DC2kabelsDC2 is het centrale knooppunt van het XS4ALL-netwerk: in deze ruimte komt het internetverkeer van alle verbindingen samen. Alles is hier gericht op veiligheid, betrouwbaarheid en snelheid. Naast onze eigen servers staan er honderden servers van onze klanten. Een gesprek met John Dissen, coördinator van het datacenter.

John vertelt: ‘Jarenlang hadden we de slogan: ‘U staat hier veilig want wij staan er zelf naast’. En dat is nog steeds letterlijk het geval. Onze eigen servers en routers staan aan de ene kant van de zaal en aan de andere kant staan de servers van klanten die colocation afnemen. Klanten huren dan een kast met stroom en een supersnelle internetverbinding en kunnen daar zelf hun server in hangen.’

Wat doen die servers?
‘Alle mail van al onze XS4ALL-klanten wordt hier afgehandeld en ook de schijfruimte voor opslag staat hier. Wat we hier bijvoorbeeld ook doen is het bufferen van data voor Netflix. Als klanten iets van Netflix willen zien dan wordt de video automatisch hier opgehaald in plaats van in de VS. Dat scheelt een hoop bandbreedte en daardoor gaat het veel sneller.’

Wat maakt DC2 zo veilig?
‘Op al deze servers staan veel gegevens die natuurlijk optimaal beschermd moeten worden. Er is dag en nacht bewaking, 365 dagen per jaar. Er hangen camera’s en er is een zorgvuldig pas- en registratiesysteem. Onze colocation-klanten krijgen alleen toegang via een biometrische lezer. Die lezer controleert of je vingerafdruk matcht met je toegangspas.’

Zo’n datacenter slurpt natuurlijk energie!
‘DC2 draait sinds 2011 volledig op groene stroom. KPN – eigenaar van DC2 – heeft enige jaren geleden een aandeel van 25% gekocht in Windmolenpark Amalia dat voor de kust van IJmuiden in zee ligt. Windenergie is een zeer schone en duurzame vorm van groene stroom. We kunnen de volledige jaarlijkse energiebehoefte van DC2 van dit windmolenpark betrekken.’

En als het een keer niet waait?
‘Haha een dag zonder wind betekent niet dat servers uitvallen! DC2 betrekt stroom van het reguliere stroomnetwerk en het windmolenpark levert gemiddeld per jaar dezelfde hoeveelheid stroom terug aan het netwerk. We zijn dus niet volledig afhankelijk van de dagelijks beschikbare windkracht.’

Hoe houden jullie het hoofd koel?
‘Goeie vraag! Servers produceren namelijk een hoop warmte. Als die niet afgevoerd wordt, is het hier binnen de kortste keren 50 graden of nog warmer. Een milieuvriendelijke oplossing is de stadskoeling van Nuon. Zeer koud water wordt opgepompt uit het Nieuwe Meer en naar DC2 geleid voor koeling. Het koelwater warmt op, wordt door Nuon gebruikt voor verwarming van kantoren en na afkoeling gaat het weer terug naar het Nieuwe Meer. Een andere slimme oplossing is dat we de racks telkens met de voorkant en achterkant naar elkaar toe plaatsen. Zo ontstaan warme en koude paden waardoor een zeer effectieve koeling mogelijk is.’

U moet eerst een 0 draaien… kent u die uitdrukking?
‘Ja, DC2 was ooit een telefooncentrale. De letters DC staan eigenlijk voor DistrictsCentrale, een oude KPN-afkorting. DC1 staat in de Spuistraat in Amsterdam. Vroeger waren die telefooncentrales enorme gevaartes, met de invoering van digitale telefooncentrales was er ineens een stuk minder ruimte nodig. Die ruimte gebruiken we nu dus als datacenter.’

