beeld: Lisa Jevbratt 1:1

Begin het nieuwe jaar goed. Kom naar de nieuwe jaarlijkse lezing de Staat van het internet op 15 januari 2019 bij de centrale OBA in Amsterdam. Met sprekers José van Dijck, Touria Meliani en Marleen Stikker. 

Edit: Kaarten zijn inmiddels uitverkocht. We proberen samen met de OBA een livestream te organiseren.

Op 15 januari 1994 opende De Digitale Stad haar deuren. Het internet werd een concrete publieke plek waar je kon experimenteren met deze nieuwe revolutionaire technologie. In de 25 jaar die volgde is er veel gebeurd.

98% van de mensen in Nederland is inmiddels online en de digitale stad betekent nu iets heel anders: technologie is kleiner, mobieler en steeds onzichtbaarder geworden. Van de slimme thermostaat in huis, tot sensoren die onze bewegingen meten in de stad.

Digitale technologie is overal om ons heen en heeft enorme impact op ons leven. Digitale technologie wordt ingezet om sociale vraagstukken aan te kaarten en op te lossen. Buurtbewoners organiseren zich op online platformen in stadsdorpen en andere sociale structuren. Sensoren in de stad monitoren files en luchtkwaliteit en algoritmes kunnen nachtelijke vechtpartijen herkennen voor ze uit de hand lopen. Maar de contracten tussen gemeentes en de bedrijven achter de platformen, algoritmes en sensoren zijn geheim.  Gemeentes blijken vaak niet eens te weten waar sensoren worden opgehangen en welke gegevens bedrijven precies verzamelen.

Internetbedrijven komen de publieke ruimte van de stad binnen en zetten ook het publieke karakter van het internet onder druk. De digitale publieke ruimte die we 25 jaar geleden voor ons zagen is nu een ‘market place’, waar macht is gecentraliseerd bij een handvol grote bedrijven met een datahonger van grotedie, zowel online als offline, niet te stillen lijkt. Zijn de mores van die bedrijven wel te combineren met de waarden van onze samenleving? En wie bepaalt eigenlijk de regels, nu online en offline steeds meer vervlochten raken?

Het is tijd voor een peilmoment van het internet.

Samen met Waag en SIDN organiseert XS4ALL een nieuwe jaarlijkse rede: de staat van het internet. We trappen in 2019 af met een publieke lezing en debat over de vraag of de normen en waarden van onze samenleving voldoende terugkomen in de digitale omgevingen waarin wij ons bewegen.  Sprekers zijn: Jose van Dijck, hoogleraar media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht. Touria Meliani, wethouder van kunst, cultuur en de digitale stad Amsterdam en Marleen Stikker, directeur en co-fouder van Waag. Marleen Stikker is een van de pioniers van het internet en was afgelopen zomer te zien in het VPRO programma Zomergasten waarin ze haar visie op de ontwikkelingen van technologie en de impact daarvan op de samenleving deelde.

Deel dit:

Reacties