Back-ups: zo raakt u nooit meer iets kwijt

Tienduizend foto’s. De administratie van de afgelopen vijf jaar. Alle berichten tussen u en uw geliefde. Er staat ongetwijfeld heel wat belangrijke informatie op uw computer en smartphone. Als u regelmatig back-ups maakt, raakt u deze nooit kwijt, ook niet als er een kopje koffie over uw laptop valt of cybercriminelen uw bestanden kapen. Back-ups maakt u tegenwoordig met een druk op de knop ‘in the cloud’. Lekker makkelijk dus. Maar is het ook veilig?

Amerikaanse clouddiensten

De bekendste clouddiensten komen van ver: iCloud van Apple, Drive van Google, Dropbox en Drive van Amazon hebben hun servers allemaal in Amerika staan. Ze zijn gemakkelijk in het gebruik, kunnen automatisch back-ups van uw belangrijke bestanden maken en hebben gratis instap-abonnementen. U gaat pas betalen als u meer schijfruimte wilt en de goedkoopste abonnementen beginnen bij een euro per maand. Voor een tientje per maand krijgt u zelfs meer ruimte dan u in uw eentje waarschijnlijk ooit kunt opmaken. Goedkoop en makkelijk zijn ze wel, die buitenlandse diensten. Maar helaas niet helemaal veilig: de Amerikaanse privacywetgeving is een stuk minder streng dan de Europese. Bovendien moet u voordat u gebruik mag maken van deze diensten vaak algemene voorwaarden tekenen waarin u afstand doet van zo’n beetje al uw rechten. Zouden wij niet prettig vinden.

De clouddiensten van XS4ALL en KPN

Dichter bij huis is onze eigen clouddienst. Alle klanten van XS4ALL krijgen namelijk 10 gigabyte gratis online opslag. Onze servers staan gewoon in Amsterdam. Bent u ondernemer en wilt u meer schijfruimte, dan biedt KPN OneDrive een oplossing: 1 terabyte opslag voor een paar euro per maand, de servers staan in Nederland en Ierland. De clouddiensten van XS4ALL en KPN vallen dus beide volledig onder EU-wetgeving.

Stack

Liever heel veel gratis schijfruimte in eigen land? Bekijk Stack eens. Dit is een Nederlandse clouddienst van webhostingbedrijf TransIP. Vergeleken met de andere diensten lijkt Stack royaal: u mag er 1.000 gigabyte aan data gratis opslaan. Vergelijk dat eens met de 5 gigabyte van iCloud of de 15 gigabyte van Google. Stack werkt via de internetbrowser, maar als u het bijbehorende programma installeert, kunt u uw bestanden automatisch laten back-uppen. Stack is alleen voor genodigden. Een uitnodiging is echter zo binnen: even uw mailadres opgeven op de website en u ontvangt ‘m binnen enkele weken. Ideaal? Misschien wel, maar houd er rekening mee dat niets gratis is – uiteindelijk moet Stack ook geld opleveren. Hoe dat precies werkt, weten we niet. Daarom durven we het niet onvoorwaardelijk aan te bevelen.

Gebruik óók een externe harde schijf

Hoe goed de clouddienst ook is, het is eigenlijk niet voldoende om uw bestanden alleen online te back-uppen. Want als uw computer gehackt wordt door cybercriminelen, lukt het hen vaak om uw cloud te blokkeren en krijgt u uw bestanden pas terug als u losgeld betaalt. Daarom bevelen we aan om uw bestanden ook regelmatig op te slaan op een externe harde schijf of USB-stick. Vergeet niet om deze na het back-uppen uit de computer te trekken, want anders kunnen die listige cybercriminelen er alsnog bij. Bewaar uw schijf niet bij u thuis, maar bij een vriend of familielid, zodat u na een brand, lekkage of inbraak niet alsnog al uw bestanden kwijt bent. Nadelen van ‘n fysieke drager: hij kan kapot en het is wat meer gedoe. Daarom is het zo belangrijk om hem te combineren met, jawel, die clouddienst dus.

Lees meer over veiligheid  >

Deel dit:

Reacties

 1. Joost van der Stappen schreef:

  Bedankt XS4all !!
  Deze nuttige en neutrale informatie is precies wat ik als leek zoek.
  Betere reclame is er niet dan goed werk leveren.

