Rest in Peace, foto Walt Jabsco via Flickr

Na vele jaren trouwe dienst is het nu tijd om onze lieve UUCP in te laten slapen. We hebben veel meegemaakt samen: vanaf het allereerste begin van XS4ALL was UUCP van de partij. En hij ging met z’n tijd mee: onze UUCP server was de eerste machine in ons netwerk die via IPv6 bereikbaar was. Maar met de jaren maakten steeds minder mensen gebruik van zijn diensten. Vergaten dat hij überhaupt ooit bestaan had. Tot er nog maar 13 UUCP-gebruikers over waren. Toen vonden we het mooi geweest, en hebben we besloten hem zijn laatste rust te gunnen.

Maar niet zonder een traantje weg te pinken, want UUCP herinnert ons nog steeds aan mooie tijden. De tijden waarin we pionierden. Toen we op kantoor moesten slapen omdat we nog geen geld hadden voor goede sloten op de deur, laat staan voor een alarmsysteem. Toen klanten die de helpdesk belden, nog vroegen “spreek ik met het Internet?” UUCP was erbij. We zullen hem missen. En ons medeleven gaat uit naar de 13 klanten die nog van het protocol gebruikmaken. Natuurlijk hebben we contact met hen opgenomen om ze te helpen met het vinden van een alternatief.

UUCP staat voor Unix-to-Unix Copy Protocol. Het was een manier om e-mails, usenet- en chatberichten te versturen en te ontvangen, zonder met het internet verbinding te maken. Het werd vooral gebruikt via inbelverbindingen, in de tijd dat internetverbindingen nog niet ‘always on’ waren. XS4ALL is waarschijnlijk een van de laatste providers ter wereld die UUCP nog aanboden.

Deel dit:

Reacties

 1. Ivo says:

  Beste Niels, Erg jammer om te lezen UUCP was altijd erg stabiel. We gaan hem zeker missen!

 2. Cees says:

  Unix Unix copy is wel heel erg oud om data te versturen. In die tijd 1984 hadden we nog e-mail adressen met bang notatie.
  uucp: {backbones}!mcvax!htsa!tamtam!cees om maar even de oude er bij te pakken. En dan inbellen met een telebit trailblazer modem…

  Vergaande glorie

 3. Arnold says:

  UUCP werkte altijd stabiel, dat was de voornaamste reden om het te blijven gebruiken. Tijdens “de grote ADSL-storing” enkele jaren geleden was het ook nog handig met UUCP mail en news uit te wisselen via een inbelverbinding.

  Verder gaf het net wat meer privacy doordat je (vaste) IP-adres niet zichtbaar was in e-mail en postings in newsgroups (al kon XS4ALL je natuurlijk altijd volledig traceren).

 4. Henk says:

  UUCP kan vrij goedkoop via ssh worden behouden, dus er is geen reden om het volledig uit te faseren.

 5. Roland says:

  Ook ik heb goede herinneringen aan UUCP bij Xs4all. Jammer dat zij daar mee op gaan houden, maar het is wel zo dat de meesten van ons, als ze perse UUCP willen blijven doen, nu zelf thuis een UUCP servertje kunnen installeren. Laat Xs4all zich concentreren op ADSL, met als prettige bijkomstigheid een vast IP adres, waarmee Xs4all tamelijk uniek was/is, de rest kunnen we dan immers zelf thuis doen.

 6. Fred says:

  Onlangs oude rekeningen weggegooid:

  FL 7,95 maandabonnement uucp stichting Hack-Tic

  Andere tijden :-)

 7. Albert says:

  Uitbellen via een RS-232 lijntje met uucp naar een server om mail (of ander batch verkeer) op te halen was (en is nog steeds) een hele veilige manier om mail/filetransfer functionaliteit van/naar een streng beveiligd intern netwerk te krijgen, zonder dat je het interne netwerk met TCP/IP aan internet koppelt (met alle bijbehorende security risico’s).
  Inherent veilig zelfs, want er kan niet ingebroken worden. Er is immers geen opening om door binnen te komen.

  Vroeger leverde uunet uucp koppeling voor email. Later werd dat MCI. Helaas werd daar jaren geleden de uucp-stekker ook eruit getrokken.

 8. Ook ik was een van de laatste 13. Ooit zat je te wachten op de piep van 18:00 op de radio voor het lage inbeltarief (vroegah!). Maar er zijn prima andere mogelijkheden.

  Ooit begonnen als het ‘hacktic uucp netwerk’, met vergaderingen in een flat in de Bijlmer…

  Hack-Tic 16/17 pagina 20: *.hacktic.nl, uitleg over het UUCP netwerk

  Hack-Tic 24/25 pagina 45: UUCP nodes van Utopia BBS naar xs4all, Utopia BBS weg

 9. Ik weet nog wat een sensatie het was toen BBS Waterland nieuwsgroepen introduceerde via UUCP. Hoe tevreden we ook waren als de nachtelijke batch gelukt was.
  Ik denk er nog weleens aan als iemand klaagt omdat hij zijn e-mail niet binnen 5 minuten na verzending heeft ontvangen. :-)

  • Arjan Koole says:

   De prijs die wij allen betalen sinds de eeuwige september intrad. ;)

 10. Reinoud says:

  Ik roep al jaren “xs4all is de eerste ISP ter wereld die UUCP via ipv6 aanbiedt… en ook de laatste”.

  Dat moet ik nu in ‘was’ veranderen

  • Remco says:

   Reinoud: ohh, wat een mooie woorden, ik word er helemaal emotioneel van. even een traantje wegpinken.. ;)

   nah, niet echt.. :)

 11. Johan says:

  UUCP wordt al jaren door xs4all uitgefaseerd. Dat er nu nog maar 13 klanten over zijn, is volledig te wijten van het eigen beleid. Toen ik een paar jaar geleden vroeg of ik a.u.b. ook toegang tot het UUCP systeem kon krijgen, werd dit kordaat afgewezen: nieuwe gebruikers werden niet meer toegelaten tot het systeem. Als xs4all de afgelopen jaren niet zo’n actief afschafbeleid gevoerd had, dan zouden er nu meer UUCP gebruikers zijn geweest.

  • frank says:

   Het is natuurlijk niet zo moeilijk een UUCP-server op te zetten. Al lijkt het handig hiervoor een software-modem te hebben (ik bedoel software om via SIP met traditionele modems te koppelen)

  • Urbain says:

   @ Johan: dat klinkt alsof het in de lucht houden van UUCP een doel op zich was. Dat is natuurlijk niet zo. Een server bechikbaar houden kost tijd en geld, en als er naar zo’n server niet veel vraag meer is kan ik me voorstellen dat je daar op een gegeven moment mee ophoudt.

   Ik heb ook mooie herinneringen aan UUCP maar ik denk dat ik hier wel overheen kom :-)