Het internet in Nederland heeft één van zijn grondleggers verloren. Dinsdagochtend overleed, na lange tijd ziek te zijn geweest, XS4ALL-oprichter Felipe Rodriquez. Felipe heeft een onschatbaar waardevolle bijdrage geleverd aan het toegankelijk maken van het internet in Nederland en aan het vroege bewustzijn voor de vele politieke en maatschappelijke kwesties op en rond het internet. XS4ALL heeft veel aan hem te danken. We zullen hem missen.

Felipe stond in 1993 aan de wieg van XS4ALL. Hij was idealistisch, bevlogen en zette zich in voor de vrijheid van informatie, computerbeveiliging, privacy en al die andere politieke en maatschappelijke thema’s die van groot belang werden toen het internet toegankelijk werd voor iedereen. En hij was niet bang de controverse op te zoeken als dat nodig was.

Door Felipe is bij XS4ALL naast de technologie ook altijd het maatschappelijk engagement belangrijk geweest. Zijn kijk op de invloed van technologie op de maatschappij leidt ons nog altijd. Zijn ideeën inspireren ons nog steeds, als het gaat om onze bemoeienis met politieke ontwikkelingen over privacy, als we rechtszaken voeren over censuur online en als we willen publiceren hoe vaak de opsporingsdiensten ons netwerk aftappen. Felipe leerde ons dat een bedrijf ook een maatschappelijke functie en verantwoordelijkheid kan hebben.

We wensen zijn vrouw, kinderen en allen die dicht bij hem stonden veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Dankjewel, Felipe!

Deel dit:

Reacties

 1. Arno Tilroe says:

  Felipe dank voor het mogelijk maken voor ons allen die hebben mogen genieten en ontdekken van de 1200baud BBS’n, de DDS en het internet, dank voor een onvergetelijke tijd.
  Iedereen die hem na stond wens ik heel veel sterkte.

 2. Ineke luikel says:

  Mijn condoleances aan familie en provider xs4all. Ik denk een groot verlies in de internetwereld. Ik ben al jaren bij xs4all tot grote tevredenheid. Geweldige provider en de beste.

 3. Robbert Anrochte says:

  Allen die het aangaat, gecondoleerd met het verlies van deze bijzondere man.

 4. Ineke luikel says:

  Mijn condoleances aan familie en provider xs4all.nl. Uit de reacties begrijp ik “een groot man in de internetwereld”. Ik ben ook al jaren gebruiker van xs4all en ik moet zeggen voor mij de beste provider.

 5. Trevor Gale says:

  A great loss from the ‘begintijd’ of the Internet, when hacktic.nl brought it safely yet comprehensively to the (then smaller) masses. That which we see around us now, and share in here in the Netherlands, is built upon the foundations that Felipe and his friends / colleagues established with belief and dedication. A death too soon but let him rest and look down on the wonder he helped to create.

 6. D.J. Verbrugh says:

  Zeer goed om FELIPE RODRQUES op deze wijze in een blog te herdenken en te eren. Omdat de filosofie waarmee xs4all in het maatschappelijk leven opereert op de lange termijn bepalend is voor het imago en dus het succes.
  Ook na zijn overlijden kan een echte pionier blijvend inspireren.
  Laat xs4all zich op dat punt steeds onderscheiden van andere providers!
  Met dank aan Felipe Rodriques.

 7. Cor Wicherson says:

  Familie en vrienden, collega’s van xs4all gecondoleerd met het verlies
  jullie zullen hem missen

 8. Tom Geurtse says:

  Ook voor mij hebben Felipe’s bijdragen aan het karakter van xs4all ervoor gezorgd dat dit mijn provider is geworden en is gebleven.
  Mijn condoleances voor xs4all, maar vooral voor zijn vrouw en kinderen.

 9. Familie,vrienden en collega’s allemaal gecondoleerd met jullie zware verlies.
  Een verlies van een groot man is ten alle tijden slecht te verwerken.
  Maar zijn kennis en inzet zal altijd zichtbaar blijven zijn XS4ALL

 10. Gien Jansen says:

  Sinds ik hoorde dat Felipe ziek was, heb ik veel aan hem gedacht. Hij was de meest sympathieke “baas” waar ik ooit mee mocht werken. Rust zacht, Felipe!