Het internet in Nederland heeft één van zijn grondleggers verloren. Dinsdagochtend overleed, na lange tijd ziek te zijn geweest, XS4ALL-oprichter Felipe Rodriquez. Felipe heeft een onschatbaar waardevolle bijdrage geleverd aan het toegankelijk maken van het internet in Nederland en aan het vroege bewustzijn voor de vele politieke en maatschappelijke kwesties op en rond het internet. XS4ALL heeft veel aan hem te danken. We zullen hem missen.

Felipe stond in 1993 aan de wieg van XS4ALL. Hij was idealistisch, bevlogen en zette zich in voor de vrijheid van informatie, computerbeveiliging, privacy en al die andere politieke en maatschappelijke thema’s die van groot belang werden toen het internet toegankelijk werd voor iedereen. En hij was niet bang de controverse op te zoeken als dat nodig was.

Door Felipe is bij XS4ALL naast de technologie ook altijd het maatschappelijk engagement belangrijk geweest. Zijn kijk op de invloed van technologie op de maatschappij leidt ons nog altijd. Zijn ideeën inspireren ons nog steeds, als het gaat om onze bemoeienis met politieke ontwikkelingen over privacy, als we rechtszaken voeren over censuur online en als we willen publiceren hoe vaak de opsporingsdiensten ons netwerk aftappen. Felipe leerde ons dat een bedrijf ook een maatschappelijke functie en verantwoordelijkheid kan hebben.

We wensen zijn vrouw, kinderen en allen die dicht bij hem stonden veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Dankjewel, Felipe!

Deel dit:

Reacties

 1. Arno Tilroe schreef:

  Felipe dank voor het mogelijk maken voor ons allen die hebben mogen genieten en ontdekken van de 1200baud BBS’n, de DDS en het internet, dank voor een onvergetelijke tijd.
  Iedereen die hem na stond wens ik heel veel sterkte.

 2. Ineke luikel schreef:

  Mijn condoleances aan familie en provider xs4all. Ik denk een groot verlies in de internetwereld. Ik ben al jaren bij xs4all tot grote tevredenheid. Geweldige provider en de beste.

 3. Robbert Anrochte schreef:

  Allen die het aangaat, gecondoleerd met het verlies van deze bijzondere man.

 4. Ineke luikel schreef:

  Mijn condoleances aan familie en provider xs4all.nl. Uit de reacties begrijp ik “een groot man in de internetwereld”. Ik ben ook al jaren gebruiker van xs4all en ik moet zeggen voor mij de beste provider.

 5. Trevor Gale schreef:

  A great loss from the ‘begintijd’ of the Internet, when hacktic.nl brought it safely yet comprehensively to the (then smaller) masses. That which we see around us now, and share in here in the Netherlands, is built upon the foundations that Felipe and his friends / colleagues established with belief and dedication. A death too soon but let him rest and look down on the wonder he helped to create.

 6. D.J. Verbrugh schreef:

  Zeer goed om FELIPE RODRQUES op deze wijze in een blog te herdenken en te eren. Omdat de filosofie waarmee xs4all in het maatschappelijk leven opereert op de lange termijn bepalend is voor het imago en dus het succes.
  Ook na zijn overlijden kan een echte pionier blijvend inspireren.
  Laat xs4all zich op dat punt steeds onderscheiden van andere providers!
  Met dank aan Felipe Rodriques.

 7. Cor Wicherson schreef:

  Familie en vrienden, collega’s van xs4all gecondoleerd met het verlies
  jullie zullen hem missen

 8. Tom Geurtse schreef:

  Ook voor mij hebben Felipe’s bijdragen aan het karakter van xs4all ervoor gezorgd dat dit mijn provider is geworden en is gebleven.
  Mijn condoleances voor xs4all, maar vooral voor zijn vrouw en kinderen.

 9. Familie,vrienden en collega’s allemaal gecondoleerd met jullie zware verlies.
  Een verlies van een groot man is ten alle tijden slecht te verwerken.
  Maar zijn kennis en inzet zal altijd zichtbaar blijven zijn XS4ALL

 10. Gien Jansen schreef:

  Sinds ik hoorde dat Felipe ziek was, heb ik veel aan hem gedacht. Hij was de meest sympathieke “baas” waar ik ooit mee mocht werken. Rust zacht, Felipe!

