Een leven zonder WiFi, we moeten er toch niet meer aan denken. Dan zou alles wat van internet gebruikmaakt met een kabeltje verbonden moeten worden. Maar hoe werkt WiFi eigenlijk? En hoe halen we het beste uit het netwerk?

Visueel ingesteld? Bekijk dan het YouTube-filmpje onderaan de pagina.

Het gemiddelde huishouden heeft heel wat apparaten aan het draadloze netwerk hangen. Laptop, tablet, telefoon, e-reader, printer, game console en wellicht ook de weegschaal, alle speakers, de wc en de huisrobot. De reden dat al deze apparaten met elkaar en met internet kunnen communiceren, is omdat ze allemaal dezelfde standaard gebruiken. Ze zitten letterlijk op dezelfde golflengte. En die golflengte heet WiFi. Als we naar Radio 538 willen luisteren op onze klassieke FM-radio, dan zetten we die op 102,1-102,7 megahertz. Radio 1 zit in een groot deel van het land op 98,4 of 98,9 megahertz. WiFi zit op 2,4 gigahertz (GHz) en steeds vaker op 5-GHz. Waar FM-zendmasten een bereik hebben van zo’n 35 kilometer, komen WiFi-netwerken niet verder dan tientallen meters.

Radiosignaal
Internet komt het huis binnen door glasvezel, telefoonkabel of coaxkabel. Dit signaal moet worden omgevormd tot een radiosignaal. Dit is wat de router doet die in het modem zit. Het modem is de toegangspoort van en naar internet. De router creëert lokaal een draadloos netwerk en zorgt ervoor dat de apparaten die verbonden zijn met dat netwerk, toegang hebben tot internet.

Populaire bandbreedte
Te veel radiostations op dezelfde frequentie gaan elkaar in de weg zitten en ook WiFi kan last krijgen van te veel signalen op zijn bandbreedte. Een huishouden waarin het hele gezin tegelijkertijd draadloos gamet, Netflix kijkt en Facebook doorploegt op de mobiel, vraagt een hoop van het netwerk. Netwerken van buren kunnen elkaar verstoren. Appartementencomplexen zijn in die zin een echte uitdaging, met een netwerk per woning. Ook andere apparaten kunnen de kwaliteit beïnvloeden. Magnetrons gebruiken bijvoorbeeld ook dezelfde frequentie als WiFi, net als draadloze speakers en babyfoons. Zorg er dus voor dat het modem uit de buurt staat van dergelijke apparaten. Beton, metaal en water vormen blokkades waar het WiFi-signaal maar moeilijk doorheen komt. Ze hebben een grote invloed op het signaal. Zet het modem dus niet achter gewapend beton of naast het aquarium.

Beton, metaal en water vormen blokkades waar het WiFi-signaal maar moeilijk doorheen komt

Test de kwaliteit
Wie zich afvraagt hoe de staat van het eigen netwerk is, kan apps gebruiken om de kwaliteit te testen. Apps als Wi-Fi Sweetspots voor iOS en WiFi Analyzer voor Android laten zien wat de sterkte is van de verbinding is op verschillende plekken in huis. Mac-gebruikers zien de eigenschappen van hun netwerk wanneer ze de Option-toets indrukken en op het WiFi-symbooltje in de menubalk klikken. Kijk voor meer informatie op deze website.

Draadloos online onderweg
Wanneer we onderweg verbinding maken met een WiFi-hotspot, verbinden we met de draadloze router van de luchthaven, universiteit of het koffiezaakje waar we ons op dat moment bevinden. De meeste mobiele telefoons kunnen zelf ook als WiFi-router functioneren, wat wel ten koste gaat van het datategoed. Overigens is het verstandig om zo min mogelijk gebruik te maken van openbare WiFi-netwerken, omdat ze niet veilig zijn. Het is voor derden relatief eenvoudig om privégegevens te ontfutselen van de mensen die ook aan dat openbare netwerk hangen. Kan het echt niet anders, wees dan bewust van de gevaren en maak zo beveiligd mogelijk gebruik van een WiFi-hotspot. Gebruik daarnaast een actuele versie van een virusscanner. Vul op een openbaar netwerk geen persoonlijke gegevens in op websites, zoals wachtwoorden of creditcardgegevens. Zet de firewall aan en zet de mogelijkheid uit om bestanden te delen op mobiel of laptop.

Tips voor een betere WiFi-verbinding

 • Plaats het modem op een plek waar zo min mogelijk andere apparaten in de buurt staan.
 • (Gewapend) beton, water en metaal blokkeren (ook) het signaal.
 • Beveilig het netwerk met een goed wachtwoord om meelifters te weren.
 • Controleer zelf of het modem op de juiste versie software draait of vraag het uw internetaanbieder.
 • Herstart het modem bij problemen met de WiFi-verbinding. Dit onderbreekt de stroomtoevoer naar het netwerk, zodat ook de WiFi weer herstart.
 • Schaf een apparaat aan dat het WiFi-signaal versterkt, zoals een repeater of een extender.
 • Stel het modem gericht in door een ander kanaal te kiezen waarop het minder druk is.
 • Heeft u recente computers of tablets? Ga dan na of u kunt overstappen van 2,4-GHz naar 5-GHz. Het bereik van een 2,4-GHz-verbinding is groter, maar dat van 5-GHz sterker. Ondersteund uw modem geen 5-GHz, dan zijn er repeaters verkrijgbaar die het signaal kunnen omzetten.
 • Fanatiek gamer? Ga dan voor een bekabelde aansluiting. Dat is altijd de snelste en meest stabiele verbinding.