 2. Dick van de Weerd schreef:

  Vraagje, biedt een clouddienst ook bescherming tegen ‘ransomware’ zoals afgelopen weekend de omloop deed?

  • Michele schreef:

   Hangt van de clouddienst af.Als je oudere backups kan herstellen die nog niet aangetast zijn dan heeft dat zeker nut.

 3. REne schreef:

  Al jaren gebruik ik tot volle tevredenheid http://www.mozy.com – Amerikaans en werkt via een app op de achtergrond. Terugzetten fluitje van een cent. Niet onbelangrijk prima beveiligd. Bestanden die niet worden gedeeld worden lokaal op een nas opgeslagen.

 4. Hans schreef:

  Het is meestal zo dat particulieren met onbelangrijke files de beste backups maken. Bedrijven gooien er doorgaans met de pet naar.

 5. Bert schreef:

  Een beetje meer aandacht voor cloudopslag binnen Europese grenzen kan geen kwaad. Maar beter is natuurlijk helemaal geen cloud producten gebruiken. Je bent immers altijd afhankelijk van de nukken van je aanbieder en je moet alle bij het product betrokken partijen maar vertrouwen met je data. Als je het doet, doe het dan veilig en versleutel je backup met een public key en bewaar de private key niet op dezelfde computer. Asynchrone versleuteling kan b.v. met PGP. Wordt je pc gehackt dan nog kan de backupdata niet ontsleutelt worden omdat dat alleen met de private key kan.

  Let wel op: alles dat je naar een cloud upload is voor eeuwig. Zelfs als je het sterk versleuteld dan is het binnen een paar jaar realiteit dat een quantumcomputer dit binnen enkele seconden kraakt. Het voorkomt dus alleen dat doorsnee criminelen en onbelangrijke databrokers bij je data kunnen, want die beschikken niet over dergelijke apperatuur. Versleuteling middels programmatuur van de cloud aanbieder zelf vertrouwen is dom en naïef.

  Een NAS is dan in eigen beheer? Steeds meer IoT spul heeft een actieve management connectie naar zijn fabrikant en zit vol met gaten. Zo niet dat kan de legitieme connectie van user naar NAS wel gekaapt worden.

  Beste is nog altijd enkele backupschijven over meerdere locaties roeleren, dan is er altijd nog wel een backup moment en medium welke juist is en nog functioneert, helemaal in jouw beheer, onafhankelijk van commercie.

  Gratis(opslag) bestaat niet.

 6. Angela schreef:

  Hmmmm…. KPN OneDrive is gewoon MS OnrDrive for Business met een KPN logo er op geplakt… Dan kun je net zo goed de gratis OneDrive gebruiken.
  De WebDisk ruimte is met 10GB helaas een beetje klein.
  Voor op het systeem kan ik, en ik zag ook iemand anders, JottaCloud als suggestie geven. In Noorwegen met een betere privacy wetgeving dan Ierland. Gratis 5GB, maar voor 7.50 pm zeg maar onbeperkt.
  En HiDrive, waarvoor ook een applicatie is en ook als WebDAV aangekoppeld kan worden, staat in Duitsland.

 7. André schreef:

  Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Ik heb thuis een Synology NAS DS215j (twee schijven in RAID-1 = “mirror”). Aan de NAS gekoppeld een USB 3.0 externe harde schijf. Bij mijn moeder logeert mijn tweede NAS die zuiver als backupdoel dient. Synology heeft sinds kort haar experimentele backupcloud (Synology C2 https://c2.synology.com/nl-nl). Is nu nog alleen voor testers.
  Al met al moet het wel heel gek gaan wil ik nog iets kwijt raken: één van de harde schijven in DS215j kapot: schijf vervangen, herstelfunctie starten en op twee schijven staat weer dezelfde info (ik besef: RAID opstelling is geen backup),
  Gaan bestanden verloren, dan eerst terughalen van externe schijf. Loopt een snoodaard met NAS en externe schijf onder zijn arm mijn huis uit of fikt de boel hier af: ik heb mijn data dan ook nog bij mijn moeder thuis staan èn in de backupcloud van Synology.
  Puntje dat ik hier nog niet tegengekomen ben: je kan backuppen wat je wil, maar als je nooit test of je veilig gestelde gegevens ook kan terugzetten na een calamiteit, dan ben je nog nergens. Wil dus benadrukken: onderwerp je backups met een zekere regelmaat aan een integritycheck.

