Back-ups: zo raakt u nooit meer iets kwijt

Tienduizend foto’s. De administratie van de afgelopen vijf jaar. Alle berichten tussen u en uw geliefde. Er staat ongetwijfeld heel wat belangrijke informatie op uw computer en smartphone. Als u regelmatig back-ups maakt, raakt u deze nooit kwijt, ook niet als er een kopje koffie over uw laptop valt of cybercriminelen uw bestanden kapen. Back-ups maakt u tegenwoordig met een druk op de knop ‘in the cloud’. Lekker makkelijk dus. Maar is het ook veilig?

Amerikaanse clouddiensten

De bekendste clouddiensten komen van ver: iCloud van Apple, Drive van Google, Dropbox en Drive van Amazon hebben hun servers allemaal in Amerika staan. Ze zijn gemakkelijk in het gebruik, kunnen automatisch back-ups van uw belangrijke bestanden maken en hebben gratis instap-abonnementen. U gaat pas betalen als u meer schijfruimte wilt en de goedkoopste abonnementen beginnen bij een euro per maand. Voor een tientje per maand krijgt u zelfs meer ruimte dan u in uw eentje waarschijnlijk ooit kunt opmaken. Goedkoop en makkelijk zijn ze wel, die buitenlandse diensten. Maar helaas niet helemaal veilig: de Amerikaanse privacywetgeving is een stuk minder streng dan de Europese. Bovendien moet u voordat u gebruik mag maken van deze diensten vaak algemene voorwaarden tekenen waarin u afstand doet van zo’n beetje al uw rechten. Zouden wij niet prettig vinden.

De clouddiensten van XS4ALL en KPN

Dichter bij huis is onze eigen clouddienst. Alle klanten van XS4ALL krijgen namelijk 10 gigabyte gratis online opslag. Onze servers staan gewoon in Amsterdam. Bent u ondernemer en wilt u meer schijfruimte, dan biedt KPN OneDrive een oplossing: 1 terabyte opslag voor een paar euro per maand, de servers staan in Nederland en Ierland. De clouddiensten van XS4ALL en KPN vallen dus beide volledig onder EU-wetgeving.

Stack

Liever heel veel gratis schijfruimte in eigen land? Bekijk Stack eens. Dit is een Nederlandse clouddienst van webhostingbedrijf TransIP. Vergeleken met de andere diensten lijkt Stack royaal: u mag er 1.000 gigabyte aan data gratis opslaan. Vergelijk dat eens met de 5 gigabyte van iCloud of de 15 gigabyte van Google. Stack werkt via de internetbrowser, maar als u het bijbehorende programma installeert, kunt u uw bestanden automatisch laten back-uppen. Stack is alleen voor genodigden. Een uitnodiging is echter zo binnen: even uw mailadres opgeven op de website en u ontvangt ‘m binnen enkele weken. Ideaal? Misschien wel, maar houd er rekening mee dat niets gratis is – uiteindelijk moet Stack ook geld opleveren. Hoe dat precies werkt, weten we niet. Daarom durven we het niet onvoorwaardelijk aan te bevelen.

Gebruik óók een externe harde schijf

Hoe goed de clouddienst ook is, het is eigenlijk niet voldoende om uw bestanden alleen online te back-uppen. Want als uw computer gehackt wordt door cybercriminelen, lukt het hen vaak om uw cloud te blokkeren en krijgt u uw bestanden pas terug als u losgeld betaalt. Daarom bevelen we aan om uw bestanden ook regelmatig op te slaan op een externe harde schijf of USB-stick. Vergeet niet om deze na het back-uppen uit de computer te trekken, want anders kunnen die listige cybercriminelen er alsnog bij. Bewaar uw schijf niet bij u thuis, maar bij een vriend of familielid, zodat u na een brand, lekkage of inbraak niet alsnog al uw bestanden kwijt bent. Nadelen van ‘n fysieke drager: hij kan kapot en het is wat meer gedoe. Daarom is het zo belangrijk om hem te combineren met, jawel, die clouddienst dus.

Deel dit:

Reacties

 1. Joost van der Stappen says:

  Bedankt XS4all !!
  Deze nuttige en neutrale informatie is precies wat ik als leek zoek.
  Betere reclame is er niet dan goed werk leveren.

 2. Dick van de Weerd says:

  Vraagje, biedt een clouddienst ook bescherming tegen ‘ransomware’ zoals afgelopen weekend de omloop deed?

  • Michele says:

   Hangt van de clouddienst af.Als je oudere backups kan herstellen die nog niet aangetast zijn dan heeft dat zeker nut.

 3. REne says:

  Al jaren gebruik ik tot volle tevredenheid http://www.mozy.com – Amerikaans en werkt via een app op de achtergrond. Terugzetten fluitje van een cent. Niet onbelangrijk prima beveiligd. Bestanden die niet worden gedeeld worden lokaal op een nas opgeslagen.

 4. Hans says:

  Het is meestal zo dat particulieren met onbelangrijke files de beste backups maken. Bedrijven gooien er doorgaans met de pet naar.

 5. Bert says:

  Een beetje meer aandacht voor cloudopslag binnen Europese grenzen kan geen kwaad. Maar beter is natuurlijk helemaal geen cloud producten gebruiken. Je bent immers altijd afhankelijk van de nukken van je aanbieder en je moet alle bij het product betrokken partijen maar vertrouwen met je data. Als je het doet, doe het dan veilig en versleutel je backup met een public key en bewaar de private key niet op dezelfde computer. Asynchrone versleuteling kan b.v. met PGP. Wordt je pc gehackt dan nog kan de backupdata niet ontsleutelt worden omdat dat alleen met de private key kan.