Kijk voor meer informatie op de WiFi-servicepagina van XS4ALL.

Visueel ingesteld? Bekijk dan het filmpje op YouTube!

Deel dit:

Reacties

 1. Huub schreef:

  Jongens en meisjes van XS4ALL, kom nou ajb eens zo snel mogelijk door met Mesh !! Dan kunnen we eindelijk het hele huis naadloos met WiFi afdekken…

 2. Bas schreef:

  Wat ik altijd mis in dit soort uitleg-blogs is de overlap tussen de kanalen.
  Altijd staat er: zoek een minder druk kanaal.

  Maar alleen kanaal 1,6 en 11 mogen worden gebruikt op 20MHz bandbreedte. Alle andere opties veroorzaken sowieso storing.
  Als de AP leveranciers dat nu eens inbouwen in de firmware, dan is denk ik 80% van de wifi ellende uit de wereld.

 3. Angela schreef:

  Tsja, hoewel in de FB7581 WLAN wel aan staat is een 1750E die bekabeld is aangesloten op de FB hier het main access point.
  De WLAN van de 7581 is op z’n hoogst slechts matig te noemen(slecht is een beter woord), maar de 1750E is gewoon goed op zowel 2.4GHz als 5GHz.

  En voor de rest is de boel bekabeld daar waar het mogelijk is.
  Komt er op neer dat de WLAN gebruikt wordt voor de mobieltjes en de netbook of laptop.
  En voor gasten is er op WLAN het gastennetwerk.

 4. Cees schreef:

  hoi allemaal,

  een prima uitleg van wifi. maar kennelijk is elke situatie toch weer anders. ik heb mijn router in mijn werkkamer staan, dat kan (helaas) om huistechnische redenen niet anders. in mijn woonkamer is het signaal een heel stuk minder. ik heb één repeater redelijk dicht bij mijn werkkamer en daar scoor ik 5 strepen. prima dus. maar 15 meter verderop heb ik een veel minder bereik. een tweede repeater is ook niet dé oplossing, dan zak ik ook zomaar naar drie strepen. maar wat dan wel? bekabeld is ook geen oplossing, ook vanwege huistechnische redenen. zo op het oog lijkt ‘mesh’ dé oplossing, maar daar hoor ik nog net even te weinig van om te zeggen dat ik daar vertrouwen in heb. bovendien is het vet duur. xs4all was ook bezig met mesh, toch?

  kortom, what to do?

  elk advies is welkom, dank.

 5. Hanny schreef:

  Inderdaad, WI-FI is leuk als het werkt. Sinds jaar en dag te maken met uitvallen TV i.v.m storing netwerk. Het modem staat zegge en schrijven 3 meter van de TV, met weliswaar een muurtje ertussen. Enige andere WIFI apparaat is de laptop, en die is meestal niet in gebruik bij het kijken naar TV. Bij contact met de helpdesk worden alle opties steeds opnieuw bekeken, ook een nieuw modem is geen probleem, maar uiteindelijk komt er er steeds op neer dat het uiteindelijke advies is de verbinding dan maar te maken via kabel. Dat is voor ons geen optie. Gaat al jaren zo, wordt er moedeloos van…steeds maar resetten en uit-aan zetten in de hoop nog beeld te krijgen….contact opnemen met de helpdesk doen we al lang niet meer.

 6. Christine schreef:

  Mijn complimenten voor de schrijver van dit artikel. Vlot, eenvoudig en verfrissend taalgebruik.
  Hartelijk bedankt!

 7. Rudo schreef:

  Repeaters plaatsen is advies dat gegeven zou kunnen worden door een medewerker van bijv. Mediamarkt. Niet iets wat ik van een partij als XS4ALL zou verwachten.

 8. M. Bakker schreef:

  Ik lees heel weinig over het inzetten van een fritzbox als accesspioint op de “main” fritzbox met de internet aansluitkabel. Heb gehoord dat dit (via de kabel en accesspoint) nog beter werkt als het versterken van het wifi signaal via een onbekabelde repeater (?)

 9. Hans van Beek schreef:

  ker. Ondersteund uw modem geen 5-GHz, dan zijn er repeaters

  Ondersteunt moet met een t

 10. Gebruiker schreef:

  Leuke tip om lukraak versterkers en repeaters te installeren, zo wordt de oorlog op Wifi alleen maar groter. Een aantal jaar geleden was Wifi hier perfect en bij mijn ouders ook. Ondertussen is het niet meer stabiel en is bereik in het hele huis ook niet meer mogelijk, doordat alle buren het netwerk “opgevoerd” hebben.