Deel dit:

Reacties

 1. Zwamneus says:

  Ik maak mij druk over het feit voorgelogen te worden. Ik wil geen lid zijn van die club grijze plakpakken die jaren lang hebben liggen slapen en plank na plank hebben misgeslagen genaamd KPN. Die club die mijn abonnementsgeld verspild aan schandalige bonussen voor slapende en falende directeurs ipv investeren in de dingen waar de klant wat aan heeft. Ik maak mij druk over het feit dat ik er gewoon heel stiekem zonder het te weten opeens tóch bij die club zit en dat jullie volhouden dat het niet zo is.

  Waarom krijg ik na een klacht een belachelijk stomme brief terug waarin ik doorverwezen word naar websites van de KPN. Waarom zijn jullie serverracks zwart en groen. Waarom staat al jullie hardware in een hok van de KPN. Waarom staat er in de STB-software her en der KPN………..

  Waar komt mijn extra frustratie vandaan dat ik zo grof word? Die klote STB en al die opnamens die mislukken.

 2. Zwamneus says:

  Al voed je je gebouw van 10 verschillende kanten mét no-break batterij én generator, als er fik is, is er fik. Als er water is, is er plons. Over zwammen gesproken^^

  Enneh bij de weg, als je ook televisie van XS hebt, moet je eens bij de berichten kijken in je STB-menu> Mijn Berichten > Alle berichten. Daar staat fijntjes “Van KPN kunt u voortaan berichten bla bla bla en, Meer info vind u op KPN.COM.

  WIE IS HIER NOU GODVERDOMME GEK?

 3. Henk says:

  “in deze ruimte komt het internetverkeer van alle verbindingen samen”.

  Ik kan me voorstellen dat je (bijna) al je servers op een locatie zet. (Behalve DNS). Maar om al je traffic door een single-point-of-failure te laten lopen ? Waanzin. Ouwe telco mentaliteit. “99.999% Uptime, mevrouwtje ! Maakt u zich maar geen zorgen ! Kost wat extra, maar dan heb je ook niks”. Tot de dag dat er wat mis gaat. Dan zijn het allemaal slappe excusen. “We konden er niks aan doen. Hoe moesten wij nou weten dat als die dijk doorbrak, alles hier 3 meter onder water zou staan”. “Er viel een vliegtuig op DC2, hoe kun je daar nou rekening mee houden”. “Een gek stichtte brand. Heel toevallig dat die gek een pasje had”. Etc, etc.

  Misschien wordt het tijd om uit te kijken naar een ISP die robustness wel belangrijk vindt.

  • André H says:

   U schrijft maar wat met het idee dat uw informatie compleet is en dat u het begrijpt. Bij dit soort gebouwen is de invoer altijd dubbel en van twee verschillende kanten. De electriciteit is ook dubbel ingevoerd en heeft zeker een UPS en noodstroom voorziening.

 4. m says:

  Het zou “toeval” kunnen zijn, maar ik neem aan dat jullie met DC2 het KPN gebouw aan de Drentestraat 12 te Amsterdam bedoelen. Ik heb jarenlang in dat gebouw gewerkt (voor KPN), ook nog toen Xs4All daar apparatuur EN werkruimte kreeg, Binnen KPN heet dit gebouw ASD2 of Amsterdam DC2; ASD is binnen KPN de afkorting voor Amsterdam, DC is binnen KPN de afkorting voor District Centrale, NIET Data Center. ASD1 en ASD3 staan in het centrum van Amsterdam; ASD1 is geen operationele centrale meer, volgens mij zit daar nu 008 (volgens mij tegenwoordig 06-8008) nummerinformatie in, en ASD3 is een hoger orde centrale voor lokaal (Amsterdam centrum) verkeer.

  Dit ter info.

 5. Zwamneus says:

  Electriciteit an sich heeft naar mijn weten geen kleur. Een vlamboog, waar de electronenstroom door de lucht naar een lager potenciaal probeerd te gaan en daarmee de lucht ioniseerd is naar mijn beleving tot nu toe altijd blauw.

