Door te internetten stoten we CO2 uit. Mailen, Netflixen en het kijken van kattenfilmpjes zijn minstens zo slecht voor het klimaat als vliegen. Daar kunnen we gelukkig iets aan doen.

Hoe kan het versturen van e-mails, het zoeken op Google of het plaatsen van een tweet milieuvervuilend zijn? Het gebeurt toch allemaal digitaal? Dat is nou juist het punt. Naast de benodigde elektriciteit wordt alle data ‘in de cloud’ opgeslagen. Daarvoor zijn honderdduizenden servers nodig. Van elektriciteit die nodig is voor digitale communicatie gaat 44% naar laptops, telefoons, tablets en dergelijke. Een kwart gaat naar dataopslag op servers. En stroom wordt natuurlijk nog voor het overgrote deel met fossiele brandstoffen (gas, olie, steenkool) opgewekt. Daarbij komt CO2 vrij. 

Een laptop die 8 uur per dag draait stoot (omgerekend) 0,044 tot 0,088 ton CO2 per jaar uit. Dat is evenveel als een auto die 250 tot 500 kilometer rijdt. Een smartphone gebruikt acht keer minder stroom dan een laptop. Maar een jaar lang een telefoon gebruiken is, omgerekend, even milieubelastend als rijden van Amsterdam naar Utrecht. 

Ook kabels nodig

Maar daarmee zijn we er nog niet. Een derde van de elektriciteit die nodig is voor digitale toepassingen is voor het verzenden van informatie. Roel Croes, medeoprichter van Stichting GreenICT en schrijver van het boek Duurzame ICT: “Wat de impact op het milieu mede bepaalt, is hoe digitale informatie verzonden wordt. Verstuur je data via kabels, dan zijn deze meestal gemaakt van koper. Dit metaal komt uit een gat van 900 meter diep en vijf kilometer breed, een ecologische ramp. Vervolgens wordt het erts per zeeschip naar bijvoorbeeld China of Europa vervoerd. Daar maakt men er bij een temperatuur van meer dan 1100 graden koper van. Glasvezelkabels zijn gemaakt van glas. De belangrijkste grondstof daarvan is zand. Dat is niet schaars en makkelijk te winnen. Maar het omzetten van zand in glas gebeurt bij meer dan 1400 graden. Ook dit proces is kost veel energie. Wil je aan het milieu denken, dan lijkt draadloos internetten beter. Maar écht draadloos internet bestaat eigenlijk niet, want alleen het stukje tussen het apparaat en het modem is draadloos. En het nadeel van draadloos verzenden is dat het veel meer energie kost dan het verzenden van data via kabels. In de nabije toekomst is een rol weggelegd voor duurzame, innovatieve oplossingen zoals een bio-based glasvezelkabel,” verwacht Croes.

Steeds zuiniger

Netwerken (draadloos en bekabeld) gebruiken wereldwijd één procent van alle stroom, berekende het economische bureau van de ING. Maar dat is nog niet het hele verhaal. Want alle e-mails, tweets en zoekopdrachten die we via internet verzenden, worden meerdere keren opgeslagen op servers. Hetzelfde geldt voor de miljarden YouTube- en andere filmpjes. Volgens het gerenommeerde blad Scienceverzesvoudigde de werklast van datacenters wereldwijd tussen 2010 en 2018, groeide het dataverkeer met een factor tien en de opslag van gegevens met een factor 25. Datacenters hebben veel elektriciteit nodig om servers 24 uur per dag te laten werken en te koelen. Maar datacenters worden wel steeds efficiënter en energiezuiniger. Maar goed, volgens het rapport van de ING verbruiken alle computers, tablets, laptops, mobiele telefoons, smartphones, datacentra en telecomnetwerken samen drie procent van alle opgewekte elektriciteit in de wereld. De uitstoot van digitale technologie is daarmee goed voor bijna vier procent van de CO2-uitstoot wereldwijd en ‘vervuilender’ dan de luchtvaart (2,5%). 

