Een deel van de diensten van XS4ALL heeft hinder ondervonden van de grote stroomstoring die vanochtend plaatsvond in Noord-Holland. Ons datacenter beschikt over verschillende noodstroom installaties, die ervoor zorgen dat tijdens stroomstoringen zonder onderbreking wordt overgeschakeld op diesel-aggregaten. Bij een van deze installaties ging er iets mis in de software. Daardoor kregen enkele stroomkasten in het datacenter geen stroom, waardoor een klein aantal servers offline was. Zo is bijvoorbeeld een aantal mailservers door de onderbreking niet bereikbaar geweest. Omdat onze mail-omgeving redundant is uitgevoerd zijn er geen e-mailberichten verloren gegaan.

Rond 11 uur was het probleem opgelost en kon het hele datacenter weer over stroom beschikken, waarna de servers over het algemeen vlot weer online zijn gekomen.

Ondanks dat wij onze diensten zoveel mogelijk redundant uitvoeren, kan er in dit soort gevallen toch iets misgaan. Wij onderzoeken nu welke aanpassingen we nog kunnen doen om de kans op uitval nog verder te beperken.

Onze welgemeende excuses voor de overlast.

Deel dit:

Reacties

 1. g.nieuwendijk schreef:

  Waarom staat er altijd zo lang (zeer) oud nieuws op de website?

 2. Steven schreef:

  Vanochtend rond 7:50u (2 april) lukte het mij niet om in de webmail te komen. De melding was zoiets als Serverbug fout, programma afgesloten.
  Zojuist 9:27u (2 april) lukte het weer wel.

 3. Zwamneus schreef:

  “Daardoor kregen enkele stroomkasten in het datacenter geen stroom”

  Wat zijn stroomkasten? Bewaren jullie daar de potjes groene stroom ofzo?

  Elektricieteits centrales (ook de groene) en (nood) aggregaten leveren SPANNING!

  • Klaas schreef:

   Als een stroomkring wordt gesloten bijvoorbeeld door het omzetten van een schakelaar, gaat er normaliter een stroom lopen. Waardoor wordt die stroom dan geleverd, Zwamneus? Ik zou zeggen door de elektriciteitscentrales. Ook stroomstoring is een prima woord: er loopt immers normaliter stroom door de leiding naar de server (en terug), maar bij een stroomstoring is deze normale toestand verstoord.
   Als je iets wijsneuzigs wil zeggen over stroom versus spanning, kan je beter protesteren als iemand zegt dat er “stroom” op een stopcontact staat. Dan heb je een punt.

   • Zwamneus schreef:

    Er word geen stroom maar spanning geleverd/opgewekt in electricieteitscentrales en als gevolg van een spanningsverschil gaat er een stroom lopen. Geen spanningsverschil, geen stroom.

    Sorry maar dit is gewoon een principekwestie. Ik vond “stroomkasten” écht té dom. Iedereen lult maar raak tegenwoordig en omdat we vaak in de context wel weten wat er bedoeld word, vinden we het al snel goed. Dit lieve mensen, is de verloedering van de taal.

   • Zwamneus schreef:

    Of kijk b.v. eens naar het engels. Power is spanning en current is stroom. Ze zeggen daar power outage/power failure; power cable en niet current- enz.

   • hawick schreef:

    als we toch zwammen: power is vermogen en geen spanning

   • Zwamneus schreef:

    Die dingen noemen we onderverdelingen, groepenkasten of zoals je wilt stoppenkasten.

    Het is de spanning die daar word verdeeld over verschillende groepen. Dan is het wel zo dat deze groepen ingedeeld zijn op een maximaal toelaatbare stroom maar de spanning is altijd een vast gegeven.

    Op bv een kontaktstop (beter bekend als het stopkontakt) staat spanning(V) en als gevolg van een spanningsverschil gaat er, afhankelijk van de belasting, een stroom(A) lopen.

   • Zwamneus schreef:

    En, dus, maar, want, Stroomstoring is dus ook een verkeerd woord. Als gevolg van een gebrek aan spanning(sverschil) kan er geen stroom lopen. We zouden dus eigelijk Spanningsstoring moeten zeggen maarja, dat bekt zo raar.

 4. Leon Cuijpers schreef:

  Ik heb licht last gehad van de storing +/- 1 uur. Zowel bellen als internet. Dit was echter maar voor korte duur. En omdat ik internet en bellen privé heb was het niet echt een probleem alleen vervelend. XS4ALL petje af.

 5. Maurice Vliegen schreef:

  Inderdaad geen goede beurt. Mijn indruk was dat het wel langer dan 11 uur geduurd heeft (Nijmegen en onderweg).

  • A Gijzen schreef:

   Tot nu toe kan ik niets ontvangen en verzenden
   Morgen de helpdesk maar weer proberen …

 6. niek den hartog schreef:

  vanuit India kon ik mijn mail niet inzien nog versturen, Boodschop zei iets over serverbrug fout. In het nieuws las ik stroomstoring en dacht “aha”. Paar uur later werkte alles gewoon. Nog niet gelezen wat de oorzaak van de stroomstoring was?

 7. HennY schreef:

  Aha! Dan was dat waarschijnlijk de reden dat ik vanochtend een hele poos geen mail binnen kreeg op mijn phablet. De mail is daar gekoppeld aan mijn Outlook. Daar kreeg ik alles wel probleemloos binnen. Verzenden op mijn phablet ging ook, maar ontvangst stagneerde dus een paar uur. Ik kreeg zelfs een alert dat ik een nieuw serverwachtwoord moest invoeren. Het kostte mij verbazend weinig moeite om net te doen alsof ik er niks van begreep en dienovereenkomstig te handelen. :)

 8. Andre Berends schreef:

  Ik heb (hier in Drenthe) niets gemerkt van uitval van servers. Mail kon gewoon binnen gehaald worden.

 9. Ben Aalbers schreef:

  Testen jullie de noodstroom aggregaten niet maandelijks?

  • Jan schreef:

   Ik lees dat er een fout was met de software.
   Lijkt mij dat er dan geen trigger is gekomen om het aggregaat te starten. Met een test zullen ze waarschijnlijk alleen kijken of de diesels opstarten en netjes synchroniseren met de UPS-es (als XS4ALL die gebruikt). Zo werkt het op mijn werk iig wel. Ze draaien hier zelfs eens per half jaar een “belaste” test in een weekend, maar dan nog kan het misgaan als de stroom echt uitvalt.

  • Anoniem schreef:

   Al zou je ze dagelijks testen, dan geeft dat niet de zekerheid dat ze het doen op het moment suprême.