Afgelopen september richtten we samen met Free Press Unlimited en Hivos het Internet Protection Lab op. Door onze expertises te bundelen, willen we journalisten, bloggers en burgers in onderdrukte landen gericht steunen met open en veilige internetverbindingen. Tot onze grote eer won het Lab op 22 november een ISOC Award voor het ‘Beste maatschappelijke internetinitiatief’.

We vinden dat iedereen recht heeft om online zijn stem te laten horen. In veel landen is dat niet vanzelfsprekend: overheden monitoren, censureren of blokkeren het internet, en in sommige landen worden kritische bloggers in de cel gegooid. Daar willen we met het Internet Protection Lab iets aan veranderen.

Het juryrapport van de ISOC Awards spreekt van een moedig initiatief. Niels ten Oever, de coördinator van het Internet Protection Lab, was zeer vereerd met de prijs. “Zo kort na onze oprichting zien we dit als een belangrijke aanmoediging en als bevestiging dat ons initiatief op brede steun kan rekenen!”

Samenwerking

Bij XS4ALL zien we de prijs ook als een erkenning voor de samenwerking tussen goede doelen en het bedrijfsleven. Het Internet Protection Lab is een bundeling van krachten. Hivos en Free Press Unlimited hebben wereldwijd contacten en veel kennis van lokale situaties, bij XS4ALL hebben we veel technische kennis. En ook de andere lableden brengen elk hun eigen expertise in; Greenhost, Chokepoint, Tactical Technology Collective en Virtual Road doen al mee. Ook andere organisaties kunnen zich aanmelden om LAB-lid te worden.

Andere winnaars

De ISOC Awards worden jaarlijks uitgereikt door de Internet Society Nederland: de internationale organisatie voor globale samenwerking en coördinatie voor het internet. De winnaars in de andere categorieën zijn:

Dullaart zat in China waar hij de gevolgen van de Chinese firewall zelf ondervond. Zijn moeder kwam daarom de prijs ophalen en las een brief van hem voor waarin hij uitlegt hoe die censuur werkt en welke gevolgen het heeft. Als de slechte kwaliteit van de video je niet stoort, kan je dat nog eens nakijken op YouTube vanaf minuut 20:30.

Deel dit:

Reacties

  1. En daarom zit ik bij xs4all :) groet http://hypotheekmetbkr.org/