Mailen ‘erger’ dan tweeten

Elke actie op internet heeft een CO2-voetafdruk. Surft u naar een website dan stoot u 0,8 gram CO2 uit. Een zoekopdracht op Google is 0,2 gram CO2. Het plaatsen van een tweet is met slechts 0,02 gram CO2 veel klimaatbewuster. E-mailen daarentegen belast het milieu aanzienlijk zwaarder. Stuurt u één keer per dag iemand een mailtje met alleen maar ‘bedankt’ (0,1 gram CO2), dan stoot u 36,5 gram CO2 per jaar uit. Dat is evenveel als 2 kilometer rijden met een auto. Per jaar worden er wereldwijd 250 biljoen mailtjes verstuurd, samen goed voor circa 1000 miljoen ton CO2. Dat is bijna net zoveel als de totale uitstoot van Japan. En wat te denken van alle katten- en andere filmpjes op internet? Volgens een Franse denktank zorgt online video streamen jaarlijks voor de uitstoot van 306 miljoen ton CO2. Dat is de totale uitstoot van Nederland en België samen. Daarvan is 30% om te Netflixen, 26% om porno te kijken en 21% voor Youtube. Om het anders te zeggen: het kijken naar kattenfilmpjes is net zo vervuilend als honderd Boeings die van Amsterdam naar New York vliegen en weer terug.

Lastig te berekenen

Maar toch is de uitstoot van het internet weer niet zo eenvoudig te berekenen als het lijkt. Dat zegt Paola Grosso, universitair hoofddocent bij de faculteit Natuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. “Hoe meet je stroomverbruik van ‘het internet’? Wat computers en datacenters verbruiken is wel vast te stellen. Maar het netwerk, dat zorgt dat alle data de hele wereld overschiet, dat kun je alleen maar schatten. Daar komt bij dat grote IT-bedrijven als Apple, Google en Facebook grotendeels op groene stroom zijn overgegaan. Hun CO2-afdruk is daarmee veel lager.” En internet is niet alleen slecht voor het klimaat. Digitale technologie heeft op veel plekken verouderde, vervuilende technologie vervangen. Of denk aan hoe e-mail de fysieke post heeft verminderd. Grosso constateert ook dat digitale apparatuur steeds energiezuiniger wordt. Het koelen van datacenters kost bijvoorbeeld minder stroom dan vroeger. Toch is er op één punt nog veel winst te halen, denkt ze. “Softwareprogramma’s zitten vaak heel omslachtig in elkaar. Door software efficiënter te maken, is veel energiebesparing mogelijk.” 

Tips om klimaatvriendelijker te internetten:

– Trek de stekker uit het stopcontact op de momenten dat u apparaten niet gebruikt of niet oplaadt

– Stuur geen e-mails met alleen ‘bedankt’ of ‘LOL’

– Wis onnodige e-mails en leeg de prullenmand, want dan hoeft die ‘rotzooi’ niet in de cloud bewaard te worden

– Stuur een link door in plaats van een bijlage

– Verklein bijlagen door er een ZIP-bestand van te maken

– Stop met het doorsturen van kattenfilmpjes

– Kijk minder naar Netflix en andere streaming-videodiensten

– Tik het adres van een website rechtstreeks in, in plaats van een zoek­machine te gebruiken

– Gebruik de optimalisatiefunctie van uw smartphone. Die schakelt apps uit die nodeloos draaien op de achtergrond (soms zijn dat tientallen) en maakt zo geheugenruimte vrij zonder daarbij gegevens te wissen.

Heeft u zelf nog tips om klimaatvriendelijker te internetten? Deel ze in de reacties onderaan.

Deel dit:

Reacties

 1. Tec schreef:

  Schakel de wifi-functie op router uit als je hem niet gebruikt. Maar hoe doe je dat?

  • Willem schreef:

   FritzBox-modem:

   Dat kan via de aangesloten telefoon
   bel met de aangesloten telefoon #96*0* om de WiFi UIT te zettyen
   en bel #96*1* om de WiFi AAN te zetten

   Dat kan via het menu:
   inloggen
   Wireless
   vinkje WEG of juist AAN bij Radio-Network-Enabled

   (per model kunnen de namen iets anders zijn)

   Daarom werkte XS4ALL (en nu ook Freedom) met FritzBox-modems …

 2. Frans schreef:

  Zijn de onderliggende berekeningen en bronvermelding ergens te raadplegen. Conform mijn berekening zou de laptop die 8 uur per dag aanstaat 150 Watt verbruiken. Mijn laptop zit al een factor 10 lager.