 11. Rosa Rodriguez Grieve schreef:

  My Daddy was the best dad in the world. He was so caring and thoughtful and always made me happy. Even though he moved away when I was very young, i think about him every day and hope that he rests peacefully in heaven. He will always stay with me in my heart and i love him very much. Rosa Rodriguez Grieve

 12. Luna Rodriguez Grieve schreef:

  Luna wrote:

  Papi, you were my best friend when I was growing up, we were inseparable and you meant and still mean everything to me. In everything I do, I try to make you proud because you make me proud everyday. You have inspired me in everything I do, I cherish all my memories with you and i miss you so much. You make me smile every time i think about you and i love you and will always love you. Luna Rodriguez Grieve

 13. Paul Staal schreef:

  dank voor je steun aan Press Now, in de beginjaren in De Balie; het was een belangrijke steun voor de media in toenmalig Joegoslavie tijdens de oorlog en bij de opbouw.
  Paul Staal

 14. Misj schreef:

  Gecondoleerd

 15. moose2 schreef:

  Freedom to communicate ought to be everywhere. A simple message, worth fighting 4.

 16. Marc schreef:

  Rust zacht Felipe.

 17. Hans Kerkhof schreef:

  Wat een vreselijk nieuws. Mijn herinnering aan Felipe gaat terug tot eind 1992 waar ik hem ontmoette tijdens ‘the next 5 minutes’ in Paradiso. We sloten mijn Amiga aan op internet, letterlijk door een BNC kabel met T-stuk (en afsluiter) te leggen. De anxiety die ik toen voelde is nooit meer weggegaan. Voorjaar 1993 was Felipe op mijn kantoortje aan de Oudeschans waar hij eigenhandig in een shell naar xs1 een account voor me aanmaakte, met de opmerking ‘kijk ook eens naar NCSA mozaic’. Half 1993 ontmoette ik Felipe weer in zijn restaurant Centra. Aan mij de vraag of ik de homepage voor xs4all kon maken, hij gaf me 1000,- gulden contant om mee aan de slag te gaan. Felipe was voor mij een grote inspiratiebron die me in de jaren daarna met xs4all altijd onvermoeibaar en onzelfzuchtig heeft gesteund bij de projecten die we initieerde. Een werkelijk pionier die ik grenzeloos dankbaar ben.

 18. R de Vries schreef:

  Felipe bedankt….

  gecondoleerd en heel veel sterkte voor zijn naasten…

 19. Daniel Ockeloen schreef:

  Een triest bericht sterkte aan familie en vrienden van toen en nu. Net als vele hier heb ik de behoefte om wat verhalen van toen te vertellen en geloof mij samen met andere hier hebben we er genoeg om een een paar avonden te vullen misschien een andere keer. Voor vele van ons waren die eerste jaren bepalend voor wat we daarna zijn gaan doen en binnen dit nogal vreemde gezelschap was Felipe iemand die iets achterliet bij mensen of dat in 1 ontmoeting was, een interview of een bepaalde actie. Ik denk dat ik volgende week maar eens wat verhalen ga vertellen op ons kantoor (vreemd genoeg prinshendrikkade 193, oude xs4all gebouw). Denk dat ik begin met een standfeest waar Felipe de hele avond samen met iemand ‘Felipe’ aan het zoeken was omdat die online een verhitte discussie met hem had maar in het vooral tekst gebaseerde tijdperk geen idee had hoe die eruit zag …. Bedankt voor alles.

 20. Jonathan Marks schreef:

  Very sad. He was a genius. He also had a very useful set of articles published on his website http://felipe.home.xs4all.nl/ I hope you archive this important collection.

 21. Ruud Uphoff schreef:

  Gecondoleerd, familie!
  Dat is toch even schrikken. Een uniek persoon zoals we er heel veel tekortkomen is er ineens niet meer. Nu maar hopen dat die na hem aan XS4ALL werken, het doel voor ogen houden waarvoor deze provider mede werd opgericht: compromisloos vrioj internet 4ALL!

