Inmiddels hebben 7000 klanten van XS4ALL IPv6 geactiveerd. Dat is heel goed nieuws: het laat zien dat IPv6 eindelijk op de kaart staat als iets dat belangrijk is. Want vergis u niet: het is belangrijk. Hoewel er nog steeds internetproviders zijn die denken dat IPv6 een hype is en vinden dat al die drukdoenerij nergens voor nodig is, staat de essentie van het internet op het spel.

Elke computer op internet – ook die van u – heeft een IP-adres nodig, anders is internetverkeer niet mogelijk. Net zoals de postbode geen brief kan bezorgen als u geen postadres heeft, moet internetverkeer op een adres bezorgd worden. Door de snelle groei van internet en de snelle toename van het aantal apparaten met een internetverbinding zijn die adressen nu bijna op. Dat is vervelend, want als er geen adressen meer zijn, is het internet vol. Er kan niemand meer bij. Dat probleem kun je grofweg op drie manieren benaderen: 1. niets doen, 2. IP-adressen met meerdere mensen delen, of 3. nieuwe IP-adressen maken.

Nietsdoen is geen optie. Het internet groeit door. Wereldwijd zijn er miljarden mensen die nog niet met internet verbonden zijn, maar dat wel graag willen. Hier in Nederland lijkt dat niet echt een prangende kwestie, maar ook bij ons speelt het probleem: behalve uw computer en uw telefoon willen ook uw navigatieapparaat in de auto, uw tv en uw iPad verbinding maken met het internet. En straks misschien ook uw alarminstallatie, uw gezondheidsmonitor en uw elektriciteitsmeter. Wie het probleem negeert en doet of er niks aan de hand is, zet zichzelf buiten de boot van de vooruitgang.

De tweede mogelijkheid, met z’n allen een IP-adres delen, is ook al geen goed idee. In een studentenhuis, waar iedereen hetzelfde woonadres gebruikt, raakt post kwijt, blijft post ongezien onderaan de trap liggen, en wordt post afgeleverd voor mensen die er al lang niet meer wonen. Met internetverkeer zal het niet precies hetzelfde gaan, maar het delen van een IP-adres kan leiden tot vergelijkbare problemen. Geen goed idee daarom.

Blijft er maar een ding over: nieuwe IP-adressen invoeren. En dat is precies waar we al een tijd mee bezig zijn. IPv6 biedt een vrijwel oneindige hoeveelheid nieuwe IP-adressen en lost het probleem dus in een keer op. Maar dan moet iedereen wel meedoen. De nieuwe en de oude IP-adressen kunnen namelijk niet met elkaar communiceren. Wie thuis via een oud adres verbinding maakt, zal bijvoorbeeld niet kunnen Skypen met iemand op een nieuwe verbinding. Er zullen nieuwe websites komen die niet te zien zijn vanaf een oud adres. En als uw nieuwe smartphone straks via IPv6 verbindt, kan die geen verbinding maken met uw computer die alleen nog een oud adres heeft.

En de essentie van het internet is nou juist dat iedereen met iedereen en alles verbinding kan maken. Het is een extreem belangrijke factor in het succes van het internet: het is open, klaar voor de toekomst. We weten nog lang niet wat er in de toekomst nog mogelijk wordt, maar de open structuur en het feit dat alles met elkaar verbinding kan maken, zorgt ervoor dat iedereen aan die toekomst mee kan doen

Niet blijven hangen dus op dat oude adres, gewoon IPv6 activeren naast het huidige IPv4. Dat is niet ingewikkeld: al 7000 mensen gingen u voor. Onze helpdeskmensen staan te trappelen om u te helpen en de toekomst gloort aan de horizon. En als u nou geen klant bent van XS4ALL: zeurt u vooral eens aan het hoofd van uw provider om te kijken of ze er al klaar voor zijn. Of stap over, dat is natuurlijk nog beter.