  • André schreef:

   Vergeten te vermelden: de gegevens worden volledig versleuteld naar de backup geschreven.

 8. Karel Kortenaar schreef:

  Leuk artikel. Sidenote : KPN is moederbedrijf van XS4ALL.
  Misschien handig om ook even duidelijk de spelregels in beeld te brengen ?! Zie :
  Spelregels
  Voor het gebruik van de experimentele diensten worden geen extra kosten in rekening gebracht.
  Hoewel deze diensten met de grootste zorgvuldigheid zijn ontwikkeld, garandeert XS4ALL geen (foutloze) werking.
  XS4ALL is niet aansprakelijk voor eventuele schade die wordt geleden als gevolg van het gebruik van deze experimentele diensten; gebruik is geheel voor eigen risico.
  XS4ALL behoudt zich het recht voor om de experimentele diensten op ieder gewenst moment, zonder voorafgaande mededeling te wijzigen of te beëindigen.
  XS4ALL kan besluiten experimentele diensten om te zetten in een betaalde dienst. XS4ALL zal dit vooraf aankondigen.

 9. Harold Haandrikman schreef:

  De Office 365 diensten en dus Onedrive voor Bedrijven van Microsoft voor Europese gebruikers worden gehost in Schiphol en Dublin en vallen onder de Europese wetgeving. Ik weet niet hoe het zit met de Onedrive die standaard bij een Microsoft account zit. KPN klopt zich een beetje teveel op de borst met hun ‘eigen’ Onedrive. Is niets anders dan Onedrive voor Bedrijven van Microsoft met een beperkend sausje van KPN. Neem dan gewoon de Microsoft versie. Valt mij ook tegen dat Xs4all zich laat inpalmen door grote broer KPN door het reclame maken voor die zogenaamde KPN Cloud. Is zoals gezegd een beperkte Microsoft Office 365 account die ook nog vaak slecht ingericht wordt door KPN medewerkers. Al verschillende keren voor klanten het opnieuw moeten inrichten.

 10. Bliep schreef:

  Vergeet niet om privé gegevens te versleutelen. Cryptomater doet dit goed en is simpel in gebruik. Ik gebruik het al enige tijd in combinatie met webdisk van xs4all. Cryptomater is hier te vinden: https://cryptomator.org/ en de desktop app is gratis (en het is een Duits product).
  De mobile app ondersteundt webdav, dus zelfs vanaf je telefoon kun je dan bij je versleutelde bestanden die je op webdisk hebt geplaatst.

 11. Robert schreef:

  10 gigabyte gratis, als klant van xs4all, goed bezig, nu de mailbox van xs4all vergroten naar de standaard van 2017, 1 gigabyte mailbox is niet van deze tijd.

 12. CG schreef:

  Tip: mdisc https://en.wikipedia.org/wiki/M-DISC is een geweldig systeem om backups in eigen beheer te maken, die je ook gemakkelijk bij anderen kunt achterlaten. Een mdisc heeft een retentie van +/ 1000 jaar. HDD’s en gewone optical discs zijn te onbetrouwbaar voor langere opslag – ik heb die al regelmatig corrupt zien worden, niet meer te lezen na een beperkt aantal jaren.

 13. Frans schreef:

  Mooi die 10GB opslag, maar gratis is het natuurlijk niet, de kosten zitten gewoon in de prijs van je internet abonnement verwerkt. Ik zou liever zien dat XS4ALL de kosten van die opslag apart in rekening zou brengen, want ik gebruik die opslag helemaal niet. Ik zou wel willen als XS4ALL een Dropbox-achtige dienst zou aanbieden, maar dat doen ze helaas niet.
  Wat ik ook zo vreemd vind is dat je 10GB ter beschikking hebt maar je mailbox wel vol loopt na 1,5GB. Ieder 2 à 3 jaar flink opruimen om weer mail te kunnen ontvangen is geen pretje. Waarom combineert XS4ALL die opslag niet?

