schermafbeelding-2016-10-27-om-15-25-18Vandaag vond in Luxemburg de pleitzitting plaats in onze zaak over blokkeren van de Pirate Bay (TPB). Die zaak loopt al sinds 2010. Brein wil dat internetproviders toegang tot de website blokkeren, in de hoop dat er dan minder illegaal wordt gedownload. Wij verzetten ons daartegen. Niet omdat we vóór TPB zijn, maar omdat het blokkeren van websites en IP-adressen een slecht idee is: met blokkeren wordt het doel (minder illegaal downloaden) niet bereikt, terwijl het wel een hoop stuk maakt.

De zaak ging de afgelopen jaren van de rechtbank en het hof in Den Haag naar de Hoge Raad en nu dus naar de hoogste Europese rechter. Die moet antwoord geven op twee vragen: 1. zijn de activiteiten van TPB te zien als ‘mededeling aan het publiek’ – wat zou inhouden dat TPB medeplichtig is aan inbreuk op het auteursrecht. En 2. of geëist mag worden dat providers de toegang tot TPB toch blokkeren als blijkt dat de site zelf geen inbreuk maakt.

De vraag is dus niet of TPB door de beugel kan. Dat TPB een boevenbende is, daar zijn alle partijen het wel over eens. Maar of TPB zelf inbreuk maakt op het auteursrecht is een belangrijke vraag die verstrekkende gevolgen kan hebben. Daarom waren niet alleen Brein, Ziggo en wij naar Luxemburg gekomen maar spraken ook advocaten namens Spanje en Frankrijk en namens de Europese Commissie.

TPB biedt zelf geen films of andere inbreukmakende bestanden aan. De site biedt alleen een lijst van zogenaamde magnet links, een soort wegwijzers die een torrent-programma vertellen waar het bepaalde films of andere bestanden kan downloaden. De vraag die beantwoord moet worden, is dus of wegwijzers die wijzen naar de locatie van bestanden die inbreuk maken op het auteursrecht, zelf ook inbreuk maken op het auteursrecht. Als dat zo zou zijn, zou dat grote gevolgen hebben voor sites als Google. Logisch dus dat deze zaak internationaal aandachtig gevolgd wordt.

De tweede vraag, of een provider zoals XS4ALL gedwongen kan worden de toegang tot een buitenlandse website te blokkeren, ook al maakt die site geen inbreuk, is ook nogal belangrijk. Het blokkeren van hele websites en IP-adressen is namelijk een zeer vergaande maatregel. Een maatregel die je misschien in China en Turkije zou verwachten, maar niet in de Europese Unie. Blokkeren is namelijk niet effectief (het illegaal downloaden nam niet af toen we TPB moesten blokkeren in 2012) terwijl er tegelijkertijd wel informatie wordt geblokkeerd die helemaal niet onrechtmatig is. Het bereikt dus juist het tegenovergestelde van het doel dat Brein hoopt te bereiken.

Het Europees Hof geeft in januari antwoord op de gestelde vragen. Daarna wordt de zaak weer verder behandeld door de Hoge Raad in Nederland.

Deel dit:

Reacties

 1. André PE1PQX schreef:

  Het blokkeren van sites als Pirate Bay heeft zoals XS zelf ook al aanhaalt totaal geen nut.
  Zelfs als TPB uit de lucht gehaald word zijn er al legio alternatieven, denk bijvoorbeeld aan Usenet/Binaries.
  Staat een Usenet in de EU en die wordt off-line gehaald, zijn er zat servers beschikbaar elders in de digi-wereld.

 2. Karel schreef:

  De vraagstelling is en blijft in mijn ogen heel vreemd. Je stelt Rijkswaterstaat en een gemeente als wegbeheerders toch ook niet verplicht om het gebruik van de weg te blokkeren voor een overvaller of voor het transport van gestolen goederen? Rijkswaterstaat die op de A1 verplicht is om alle vrachtwagens te controleren oid?
  Iets met internet als “the digital superhigway” analogie.

 3. Gerard schreef:

  Bravo XS! Het feit dat XS4ALL zich niet alleen technisch maar ook maatschappelijk inzet voor de vormgeving van het internet-gebruik, maakt het voor mij de beste van Nederland. Niet zozeer de meningen maar het voeren van terzake kundige discussies, gaat het dan voor mij om. Zo betaal ik als klant dan indirect ook mee voor het belang de ‘El Cheapo’ concurrenten. Eigenlijk ben ik daar best een beetje trots op.