Niels Huijbregts

Niels is woordvoerder Public Affairs bij XS4ALL

Deel dit:

Reacties

 1. Dirk says:

  Op mijn locatie is een max snelheid van 8 a 10mb/sec ADSL beschikbaar. Upgraden kan dus niet (bevestigd door XS4ALL), een nieuw type modem krijg ik dus ook niet. Naast WAN gebruik ik 4 LAN connecties. De 7340 heeft slechts 2 LAN aansluitingen; en ik wil natuurlijk hogere LAN/WAN snelheid. Hoe op te lossen, XS4ALL?

 2. Remko van Hunen says:

  Vreemd dat er in dit artikel wordt gesproken over 7000 verbindingen. Terwijl de uitslag van een prijsvraag 2 maanden na dit artikel 4085 actieve verbindingen de juiste uitslag is.

  Wat is nu het aantal ipv6 verbindingen?

  • Tom says:

   In het bovenstaande artikel gaat het over geactiveerde verbindingen, terwijl de prijsvraag ging over actieve verbindingen. Je kunt natuurlijk IPv6 activeren in het Service Center maar je modem er niet op instellen, of na een tijdje de zaak weer uitschakelen in het modem.

 3. Harm says:

  Veel geklaag en vooral hakken op het feit dat de Fritzbox alleen wordt uitgeleverd als je je abonnement met een jaar verlengd. Vele klagers zijn ws al jaren bij XS4all zonder actief hun abonnement te hebben verlengd. Dit gebeurt immers automatisch!! Nu moet het een keer hardop gezegd worden en iedereen begint te klagen. Ik snap daar dus helemaal niets van…… is dit een soort bindingsangst??
  Gewoon een keer uitspreken dat je nog een jaartje blijft en je krijgt de nieuwe Fritzbox.
  Kan toch niet zó moeilijk zijn.

 4. Rob W says:

  Ik zal het simpel houden: als XS4all wil dat ik klant blijf wil ik, als ipv6 niet werkt op mijn huidige Fritzbox 7170, gewoon een modem dat daarvoor wel geschikt is en het huidige abonnement gehandhaafd blijft c.q. er geen verlenging van het contract komt.

  Iemand die al jaren trouw geabonneerd is kan die eisen legitiem stellen. Anders geldt de regel “goede klanten klagen niet, die gaan gewoon naar een ander”.

  • Erwin says:

   Rob, waarom denk je deze eisen te moeten stellen?
   1) Als je klant bij XS4ALL wil blijven zul je toch een keer je abonnement moeten verlengen. Als je niet het goedkoopste abonnement hebt krijg je dan vanzelf een IPv6 geschikt modem. Als je dan ook nog geen ISDN apparatuur gebruikt is vervanging van je oude modem door de nieuwe eenvoudig.
   2) Ook zonder IPv6 kun je nog een hele tijd genieten van het internet via XS4ALL zonder dat je ergens last van hebt of ergens niet meer bij kunt. IPv6 is niet sneller, alleen beter geschikt voor de toekomst. Het is alleen te hopen dat de klanten van XS4ALL die wel al kunnen overstappen op IPv6 dit ook gaan doen. Ik verwacht dat nieuwe klanten waarschijnlijk automatisch op IPv6 gezet gaan worden.

   Dat gezegd hebbende nog iets over de urgentie in de communicatie van XS4ALL over IPv6. Dit zal alles te maken hebben met het compleet achterwege blijven van enige actie bij (vrijwel) alle andere providers in Nederland. Ook de meeste bedrijven met websites bewegen niet erg snel en de laatste IPv4-adressen zijn binnenkort toch echt op. Als de rest van Nederland pas op dat moment iets gaat doen zijn ze te laat Misschien dat je dan begrijpt waarom XS4ALL nu zo communiceert.

 5. Ben says:

  Denk niet dat Johan en Niels hier uitkomen.
  Kan toch voor een deel met Johan meevoelen.
  De push naar IPv6 is voor Xs4all natuurlijk aan alle kanten aantrekkelijk. Het vervelende van deze ontwikkeling alleen wel dat nieuwe klanten en bestaande klanten met een lage abonnementsvorm duurder uit zijn om met deze ontwikkeling mee te gaan. Sommige zullen dit slim noemen van X4all, mijn mening hierover is een is andere.