  • Piet schreef:

   “… die 8 uur per dag aanstaat 150 Watt verbruiken.”
   Dat kan eenheid technisch niet kloppen. Als een laptop een vermogen heeft van 150 W, dan gebruikt die in 8 uur aan energie 1200 Wh = 1.2 kWh

 3. Wim schreef:

  Hoeveel CO2 is er bij dit onderzoek vrij gekomen en dan nog maar niet gesproken over alle reacties, we kunnen het natuurlijk ook lekker overdrijven.
  Kijk eens hoeveel CO2 er vrijkomt bij de hele energie transitie dan valt dit volledig in het niet!!
  Stoppen dus met deze onzinnige berichtgeving.

 4. Kees schreef:

  Maar om te zorgen dat we niet alleen zuiniger/ “groener” internetten zorgen jullie als ISP’s dan ook dat er weer groen wordt aangeplant? Dat is immers de meest bekende manier om CO2 om te zetten in O2.
  Dan bekijk je het niet van 1 kant… Er zullen vast ook nog wel een paar duizend machines in het netwerk draaien die allang uit hadden gekund. Wat dat betreft is die CO2 niet zo’n probleem. maar uitstoot van fabrieken en auto’s, alleen mag dat niet gezegd worden vanwege het economisch belang.

  • ReemZ schreef:

   Auto’s mag niet over gesproken worden? Ah, dus daarom mogen we nog maar 100 op de snelweg…

 5. Ton schreef:

  De vraag is natuurlijk welke communicatie nodig is en of er behoefte aan bestaat.
  Met de uitvinder ervan zelf ben ik van mening dat Internet een ramp voor de mensheid is gebleken.
  Ook al ” deugen alle mensen” er is overal misbruik, omdat de menselijke soort nog onvoldoende geevolueerd is voor deze technologie. Te weinig ontwikkeling van empathie.
  Kijk maar naar de ogen van Zuckerberg: dat is zelf al een robot geworden.
  Als economist zeg ik ook dat het artikel nergens op slaat omdat het beslag op elektriciteit vergeleken zou moeten worden met het beslag van alternatieve communicatievormen.
  Ton

 6. Roland schreef:

  Prima artikel. Ik mis nog de voetafdruk van de hele dag naar spotify luisteren, of de internet radio aan laten staan