 22. Bauke jan Douma schreef:

  Ik zie dit bericht eerst nu, en het verdriet mij zeer. Mijn condoleances gaan uit naar een ieder die Felipe gekend heeft.
  Ik ben al sinds de tijd van Utopia onafgebroken ‘lid’ van XS4ALL, en Felipe Rodriquez was samen met een handvol andere een household name. Goeie jongens, dat wisten we ongezien. Felipe iemand aan wie wij ouwe getrouwen o.a. de Idee danken, en de verwezenlijking ervan elke dag nog mogen meemaken. Nee, een ding is zeker: Felipe leeft.

 23. Ramon te Veldhuis schreef:

  gecondoleerd en heel veel sterkte voor de familie !

 24. Paul schreef:

  Wellicht heeft hij mijn gebruikersnaam nog met de hand in de /etc/password ingetikt op de machine onder de trap, ik weet het niet. Wat ik wel weet, het overlijden van Felipe is een enorme loss4all. :-(
  Paul

 25. Felipe, wij waren er bij, 1995 op de Eekholt in Diemen zuid met ons bedrijf Netpresence. Je was een pionier, een voorbeeld. Dank daar voor. R.I.P en heel veel kracht voor de nabestaanden.

 26. Roel Schuitman schreef:

  Felipe,
  Bedankt voor jouw gift aan de huidige maatschappij.
  2 Dagen geleden liet ik toevallig jouw naam nog vallen, omdat ik middels Utopia mijn eerste “eigen” internet account verkregen had door de online password cracker.
  Mede door de persoonlijk ontmoeting op “HEU” blijf je een belangrijke plaats innemen in mijn gedachten.

  Dankje, Voor alles…
  Rust zacht in jouw Utopia.
  Veel sterkte voor jouw vrouw en kinderen in deze moeilijke tijd.

 27. Jacques schreef:

  Gecondoleerd met het verlies van Filipe. Zijn inspirerende gedachte blijft gelukkig bestaan.

 28. Wijnand schreef:

  Nog steeds onder de indruk van de Hack-tic ‘ers van het eerste uur. Hun visie en hun inzet. Hun technische kennis. Deze mensen, en vooral Felipe, hebben neergezet waar wij elke dag van kunnen genieten. Pionier en inspirator Felipe is niet meer. Snik.

 29. Ed Berrevoets schreef:

  Ik ken Felipe niet. Kende zijn naam ook niet. Ik weet wel, dat xs4all een leidende club is geweest in de tijd dat ik mijn eerste website online zette. De kwaliteit van xs4all is altijd buitengewoon hoog geweest en xs4all is zonder enige twijfel van grote invloed geweest op de ontwikkeling van internet in Nederland. We hebben daar allemaal veel aan te danken. Jammer dat we nu alleen postuum dankjewel kunnen zeggen. Condoleances en sterkte voor de familie, triest dat hij op zo jonge leeftijd is overleden.

 30. Rob Macaré schreef:

  Gecondoleerd met het verlies van Felipe. Mede dankzij hem is Internet in Nederland gekomen en gebleven. Dank en rust zacht.

 31. Annette schreef:

  Mijn herinneringen aan jou zijn mij dierbaar.En dat zullen ze altijd blijven.Lieve Felipe rust zacht.je bent herenigd met je ouders,maar laat veel achter waardoor we jou moeilijk kunnen vergeten.Heel veel sterkte voor de nabestaanden.

 32. Alie Meester schreef:

  Respect voor hetgeen je hebt neergezet. Met je enorme betrokkenheid en visie. Dank je wel.

 33. Robert schreef:

  Gecondoleerd, veel te vroeg, maar hartelijk dank voor het neerzetten van een provider die zeer betrouwbaar is. Je was mijn eerste provider en nog steeds.

 34. ad van esch schreef:

  hallo allen van xs4all
  ik ben nu al jaren een tevreden klant van jullie en het is echt jammer dat Felipe ons heeft verlaten na een gevecht om te overleven van zijn ziekte.
  wij wensen familie en vrienden en collega’s heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.
  mvgrt ad van esch, oude dijk 22 zuidlaren.

 35. Arjen Lentz schreef:

  Zucht. Vaarwel, goede vriend.

