De Correspondent wil tijdens hun #privacyweek helpen ons veiliger op internet te begeven en ons betere controle te geven over onze eigen gegevens.

Veilig communiceren

Hun eerste advies: ruil WhatsApp in voor Signal. Daar is XS4ALL het helemaal mee eens: we gebruiken al een hele tijd Signal onder collega’s, omdat het veilig is en goed werkt.

WhatsApp werd door veel collega’s gebruikt, ook om zakelijke gesprekken te voeren. Dat is logisch: het is een erg handige tool. Maar we wilden niet dat er gevoelige informatie via de servers van WhatsApp verstuurd zou worden. Daarom zijn we een jaar geleden met z’n allen overgestapt op Signal, dat toen een ongeëvenaarde beveiliging bood. En hoewel WhatsApp die beveiliging inmiddels van Signal heeft overgenomen, is overstappen nog steeds een goed idee. WhatsApp houdt namelijk voor commerciële doelen in de gaten waar, wanneer en met wie u appt. Signal werkt bijna net zo goed, maar door de filosofie van de organisatie is uw privacy duidelijk in betere handen.

Felipe Rodriquez Award

Open Whisper Systems, de stichting die Signal heeft bedacht en gemaakt, ontving in 2016 de Felipe Rodriquez Award. De stichting kreeg de prijs omdat ze de versleutelingstechnologie van Signal beschikbaar hebben gesteld aan iedereen, zodat nu ook WhatsApp en Facebook Messenger die beveiliging gebruiken. De prijs is een eerbetoon aan een van de oprichters van XS4ALL die in 2015 overleed. Jaarlijks reikt Bits of Freedom de prijs uit aan een persoon of instantie die zich hard maakt voor de bescherming van privacy.

6 Redenen om nu over te stappen

De Correspondent legt helder uit waarom we beter Signal kunnen gebruiken dan WhatsApp:

 1. WhatsApp is eigendom van Facebook. Dat bedrijf doet alles wat het doet om alle persoonlijke details van hun gebruikers zo goed mogelijk te leren kennen om daar munt uit te slaan door middel van advertenties.
 2. WhatsApp analyseert met wie u contact hebt, wanneer u dat doet en waar u zich op dat moment bevindt. Die informatie delen ze met Facebook.
 3. WhatsApp heeft plechtig beloofd de privacy van haar gebruikers te respecteren, maar breekt die belofte simpelweg door gevoelige persoonlijke gegevens te delen met Facebook.
 4. Signal daarentegen wordt gemaakt en onderhouden door een stichting, die geen winst wil maken. De stichting draait op donaties.
 5. Signal is gratis verkrijgbaar en is open source. Dat laatste betekent dat iedereen die dat wil, de programmeercode kan inzien. De werking van het programma is dus niet geheim en de app doet geen stiekeme dingen.
 6. De beveiliging van Signal is zó goed, dat WhatsApp , Facebook en Google de beveiliging van Signal hebben overgenomen.

Verstuur een signaal

Redenen genoeg dus om over te stappen. Dus download de app voor Android of Apple, en overtuig uw vrienden, collega’s en familie dat ook te doen!

Deel dit:

Reacties

 1. Franck schreef:

  Of gebruik Skype om te chatten. Dat kan alles wat de andere apps ook kunnen en werkt op alle devices. Je kunt gewoon je bestaande Microsoft/Windows account gebruiken, dus in dat geval hoef je geen nieuw account aan te maken.

  • Anoniem schreef:

   Tja, Skype… Noodgedwongen heb ik het geïnstalleerd,…. Maar was dit niet ooit een project van malwareproducenten? :-)

   • Franck schreef:

    Dat verhaal ken ik niet. Skype is in ieder geval al jaren in handen van Microsoft. Ik vind het prima werken en het werkt op alle devices, niet alleen op smartphones. De data die je deelt staat sowieso al bij Microsoft, dus het is geen extra aanslag op je privacy.

 2. John schreef:

  Gaat m niet worden met Sinal vrees ik. De meesten zijn vastgeroest in Zuckerbergs WApp en hebben geen idee wat privacy betekent, denken dat het allemaal wel meevalt of het interesseert ze gewoon niet. Wellicht dat het zou kunnen lukken als je vanuit Signal een bericht zou kunnen sturen naar een WApp ontvanger en vice versa. Net zoals je een sms kan sturen van een telefoon met KPN sim naar eentje met Vodafone sim. Maar dat lijkt me onmogelijk.

