Het aantal XS4ALL-klanten dat IPv6 gebruikt, groeit gestaag. Deze week werd de 15.000e IPv6-verbinding geactiveerd. XS4ALL blijft daarmee koploper: de provider was de eerste in Nederland die haar klanten standaard op IPv6 aansluit en is de grootste leverancier in Europa van native IPv6-connectiviteit aan particulieren.

IPv4-voorraad raakt uitgeput

Sinds 2010 levert XS4ALL IPv6-connectiviteit als standaard onderdeel van de dienstverlening, zodat klanten nu en in de toekomst het gehele internet kunnen bereiken. Ook wanneer de voorraad oude IPv4-adressen uitgeput is. Dat is inmiddels het geval in delen van de wereld: de Aziatische adressenbeheerder APNIC maakte in april dit jaar bekend dat in de Aziatische regio geen IPv4-adressen beschikbaar meer zijn. Sindsdien zijn in die regio dus hosts die alleen via IPv6 beschikbaar zijn. Hoewel het in Europa nog niet zo ver is, moeten organisaties die zaken doen met Azië ervoor zorgen dat zij hier over IPv6 beschikken om te kunnen blijven communiceren met Aziatische partners.

A10 load balancers ontsluiten netwerk

Behalve de internetverbindingen van klanten moet XS4ALL ook haar eigen netwerk en achterliggende systemen geschikt maken voor IPv6. In dat proces is onlangs een belangrijke stap gemaakt: XS4ALL heeft gekozen voor IPv6 load balancers van A10 Networks. Met de nieuwe load balancers is XS4ALL in staat haar IPv6-dienstenaanbod significant uit te breiden en de verwachte groei in IPv6-klanten te faciliteren. “Voor XS4ALL is dit van groot belang, gezien onze ambities en onze koploperspositie als aanbieder van IPv6-diensten,” zegt Patrick Kinders, technisch directeur van XS4ALL. “Door onze keuze voor de ‘new generation’ load balancers van A10 zijn alle klantenwebsites nu bereikbaar via IPv6, we ontsluiten hiermee in één klap een belangrijk deel van onze diensten via IPv6!”

Naadloze overgang

Nu alle internetverbindingen en websites geschikt zijn gemaakt voor IPv6, is XS4ALL vrijwel klaar met de IPv6-implementatie, zonder dat klanten daar last van hebben gehad. Patrick Kinders: “De invoering van IPv6 mocht geen gedoe voor klanten opleveren, er moet sprake zijn van een naadloze overgang. Een goede provider zorgt ervoor dat alles gewoon werkt en dat klanten dus nu en in de toekomst het hele internet kunnen bereiken. Ook websites in Azië en andere delen van de wereld waar IPv6 inmiddels de standaard is.”

Deel dit:

Reacties