Bassel Khartabil, foto Joi, via Flickr

Bassel Khartabil is een Syrische programmeur die veel waardevol werk heeft verricht aan bekende open source projecten als Firefox, Wikipedia en Creative Commons. Hij is een groot voorvechter van het vrije, open internet en oprichter van Aikilab, een vrijplaats voor technologie, creativiteit en innovatie in Damascus. De Syrische autoriteiten hebben hem vier maanden geleden zonder aanklacht en zonder proces in de gevangenis gegooid. Niemand weet zeker waarom hij precies wordt vastgehouden, of waar hij zich bevindt. Bassel’s vrienden uit de internationale open source community hebben een actie opgezet om hem vrij te krijgen: #FREEBASSEL

XS4ALL is samen met Hivos en Free Press Unlimited bezig met de oprichting van het Internet Protection Lab, een platform dat concrete en gerichte steun zal gaan bieden aan journalisten, bloggers, mensenrechtenverdedigers en activisten in repressieve landen en landen in verandering, in de vorm van training, kennisuitwisseling en alternatieve internetverbindingen en webhosting. We hopen daarmee bij te dragen aan een vrij en open internet voor iedereen zodat mensen als Bassel in vrijheid kunnen werken aan hun idealen.

Met genoeg druk uit de hele wereld kan Bassel vrijkomen. Ik roep daarom iedereen die wel eens gebruik maakt van Wikipedia, Firefox en Creative Commons, op om steun te betuigen op freebassel.org en deze oproep verder te verspreiden.

Deel dit:

Reacties

  1. Reinoud schreef:

    hoop jo will see the sun set in freedon fast