 3. Eric JF Kleijssen schreef:

  Jammer dat Signal alleen werkt wanneer je het toegang geeft tot je contactpersonen … in bijv. Viber kan je chatten met iemand (alleen nummer) zonder dat je daar een geregistreerd contact voor hoeft aan te maken.
  Viber en Whatsapp hebben privacy issues maar bieden wel de mogelijkheid om ‘anonieme’ chats te voeren

 4. Paul schreef:

  Ik kende de app Signal nog niet, weet iemand wat de (privacy) verschillen zijn ten opzichte van bijvoorbeeld de Telegram app.

 5. PaulH schreef:

  Niet al te lang geleden is een dergelijk initiatief voor de app ‘Telegram’ dacht ik gestrand omdat er te weinig mensen gebruik van maken… vrees dat dit met Signal ook zal gebeuren..

  Waarom wordt nu Signal gepromoot als beter alternatief tov Telegram?

  Best jammer dat er (voor beide apps) geen BlackBerry versie is; WhatsApp heeft die community de rug toe gekeerd en moeten het sinds begin deze maand met ’n brakke Android versie doen :-( (en dat sucked best kan ik je vertellen).
  Ook al zijn er misschien niet Mega veel BlackBerry gebruikers, een Signal/Telegram zóú in dat gat kunnen springen.
  Al heeft BlackBerry geloof ik ook z’n eigen chat-client.. maar die heb ik nooit opgestart. Geen idee hoe het daarmee gesteld is? Ik weet dat er ook voor andere platformen een client is: http://www.bbm.com/en/
  BlackBerry staat er wel om bekend dat ze goed met beveiliging en privacy zijn.

 6. Ik zoek een telefoon met een abonement graag zo snel mogelijk als het kan

 7. Koos schreef:

  Bij het installeren van Signal komt de volgende disclaimer in beeld: “Signal Private Messenger heeft toegang nodig tot: apparaat- en appgeschiedenis, agenda, sms en nog veel meer.” Lekker privé hoor! Op een Android platform heb je nooit privacy. Wat je ook intypt, het gaat rechtstreeks naar Google.

  • Sicco schreef:

   Wat je intypt in Signal is niet te zien door Google. Dit gebeurd binnen de app van Signal en wordt vervolgens end-to-end encrypted naar de ontvanger verstuurd waardoor enkel die ander ook het bericht kan lezen. Berichten (en foto’s/filmpjes) worden op de telefoon zelf ook encrypted opgeslagen door Signal. Alle permissies zijn verder nodig om een app te maken die mensen heden ten dage verwachten, maar schenden daarbij niet de privacy aangezien Signal zelf niet bij de gegevens kan.

   • Erick Silkens schreef:

     
    Signal stuurt geen informatie naar Google… maar als je een ander toetsenbord gebruikt op je telefoon, kan die toetsenbord-app nog steeds alles wat je intypt doorsturen naar wie dan ook.
    Je zult dus vertrouwen moeten hebben in je toetsenbord-app.
     

 8. Jaap Zwartjens schreef:

  Leuk maar waarom is Signal niet in andere app stores dan Google of Apple te verkrijgen?

  • anoniem schreef:

   Ik ben geen fan van OWS / Signal en vind de aanprijzing ervan misplaatst.
   Uw (JZ) vraag is m.i. het topje van de ijsberg. Wie echt onvoorwaardelijk privacy wilt beschermen
   kiest voor opensource/free (aka FOSS) software en zou apps (ook) via f-droid.org verspreiden. Immers,
   voor Google Play moet je een account hebben en ben je dus al bij Google in beeld.
   De afhankelijkheid van Google via Google Cloud Messaging (GCM) betekent ook dat je je overlevert aan Google. Wie weet wat zij ooit aan GCM zullen gaan veranderen, of al kunnen doen zonder dat we
   dat weten. Het zou niet bepaald de eerste keer zijn dat Google een “wij zullen nooit ..” belofte verbreekt.

   Voor mij is GP een no-go. Ik heb met een smartphone met replicant (replicant.us) om juist
   alleen FOSS software en f-droid te gebruiken.

