Water komt uit de kraan, stroom uit het stopcontact en het internet hangt in de lucht, toch?

Draadloze verbindingen als WiFi en 4G hebben onze perceptie van het internet totaal veranderd. Je staat er haast niet meer bij stil, maar achter het signaal dat binnenkomt op een laptop, smartphone of tablet zit een ingewikkelde wereldwijde infrastructuur. Die bestaat niet uit wolken, maar uit miljoenen kilometers kabels, computers, routers en knipperende lampjes die ervoor zorgen dat er altijd internet om ons heen is. En duizenden mensen die hier dag en nacht mee bezig zijn.

attachmentBij een betrouwbare internetverbinding komt heel veel kijken. Dat blijkt uit de documentaire die regisseur Victor Vroegindeweij voor XS4ALL maakte: The Attachment: a digital road movie.

The Attachment volgt het spoor van een e-mail die vanuit Amsterdam naar Austin wordt verstuurd. Bekijk hem nu en ontdek welke hindernissen een e-mail onderweg tegenkomt; van de buurman die zijn schop op de verkeerde plek in de grond steekt, tot haaien en ankers in de Atlantische oceaan.

The Attachment: a digital road movie

Deel dit:

Reacties

 1. hawick says:

  Bij een ideele actie ga ik uit van weggeven.
  En ik wil er best zeker 100 sponsoren.
  Dat mag je voor een prive persoon toch echt een grote afname noemen.

  Euronet!!!! …………………………………………………………… liever nu dan morgen!
  zonder NSA, Windows / Facebook / andere criminelen: veel minder zorgen!
  en ook hackende chinezen en russen
  mogen mijn . . . kussen !!

 2. Jaap 3000 says:

  Al die mensen die dat internet nu zo vanzelfsprekend vinden en kansloos zijn zonder hun telefoon, vonden mij altijd maar een rare snuiter toen ik met mijn 14k4 modem en een Het Net cd-tje zat te pionieren. :)

  @hawick: Wederom een fijn stukje om te lezen. Je weet altijd mooi de “andere” waarheid te verwoorden. Thxz ;D

  • XS4ALL XS4ALL says:

   Dat had natuurlijk een XS4ALL cd-tje moeten zijn :-)

   • boelens says:

    Je bedoeld eigenlijk de mooie floppy die ik nog steeds heb liggen. met het xs4all logo erop :-)

   • Jaap 3000 says:

    Het spijt me XS4all maar ik had toen nog nooit van jullie gehoord of gelezen. Sterker nog, ik moet nóg geregeld mensen uitleg geven over jullie bestaan.

    “Iks es voor watte!?!? ooooh… dat is toch die met die 4 heh? …en dan punt en el?”

   • Hawick says:

    Ik heb helaas net de eerste XS4all uitrol lang geleden gemist [ op enkele dagen]. ik baal er nog steeds van.
    Veel van wat ik nu zie en meemaak [aan de technische kant] was al eind 70-er jaren begin 80-er jaren voorspeld door, o.a. , enkele research medewerkers van openbare telefonie en transmissie bij wat toen helaas al net geen Philips Telecommunicatie Industrie meer heette. Helaas is die research populatie in Nederland goeddeels vergeten. Het waren toch duizenden HTS en TH ingenieurs, verspreid over Hilversum, Huizen en wat kleinere groepen in o.a. Den Haag en Hoorn.
    Mijn herhaalde oproepen voor een naar Europees [dus niet Nederlands!!!] recht beveiligd [en gehandhaafd!!!] Euronet vinden eindelijk enig wederhoor. Hoog tijd!

    En XS4all: mocht dat CD-tje er komen: ik hou me van harte aanbevolen ;-) Grote afname gegarandeerd.

   • Alex says:

    Dus jij neemt de onverkochte exemplaren over?