  • John schreef:

   Ik gebruik de 10GB van XS4ALL sinds jaren (ben er sinds 1995 als e-mail klant) en ook dus ver voordat de WeTransfer en andere met hun diensten kwamen. Zet mijn grote bestanden op xs4all en stuur een link aan mijn relaties. Zo hou ik alles in handen. Geen derde die aan mijn bestanden komt en na enkele dagen of weken verwijder ik die (verstuurde) bestanden dan. Ook hou ik op de 10Gb ruimte de belangrijkste files die ik waar dan ook op reis wens te kunnen raadplegen. Zo simpel kan het ook zijn.

  • CG schreef:

   Roerend mee eens. Ik vind dat internet providers teveel diensten bundelen. Het is nog een wonder dat je bij xs4all apart internet (zonder TV etc.) kunt krijgen. Ik heb geen TV en wil er ook niet voor betalen!
   Goede opm. wat betreft de mailbox grootte…!

 14. Nico schreef:

  Er zijn tientallen providers die dit soort diensten bieden. Hier een overzicht: http://www.storageproviders.nl

 15. André Hertgers schreef:

  Wat een fijn plan, en hoe krijg je die data dan online en nog meer, hoe weer op je device met een buitengewoon brakke en trage verbinding? Ga daar eens iets aan doen en schop de KPN onder het gat.

  • Michele schreef:

   Ehm. .. die data krijg je online met software en geduld. En als je die enorme backup weer terug wilt zetten moet je dat misschien even niet via WiFi doen maar via een echte internet verbinding.

 16. Herman E. Coster schreef:

  Ik heb een Mac en gebruik Mac-Up (http://www.mac-up.nl) – ongelimiteerde online back-up voor Mac’s met behulp van CrashPlan PROe (Code42). Servers staan in Nederland (dus lage latency en volledige Europese privacy).

 17. rvh schreef:

  Indien je ook de cloud gebruikt dan kan de schijf best thuis bewaard worden. De kans op een hack en een brand (ongeveer) gelijktijdig is niet goed voorstelbaar.

 18. AVE schreef:

  Ben wel benieuwd hoe je dan bij de webdisk van XS4all komt en de WebDav installeert?

 19. Michael Rogge schreef:

  Ik had een jaar of tien geleden honderden bestanden op een cloud bij Chello. Toen het bedrijf door UPC werd overgenomen verhuisde de cloud met bestanden naar hen. Maar toen Ziggo de boel overnam werd de cloud helemaal vergeten. Niemand daar weet van die voormalige cloud af en ik ben dus al mijn bestanden kwijtgeraakt. Hetzelfde heb ik ook al eens bij Lycos meegemaakt.

 20. Eric schreef:

  Tja, wat ik ook niet zie staan is Stack van TransIP. 1 TB GRATIS opslag. Servers staan in Nederland. Ze werken met een variant op own-cloud. Zonde als je 1 TB gratis opslag laat liggen niet?

  • Sander schreef:

   Zou cool zijn als xs4all iets van Owncloud zou aanbieden. Voor backup, maar zeker ook eigen calender & socialmedia apps etc.

 21. Marc schreef:

  Ik ben erg tevreden over xs4all WebDisk en gebruik het al jaren lang op mijn twee Mac’s. Met het programma “Goodsync” hou ik mij files in Sync tussen de twee Mac systemen en de WebDisk. Als bonus kan ik vanaf al mijn IOS devices bij deze data met de App WebDAVNav+ . Daarnaast traditionele TimeMachine back-ups naar een NAS en een Disk in m’n 2e huis. Totaal dus 5x dezelfde data in 3 verschillende locaties.

 22. Justus schreef:

  Ik gebruik, naast Time Machine en SuperDuper, Backblaze als back-up buitenshuis. 50 euro per jaar per computer en het gebeurt automatisch op de achtergrond. Ook de schijven die je aan je computer koppelt neemt hij mee. Als je huis afbrandt of alles is weg na inbraak kun je alle bestanden weer downloaden of je krijgt een harde schijf met de volledige inhoud toegestuurd. Uiteraard wordt alles versleuteld opgeslagen.

 23. Willem schreef:

  Zeer tevreden met jottacloud!