 6. Johan says:

  Beste Otto,

  Ik wil jouw graag geloven ;)
  En jou info maakt de zak een stuk duidelijker voor de meesten.

  Maar in de info van hen staat echt dat de IPv4 dan niet bereikbaar zijn. Daar staat niets over voorlopig en/of dualstack.
  Nou snap ik als ‘digibeet’ ook best dat ze zoiets niet maken kunnen, want dan stapt echt niemand over. Dus een tussen-oplossing zal er echt wel zijn of komen neem ik aan.
  Maar zeg dat dan in je info!

  Nu heeft het echt de schijn van een markt kweken voor IPv6 en mensen bij andere provider bang maken dat ze straks niets meer kunnen, en dAt die dus gauw moeten overstappen.
  Dus niets meer en minder als een verkopers praatje dat het niet erg nauw neemt met de waarheid. Waarbij ze gelijk maar even ‘over
  lijken gaan’ en hun eigen gebruikers onnodig de stuipen op het lijf jagen.

  En ja, dan is een goede manier om daar snel doorheen te prikken, de zaken gewoon eens zwart/wit (en dat contrast een beetje extra aangezet) weer te geven.

  Let wel ik heb niets tegen de overgang naar IPv6, al ben ik op het ogenblik meer geïntereseerd in de USB mogelijkheden van dat nieuwe modem als in dat IPv6.
  Maar bij mij is het dus niet mogelijk zegt XS4all. En dat zal dan denk ik ook voor vele anderen gelden.
  En dat betekent dat de lengte van de overgang periode afhankelijk zal zijn van aanpassingen aan het telefoon en kabel netwerk.
  En we weten allemaal hoelang dat kan duren.
  Beslist langer als de 2 á 3 jaar die ik eerder opperde.
  Dus niks urgentie. En dus onnodige bangmakerij.

  Al zal de verkoop- en klantenlok-afdeling natuurlijk anders denken over dat onnodig.

  Nogmaals, een communicatie foutje kan gebeuren.
  Dat geef je dan toe, je biedt excuses aan en verbetert de fouten.
  Maar hier zit structureel zoveel fout, gekoppeld aan het niet willen toegeven dat de communicatie fout was/is, dat het in mijn ogen geen per ongeluk gekomen foutje is, maar dat het moedwillige misleiding is.
  En juist daar erger ik me het ergste aan.

 7. Johan says:

  Misschien ook iets om even over na te denken.

  Je wordt bang gemaakt met het feit dat voor gebruikers van IPv4 de website die opgezet zijn met IPv6 niet toegankelijk zullen zijn.
  Oei, oei oei, je gaat dus wat missen.

  Maar minder luidruchtig staat in de zelfde info ook dat je, als je IPv6 gebruikt de IPv4 websites niet meer voor je toegankelijk zullen zijn.

  Nu als xs4all hier dus een voorloper is, dan betekend het dat minder als 20% van de nederlanders dan dus op korte termijn IPv6 zullen gebruiken en dat die gebruikers dus slechts toegang zullen hebben tot minder als 20 % van de nederlandse websites.

  En dan praat ik nog niet over alle websites van de hele wereld.
  Ik mag misschien gek zijn, maar mij lijkt het dat je dus voorlopig nog steeds het minste gaat missen als je voorlopig IPv4 blijft gebruiken.

  • Niels Huijbregts Niels Huijbregts says:

   Nee, Johan, wat je zegt klopt niet. IPv6 en IPv4 worden naast elkaar gebruikt. Het is dus niet zo dat je slechts toegang zult hebben tot minder dan 20% van de Nederlandse websites: door IPv6 te gebruiken zorg je er juist voor dat je toegang hebt tot alle websites, in Nederland en in het buitenland.

   “…mij lijkt het dat je dus voorlopig nog steeds het minste gaat missen als je voorlopig IPv4 blijft gebruiken.”

   Het gaat er dus niet om dat je het minste gaat missen, maar dat je juist niets hoeft te missen.

