. En ook voor gamers is er een goede reden om IPv6 te gaan gebruiken: Microsoft maakte in oktober bekend dat gamen op de Xbox One beter gaat via IPv6, omdat via IPv6 beter P2P-verbindingen kunnen worden gelegd, door het gebrek aan NAT. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je tegenstander ook via IPv6 verbindt. In Nederland betekent dat dat je dus tegen andere XS4ALL-klanten moet gamen, want de meeste andere providers vinden IPv6 nog steeds niet belangrijk. We zijn de enige grote aanbieder: van het totale IPv6-verkeer dat internetknooppunt AMS-IX verwerkt, is een substantieel deel van XS4ALL-klanten en ik durf zelfs te beweren dat de groei van het IPv6-verkeer op AMS-IX het afgelopen jaar, gelijk opgaat met met de groei van het aantal IPv6-gebruikers bij ons.

Voor wie dit stukje teveel onduidelijke termen bevat: lees over IPv6 op www.xs4all.nl/klant/ipv6

Deel dit:

Reacties

 1. sohbet schreef:

  Maar het werkt daarna uistekend.Misser van XS4ALL, scherp gezien!

 2. Coen schreef:

  Heel mooi dat al 30% van jullie klanten op IPv6 actief zijn! Jammer dat de andere providers er nog niet echt mee bezig zijn..

 3. TR schreef:

  Allemaal leuk en aardig dat je met IPV6 zonder NAT kunt werken, maar in mijn beleving is dat juist een nadeel. NAT vormt toch een extra beschermlaag?! Ook al is je computer volledig gepatched etc etc.

  • Edwin schreef:

   @TR,

   Dat is ook precies mijn gedachte. Ik ben dan wel geen netwerkexpert, en bovendien nog niet helemaal bekend met de ins en outs van IPv6, maar zolang mij dat nog niet helemaal duidelijk is, laat ik IPv6 nog maar even uit staan in m’n FritzBox 7360.

   Misschien kan (een netwerkgoeroe van) XS4all in “jip&janneke-taal” uitleggen hoe met IPv6 eenzelfde beschermlaag á la NAT bij IPv4 in te richten is. Dat zou ik wel zeer waarderen, want op zich wil ik best IPv6 activeren.

   • OM schreef:

    NAT *lijkt* op een extra beschermlaag, maar is dat niet. De NAT code in de router vormt mogelijk juist een extra risico, omdat in het algemeen geldt hoe meer functionaliteit, hoe meer potentiële aanvalsmogelijkheden voor kwaadwillenden.

    De Fritzbox blokkeert standaard al het inkomende ipv6 verkeer. Dat is dus functioneel gelijk aan geen port-forwarding met een nattende ipv4 router.

 4. Angela schreef:

  Ik heb W8 Pro op de Aspire One netbook, en wordt daar steeds minder vrolijk van, Niels.

  Beveiligingslekken in WinXP worden vanaf half April inderdaad niet meer gedicht, maar gezien het feit dat er nog veel te veel lekken in elke versie van Windhoos gevonden worden zie ik dat niet als een onoverkomelijk probleem.
  Daarbij zullen er ongetwijfelt niet echt veel nieuwe attacks voor WinXP bedacht gaan worden, want er is inmiddels een nieuwe markt in de vorm van W8, W8.1 en ongetwijfelt nog meer dan genoeg W7 systemen.

  Maar, de verleiding om meer met Ubuntu of een van de andere Linux versies te gaan doen wordt met de W8 ervaring zonder meer steeds groter.

  • Sylvester schreef:

   De nieuwe lekken in Windows Vista, 7 en 8 worden nog gedicht. Lekken in Windows XP blijven na april gewoon aanwezig.

   Zolang een groot deel van de gebruikers niet overstapt naar een recenter systeem loop je dus zeker een risico. Het is voor de criminelen makkelijker deze gebruikers aan te vallen dan degene die een recent OS gebruiken.

  • ReemZ schreef:

   Jaren geleden overgestapt van XP naar Linux (toen Debian, inmiddels Sabayon) en ik ga NOOIT meer terug. Ik heb later nog met w7 en w8 moeten werken en ik ben altijd weer blij als ik thuis ben en weer met een volwassen systeem mag werken.

   De meeste distro’s zijn in een Live-versie te gebruiken via DVD of USB, waardoor je kunt ‘snuffelen’ zonder zelfs maar naar je harde schijf te wijzen. Uiteraard reageert alles wat trager dan wanneer het werkelijk geïnstalleerd is, maar je kunt zo wel lekker spelen met verschillende distro’s en verschillende omgevingen :)

   • Angela schreef:

    Ach, gewoon installeren op een systeem is wat ik hier doe. Er staat genoeg van dat spul.

 5. Niels Huijbregts schreef:

  Vergeten jullie niet dat WinXP binnenkort niet meer ondersteund wordt? Het wordt echt tijd om over te stappen op iets nieuws, XP wordt een groot securityrisico als er geen updates meer voor komen. Misschien in de kerstvakantie eens met Ubuntu spelen? Of met Elementary OS, een Linux distro die erg aan Apple OSX doet denken.

  • ReemZ schreef:

   Eww…buntu! Zonder gein, los van Unity en de affaire tussen Canonical en Amazon lijkt KDE me de meest geschikte omgeving voor overstappers, daar die qua uiterlijk en indeling nog het meest lijkt op wat winblowsgebruikers gewend zijn. Voor wie een lid van de *buntu-familie wil uitproberen: Kubuntu dus.

 6. Angela schreef:

  Overigens verwacht ik bij een prijs van 289.- euro, zoals bij de upgrade actie vermeld is, een 7490 i.p.v. een 7360……. http://www.fritzshop.nl/product_info.php?cPath=31&products_id=134
  Ik heb overigens vorige maand even een tijdje met de 7490 mogen spelen.

 7. Angela schreef:

  In WinXP moet je het inderdaad eerst activeren.
  Maar het werkt daarna uistekend.
  Hier overigens een 7270 in gebruik die ik in 2009 gekocht heb.

 8. Alex schreef:

  Op de site van Xs4all staat niet vermeld dat het in Windows XP pas werkt als je het zelf aanzet: http://support.microsoft.com/kb/2478747/en-us Dat zou weer wat gebruikers schelen.

  • floy schreef:

   Thanks Alex!!!

   Al jaren geleden modem (van juiste type) etc ingesteld, alles stond goed maar geen IPv6. Nu dus wel! Misser van XS4ALL, scherp gezien!

 9. Arrr! schreef:

  IPv6 werkt héél goed tegen blokkades opgelegd door graaigrage private organisaties geholpen door clueloze rechters.

 10. Angela schreef:

  Ik denk dat XS4ALL achter blijft t.o.v. het aantal IPv6 gebruikers dat er zouden kunnen zijn doordat denk ik een heel erg groot deel van de klanten nog met een Fritz!Box 7170 die geen IPv6 ondersteund en zo te zien deze maand ook een EoS product gworden is bij AVM.

  Jammer van het uitstel.