 7. IgnoranceisBliss schreef:

  Flikker alle tesla’s er uit, ga over op paard en wagen, steek de 5G masten in de fik en zit je lekker dicht bij het vuur. IoT zorgt straks voor het Noorderlicht in je broek want je GSM staat nog aan, gloeit op van de straling maar je kunt toch geen kinderen meer krijgen en anders ligt het wel aan je LapTop… Enig idee wat er veel energie kost? Door de hele zooi heenprikken maar niet te hard want ontploft je verstand. Heel bloody Moscow heeft stadsverwarming 365/24/7 op 26 graden, als je het te warm vind dan zet je maar een raam open. En wij moeten 100 rijden wat wel 3% op het totale stikstof scheelt? De 50 grootste vrachtschepen vervuilen meer dan ALLE AUTO’S OP AARDE, en ik ga me druk maken om “energie” en milieu? M’n E300D uit ’97 stoot nog vele malen minder uit dan Volkswagen dieselgate, maar o wee als je Utrecht (als eerste) en nu alle grote steden inrijdt, kassa! Richting Ruhr gebiet in Deutschland zit gelukkig geen industrie wat triljarden megawatts verbruikt… Die waaien via WiFi nog uit Tsjernobyl, cadeautje van vroegah. Een betere wereld begint bij jezelf? De oetlul die dat verzonnen heeft, snapt nog niet het verschil tussen H.A.A.R.P. en een Harp. Hij dacht Hark, nee gast je bent een Hork. En die verteren wel want cremeren kost te veel energie…. Ben niet pessimistisch, niet optimistisch maar realistisch en volgende verkiezingen stem ik geel rechts, of misschien richt ik m’n eigen clubje op… PartijvandeBatterij, wel anderhalf meter hè anders kom je te dichtbij. Weet je wat al die extra camera’s overal aan energie vreten? Nederland hangt er vol mee hoor en degene die daar energie in steken zijn die mensen die stiekem verantwoordelijk zijn voor het lugubere deel van de genoemde 26% verkeer(d). Wordt allemaal het nieuwe normaal hoor, waar kan ik klachten indienen dat m’n pacemaker weer leeg is? Regel eerst maar weer dat we “VRIJE ENERGIE” weer terug krijgen, let op wat voor prachtige initiatieven er ontstaan net als vroeger, donder op met je Action zooi uit China en SPAAR voor iets DEGELIJKS in plaats van ieder jaar een nieuwe fan kopen omdat het warm wordt, KOOP EEN METALEN met 3 jaar garantie in plaats van je plastic zooi, flikker niet alles op straat en neem een keer vaker de fiets, oh nee kut, accu leeg…. tjah dan kun je niet anders dan met de auto die 300 meter…. Gewoon doen mensen, ehh doe gewoon! Misschien is er in Groningen nog iemand met een beetje energie in z’n achtertuin, vinden ze zo leuk de Nederlandse schatkistbewaarders, de mensen kunnen kapot vallen met huis en al. Ik denk dat ik aan de lader moet (batterij emotioneel leeg dankzij prutspolitiek en indoctrinatie door partijen wat vroeger Koninklijke Post Nederland heette, die zitten ook op 1,5 meter, in de reet van den Haag. Dat is in ieder geval nog zoals het vroeger was en de burger mag bukken voor het nieuwe normaal? Ik dacht dat Benny Jolink er ook genoeg energie in heeft gestoken en daar hebben we meer aan gehad dan SMke Hals-je-maar, tijd om het alles reddende Duracell konijntje op te trommelen, die gaat toch tot 5x langer mee. Batterijen worden steeds beter maar de mensen die ze gebruiken steeds dommer, energieclimaatcrisispandemiedepressieverschijnselen Hoppa, dat was een hele gram Cee O twee! Suck6 ermee!

 8. Rob van der Sloot schreef:

  Ik heb 15 zonnepanelen op mijn dak liggen. Daarmee produceer ik voldoende stroom om mijn internet activiteiten te betalen, denk ik. Vorige maand verdiende ik 80 euro’s met mijn zonnepanelen. Iedereen kan dus ervoor zorgen dat al die vervuiling snel verdwijnt, toch?
  Hoe kan ik uitrekenen hoeveel mijn internet gebruik me kost? Zijn daar tabellen voor?

 9. Angela schreef:

  Alle Bitcoin mining farms verbieden, en dan hebben we voor het complete Internet waarschijnlijk waarschijnlijk weer een paar jaar de energie beschikbaar…..

 10. Dorine schreef:

  Wis bij een reply de e-mail(s)waarop je reageert.

 11. W. Troelstra schreef:

  Jeetje wat een zuurpruim reacties. Nee, ik had ook liever dat xs4all onafhankelijk bleef maar dat heeft toch niets met dit artikel te maken.

  Ik vind het top dat jullie dit soort informatie geven.

 12. Henk schreef:

  Totally nuts!! We kunnen ook teug naar het stenentijdperk. Wat een flut- en deugartikel. En dat voor XS4ALL…

 13. zadkine schreef:

  1: Het is een misvatting om te veronderstellen dat alle data ergens in een cloud is opgeslagen. Dat is slechts een klein deel.
  2: Het is een misvatting dat telefoons., laptops ed vuile stroom verbruiken (in Nederland) uitgaande dat veel grote energie leveranciers alleen nog maar groene stroom leveren. (Of beweren te leveren)
  3: Ik mis het verdien model van degenen die dit onderzoek deden. Wie betaallde dat onderzoek en hoe denken die bedrijven van dat onderzoek te profiteren? Bv door andere apparatuur te leveren? Of zuiniger opslag?
  4: In de big data wordt per definitie nooit geschoond , ongeacht of ik een delete opdracht geef of niet. Gaat alleen een vlaggetje om dat zegt dat de data niet meer getoond mag worden. Derhalve maakt het niet uit al;s ik iets wil zien via google of YT. Die data is opgeslagen en blijft opgeslagen. De stream zelf , data transfer is het enige dat heel misschien wat extra energie kost. Echter, de benodigde data apparatuur heeft energie nodig, ook als ik niet stream….de delta van de energie is maar een fractie van de berekend eenergie door dat bureau. Dit geldt voor alle apparatuur behalve voor wat bij je thuis staat…dat kan je wel uit zetten. En een telefoon schakelt het zendvermogen omlaag als dat niet nodig is.
  5: Ik ben benieuwd naar de achterliggende rekensom voor energie vergelijk in het verzenden van data draadloos en bekabeld. Hierin wel de dust2dust benadering, dus inclusief de benodigde energie voor het aanleggen van dat kabelnet evenals die voor het plaatsen (en weer afbreken tzt) van de zendmasten.
  6: Zelf stoot ik vrijwel niks uit per saldo, dit inclusief de kilometers die ik rij. Met ruim 10MWh eigen (zonne) stroom per jaar.
  O ja , mijn vakgebied: Database administrator. Mee gegroeid van 1985 tot 2019 met de ontwikkelingen.

