Het ontdekken van nieuwe medicijnen was jarenlang het domein van medici. Maar inmiddels dragen ook online gamers bij aan medische doorbraken. Door de kracht van gamers wereldwijd te bundelen, kunnen zij codes kraken waar wetenschappers al jaren het hoofd over breken. 

Bij online gamen denk je vaak aan wapens en geweld. Maar er zijn ook games waar de uitdaging zit in het ontrafelen van wetenschappelijke puzzels. Zo’n game is Foldit. In dit spel loste in 2011 een groep online gamers in tien dagen een puzzel op waar wetenschappers al tien jaar mee bezig waren. De gamers wisten de structuur van een eiwit te ontrafelen dat tot een anti-aidsproteïne kan leiden. Daarmee zorgden ze voor een grote doorbraak in hiv-onderzoek.

Fanatieke gamer

Een van die gamers was de Nederlander Harald Feldmann. ‘Toen bij mijn moeder in 2008 een vorm van dementie geconstateerd werd, ben ik op internet gaan zoeken naar een medicijn. Dat was niet te vinden, maar ik stuitte wel op Foldit. Sindsdien ben ik een fanatiek gamer.’ Foldit laat zich het best omschrijven als een online puzzelspel waarmee iedereen, ook zonder enige kennis van zaken, kan bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Het is, net als het neuronenspel Mozak en het DNA-spel Nanocrafter, een game van het Center for Game Science van de Universiteit van Washington.

Punten verzamelen

‘Wij ontwikkelen games met de focus op het oplossen van ingewikkelde problemen in de wetenschap en het onderwijs. Problemen die niet door alleen mensen of alleen computers opgelost kunnen worden’, zegt Dr. Zoran Popovic, directeur van het Center for Game Science. ‘De symbiose van mensen en computers kan tot oplossingen leiden die we anders nooit zouden vinden. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen betrekken bij het oplossen van wetenschappelijke puzzels. Dat doen we door wetenschappelijke online tools uit te breiden met allerlei competitieve spelelementen. Denk aan punten verzamelen, high-score lijsten, de mogelijkheid om teams te vormen en samen problemen op te lossen. Zo blijven we mensen uitdagen het beste van zichzelf te geven.’

Een hele eer

Bij Foldit gaat het er om de structuur van eiwitten te voorspellen op basis van ruimtelijk inzicht en oplossend denkvermogen. Met als uiteindelijk doel medicijnen te kunnen ontwikkelen voor eiwit gerelateerde ziektes, zoals alzheimer en hiv. Harald bleek een hele goede folder: ‘Ik werd steeds beter in het oplossen van de puzzels. Dat bleef niet onopgemerkt, want ik werd gevraagd lid te worden van Contenders. Dat was destijds de nummer 1-groep van Foldit, die ook voor de doorbraak in het hiv-onderzoek zorgde. Die uitnodiging vond ik natuurlijk een hele eer. En gaf me de drive om door te gaan. Nu speel ik 24 uur per dag Foldit. Ik maak zelf modellen en laat scripts draaien, die los van mij kunnen werken aan modellen. Daarvoor heb ik hele snelle computers gebouwd. Die werken dag in, dag uit voor de wetenschap. Wat ik hoop, is dat we nog een medicijn voor mijn moeder vinden voordat ze overlijdt. Ik weet dat we dat kúnnen bereiken door online samen te werken in Foldit. En iedereen kan daaraan meedoen. Dat is het mooie van internet.’

Wil jij ook gamen voor de wetenschap?

Speel Foldit, Mozak of Nanocrafter via het Center for Game Science.


Mogen wij u iets vragen?

In samenwerking met onderzoeksbureau No Ties doen wij onderzoek naar onze blog. Wij waarderen het zeer als u kort de tijd neemt voor het beantwoorden van een aantal vragen.

Deel dit:

Reacties

 1. Harald Feldmann schreef:

  Beste mensen, dank jullie wel voor de reacties, positief of negatief.
  XS4ALL heeft ons (als spelers van Fold.it) gratis een platform geboden om een positieve boodschap over te brengen op een groot publiek. Hieraan heb ik met veel plezier en met enthousiasme meegewerkt. De samenwerking met het team is uitstekend verlopen en de link tussen mij en xs4all is vooraf uitvoerig besproken (ik ben al meer dan 20 jaar een tevreden klant bij XS4ALL). Dat deze mini-docu over onze ontdekking op deze manier gekoppeld werd aan het merk XS4ALL was vooraf bekend en daar zijn we heel happy mee. We zijn overigens niet betaald om dit te doen, mocht iemand dat denken. De mails die jullie zien in het xs4all webmail scherm zijn mijn echte mails die vanaf mijn eigen account zijn verstuurd.
  Hoe meer mensen fold.it spelen hoe meer kans we maken op een doorbraak voor de bestrijding van ziektes, het voelt voor mijzelf in ieder geval beter om zelf iets te ontdekken dan om geld in een envelop te stoppen zonder te weten waar die terechtkomt. Als je fold.it gaat spelen misschien een leuk idee om je username te laten beginnen met wow_ voor Wonders Of the Web zodat wij kunnen zien dat de actie ook effect heeft gehad ?

  Dank je wel XS4ALL, voor het bieden van deze kans en het maken van een mooie mini-documentaire !

  Harald Feldmann.

 2. GJ schreef:

  Inderdaad je kunt op vele manieren hier naar kijken en ik begrijp de emotionele reacties. Je zou kunnen beredeneren dat XS4All gebruik of zelfs misbruik van de ziekte, ik houd het erop dat de advertentie juist een positieve en heel directe bijdrage levert aan het bestrijden van ziekten.
  – XS4ALL koppelt de advertentie niet aan concrete producten of aanbiedingen alleen aan het merk
  – er staan links naar de site waar achtergrond info staat
  – de gamer wiens moeder ziek is staat er ook achter
  – ik vind dit meer op sponsoring lijken dan misbruik maken van..

