Grote bestanden veilig downloaden

In steeds meer steden ziet u ze rondfietsen: jongens en meisjes met een grote kubus op hun rug. Deze fietskoeriers 2.0 brengen in razend tempo eten van restaurant naar de voordeur. Fietskoeriers kunt u ook kunnen inzetten als u  een bestand van A naar B wil brengen, maar gelukkig zijn daar makkelijkere manieren voor. Met een ‘file sharing service’ kunt u bestanden delen die te groot zijn voor e-mail. Goede diensten zijn betrouwbaar, snel en makkelijk in gebruik. En als het even kan: niet te duur. We bespreken er een paar.

Neerlands trots: WeTransfer

We beginnen dicht bij huis. WeTransfer is een populaire dienst om bestanden te verzenden en we begrijpen waarom: het is supermakkelijk. Met een paar drukken op de knop zijn bestanden van maximaal 2GB (bijvoorbeeld 1.000 foto’s met een redelijke resolutie) gratis verstuurd. Het mooie is dat WeTransfer een Nederlandse partij is die onder onze strenge privacywetgeving valt. Bovendien zijn de privacyvoorwaarden duidelijk en fair: ze zullen uw gegevens niet doorverkopen. De niet-betaalde versie heeft echter ook nadelen: de bestanden worden na een week verwijderd en zijn niet met een wachtwoord te beveiligen. Iedereen die de link heeft, kan dus uw files downloaden. Bij de betaalde versie (€ 12 per maand of € 120 per jaar) is dit beter geregeld.

Andere diensten

Er zijn voldoende alternatieven voor WeTransfer. TransferXL is ook een Nederlandse partij, maar de privacyvoorwaarden zijn minder duidelijk en verwijzen bovendien naar Amerikaanse wetten. Andere niet-betaalde diensten, zoals Mega, Dropbox en Google Drive, vallen al helemaal niet onder Nederlandse regelgeving. En dat is toch best belangrijk, ook als u bestanden verstuurt die niet vertrouwelijk zijn. Zonder privacybescherming mogen bedrijven namelijk in kaart brengen welke personen aan elkaar bestanden sturen. Zo krijgen ze inzicht in wie met elkaar in contact staan, over de hele wereld. Toch niet zo’n prettig gevoel als commerciële partijen precies weten wie wie kent.

Over een andere boeg: bestanden comprimeren

Kleine bestanden kunt u prima over de mail versturen. De meeste e-mailservers lusten mailtjes tot een grootte 10 tot 25 mb. Per bericht kunt u dus zo’n 5 tot 10 grote foto’s versturen. De e-mailservers van XS4ALL en Gmail kunnen een stuk grotere mails aan, tot zo’n 110 mb per mailtje, maar dan moet de ontvanger moet ook beschikken over zo’n veelvraat van een mailbox. Mocht u nou nét iets meer ruimte nodig hebben, dan is 7-Zip of een ander ‘inpakprogramma’ een uitkomst. Met dit soort software maakt u bestanden kleiner zodat ze alsnog via e-mail te verzenden zijn. De meeste bestanden laten zich maar een klein beetje inpakken, dus de winst zal niet al te groot zijn.

Ons advies

Kijk eerst of de bestanden te comprimeren zijn naar een mailbare grootte. Lukt dat niet, gebruik dan WeTransfer. De betaalde versie is het veiligst. Dat is misschien niet de meest voordelige keuze, maar nog altijd goedkoper dan een fietskoerier de weg op sturen.

Deel dit:

Reacties

 1. TRG schreef:

  Laat ik voorop stellen: ik ben prima tevreden met XS4ALL, maar om nu hier te lezen dat de mailservers 110MB per bericht aankunnen terwijl we maar 1.5GB aan ruimte in de mailbox krijgen, vind ik opvallend. Met zo’n 14 mailtjes zit dan de mailbox al vol (dus tot zover de “veelvraat van een mailbox”). ik zou daarom graag zien dat de mailbox meer opslagruimte krijgt… 5GB, 10GB of 15GB oid.

  De webdav mogelijkheid vind ik trouwens erg mooi. Dit maakt het mogelijk om vanaf het vakantie-adres even een backup te maken van belangrijke documenten (foto’s bijvoorbeeld). Je bent namelijk niet verplicht e.e.a. in de WWW-folder te zetten, maar dit kan ook naar een afgeschermd deel van de account (ik heb Total Commander voor Android hiervoor ingericht).

