FritzboxDe afgelopen weken is duidelijk geworden dat veel Fritzbox-modems die onze klanten in bruikleen hebben, kwetsbaar zijn voor misbruik. De leverancier van de modems heeft een nieuwe firmware uitgebracht waarmee het probleem verholpen wordt. XS4ALL vindt het daarom erg belangrijk dat alle modems zo snel mogelijk voorzien worden van de laatste firmware.

Om het updaten van de firmware zo snel en eenvoudig mogelijk te laten verlopen, heeft XS4ALL besloten het updateproces geautomatiseerd uit te voeren. De komende weken zullen alle bij XS4ALL aangemelde Fritzbox-modems automatisch door ons voorzien worden van de nieuwe firmware. Klanten hoeven daarvoor niets te doen. Bij het updaten blijven alle instellingen bewaard en na de update kunnen klanten hun modem gewoon zelf beheren en instellingen aanpassen zoals ze gewend zijn. De update zorgt voor een korte onderbreking van de verbinding, omdat het modem moet herstarten. Daarom voert XS4ALL de update ’s nachts uit, zodat klanten zo min mogelijk hinder ondervinden.

Klanten die zelf al geupdate hebben, krijgen niet met deze automatische update te maken. Op de site van AVM kunt u zien welke firmware-versie voor uw modem het meest actueel is. Op het moment van schrijven is dat versie 6.04 voor de Fritzbox 7360 en versie 6.03 voor de 7340 en 7390.

Klanten die liever niet willen dat hun modem automatisch van nieuwe firmware wordt voorzien, kunnen hun modem uitsluiten van de procedure.
Hier staat uitgelegd hoe dat moet.

Deel dit:

Reacties

 1. Peter van Schagen schreef:

  Ik heb nog een ouderwets 7170 Fon WLAN modem. Omdat ik wat problemen had met de 73?? heb ik lekker de 7170 operationeel gehouden. Wordt deze ook automatisch ge-upgrade?

 2. Klaas Punt schreef:

  Ik wil graag een bevestiging via email wanneer mijn modem werkelijk geupdate is. Zou dat mogelijk zijn?

 3. Frtiz schreef:

  Vreemd, een FritzBox bij kennissen was via de config zo geconfigureerd dat beheer door Xs4all of AVM onmogelijk zou moeten zijn. Management server acs.xs4all.net en alias acs.xs4all.nl zouden niet meer gebruikt kunnen worden voor de box te beheren en alle TR-069 opties waren uitgeschakeld.

  TOCH bleek dat na de update configuratieopties aangepast waren en Provider Services weer ingeschakeld waren!

  Dit terwijl het modem van te voren AL ZELF geüpdate was naar 6.03.

  Iemand een idee hoe je met ADSL/VDSL van Xs4all op een eigen router een WAN IP kan krijgen zodat je dit onbetrouwbare stuk duitse rommel niet meer als router hoeft te gebruiken? Schijnbaar werkt dat namelijk ook niet meer met 6.03

  • Joop schreef:

   De functie voor een bridge verbinding is nooit mogelijk geweest op een Fritzbox 7360 zonder dat je het modem benaderd via een telnet sessie, dit is niet veranderd in de update 6.03 of 04. Er zijn wel modems die een bridge verbinding ondersteunen, maar dit is simpel via Google te vinden. Bij VDSL maak je dan een PPPoE sessie via VLAN6.

   • Fritz schreef:

    In dit geval gaat het om een 7340, daar zou een PPPoE passtrough optie in moeten zitten ( http://xs4all.gebruikers.eu/forum/viewthread.php?thread_id=148 ) maar deze kan ik nergens vinden in 6.03

    En de volgende hack werkt helaas alleen op de 7360 : http://gjppp.home.xs4all.nl/vdsl-pppoe

    Dit zou wel handig zijn, daar VOIP en Guest WLAN dan nog op de Fritz kan blijven draaien terwijl je ook je extern IP op je eigen router kan krijgen. (Hoe zit het eigenlijk met meerdere PPPoE verbindingen naar Xs4all indien je maar 1 public IP hebt; mocht je op beide verbindingen b.v. poort 80 geNAT hebben, dan lijkt me dat geen betrouwbare situatie opleveren… Simpelweg beide routers zo instellen dat deze elkaar niet overlappen is dan voldoende?