 24. Michael schreef:

  Ten eerste: De XS4All Webdisk is een experimentele dienst. Dat kan je toch nauwelijks een betrouwbare backup-oplossing noemen,

  Ten tweede: “dan biedt KPN OneDrive een oplossing: 1 terabyte opslag voor een paar euro per maand, de servers staan in Nederland en Ierland. De clouddiensten van XS4ALL en KPN vallen dus beide volledig onder EU-wetgeving.” Daar zijn de Amerikaanse overheid en veiligheidsdiensten het niet mee eens: OneDrive is van Microsoft (wat jullie voor het gemak vergeten te melden), dus Amerikaans, dus wat hun betreft mogen zij daar gewoon bij. En niet-Amerikanen zijn sowieso vogelvrij, dus bij OneDrive ben je niet bepaald veilig.

  Ik had van XS4All niet zo’n marketingpraatje verwacht…

  • Harold Haandrikman schreef:

   Zie mijn reactie verder naar onderen. Onedrive van KPN cloud is eigenlijk Office 365 van Microsoft met een beperkende KPN-saus eroverheen. Maar de data staat daadwerkelijk in Schiphol en Dublin (redundant)

 25. Michele schreef:

  Ik gebruik al jaren backup Online van KPN.
  Dat is een zakelijke dienst maar boeie, het werkt prima als particulier :)
  voor iets van 7 euro nogwat onbeperkte opslag. Ik heb nu bijna 3TB online staan daar (dat heeft wel even geduurd). Voor wie het interessant vind, ze maken gebruik van IASO als backup software.

  • Marco schreef:

   Je hebt zeker de brief van KPN nog niet gehad. Nieuwe voorwaarden, je gaat nu betalen per 100Gb. Ik heb er 5,2TB staan en ga van €7 naar €300 per maand. Gek zijn ze. Krijg tot 21 juni om op te zeggen. Direct crashplan abbo genomen en hopelijk heb in in een maand weer alles online staan. Erg slecht verhaal KPN

   • Michele schreef:

    Oh en crashplan slaat in de US op.. ook iets wat ik wat minder tof vind. Tenzij ik voor de zakelijke versie ga maar dat is weer duurder

   • Michele schreef:

    En nu heb ik die brief inderdaad wel gehad..
    gaat me 120 euro per maand kosten. Ik ben zeer hard op zoek naar een alternatief nu….

 26. Rein schreef:

  Zorg ervoor dat de back-uplocatie niet toegankelijk is vanaf het account waar je mee werkt. Alleen dan is de back-up veilig voor malware zoals gijzelsoftware. Je back-up is dan nl. ook zo maar versleuteld.
  Zie: http://www.reindejong.nl/automatisch-gratis-back-uppen-naar-stack

 27. Bofh schreef:

  https://www.tarsnap.com/, Online backups for the truly paranoid

 28. artelse schreef:

  Voor de nerds wil ik Borg backup aanraden. Dit is z.g. deduplicating backup software met indrukwekkende features zoals encryptie, compressie, ssh connectie, etc. en toch eenvoudig te gebruiken o.a. omdat het filenaam en folder agnostisch is. Ik heb als offsite backup een Raspberry Pi met een externe USB disk eraan bij een vriend staan en dat werkt snel en totnutoe feilloos. https://borgbackup.readthedocs.org/

  • sbp schreef:

   Ik ben het helemaal met je eens. Ik draai borg nu sinds een half jaartje of zo en kan elk bestand van elke willekeurige dag zo terughalen indien nodig. Werkt voortreffelijk en is een fluitje van een cent om in te stellen. Mijn dagelijkse backup duurt ongeveer 12 minuten en is volledig geautomatiseerd (inclusief dropbox sync en uploaden naar de cloud). Mijn Raspberry Pi maakt mijn PC met grote harde schijf ’s nachts wakker en die maakt vervolgens de backup waarna hij zichzelf weer uitschakelt. Dat scheelt enorm veel stroom.
   Ik gebruik ook nog het programma rclone. Daarmee kan ik onze dropboxen synchroniseren en daarna door borg laten backuppen. Tenslotte zorgt rclone er ook nog voor dat de backup nog eens naar Amazon Unlimited Storage gestuurd wordt. Kost iets van €70 per jaar (afhankelijk van de dollar koers). In totaal heb ik daar nu al 7.5TB staan.