 36. Marja Oosterman schreef:

  Van alle internetpioniers vond ik hem het meest bijzonder. Lange gesprekken voerden we, die vaak begonnen in zijn Spaanse restaurant. Gesprekken waarin we onze visies over Internet woorden gaven, verder ontwikkelden. Hij had daar hele krachtige ideeën over, zonder welke internet er hoogst waarschijnlijk nu anders voor zou staan.
  Lieve Felipe, jong, stralend, begeesterd, relaxed, inspirerend, zo helder… een prachtmens was je! We missen je al jaren….

 37. jeroen schreef:

  Respect voor wat je gedaan en bereikt hebt.

 38. Mat Verberkt schreef:

  Felipe, een naam die mij er aan zal herinneren dat het ooit nog leuk was in de wereld

 39. Frans Gerbosch schreef:

  Bedankt Felipe, dat ik je mocht leren kennen!
  Bedankt voor de kansen die je hebt gegeven aan velen onder ons!
  Ondanks dat onze wegen na enkele kruispunten samen, ver weg van elkaar verder liepen, ben ik je fantastische persoonlijkheid nooit vergeten. Je lachende pretoogjes zie ik nog steeds voor me…
  Rust in vrede, vriend.

  Frans uit België

 40. Patrick Petersen schreef:

  Begin jaren negentig is de basis gelegd voor het huidige internet. Ik was erbij, deed mee, dacht mee, bouwde net als vele jongeren aan een eerste internet-startup. Naast protocols, het W3C, het WWW, de nodige browsersoftware en de eerste websites, waren het vooral internationale helden die zich met start-ups tot internetpioniers wisten te ontpoppen. Het waren broodnodige pioniers omdat de gevestigde orde maar geen grip konden krijgen op de revolutie genaamd ‘internet’. Internet werd door velen als bedreiging gezien. De internetcowboys begrepen dat internet niet zomaar een digitale communicatierevolutie zou ontketenen, maar hebben met een prachtig gedachtegoed de basis gelegd voor de ziel van ons huidig WWW. Niet zomaar content over kanalen gooien, maar meewerken en meedenken aan een internationaal netwerk van cowboys die de wereld zouden gaan veranderen. Platter, sneller, eerlijker, opener en toegankelijker. And so they did. Sociale media hadden we al vanaf het begin. Het internet is namelijk altijd een verbinding van sociale media geweest. Engagement is geen marketing maar identiteit. En nu de renaissance zich aandient en wij weer het zelfbeeld ophalen dat het internet alleen succesvol is als wij daadwerkelijk open, transparant en sociaal zijn, verliezen wij een cowboy van het eerste uur. RIP Felipe Rodriquez. 4ever access for all!

 41. Wendy van Dijk schreef:

  Gecondoleerd met dit verlies.
  Felipe en een klein aantal andere mensen had vertrouwen in ons bedrijfje toen we in 1994 begonnen met websites bouwen en hosten. Dank daarvoor.

 42. Milton Cyrus schreef:

  Rust zacht, Felipe..

 43. Richardus schreef:

  Rust zacht, Felipe.
  Het waren mooie pionierstijden, van BBS naar internet 4all.
  Je nalatenschap is groot.

 44. jippe schreef:

  Toch nog onverwacht; en zijn naasten heel veel sterkte gewenst.
  Maar ik vermoed dat de Hemel binnekort on-line komt. Felipe vindt wel weer een manier om een TCP/IP verbinding te leggen …

 45. Remko (aka sparkie@) schreef:

  Wat een vreselijk nieuws en wat is het leven weer oneerlijk. Ik ben blij het genoegen te hebben gehad om je te leren kennen en met je te mogen werken voor XS4ALL. Je was een pionier en een inspirator in een tijd dat het internet nog geen gemeengoed was.
  Ik wens zijn vrouw, kinderen en familie veel strekte in deze harde realiteit.