  • hawick says:

   @jaap 3000 Het collectieve geheugen van de mensen lijdt aan Alzheimer. De halve natie denkt b.v. dat Microsoft de personal computer heeft ‘uitgevonden’. Dat ‘MS-DOS’ was slechts een van vele ports was van CP/M naar de 8088/8086 architectuur [Ik ken b.v. ook CP/M86, DrDos, allemaal 100% compatibel met elkaar]. De firma Intel had in de jaren ervoor gezorgd voor een regen aan application notes in tijdschriften zoals EDN [electronic designer news] zodat iedere ingenieur al was opgeleid voor het ontwerpen van klonen. Dat in Europa al diverse computerbouwers superieure systemen hadden gebouwd deed niet ter zake. Helaas, net als bij V2000/betamax/VHS destijds, waren het volstrekt niet rationele redenen waarom inferieure producten de markt domineerden en nog steeds domineren. Het zal niet toevallig zijn dat zowel als destijds met de video-recorders, als met het begin het internet etcetera, de ranzige geur van goedkope sex/porno wordt ge-associeerd. Zo zijn we collectief ook al weer vergeten dat Microsoft een van de eerste bedrijven was die ongevraagd en dus zonder toestemming, via internet gegevens over haar klanten verzamelde. Welke gegevens weten we tot op de dag van vandaag niet!!!
   Mede daarom roep ik geregeld op om te komen tot Euronet, waar Europees recht [ook op privacy] geldt EN gehandhaafd wordt.

   Tot op de dag van vandaag durft vrijwel geen enkele ICT-er in de zorg geopereerd te worden, als de narcose apparatuur wordt bestuurd door Windows en aan het internet hangt. [Een vraag waar ik die lieden bij gelegenheid graag mee plaag].
   En dat is absoluut niet de stand van de techniek!!
   Ik weet uit zeer betrouwbare bronnen van 5 uit 5 ziekenhuizen dat belangrijke applicaties , zoals email / het electronisch patientendossier / verslagsystemen voor radiologen etcetera tijdens de werkuren overdag gemiddeld elk minder dan 98% up-time halen.
   Technisch zou nu 99.9% zeker haalbaar moeten zijn.
   En dat ligt zeer zeker niet aan de basis van het intranet / internet ontwerp. Want dat is echt ontworpen om een atoomaanval te weerstaan.
   Dat geeft toch allemaal te denken!!

   En om echt nostalgisch te doen: in 1980 werd er in meer dan een academisch ziekenhuis nog gewerkt met 110 baud full duplex modems gewerkt. [Aan een IBM 2741 communications terminal gekoppeld. Deels in APL / grotendeels met Fortran IV gewerkt….]

   Ik heb kort daarna wel eens bij de economisch directeur van een academisch ziekenhuis moeten opdraven, omdat ik in een jaar voor dfl 110.000 computerkosten bij VSPC [IBM Zoetermeer] had gemaakt en voor meer dan dfl 10.000 aan bijbehorende telefoonkosten [men was heel blij met me bij de PTT], Ik had toen al een plan ingediend om met een investering van dfl 18000 twee Apple II’s aan te schaffen, want daar kon het ook allemaal mee. De adviseur van automatisering van dat ziekenhuis zei toen: technisch en financieel klopt het verhaal, maar het is in strijd met onze policy. Dus werd er weer een paar jaar grof geld over de balk gesmeten.
   Deze houding is kenmerkend voor ICT in de publieke sector. Deze houding heerst tot op de dag van vandaag bij heel veel ziekenhuizen [echt waar!!] en bij andere delen van de publieke sector.
   Het is ook niet toevallig dat de Rekenkamer constateert dat de Nederlandse overheden miljarden euro’s rondom het thema ICT voor miljarden incontinent is.

   en nu terug naar het internet:
   Het internet laat toe om veel ICT misstanden te camoufleren. Veel ziekenhuis ICT wordt ge-outsourced middels internet en omdat maar weinigen de rekeningen zien, komt het management er makkelijk mee weg, maar op dit moment is de hele zorg ICT een grote en grove misstand.