  • Otto says:

   Iedereen die ipv6 gebruikt zal voorlopig ook ipv4 hebben, dat heet dual stack. Alle ipv4 sites blijven bereikbaar. Dat staat inderdaad nogal onduidelijk in het verhaal.

   Aan de andere kant zijn er nu zeg maar geen sites die interessant zijn en alleen via IPV6 bereikbaar zijn. Dus de noodzaak is er nu niet, tenzij je geïnteresseerd bent in netwerkzaken en/of wil voorbereid zijn op de toekomst.

   • Niels Huijbregts Niels Huijbregts says:

    Dank, Otto! Ik heb een zinnetje aangepast in het verhaal hierboven. Wie IPv6 gaat gebruiken neemt daarmee geen afscheid van IPv4: beide protocollen worden naast elkaar gebruikt. Zodat je met alle oude en alle nieuwe adressen in de hele wereld verbinding kunt maken.

 8. Marcus says:

  Leuk hoor IPv6 maar dat adres wat ik zojuist krijg aangeknoopt ziet er niet uit. Zie er ook totaal geen logica meer in. Hexadecimaal okay maar het porumt niet meer. 200x:980:36xx::/48.
  Twee keer acteréénvolgens :: ?. Het zal wel.

  • Niels Huijbregts Niels Huijbregts says:

   Het is even wennen, inderdaad. Die twee : achter elkaar is een korte notatie voor 0000:0000. Nullen mag je weglaten om het overzichtelijk te houden. Op Wikipedia staat het goed uitgelegd.

   • Johan says:

    Is wikapedia de officiële klantenservice van xs4all?
    Zo ja, dan is een verwijzing daarheen terug.
    Zo nee, geef dan zelf jouw klanten de juiste en VOLLEDIGE info en stuur ze niet voor info naar een zaak 5 straten verder.

    Let wel de mensen van de klantenservice van xs4all zelf communiceren een stuk beter als deze meneer Huybregts.
    Geen flauwe kul, geen marktpraatjes, maar adequate info en ook alle info die je nodig bent.

    Sorry hoor heb niets op xs4all tegen, maar bij mij komt het over als het proberen te creëren van een markt voor IPv6

    Misschien moest je iets beter communiceren zei je?
    Tip 1: Gewoon toegeven dat je iets fouts gezegd hebt, en dan niet met een opmerking komen als: Misschien moet ik iets beter comminiceren, want dat is proberen weg te draaien voor je fouten.
    En daar erger ik mij veel erger aan dan aan al die andere slechte communicatie.
    Slechte communicatie kan een ongelukje zijn.
    Je fouten (proberen te) verdoezelen is je klanten bedriegen!

   • Niels Huijbregts Niels Huijbregts says:

    Zeg Johan, doe eens rustig. Ik verwees Marcus met een linkje naar Wikipedia omdat daar uitstekend staat uitgelegd hoe het zit met de notatie van IPv6-adressen. Geen reden voor jou om je persoonlijk beledigd te voelen.

 9. jokeburg says:

  wil alles doen om het internet vlotter te doen verlopen ,maar, kom er niet in

 10. koos says:

  Ik ben geen digibeet maar ook geen technicus. Ik had een Fritzbox 7170 bij mijn Lite abonnement. Ik heb eind vorig jaar mijn abonnement met een jaar verlengd met die kortingsactie van 25 euro. Ik wilde vanwege de uitgebreidere mogelijkheden en ook dat IPv6 verhaal inmiddels wel een 7340. Ik bemoei me niet met die discussie hier en dat xs4all niet ongevraagd met nieuwe modems strooit snap ik ook. Weet je wat die dingen kosten? Je moet wel reeel blijven vind ik. Heb dus gewoon dat ding deze week aangevraagd en mijn abonnement is in mijn geval binnen 4 maanden 2x met een jaar verlengd dus so what? Binnen 2 dagen de doos in huis. De m.i. duidelijke helpdeskpagina’s gelezen. IPv6 geactiveerd via het service centrum en heb het modem ingesteld.
  Beetje goed lezen en kind kan de was doen. Ik heb geen aandelen xs4all maar mij hoor je niet klagen.