 46. Matthijs in 't Anker schreef:

  He Felipe!
  Net als Bert Hubert heb je mij ook in 1993 aan het internet geholpen. UUCP, slip, niemand weet meer wat dat zijn. Je geduld, tolerantie en technisch inzicht zijn me altijd bij gebleven. En dat lichte accent. Ik weet nog steeds niet waar dat vandaan kwam. Niet persé spaans. :)
  Hacken was het tot het uiterste gebruiken van je computer (of die van een ander). Rust nu zacht in je veilige Utopia. Wie weet bel ik nog een keer in.
  Rust …… Matthijs

 47. Ed Brokkenpiloot schreef:

  Vaarwel beste vriend.
  Het waren prachtige cowboytijden in het begin. Het ga je goed.
  Ook sterkte en liefde voor je familie in de komende periode.

 48. Peter Huppertz schreef:

  Dankjewel, Felipe. We hadden je graag nog een decennium of wat bij ons willen hebben.

 49. Bas van Reek schreef:

  In 1993 werd ik lid van xs4all, maar het internet van toen pakte
  me nog niet. In 1994 zag ik de eerste webbrowser en was ik verkocht,
  leerde HTML en bouwde m’n eerste sites.
  In 1995 deed m’n website zoveel dataverkeer dat de kosten
  uit de hand liepen. Ik ging maar eens praten met Felipe. Op de
  Prins Hendrikkade liet hij me het ‘datacenter’ zien waar mijn site data stond
  te stampen. Een ruimte ter grote van een klaslokaal met houten vloer, wat
  kasten met servers en ventilatoren, geen airco. Was leuk om te zien toen.
  Dankzij Felipe en Rop Gongrijp heel vroeg bij het internet betrokken geraakt,
  was een enerverende tijd die zonder hen voor mij en waarschijnlijk vele
  anderen pas veel later van start zou zijn gegaan.

 50. dazn schreef:

  Rust zacht Felipe, met jouw hulp is internet voor consumenten in Nederland op de kaart gezet. En nu is het niet meer weg te denken. Dank je wel!

 51. Gilbert Bieshaar schreef:

  Een groot gemis voor onze samenleving.

  Zijn vrouw, kinderen en familie wens ik veel strekte toe..

 52. Menno schreef:

  Wat een droevig bericht. Helaas heb ik niet de eer gehad om Felipe te mogen kennen. Maar ik deel de passie voor maatschappelijk betrokken bedrijven en ik zal me blijvend inspannen om aan die maatschappelijke betrokkenheid invulling te geven. Ik wens alle familie en vrienden sterkte en liefde met de verwerking van dit verlies.

 53. Tina schreef:

  Samen opgegroeid en nu ben je er niet meer!
  Pesten kon je als de beste en dat blijven mooie herinneringen.
  Rust zacht……

 54. Remco v Z. schreef:

  Rust zacht Felipe.
  ben blij dat ik je heb leren kennen.

 55. ron schreef:

  Dankjewel, Felipe!

 56. Marc schreef:

  Jammer dat Felipe als pionier niet meer persoonlijk het xs4all team kan inspireren. Zijn werk heeft veel mensen overtuigd om een abonnement te nemen. De werkwijze van xs4all is altijd met lof toegejuicht. Ga zo door en ik blijf klant.
  Familie en vrienden van Felipe kunnen zijn inspiratie gebruiken om dit verlies een plaats te geven.

 57. Rik Hermsen schreef:

  Felipe BEDANK en rust zacht als klant van xs4all en MS patient ben ik je dankbaar je heb mijn wereld groter gemaakt dan enkel het hoekje van de bank

 58. Michel Akkers schreef:

  Rust zacht Felipe! Ik zal je bovenal herinneren als één van de meest sympathieke mensen die ik in mijn leven tegen ben gekomen.

 59. Hubert schreef:

  Felipe rest in peace

 60. Lucia schreef:

  Hasta siempre. Y gracias

 61. No Limits schreef:

  Dank dat je het mede mogelijk maakte om mezelf in vrijheid op het worldwideweb te begeven

 62. Christiaan schreef:

  Deze Ziggo (voorheen UPC) klant wens de nabestaanden veel sterkte toe!

 63. Gerard Bol schreef:

  Dank je Filipe

 64. Gerard de Jong schreef:

  Als vroege klant van Xs4all jaren en jaren geleden gekozen voor deze club vanwege hun visie, hun uitgangspunten en de maatschappelijk betrokkenheid:. Internet 4 the masses, privacy, recht op vrije informatie, open source enzovoort, enzovoort..
  Ik heb de man niet persoonlijk gekend, maar diepe bewondering voor waar hij voor stond en wat hij heeft bereikt. Sterkte beste familie en vrienden.