  • Roland schreef:

   Per saldo. Je stoot wel degelijk uit, maar door een slimme rekensom, salderen, kom je op nul uit. Voorbeeld: je hebt vooral stroom nodig in de avond, en winteravonden zijn lang, wanneer je panelen niets produceren. Dan is de echte stroomprijs veel hoger dan overdag en in de zomer. Maar je terugleververgoeding is op een zomerdag wel lekker hoog :-)

  • ReemZ schreef:

   Je vergeet alleen nog de mic drop

   • ReemZ schreef:

    Hmm, UTF-8 emojis paktie niet? Stond iig ’n duim omhoog, dat je ’t weet.

 14. Jos schreef:

  Kut was ik bijna vergeten, dit is niet xs4all maar KPN. Het domme gelul begint nu al, maar dat zal voor mij niet zo heel lang meer duren!!

  • ReemZ schreef:

   Ook over naar Freedom? Ik heb vandaag het pakket ontvangen, en een paar dagen geleden de retourdoos van XS4ALL, dus die weten al dat ik daad bij woord heb gevoegd en inderdaad ben overgestapt. 15e effe routertje verwisselen en dan genieten maar!

 15. PE schreef:

  …en dan bedoel ik mensen als ReemZ en Piet…

 16. PE schreef:

  …en zo kan je alles zwartgallig zien….

  • ReemZ schreef:

   Goed beargumenteerd man!

   Of je trekt gewoon effe je kop uit je reet en vergelijkt de huidige “service” en kwaliteit met hoe die pak ‘m beet ’n half jaar geleden was. Kan je wel ’n tip geven, ooit gehoord van speedtest.net? Half jaartje terug 93.54 Mbps down, 93.73 up, waar ik ook voor betaal – ik heb er zelfs nog een screenshot van omdat ik toen nog wél trots was XS4ALL-klant te zijn. Nu? Krap 50 down, gisteren zelfs maar 30. Up? 26. Jawel, zes-en-fucking-twintig.

   • Willem schreef:

    Hé heb jij dat ook? Ik heb steeds gedacht, dat het mee zou vallen, maar ik heb inderdaad ook sindskort geregeld, dat mijn internet via glasvezel echt minder snel én minder stabiel is. Ik heb nog niet de overstap gemaakt, maar begin die ook te overwegen.

 17. Steffan schreef:

  Ik mis de tip om een adblocker te gebruiken, zodat je veel minder data binnenhaalt van de gemiddelde website.

  • Angela schreef:

   Inderdaad… Alle spam mail en reclametroep van alle websites af zal flink wat zoden aan de dijk zetten.
   Tenslotte is de hoeveelheid spam klaarblijkelijk groter dan legitieme e-mail berichten.

   En dan al het dataverkeer van hackers en andere criminelen…

   Dus, ik heb er voorlopig nog geen enkele gewetenskwesties over om PC, Internet, en cloud te gebruiken.
   Maar, waar het zuiniger kan zal ik het doen als het prijstechnisch, of op een andere manier, voor mij zinnig is.