   • sbp schreef:

    Nog geen week na mijn lovende woorden over rclone en Amazon moet ik helaas mededelen dat Amazon van de ene op de andere dag heeft besloten de toegang voor deze client te ontzeggen, zonder waarschuwing vooraf. Je kunt nu alleen nog maar gebruik maken van de officiële clients van Amazon die op Windows of OSx lopen.
    Dit ligt niet aan rclone natuurlijk. Ik dacht gewoon dat mijn bestanden veilig waren in de cloud. Ik had ze zelf encrypted met rclone, in plaats van met de ingebouwde encryption van de Amazon client, waar ze zelf waarschijnlijk een achterdeur in hebben. Tja, de bestanden zijn nog steeds veilig. Niemand kan ze lezen. Ook ik niet meer :-(
    Moraal van dit verhaal: Ga niet in zee met Amazon. Eerst laten ze je betalen en vervolgens kun je er niets meer mee.

 29. Fogomatic schreef:

  Ik mis de Microsoft Onedrive voor particulier gebruik. Vreemd.
  1TB opslag bij een Office abonnement. Is dat nou veilig of niet??

  • Harold Haandrikman schreef:

   De standaard Onedrive is wel veilig, maar valt wel onder Amerikaanse wetgeving. Maar als je geen illegale shit doet, is dat toch geen probleem?

  • Rein schreef:

   Neen, niet veilig. OneDrive is immers benaderbaar vanaf je standaard account.

   • Arjan P schreef:

    Okee, maar praten we bij MS OneDrive over Europese of Amerikaanse servers? Vind het trouwens ook nogal een omissie in het artikel.

 30. Ik heb Onedrive via Office365, maar ik gebruik het niet meer omdat uploaden héél langzaam gaat, en het synchronizeren op een gegeven moment stopte en toen moest ik wéér alles uploaden, wat dus ontzettend veel tijd (we hebben het hier over meer dan een week) in beslag neemt. Bovendien bleken muziekbestanden niet te worden geupload. Daarom heb ik nu de betaalde versie van Dropbox (plus 2 externe harde schijven die ieder 1x per week een volledige, en dagelijks een incrementiële backup maken, via Genie backup). Dropbox werkt sneller, en ik heb er nog geen synchronisatieproblemen mee gehad. Werkt OneDrive door bedrijven van KPN beter dan de standaard OneDrive van Microsoft? Minder storing en snellere upload? Dan ben ik wel geïnteresseerd. Ik hoor graag gebruikerservaringen.

  • Harold Haandrikman schreef:

   Onedrive van KPN Cloud is eigenlijk Onedrive voor Bedrijven van Microsoft met een KPN sausje. Overstappen daarheen is achteruitgang. Ik heb zelf goede ervaringen met de sync van Onedrive, nu helemaal met de nieuwe sync software. Zoek in Google naar de ‘New Onedrive’, dat is de laatste generatie (5e) synchronisatie software. Werkt bij mij uit de kunst, maar ik heb dan ook wel een glasvezelverbinding. Bij een langzame adsl of vdsl verbinding gaat het trager, maar dat is voor alle cloud opslag van toepassing.

 31. Michael schreef:

  Synology NAS, 1 bij een maat van mij, 1 bij mij.
  Hij backupped op het exemplaar bij mij, en ik kan niet bij die gegevens
  Ik backup bij hem, en hij kan niet bij mijn gegevens.
  1 nadeel, en dat was eigenlijk bij de setup: De eerste backup duurt eeuwen….
  Als alternatief is crashplan erg goed! Kost iets van 150 dollar per jaar voor maximaal 10 pc’s onbeperkt data.

  • Henk Drenth schreef:

   Probeer het programma Goodsync eens.
   Voor een paar tientjes heb je een razendsnelle backup.

  • André schreef:

   “1 nadeel, en dat was eigenlijk bij de setup: De eerste backup duurt eeuwen….”
   Je kan de eerste backup ook maken op een externe harde schijf (USB 3.0) en deze backup (“fysiek”) verplaatsen naar de doelNAS. De incrementals pomp je daarna via het internet.

 32. Erwin schreef:

  Ik heb twee externe HDs, verschillend van merk en leeftijd, waarvan er 1 bij mijn ouders ligt en 1 in een klein kistje dat bij mijn bed staat. De externe HD thuis wordt regelmatig geupdate en bij bezoek aan/van mijn ouders omgeruild met degene die bij hen ligt. De kans dat ik data kwijtraak heb ik hiermee geminimaliseerd.