 65. Richard Bol schreef:

  Gecondoleerd en veel sterkte voor de familie.
  Felipe, bedankt!

 66. Manfred schreef:

  Gecondoleerd en heel veel sterkte voor de familie.

 67. Peter Clement schreef:

  Felipe, mis je.
  Sterkte aan de hele familie.

 68. Ben Grimm schreef:

  Rust zacht, voormalig en gewaardeerd concullega!
  Namens het (voormalige) Wirehub! Internet.

 69. John otten schreef:

  Door mijn handicap was ik aan huis gekluisterd. Deze periode zou, zoals later bleek 10 jaar gaan duren. Mijn gateway naar de buitenwereld was internet en via Hack-Tic en later XS4ALL ben ik in contact met Felipe gekomen. Samen geknutseld om met OS/2 de verbinding te realiseren. Nu denk ik aan die mooie periode terug dat Felipe mijn ‘ isolement ‘ wat dragelijker heeft kunnen maken. Bedankt Felipe!

 70. Ferk van Kampen schreef:

  Felipe, rust zacht. Jouw invloed op Nederland én de wereld zijn geweldig. En zullen altijd merkbaar blijven. Rip

 71. René G schreef:

  Gecondoleerd. Veel sterkte!

 72. René G schreef:

  Gecondoleerd.Veel sterkte!

 73. Milan van Tuin schreef:

  Mijn condoleances aan famillie en vrienden van Felipe.
  Als trouwe klant van XS4ALL kan ik mij de tijd nog herinneren om m.b.v. een 2400 baud modem en SLIP protocol voor het eerst thuis internet te hebben dankzij Hack-Tic. De tijd van Archie, Gopher en FTP. Felipe bedankt! RIP

 74. Ricky D schreef:

  Felipe, rust in vrede
  Jij en ook je BBS’en waren en zijn nog steeds een grote bron van inspiratie voor mij (en vele anderen)

 75. Martijn Gnirrep schreef:

  Flippie, ik weet nog dat we voor het eerst met een computer in zweden contact maakten, je liet een nieuwe wereld voor me open gaan die dag. Ondertussen was je ook nog bezig met je studie en runde het restaurant beneden. Je had energie voor tien. Uren konden we zitten filosoferen over van alles en nog wat. Bezoekjes waren nooit kort, vaak liep ik pas om 4 uur s nachts naar huis. Ik heb tonnen mooie herinneringen aan je en al die herinneringen hebben één ding gemeen: die grote grijns op je gezicht. Die zal ik nog het meest missen. Rust zacht Felipe.

 76. Astrid Nijenhuis schreef:

  Lieve Flip, ik herinner me een gesprek dat we hadden over hoe het is om je ouders heel jong te verliezen. Een ervaring die we deelden. PH kade. Jij zat in het raamkozijn en je benen bungelden uiteraard naar buiten. Je zei toen dat het je had geleerd te leven alsof je elke dag dood zou kunnen gaan. We hebben vele gesprekken gevoerd maar dit gesprek is me altijd bij gebleven.
  Nu is die dag gekomen. Ik hoop dat je bij ze bent. RIP

 77. André J Hagers schreef:

  Veel te vroeg. Bedankt voor al het goede werk in al die jaren vanaf Hack-tic en de eerste modembanken.

 78. Jeroen van Bergen schreef:

  Mooie tijd vanuit de Hack-tic en de ambities om het internet in Nederland voor iedereen toegankelijk te maken. Een droom verwezenlijkt. Pionier ten top. Helaas te vroeg van ons heen gegaan. Veel sterkte met dit verlies voor iedereen.

 79. Terence Gehr schreef:

  Een vaandeldrager van de Nederlandse internet heeft uitgelogd. Hij zal zeer gemist worden. Rust in vrede mijn vriend.

 80. Ron Smits schreef:

  Tijdens de Hack-tic periode met veel plezier gecommuniceerd met Felipe (en Carlo) mooie tijden.