    De RCF 1483 optie die de manual van Xs4all ( https://www.xs4all.nl/klantenservice/internet/instellen-handmatig-fritzbox-7340/#rfc1483 ) beschrijft werkt ook niet (en de VPI/VCI welke ze aangeven kloppen niet, dit moet 8/48 zijn). Of werkt dit alleen voor ex-demon klanten en alleen voor ADSL…? Dat helpt dan niet in het geval van VDSL.

    De PPPoE client op de router achter de Fritzbox gebruikt de login die normaal in het modem wordt opgegeven over VLAN 6, maar krijgt geen IP toegewezen welke opstelling er ook geprobeerd wordt.

 4. Roy schreef:

  En waarom krijg ik ongevraagd een filter?


  06.03.14 03:24:34 Filter list of the web sites banned by the BPjM has been updated successfully.


  Filter list of the websites banned by the BPjM has been updated successfully.

  This is an event message from the "Internet Connection" area.

  This status message informs you that, starting immediately, the FRITZ!Box will use an updated version of the list of web sites with adult content (German BPjM module) to filter Internet use on one or more computers in the home network of your FRITZ!Box.

  For comprehensive information on the BPjM module (in German), go to the website of the Bundesprüfstelle für jugendgefährdende Medien (Federal Department for Media Harmful to Young Persons).

  The rules for web use set on the individual network devices in the FRITZ!Box home network can be viewed in the FRITZ!Box user interface on the "Internet / Filters / Parental Control" page, in the "Access Profile" column of the table.

  • Joop schreef:

   In versie 06.03 staat het filter automatische ingeschakeld voor het gasten netwerk, als je deze optie uitschakeld gaat hij ook het filter niet meer automatische updaten.

 5. Freek schreef:

  Ik vraag me af hoe dit juridisch zit. Mag XS4ALL zich wel zonder mijn toestemming toegang verschaffen tot mijn modem en dus mijn netwerk? Wat als er iets fout gaat en mijn websites daardoor onbereikbaar worden?
  Op zich vertrouw ik XS4ALL, maar krijg altijd de kriebels als men zomaar iets op mijn netwerk kan doen.

  • Joop schreef:

   1. Het is niet jouw modem, de Fritzbox is in bruikleen geleverd.
   2. XS4ALL benaderd niet jouw modem maar jouw modem maakt connectie met de server van XS4ALL deze verteld dat er een nieuwe firmware versie klaar staat e.d.

   Juridische mag XS4ALL uiteraard haar eigen modem benaderen. Een ISP kan uiteraard toch al alles inzien, als ze zouden willen, wat jij doet op het internet.

   • Freek schreef:

    Goed punt, is inderdaad waar. De Fritzbox is inderdaad in bruikleen. Maar ik heb toevallig ook een cilinderslot van mijn buurman in bruikleen voor mijn schuur; betekend dit dat hij ook zomaar mijn schuur in zou mogen?
    Ik heb mijn modem niet ingesteld op automatisch updaten, dus zou hij dat ook niet moeten doen.

    Ik begrijp dat een ISP alles qua netwerkverkeer kan zien, dat is ook niet mijn punt. Ik zie mijn modem als de voordeur van mijn netwerk. Als iemand denkt het recht te hebben om die voordeur open te doen, wat voor garanties heb ik dan dat deze persoon ook niet even verder kijkt?

 6. Roy schreef:

  Misschien geen probleem voor iedereen maar voor sommigen wellicht: na update van de Fritzbox 7360 werken mijn Nagios checks voor de modem niet meer. Er is iets gewijzigd in UPnP en de queries geven nu een 401 error terug.