  Ik weet verder precies hoe het zit met berekenen en de waarheid rooskleuriger maken dan dat hij werkelijk is met die millieu vriendelijkere manieren van electriciteit opwekken. Ook in het stuk spreken ze gelukkig over gemiddelde en niet absolute waarden want dan konden ze nog wel eens bedrogen uitkomen. Als het echt lang niet waait gaan ze het niet halen.

  Wind- en zonparken zijn ook niet de oplossing voor onze zucht naar energie. Veel te fragiel en te duur voor wat het oplevert. Zelfs over die blauwe energie heb ik mijn twijfels.

  In SimCity2000 wisten ze het al, kernfusie is de oplossing!

 6. Robert says:

  @zwamneus
  Als je het zo wilt bekijken, is stroom niet groen en niet grijs… heeft stroom ueberhaupt wel een kleur? ;-)

  Ik denk dat je het gewoon abstracter moet bekijken en op die manier bestaat groene stroom. XS4ALL zorgt er blijkbaar voor dat er net zoveel groene stroom wordt geleverd aan het lichtnet als dat XS4ALL er zelf uit haalt voor het computercentrum. Dit betekent dat op een andere plek minder grijze stroom hoeft te worden geproduceerd, waardoor netto (alles bij elkaar in het lichtnet) minder grijze stroom wordt gebruikt.

 7. Zwamneus says:

  Zolang alle electriciteitscentrales aan elkaar gekoppeld zijn is alle stroom even grijs. Groene stroom is de grootste nonsens van de eeuw.

  • Frank says:

   Ondertussen weet iedereen toch wel hoe het zit. Elektriciteit wordt opgewekt en dat kan groen of grijs (of wit, etc.) zijn. Vervolgens wordt er evenveel “verbruikt” (immers, het elektriciteitsnet heeft in principe geen opslag capaciteit voor elektrisch vermogen). Wat er uit je stopcontact komt is dus “alle kleuren” stroom. Dat je “groene stroom” gebruikt wil dus alleen maar zeggen dat je administratief geregeld hebt dat je verbruik wordt opgewekt met groene stroombronnen. En dat dan aan het eind van het jaar, bij de afrekening. Niet op elke moment van de dag.

 8. Jeroen says:

  Zwamneus. Dat KPN eigenaar is van het DC wil niet zeggen dat de bedrijven die daar staan dan ook automatisch eigendom zijn van KPN. Huren heet dat. KPN heeft al heel lang geleden XS4all als dochterbedrijf ingelijfd. Dat wil niet zeggen dat de Kernwaarden van XS4All zijn verandert.

  ————
  ‘DC2 draait sinds 2011 volledig op groene stroom.
  DC2 betrekt stroom van het reguliere stroomnetwerk en het windmolenpark levert gemiddeld per jaar dezelfde hoeveelheid stroom terug aan het netwerk.

  Dus jullie hebben een kabel vanaf IJmuiden naar DC2 liggen hmm?
  —–
  Er staat duidelijk dat ze stroom van het net trekken en het windmolenpark terug levert aan het net.

  Waar ik wel benieuwd naar ben zijn wat cijfertjes, hoeveel bandbreedte gaat er op zo´n dag doorheen? hoveel liter koelwater? hoeveel stroom verbruikt het datacenter per dag? uit hoeveel racks bestaat het XS4all gedeelte?

 9. Zwamneus says:

  Niels “Nee, we zijn geen onderdeel van KPN”
  KPN – eigenaar van DC2

  ‘DC2 draait sinds 2011 volledig op groene stroom.
  DC2 betrekt stroom van het reguliere stroomnetwerk en het windmolenpark levert gemiddeld per jaar dezelfde hoeveelheid stroom terug aan het netwerk.

  Dus jullie hebben een kabel vanaf IJmuiden naar DC2 liggen hmm?