   Het internet is dus ook een risico voor de maatschappij.
   Maar dat is een discussie die al vele jaren niet gevoerd wordt.

   • Jaap 3000 says:

    Microsoft had de kracht van ‘gratis’ software en goedkopere apperatuur dan bv Apple of IBM. Dat is en blijft voor te veel mensen het enige belangrijke. Niet of het stabiel of veilig is. Men heeft nou eenmaal niets te verbergen.

    We weten ondertussen dat de overheid sinds jaar en dag geen verstand heeft van techniek. Dat word handig uitgebuit door een ieder die er de kans toe krijgt. Met al die belastingen en accijnsen van tegenwoording zou ik, als ik de kans kreeg, precies hetzelfde doen.

    Het is niet de schuld van het internet an sich maar dat mensen dachten te vinden dat ze er ook “iets” mee moesten gaan doen. Deze mensen hebben de internet bubble gecreeert. Incompetente mensen die andere incompetente mensen opdrachten gaven om “iets” met het internet te doen en bakken met geld over de balk smeten. Aan hen hebben wij dan weer de nieuwe internet-infra te danken, dat dan weer wel.

    Ook ik loop al jaren te roepen dat afhankelijk zijn van internet of (windows) computers in het algemeen een onhandige zaak is. Helaas heeft Facebook nu de halve wereld in haar hand en sneeuwt deze discussie alleen maar verder onder.

    Go EuroNet Go!

   • XS4ALL XS4ALL says:

    Er gaat vaak veel mis bij grote ICT-projecten, maar of dat de schuld van het internet is vraag ik me af!
    Maar veel dank voor uw uitgebreide reacties!

   • Hawick says:

    Het massale outsources van ziekenhuis ICT naar faciliteiten fysiek buiten de eigen ziekenhuisorganisatie in combinatie met het extreem grootschalig en systematische schenden van privacy door vele grote gouvernementele spelers nationaal en internationaal beschouw ik als een risico. Nu wordt privacy meer geschonden dan ooit in Oost Duitsland of Roemenie. En wat er met die data gebeurt moeten we maar afwachten. Destijds heeft de ranzige verzamelwoede van gegevens vrijwel alle Nederlandse Joden het leven gekost, omdat ook toen al vele ambtenaren zich niet aan wetten en inststructies hielden. In 1973 hebben we een oliecrisis gehad en is Nederland extra economisch gestrafd mede omdat we toen nog weigerden verklaringen over ethniciteit te verstrekken aan Saoudie Arabie over personeel van Nederlandse bedrijven. Nu verzamelen we al wel weer dit soort gegevens. Nu is die barriere op een tweede mannier geslecht want al dergelijke gegevens en nog veel meer wordt geoogst door ‘NGO’s die bescherming genieten van allerlei grote mogendheden [b.v. chinese, russische, amerikaanse hackersclubs en nog veel meer] . Onze eigen overheid gedoogt stelselmatig een aantal van dit soort praktijken, ook al gaan die frontaal in tegen nationaal en europees recht. Ik herhaal: het internet in de huidige vorm is niet alleen een kans maar zeker ook een risico voor onze maatschappij. EURONET volgens Europees recht en europese policing!!!!

 3. Huub van Rooij says:

  Wat een geweldige minidocu! Helemaal perfect voor de leek, om een beetje gevoel te krijgen bij waar we met z’n allen tegenwoordig zo vanzelfsprekend aan gewend zijn geraakt ! Helemaal eens met Toni: ik hoop op een uitgebreider vervolg in dezelfde stijl en van dezelfde kwaliteit !

 4. hawick says:

  Vooorstel gerelateerd topic: De historie achter internet: Helaas wordt altijd bij de historie achter internet wel benadrukt hoe de Department of Defence in de VS er aan heeft bijgedragen en vrijwel nooit gesproken over de belangrijke rol die de wereld van de openbare telefonie heeft gespeeld en vooral ook de europese bedrijven. Veel transmissie technieken, zoals ook ADSL, vinden daar hun oorsprong. Maar ook het concept van packets en packet switching komt uit die wereld.