  Let wel op: alles dat je naar een cloud upload is voor eeuwig. Zelfs als je het sterk versleuteld dan is het binnen een paar jaar realiteit dat een quantumcomputer dit binnen enkele seconden kraakt. Het voorkomt dus alleen dat doorsnee criminelen en onbelangrijke databrokers bij je data kunnen, want die beschikken niet over dergelijke apperatuur. Versleuteling middels programmatuur van de cloud aanbieder zelf vertrouwen is dom en naïef.

  Een NAS is dan in eigen beheer? Steeds meer IoT spul heeft een actieve management connectie naar zijn fabrikant en zit vol met gaten. Zo niet dat kan de legitieme connectie van user naar NAS wel gekaapt worden.

  Beste is nog altijd enkele backupschijven over meerdere locaties roeleren, dan is er altijd nog wel een backup moment en medium welke juist is en nog functioneert, helemaal in jouw beheer, onafhankelijk van commercie.

  Gratis(opslag) bestaat niet.

 6. Angela says:

  Hmmmm…. KPN OneDrive is gewoon MS OnrDrive for Business met een KPN logo er op geplakt… Dan kun je net zo goed de gratis OneDrive gebruiken.
  De WebDisk ruimte is met 10GB helaas een beetje klein.
  Voor op het systeem kan ik, en ik zag ook iemand anders, JottaCloud als suggestie geven. In Noorwegen met een betere privacy wetgeving dan Ierland. Gratis 5GB, maar voor 7.50 pm zeg maar onbeperkt.
  En HiDrive, waarvoor ook een applicatie is en ook als WebDAV aangekoppeld kan worden, staat in Duitsland.

 7. André says:

  Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Ik heb thuis een Synology NAS DS215j (twee schijven in RAID-1 = “mirror”). Aan de NAS gekoppeld een USB 3.0 externe harde schijf. Bij mijn moeder logeert mijn tweede NAS die zuiver als backupdoel dient. Synology heeft sinds kort haar experimentele backupcloud (Synology C2 https://c2.synology.com/nl-nl). Is nu nog alleen voor testers.
  Al met al moet het wel heel gek gaan wil ik nog iets kwijt raken: één van de harde schijven in DS215j kapot: schijf vervangen, herstelfunctie starten en op twee schijven staat weer dezelfde info (ik besef: RAID opstelling is geen backup),
  Gaan bestanden verloren, dan eerst terughalen van externe schijf. Loopt een snoodaard met NAS en externe schijf onder zijn arm mijn huis uit of fikt de boel hier af: ik heb mijn data dan ook nog bij mijn moeder thuis staan èn in de backupcloud van Synology.
  Puntje dat ik hier nog niet tegengekomen ben: je kan backuppen wat je wil, maar als je nooit test of je veilig gestelde gegevens ook kan terugzetten na een calamiteit, dan ben je nog nergens. Wil dus benadrukken: onderwerp je backups met een zekere regelmaat aan een integritycheck.

  • André says:

   Vergeten te vermelden: de gegevens worden volledig versleuteld naar de backup geschreven.

 8. Karel Kortenaar says:

  Leuk artikel. Sidenote : KPN is moederbedrijf van XS4ALL.
  Misschien handig om ook even duidelijk de spelregels in beeld te brengen ?! Zie :
  Spelregels
  Voor het gebruik van de experimentele diensten worden geen extra kosten in rekening gebracht.
  Hoewel deze diensten met de grootste zorgvuldigheid zijn ontwikkeld, garandeert XS4ALL geen (foutloze) werking.
  XS4ALL is niet aansprakelijk voor eventuele schade die wordt geleden als gevolg van het gebruik van deze experimentele diensten; gebruik is geheel voor eigen risico.
  XS4ALL behoudt zich het recht voor om de experimentele diensten op ieder gewenst moment, zonder voorafgaande mededeling te wijzigen of te beëindigen.
  XS4ALL kan besluiten experimentele diensten om te zetten in een betaalde dienst. XS4ALL zal dit vooraf aankondigen.

 9. Harold Haandrikman says:

  De Office 365 diensten en dus Onedrive voor Bedrijven van Microsoft voor Europese gebruikers worden gehost in Schiphol en Dublin en vallen onder de Europese wetgeving. Ik weet niet hoe het zit met de Onedrive die standaard bij een Microsoft account zit. KPN klopt zich een beetje teveel op de borst met hun ‘eigen’ Onedrive. Is niets anders dan Onedrive voor Bedrijven van Microsoft met een beperkend sausje van KPN. Neem dan gewoon de Microsoft versie. Valt mij ook tegen dat Xs4all zich laat inpalmen door grote broer KPN door het reclame maken voor die zogenaamde KPN Cloud. Is zoals gezegd een beperkte Microsoft Office 365 account die ook nog vaak slecht ingericht wordt door KPN medewerkers. Al verschillende keren voor klanten het opnieuw moeten inrichten.

 10. Bliep says:

  Vergeet niet om privé gegevens te versleutelen. Cryptomater doet dit goed en is simpel in gebruik. Ik gebruik het al enige tijd in combinatie met webdisk van xs4all. Cryptomater is hier te vinden: https://cryptomator.org/ en de desktop app is gratis (en het is een Duits product).
  De mobile app ondersteundt webdav, dus zelfs vanaf je telefoon kun je dan bij je versleutelde bestanden die je op webdisk hebt geplaatst.