 7. Jan van Dijk schreef:

  Na installatie van de laatste firmware versie op mijn fritz box 7390 kon ik niet meer inloggen, kreeg een blanco pagina. Pas nadat ik de optie: “Niet toestaan dat toepassingen schadelijke bestanden downloaden'” had uitgezet in de firewall settings van de FSecure firewall kon ik weer inloggen. Is dit een bekend probleem?

 8. cloud9 schreef:

  Als men toch in het modem aan het kijken is, vergeet dan niet om meteen die WPS troep uit te zetten als je het toch niet gebruikt…
  http://www.beveiligingnieuws.nl/video/393/Veel_wifinetwerken_te_hacken_door_WPSlek.html

 9. Marcello schreef:

  Geweldig Rob! Dank!!

 10. Marcello schreef:

  Sinds de update op mijn 7360 klapt de verbinding met mijn Samsung TV om de haverklap uit. Is precies begonnen na de nieuwe update. Vaste kabel verbinding. Heb nog niet kunnen vaststellen of de hele internet verbinding er dan overal uitlicht. Tot nu lijkt het alleen met de TV te zijn. Ik wil eigenlijk 6.03 terugzetten, dan wel 6.04 opnieuw installeren, maar kan die nergens losse downloads vinden. Suggesties welkom! Dank

 11. J schreef:

  Sinds vanochtend had ik ineens last van connectie-issues. Browsen en downloaden ging prima,
  maar ik kreeg latency-issues op TeamSpeak en in World of Warcraft. Deze werden zo erg dat ik
  zowel van de TeamSpeak server als de World of Warcraft server werd gedisconnect.

  Aangezien de firmware van m’n Fritz!Box 7360 hoogst waarschijnlijk in de nacht van vrijdag op zaterdag
  is geüpdate naar versie 06.04, was er uiteraard een mogelijke relatie tussen mijn connectie-issues en deze
  update. Ik heb daarom de firmware van m’n Fritz!Box 7360 nu handmatig gedowngrade van versie 06.04
  naar versie 05.24. Versie 05.24 is de versie die vòòr de recente upgrade er op heeft gestaan en altijd prima
  heeft gewerkt.

  Et voila: mijn connectie is weer in orde! Geen latency-issues, haperingen en disconnects meer; noch op
  TeamSpeak, noch in World of Warcraft.

  Ik weet dat versie 06.04 een beveiligingslek dicht m.b.t. het ongeautoriseerd kunnen bellen, maar aangezien
  mijn telefoon niet is aangesloten op de Fritz!Box (maar op de splitter), is dit geen issue voor mij. Ik heb nu de
  automatische update-funktie uitgeschakeld op de Fritz!Box, zodat de firmware voorlopig niet automatisch vanuit
  XS4all overschreven kan worden. Ik weet uiteraard niet waarom versie 06.04 niet goed werkt in combinatie met
  mijn Fritz!Box 7360.

  PS) Ik zit nog op ADSL. Er is geen VDSL beschikbaar voor mijn wijk.

 12. Rob schreef:

  Zojuist de 6.04 in me 7340 gezet, maar door die geforceerde parental control kunnen een aantal computers ineens het Internet niet meer op. Ondanks dat ze op unristricted staan zie ik lichtgroen voor de naam ipv donklergroen en staat er dus als ik erop hoover dat er wel verbinding is met Fritz, maar niet met Internet.

  Waar kan ik die parental control volledig uitzetten?

  • Rob schreef:

   De 6.01 doet exact hetzelfde, wat een gedonder. Gauw een nog oudere versie terugzetten… Het rotte is, alle instellingen zijn weg. Leuk joh, als je in een heel ander IP bereik zit :(

 13. Robin schreef:

  Yes, mijn usb stick werkt weer in de fritzbox. Dankzij Niek hierboven. Via USB remote connection wordt de usb stick weer gezien. Dat daarvoor een applicatie moet worden geinstalleerd neem ik voor lief. Hoofdzaak ik heb een centrale opslag !

  Thanx niek !!!