  Felipe was een geweldige techneut en een geweldig mens. Heel veel sterkte voor zijn vrouw, kinderen, familie en vrienden. Je wordt gemist

 81. Tanna Heath schreef:

  Ik ben blij dat ik Felipe heb mogen kennen, hij was een bijzonder mens. Veel sterkte voor allen die hem lief waren.

 82. Iedereen rondom Felipe enorm veel sterkte gewenst. Ik zal Felipe’s steun middels een sponsor-site aan ons Kleintje Muurkrant niet vergeten. Grote dankbaarheid in vertrouwde vriendschap…

 83. Peter van der Pouw Kraan schreef:

  Pioniers als Felipe hebben enorm bijgedragen aan zowel het toegankelijk maken en populariseren van internet als aan het debat over de consequenties daarvan. Dankzij oprichters als Felipe is Xs4all niet een doorsnee provider, maar een organisatie die nadenkt over haar maatschappelijke rol en verder kijkt dan het commerciële belang. Dankjewel Felipe.
  Gecondoleerd alle nabestaanden.

 84. Bram Smits schreef:

  Felipe, bedankt en vaarwel! Ik herinner me nog onze eerste contacten, urenlange telefoongesprekken in het holst van de nacht, waar je me hebt geholpen op internet te komen, en over vanalles wat met internet, computers en alles daaromheen te maken had, en mijn begin in de IT. Appeltaart op de stand bij de HCC, elkaar weer zien op de HEU, HAL en HIP… Mooie tijden. Familie en nabestaanden, gecondoleerd.

 85. Fons Achterbergh schreef:

  Jeetje, dat is schrikken, ook al is het zolang geleden dat we contact hadden. Utopia, de Hacktic office parties. Je was altijd vriendelijk, geïnteresseerd en behulpzaam. Rust zacht, Felipe.

 86. Bas Gonggrijp schreef:

  Wat is het leven toch oneerlijk. Dag Felipe…

 87. Remco Stolp schreef:

  Treurig maar verwacht nieuws. Ik ben blij met Felipe te hebben samengewerkt, de ondeugende ideale schoonzoon is misschien wel een typering die dichtbij zijn persoonlijkheid komt. Hij heeft veel betekend voor het internet in Nederland, de digitale burgerbeweging en XS4ALL.

 88. Jim schreef:

  Felipe’s bijdragen aan het karakter van xs4all hebben ervoor gezorgd dat dit mijn provider is geworden en is gebleven.
  Mijn condoleances voor xs4all, maar vooral voor zijn vrouw en kinderen.

 89. Tom schreef:

  Lieve Felipe, beste neef,

  Herenigd met je ouders, als een broer ben jij voor mij geweest. We zullen je missen.

 90. bengel schreef:

  gecondoleerd met dit vreselijke verlies.

  Sterkte voor de nabestaanden. We missen je nu al.

 91. Zantara schreef:

  Dankzij Felipe’s initiatief heb ik, in de jaren 90, kennis kunnen maken met het internet. Wie had er niet een account bij XS4All toen? Ik wens de familie de kracht van herinneringen toe. Felipe zal altijd een fundament van het Nederlandse internet blijven.

 92. Paul Vinkenoog schreef:

  Wat een rotnieuws. Ik herinner me Felipe uit de nieuwsgroepen in de begintijd van DDS en XS4ALL. Ik vond hem erg sympathiek. Ik wens iedereen die hem na stond heel veel sterkte.

 93. bert hubert schreef:

  Felipe heeft me letterlijk het internet opgeholpen lang geleden ten tijde van Utopia, Waffle, UUCP, UUPC etc. Uren zaten we aan de telefoon om de routing tussen Fidonet en Usenet goed te krijgen. En eigenlijk heeft ie daarna ons allemaal van internet voorzien. Bedankt Felipe!

 94. jan penning schreef:

  gecondoleerd en heel veel sterkte voor de familie !

 95. Tsjoi H. Tsim (aka Tracker @ Utopia BBS) schreef:

  Beste Felipe,
  Jouw inventiviteit en creativiteit heeft zichtbaar bijgedragen hoe wij vandaag de dag Internet toegang mogen beleven. Bedankt voor alles!