 2. Ben schreef:

  Waarom springt Xs4all eigenlijk niet in dit gat?
  Gratis 10/100GB SFTP opslag (afhankelijk van abbo) voor klanten en eventueel betaald voor de rest van Nederland:
  -Nederlands
  -Privacy bewust provider met snel netwerk
  -Xs4all kan open en verschillende protocollen (FTPS SFTP SCP etc) aanbieden en daarmee de concurrentie uit de markt drukken

 3. Wilfred P schreef:

  Ik gebruik al jaren Stack van TransIP. Tot volle tevredenheid. 1TB opslag en geen limieten qua grote. Jammer dat hier alleen maar gesproken wordt over het waardeloze dropbox omdat die gratis weinig ruimte biedt en een beperking in grote van bestanden.

 4. Chris schreef:

  https://clouddiskspace.nl
  Een owncloud installatie in NL AMS gehost. Kun je alles delen met pasword, timelock, client, etc. De TransIP stack is gebaseerd op owncloud.

 5. rob schreef:

  in Zuid Afrika was een postduif met USB stick sneller dan de internetverbinding

 6. Andre schreef:

  Alternatief is een NAS installeren en daartoe toegang verlenen d.m.v. goede wachtwoord en username combinaties.
  Eventueel via een VPN een verbinding opzetten met IP block etc.
  XS4ALL laat toe dat je een NAS draait achter je router.
  Echter heeft dit voor vVDSL klanten één nadeel: de upload is sterk beperkt (technisch, bij glas is dit symmetrisch)

 7. Rob schreef:

  Totdat er 27 juli een nieuw product wordt gelanceerd (dat beweert tenminste de ontwikkelaar), kan je met Demonsaw hele map met bestandelen delen, met bijvoorbeeld (een deel van) een webpagina als hash. Zelfs als de webpagina veranderd, zolang ontvanger en verzender dezelfde sleutel gebruiken, zullen bestanden gedeeld kunnen worden. Je deelt direct peer-to-peer, dus geen cloud servers daar tussenin.
  https://www.demonsaw.com/

 8. Ivo schreef:

  Filemail.com werkt ook goed.

 9. Pieter schreef:

  Ook een aardig alternatief: Resilio.
  Voordeel is dat de bestanden niet in de cloud komen te staan.

 10. Henri Zwols schreef:

  Met die kubus op de rug lukt ook wel.
  “Never underestimate the bandwidth of a station wagon full of tapes hurtling down the highway.”
  Andrew S. Tanenbaum

 11. Donny schreef:

  Mooi artikel. De meest simpele manier voor de Apple gebruikers onder ons vind ik toch maildrop. Deze manier van versturen zou prima in dit lijstje kunnen.

 12. Peter schreef:

  Ben zelf inderdaad ook erg tevreden over Stack. Gratis tot 1TB, uploaden via browser of FTP en niet geheel onbelangrijk: het valt onder de Nederlandse wetgeving.

 13. Ed schreef:

  En de eigen webspace voor Xs4all-klanten! 10 GB ruimte, uploaden met (s)ftp of webdav, linkje doorsturen, klaar. Ook geen wachtwoord-beveiliging, maar wel volledige controle over je eigen bestanden, zonder enige inmenging van derden. Een bestandje naar je eigen homepage uploaden zou toch te doen moeten zijn voor iedereen die geen digibeet genoemd wil worden.

 14. Stef Breukel schreef:

  Als geheimhouding belangrijk is: Je kunt ook zippen met versleuteling. Kies een goed wachtwoord en gebruik daarna WeTransfer om het versleutelde bestand te versturen, gratis en veilig. Verstuur het wachtwoord niet via e-mail naar de ontvanger, maar via SMS o.i.d.

 15. Frarie schreef:

  Volgens mij hebben jullie Stack van TransIP overgeslagen :) Claimen ook goede privacy, geen analyse en alles in Nederland etc. Volgens mij kan je ook in de gratis versie wachtwoorden op mappen zetten. En ze claimen geen maximale bestandsgrootte te hebben.

  • BaBo schreef:

   Gebruik ook vanaf hun oprichting Stack. Opslag 1TB (!!), kan onbeperkt blijven staan, Nederlands bedrijf. Ben het volledig eens met de andere Stack gebruikers