   Een kritischer beschouwing over deze (en meer) aspecten van Signal is te lezen op
   https://it-kollektiv.com/wrong-signal-das-falsche-signal-engl/
   Ook kwam ik eens discussie tegen over de tegenwerking die het LibreSignal project
   (dat bovengenoemde issues niet heeft) ondervindt van de Signal ontwikkelaars:
   https://github.com/LibreSignal/LibreSignal/issues/37
   Dat is niet echt de FOSS community zoals ik ‘m voor me zie. De hoofdontwikkelaar van Signal
   (moxie) stelt zich niet echt op als iemand die altenatieven steunt, zal ik maar zeggen. Ik heb
   het op basis van dit alles wel gehad met OpenWhisperSystems en Signal.

  • Sicco schreef:

   Signal wordt door een stichting ontwikkeld samen met open source bijdragen van mensen over de hele wereld. Er is vanuit de stichting nog geen tijd geweest om andere platformen dan Android en iOS te ondersteunen en vanuit de open source community is er ook nog niemand die de tijd genomen heeft om dit te maken.

 9. SiSt schreef:

  En waar staat de server? Worden de berichten vastgehouden? Of zal ik maar gelijk vragen hoe lang wordt alles vastgehouden en welke autoriteit (overheid) kan dat allemaal opvragen (opeisen)? Schrijf toch eens een stuk met antwoorden in plaats van vaag, oppervlakkig geleuter. Met excuus voor het taalgebruik, bij voorbaat.

 10. Jos schreef:

  Eerste zin onder veilig communiceren is een beetje raar: WhatsApp werd door veel collega’s werd gebruikt ….
  Wat is (nog) erg vaag vind is dat Open Whisper Systems claimed geen ge/misbruik maakt van je gegevens en dat nu ook WhatsApp het ‘Signal’ protocal gebruikt maar die dat dus blijkbaar wel doen. Daarnaast vind ik de visie van een bedrijf nog geen garantie dat men geen gebruik maakt van (prive/persoonlijke) gegevens. Overstappen van Whatsapp naar Signal is niet eenvoudig als al je contacts op Whatsapp zitten. Er is voor zover ik weet geen webbrowser client anders dan een chrome extentie.

  • Sicco schreef:

   WhatsApp gebruikt het Signal protocol, maar kan nog wel de metadata gebruiken om gebruikers te volgen. De app van Signal doet dit niet. De visie van de stichting (het is geen bedrijf zoals je zegt) achter Signal hoef je daarvoor niet geloven want het is open source dus het is ook te verifiëren dat ze geen persoonlijke gegevens (kunnen) opslaan.
   Overstappen is juist supersimpel. Je hoeft enkel op install te klikken. Ja, je kan het enkel gebruiken met mensen die dat ook hebben gedaan, maar je bent wel al overgestapt! Natuurlijk kost het tijd voordat iedereen over is, maar dat is bij elk nieuw platform zo en dus geen argument.

 11. h vd Molen schreef:

  als je op de F van Facebook onderaan klikt om dit te delen werkt de link (bij mij ) Niet

  • Anoniem schreef:

   Bij mij wel. Als ik op mijn (alleen voor zakelijke doeleinden gebruikte) Facebookaccount inlog..

 12. Peter schreef:

  Leuk en aardig allemaal, maar ze hebben blijkbaar geen app voor Windows 10 Mobile

  • Hans schreef:

   Tja dat weet je toch als je Windows mobile gebruikt dat je telefoon allesbehalve smart is!

 13. Anoniem schreef:

  Zou best wel willen overstappen, maar dan moeten mijn contacten dat ook..
  Ik ben bang dat men daar niet toe bereid is.

  • Marko schreef:

   Dit probleem had Bell ook met de eerste telefoon. Toch blij dat hij heeft door gezet :-)

  • Anoniem schreef:

   Dat ligt aan jezelf. Als je WhatsApp verwijdert en mensen willen met je communiceren kunnen ze Signal of SMS gebruiken.

   • anoniem schreef:

    Ben toch bang dat ik dan aan het kortste eind trek.. En het wat stilletjes wordt op mijn mobieltje.. :-)

  • FM schreef:

   Klopt helemaal. Ik heb de Signal app bij het verschijnen van het Correspondent artikel geinstalleerd en toen waren er 3 van mijn contacten ‘aangesloten’. We zijn nu een paar dagen verder en het zijn er nog steeds 3. Dat gaat ‘m zo niet worden…