 18. Wim schreef:

  Overal waar ik in bovenstaand relaas het woord Stroom zie staan worden waarschijnlijk niet alleen ampères bedoeld?
  Bij het woord stroom denk ik alleen aan ampères, en die zeggen niets als je ondermeer ook het voltage (spanning) niet weet.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektrische_stroom

  • Brandt schreef:

   Er wordt volgens mij op dezelfde manier stroom bedoeld als “groene stroom” Door de energiebedrijven.

   • Brandt schreef:

    Daarmee bedoel ik dus een simpelere versie zodat de gemiddelde persoon die geen natuurkunde heeft gehad ook snapt wat er gezegd wordt.

 19. Andre schreef:

  “Wis onnodige e-mails en leeg de prullenmand, want dan hoeft die ‘rotzooi’ niet in de cloud bewaard te worden”

  Kul… De cloud draait ook met het zelfde energie verbruik als die miljoenen prullenbakken geleegd worden.
  De techniek van data bewaren op een HD (HDD of SSD) kost niets meer aan energie als deze helemaal vol staat met ‘1’ dan als deze vol staat met ‘0’. Anders zou een harddisk zijn data verliezen als de stroom er af gehaald zou worden… Is toch geen RAM geheugen?

  • Alex schreef:

   Het geldt alleen als je je mail online bewaart. Als je de popserver gebruikt om je mail op te halen is dit niet van toepassing.

  • Piet schreef:

   Als er meer drves online beschikbaar moeten staan waar eigenlijk onzin op staat kost dat energie (rustverbruik). Tsja….
   Maar daar gaat het hier helemaal niet om, dat kost KPN namelijk geld al die opslag. Voor alle opslag, zeker als die direct beschikbaar moet zijn moet KPN veel betalen, dus daar hebben ze liefst zo weinig mogelijk van.
   In plaats van dat gewoon te zeggen, wordt hier een populair argument naar voren gehaald waar je met goed fatsoen niet tegen kan zijn, zo is de gedachte. Hebben ze geleerd op hun management opleiding om zo met klanten om te gaan.

   • Andre schreef:

    De opslag van 1 petabyte kost net zoveel energie als deze vol staan met random 1 en 0, vol met 1 of juist leeg met 0…
    En cloudopslag, heb je dat ooit kleiner zien worden na het weggooien van onnodige data?? Ik niet.
    Downsizen doen ze gewoon niet…. daar doelde ik op.

 20. Piet schreef:

  Is dit artikel de voorbereiding voor een smoes om XS4ALL features en produkten op te heffen?

  • XS4ALL schreef:

   Ha Piet, we kunnen hier simpel in zijn: dit artikel is niet door onze redactie geschreven met toekomstige productwijzingen in het achterhoofd.

   • Piet schreef:

    – “… tijdens onze redactievergaderingen zelfstandig op ideeën …”
    – KPN doet mee aan LEAP, daar valt te scoren en dus geld te verdienen
    Toeval zeker.

   • ReemZ schreef:

    Ik kan daar ook heel simpel in zijn: ik geloof er geen flikker van.

   • piet schreef:

    Hé, er zijn dus produktwijzigingen op komst. Ik hoop dan alleen uitbreidingen. Immers “nothing means nothing”.
    Mooi dat de redactie dat niet in het achterhoofd had, maar de opdrachtgever …, dat zullen jullie ook niet weten.

   • XS4ALL schreef:

    Ha Piet, er schuilt geen addertje onder het gras hoor. We komen tijdens onze redactievergadering zelfstandig tot ideeën voor onderwerpen. Daarin nemen we ook de suggesties van onze klanten mee.

 21. ReemZ schreef:

  Nog een tip: zeg je abonnement bij “XS4ALL”, lees KPN, op. Scheelt ’n stroom joh! Een stroom leugens, onder andere…

  • Doei schreef:

   Ook over naar Freedom sinds gisteren, als ik bovenstaand artikel lees dan weet ik dat XS4ALL definitief niet meer bestaat… Als je zo je klanten benadert… De imbeciliteit straalt er vanaf… “Beste mensen..Vooral geen Kattenfilmpjes en Porno meer bekijken..” Goed bezig KPN.!!

   XS4ALL nog bedankt voor alle goede service de afgelopen 20 jaar, het is ontzettend jammer dat het zo gegaan is, jullie waren een uniek en prachtig bedrijf, het is ten einde. Opgeslokt door KPN…