  Persoonlijk vind ik dit verhaal inspirerend, een zinvol gebruik van advertentie ruimte. Dit zie ik duizenden malen liever dan om aandachtschreeuwende advertenties vol leugens.

  Of geestdodende zwakzinnige postcodeloterijen, RTL pulp janktelevisie of al die zogenaamde goede doelen die alleen geld onttrekken aan de donaties.

  Maar ieder recht op zijn mening en als er meer mensen zijn die er een heel negatief gevoel bij hebben dan stopt XS4ALL vanzelf met dit soort advertenties.

 3. In de tv-reclame lijkt het alsof Xs4all heeft meegeholpen, maar het staat gewone gebruikers niet eens toe om PHP-scripts (of Perl-scripts, de taal gebruikt in de biochemie) te draaien…

 4. Fri schreef:

  Ik vind het gewoon schandalig dat jullie pronken met andermans veren. Ik vind het helemaal verwerpelijk dat jullie een ziekte die zoveel leed heeft veroorzaakt en nog doet, gebruiken voor een commercial.
  Voor mij een reden om nooit zaken te doen met jullie.

  • Dewereldstoptniet schreef:

   Soms schaam ik mij oprecht voor mijn medemens. Dit is weer zo’n geval.
   Meneer Feldmann probeert zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de games die wel miljoenen mensenlevens kan redden, hij wil dat heel de wereld hem helpt met het spel om zijn moeder te helpen. Dus via welke commercieel of niet commercieel zender zou hem hier niks uit maken. Bij deze ben ik blij dat ik via instagram zo ben bereikt. Ik bedank XS4ALL voor deze bijdrage. Ik zal zeker het spel gebruiken.
   O,ja terug op de moraalridders, WAT MAAKT HET UIT? Leed van andere, waar? Dit is iets positiefs!! En IEDEREEN mag het weten, nee MOET weten. Hoezo mag een netwerk dit niet naar buiten brengen. Deed iedereen dat maar, zodat heel de wereld elkaar kon helpen.

  • Meneer Jasper schreef:

   Ik vind dat je jezelf wel heel negatief opstelt tegenover de reclame. De reclame claimt nergens dat het oplossen van lastige puzzels allemaal te danken is aan xs4all, maar heeft het vooral over hoe het internet (als in het netwerk) heeft bijgedragen hieraan. Ik geloof dat dit goed laat zien hoe xs4all zich als provider profileert: als een tech-savvy, betrekkelijk vooruitstrevende internetprovider.

   Daarnaast geloof ik dat veel anderen mensen over dit onderwerp zijn gaan googlen (zoals ik bijvoorbeeld ) en misschien zelf ook gaan deelnemen aan een netwerk van puzzelaars/”gamers”. Dat is toch geweldig?

  • Ka schreef:

   Ik ben het helemaal met je eens! Hoe halen ze het in hun domme hersens om deze ziekte te gebruiken voor reclame! Ik zal dan ook never nooit zaken doen met xs4all!!!!!!!

   • Internet schreef:

    Het is inderdaad zeer slecht dat XS4ALL op hun BLOG pagina aandacht schenkt aan iets wat positief bij kan dragen aan iets verschrikkelijks. Al die speciale aanbiedingen en pakketen die XS4ALL in dit artikel promoot ten gunste van hunzelf is echt veel te schandalig voor woorden. Is gewoon niet normaal meer dat ik via deze site achter het bestaan ben gekomen van zulke games, bah!.

 5. Maarten schreef:

  Mooi idee om zo onderzoek te doen.

  Wat ik niet begrijp is de rol van XS4ALL hierin: er wordt reclame mee gemaakt alsof dit een XS4ALL initiatief was/is, maar dit blijkt nergens uit. Pronken met andermans veren?

 6. John schreef:

  Het zou de nieuwe algemeen directeur Paul Naastepad sieren om eens een update te doen op het goed en eerlijk geschreven artikel van toenmalig positiehouder Theo de Vries zie: https://blog.xs4all.nl/over-xs4all-en-kpn/
  Daar XS4ALL toch een KNP bedrijf is en als zodanig ook in handen van de Staat mag deze verhouding wel onder een vergrootglas gehouden blijven.

  • Niels Huijbregts schreef:

   KPN is eigenaar van XS4ALL inderdaad. Maar in handen van de staat? De staat heeft zijn KPN-aandelen lang geleden verkocht, volgens mij.

 7. anoniem schreef:

  Ja, alweer een leuk artikel! Toch heb ik niet meer helemaal hetzelfde gevoel bij Xs4all, als zo’n 20 jaar geleden… Ben een tevreden klant, maar we worden allemaal een dagje ouder… :-(

  • Niels Huijbregts schreef:

   Gelukkig maar dat dingen veranderen gedurende 20 jaar. We begonnen destijds met 12 inbellijnen waarmee je toegang kon krijgen tot het internet, met de duizelingwekkende snelheid van 1200 tot 14400 bps. (Zie onze eerste reclame-uiting) De klant die als 13e verbinding wilde maken, kreeg geen internet maar een ingesprektoon. Ons topabonnement vandaag is 35.000 keer zo snel en een internet dat ‘in gesprek’ is, is alleen nog reden tot nostalgisch giechelen, geen serieuze bedreiging voor je goede humeur :-)

   • anoniem schreef:

    Wat ik bedoelde is dat ik denk dat zo’n 20 jaar geleden, wellicht meer reacties op berichtgeving als deze kwamen.. :-)