XS4ALL is sponsor van De Clinic, de rechtswinkel voor juridische vragen over internet. De Clinic zal vanaf januari elke maand in de nieuwsbrief een zaak behandelen. Medewerker Martijn Loth stelt zich voor:

Niemand kan nog zonder. Het internet is er voor iedereen. Dat draadje naar de muur verbindt ons met een gigantische informatiemaatschappij. Enerzijds heeft dat enorme voordelen. Zo kun je vrij je mening uiten via een blog, een interessante knipselkrant bijhouden en lief en leed delen via sociale media. Anderzijds zorgt het gemak waarmee men communiceert voor complexe juridische vraagstukken en soms zelfs gerechtelijke geschillen. Toch ontkomt u er niet meer aan; of u het nu wilt of niet: u bent een e-burger geworden. Als burger van de digitale wereld beschikt u over rechten en plichten, maar waar moet u allemaal rekening mee houden als u actief bent in zo’n informatiemaatschappij?

Binnenkort in de nieuwsbrief: column van de Clinic
Vanaf januari zullen medewerkers van rechtswinkel de Clinic op die vraag antwoord geven via een vaste plek binnen de XS4ALL-nieuwsbrief. Iedere maand zal ik samen met mijn collega’s (Joost van Eymeren, Margot Schroder, Willeke Kemkers, Ereña Hildenberg en Niels Westerlaken) actuele onderwerpen belichten waarvan wij uit onze praktijk merken dat deze tot veel rechtsvragen leiden en waarvan wij denken dat ze een maatschappelijk nut hebben. Daarbij kunt u onder meer denken aan privacybezwaren tegen de OV-chipkaart, handhaving van auteurs- en merkenrecht op internet, inbreuken op de vrijheid van meningsuiting en consumentenbescherming bij elektronische aankopen.

Wie of wat is de Clinic?
De Clinic is niet zomaar een rechtswinkel. Het is een in technologie, media en communicatie (TMC) gespecialiseerde rechtswinkel, die zich richt op startende ondernemers en particulieren. De Clinic is in 2008 ontstaan op initiatief van SOLV Advocaten. Deze advocaten zagen dat de financiële drempel tot juridische dienstverlening voor kleine ondernemers en particulieren in deze sector te hoog was. Hulpbehoevenden deinzen al gauw terug van de uurtarieven van advocaten en rechtsbijstandsverzekeringen sluiten deze categorie juridische geschillen uit van vergoeding. Op deze manier valt een grote groep mensen, die nood heeft aan juridisch advies, tussen wal en schip. Om die leemte te vullen is de Clinic opgericht.

Juridische professionals
De kern van de Clinic bestaat uit zes enthousiaste studenten met een voorliefde voor TMC. Wij zijn allemaal in de eindfase van onze universitaire opleiding en ieder van ons heeft bewust gekozen om zich op dit gebied (vaak aangeduid met de verzamelterm “informatierecht”) te specialiseren en maatschappelijk betrokken te zijn. Naast haar specialistische kennis onderscheidt de Clinic zich door haar netwerk van juridische professionals. Deze professionals zijn gespecialiseerd in informatietechnologie (IT) en intellectuele eigendom (IE). Rechtzoekenden dienen hun vragen in via de website (http://www.clinic.nl). De studenten bereiden een advies voor en bespreken deze iedere week met verschillende advocatenkantoren. Op deze manier worden de adviezen nogmaals gecontroleerd op juridische juistheid, helderheid en praktisch nut. Daarnaast is de Clinic door dit netwerk in staat om cliënten door te verwijzen naar deskundige advocaten indien zij naar de rechter willen (of moeten).

Vragen of suggesties?
Hebt u vragen over de Clinic, prangende juridische vraagstukken of hebt u tips voor toekomstige columns? We stellen uw interesse erg op prijs! U kunt ons bereiken via onze website: http://www.clinic.nl of via e-mail: info@clinic.nl. Uiteraard zijn wij ook te bereiken via Twitter: @deClinic.

Alvast fijne feestdagen en tot in het nieuwe jaar!

Martijn Loth

Martijn is medewerker bij de Clinic

Deel dit:

Reacties

 1. sohbet odaları schreef:

  Het is steeds minder te merken.

 2. chat odaları schreef:

  Dacht dat Nederland een vrij land was

 3. Rick schreef:

  Heel triest wat hier gebeurd.
  Als ze er last van hebben moeten ze de bron aan pakken niet de gebruikers..

  Je pakt toch ook niet alle junkies op van de straat en je laat de dealer lopen,….Dan is het slecht een questie van tijd voor het probleem zich verplaatst .

  Dacht dat Nederland een vrij land was…
  Het is steeds minder te merken.