  Ik zou wel eens een op deze punten gecorrigeerde historie van de hardware achter internet willen zien.
  En dan daarbij ook meteen de historie van een grote Philips-dochter NV Philips Telecommunicatie genoemd willen zien. Een dochter die helaas slachtoffer werd van een deal tussen overheden. Een geschiedenis waar de PvdA niet aan herinnerd wil worden,.

  Want voordat dat grote bedrijfsonderdeel onder druk van de PvdA was opgeslokt door AT&T [nu inmiddels verworden tot Lucent]
  speelde Nederland best stevig mee internationaal. Het voorzag hele landen van telefonie. Toen had echt nog niemand van Nokia gehoord. De enige telecom gigant uit die contreien was Ericson en ‘Ma Bell’ speelde internationaal buiten de America’s nauwelijks mee.

  Veel basis technologieen die voor internet zo nuttig bleken hebben hun roots in eind 60-er – zeventiger jaren van de vorige eeuw.
  Destijds ging het er om, om met digitale technieken zo veel mogelijk telefoongesprekken over een koperdraadje te krijgen, zodat er verhoudingsgewwijs weinig koper de grond in moest toen Nederland massaal aan de tefoon ging. [Dat werd toen ‘Transmissie’ genoemd.
  Bitter weinig van de technologieen achter internet zijn echt in America uitgevonden.

 5. Toni says:

  Mooi filmpje, had best langer gemogen.

  Ik zie de storingsmelding al op de XS4All site: “Als gevolg van een haaienbeet kunt u vanuit Nederland momenteel geen verbinding maken naar/van de USA. Technici zijn op de hoogte en proberen momenteel te besluiten wie het duikpak aantrekt. Mogelijk dient u uw oude radio apparatuur af te stoffen om uw transatlantische updates te doen.”

  Het is mooi te zien hoeveel partijen samenwerken om Internet mogelijk te maken en te bewaken, zeker dankbaar daarvoor en het (voort)bestaan van Internet mag niet té vanzelfsprekend worden.

  Toch enig commentaar:

  De hindernissen en gevaren voor het Physieke Internet blijven eigenlijk erg onderbelicht. De omschrijving hint op meer, mar het komt er niet echt uit. Het is essentiele infrastructuur geworden, veel mensen beseffen lang niet genoeg hoe cruciaal en tegelijkertijd hoe kwetsbaar, en dit filmpje (ik vind het te kort om echt over een docu te spreken) mist een kans om dit beter te belichten. Ook de gevolgen van een breuk/storing worden niet benoemd of gebagatelliseerd (Engeland was geisoleerd – “maarnietheus, want sateliet” – wat betekende dat echt, konden we elkaar even geen whatsappje sturen?).

  Het filmpje voelt aan als een teaser/trailer voor een echte docu over de kwetsbaarheid van het Internet en de gevolgen van een serieuze onderbreking en wlke partijen welke stappen ondernemen om dit te voorkomen. Ik hoop dat Victor Vroegindeweij een mogelijkheid ziet om daarmee aan de slag te gaan, ik zou het zeker bekijken en aan vrienden/familie tonen.

  • XS4ALL XS4ALL says:

   Dank voor uw reactie. Een uitgebreide documentaire zouden wij ook erg leuk vinden, misschien komt dat er nog eens van. In de tussentijd raad ik het boek Tubes van Andrew Blum aan, daarin wordt heel uitgebreid de fysieke kant van het internet besproken.

 6. Reewinkel says:

  Haha nee niet alleen maar blanke mannen. Maar ze zijn wel sterk in de meerderheid. Zo sterk, schat ik, dat als je er 3 in beeld brengt, het statistisch juist is dat je alleen blanke mannen ziet. (deze bewering is niet gebaseerd op enig onderzoek, gewoon een gokje)

 7. Renee says:

  Misschien volgende keer wat diversiteit in de personages? Of werken er alleen blanke mannen aan het internet :)