 14. Jacques schreef:

  Er wordt wel wat overdreven klagerig gedaan, moet ik zeggen. Natuurlijk laat XS4all wel eens een steekje vallen met zoveel klanten, maar ik heb nog nooit met een provider en helpdesk gewerkt die zo efficiënt en consequent je problemen oplost. Tel uw zegeningen, zou ik zeggen en ga eens praten met klanten van andere providers en informeer hoe het daar werkt….

 15. Luc Sunter schreef:

  Kan iedereen die last heeft van spooktelefoontjes en daarna (na wekenlang gemodder) op advies van XS4ALL naar een oude softwareversie is overgegaan, afraden om te upgraden. De spooktelefoontjes keren onmiddellijk terug. Ben inmiddels 2 modems en 5 monteurs verder, maar probleem blijft bestaan. XS4ALL verwijst naar de onderaannemers, maar neemt zelf geen enkele verantwoording, kent geen SLA en geen escalatieprocedure.

  onderstaande komt letterlijk uit mijn e-mailwisseling over dit onderwerp:
  “En zie dat u nog steeds last heeft van spooktelefoontjes.
  En ik had gezegd dat de problemen met de nieuwe firmware opgelost zouden zijn. Dit was mij ook bevestigd. Waarvoor excuses van mijn kant dat ik u volgens u verkeerd heb voorgelicht. Dit was niet de bedoelilng.
  … …
  Maar zelf denk ik dat dit beter is om dit te doen, als alle problemen opgelost zijn. Dat geldt voor uw internet verbinding als uw spooktelefoontjes.

  Ook zie ik dat er een expert gepland staat om bij u langs te komen om de problemen op uw lokatie op te lossen. Graag zou ik dit bezoek willen afwachten.

  SLA wordt inderdaad niet gegeven conform artikel 9 van onze algemene voorwaarde.

  Ik hoop u hiermee voldoende geinformeerd te hebben.”

 16. M.Wouterse schreef:

  Wat ik bij toeval allemaal lees…..echt ,ik snap er niets van.Heb ook met de vorige niets gedaan!!Had gedacht om iemand te moeten laten komen om dit allemaal te doen.

  Wij hebben een leeftijd,75 ,waar we blij mee zijn dat we aardig overweg kunnen met het internet,maar dit gaat boven “onze:”pet.

  Hoef ik nu niets meer te doen als jullie dit op afstand doen???

  We worden er zenuwachtig van…heel graag een berichtje van u.

  Alvast bedankt.

  • Niels Huijbregts schreef:

   Geen reden om zenuwachtig te worden: wij regelen de update automatisch voor u.

  • Arnold schreef:

   U hoeft inderdaad niks te doen! XS4ALL update op afstand uw software als dat nodig is, zodat uw modem weer veilig is. Dit gebeurd in de nacht zodat u er ook geen hinder van ondervindt.

   • M.Wouterse schreef:

    dank hiervoor.update van januari etc is ook niet gedaan…..als wij er aan beginnen gaat het helemaal mis.lezen hoe het te doen..het lukt niet….gaat dit ook nu automatisch,jullie zijn er zo goed in en GEDULDIG,mag gezegd worden…graag reactie en weer bedankt.

 17. g cullen schreef:

  Wanneer ik de xs4all alles-in-een packet heb genomen was ik was teleurgesteld om een Fritz modem te krijgen.
  Fritz software/firmware is, en was altijd een rotzooi.

 18. Eric schreef:

  XS, misschien handig om alvast op voorbereid te zijn?

  Win7NL laatste FF en IE geeft login venster mét password veld.

  Win8.1 (in mijn geval UK) geeft geen password veld, en genereert veeeeel meer code in de browser dan bij win 7 het geval is. In deze code (naar ik aanneem vanuit de FB gegenereert) staat dit formulier:

  ————————————————

  Log in using your password.Password

  Forgot your password?Log In

  ————————————————–

  Het gaat om dit stukje:

  Ik neem aan dat dat geen “none” moet zijn….

  Kan me voorstellen dat hier meer klachten door gaan komen bij klanten met 8.1 ……

  fyi dus.

 19. Eric schreef:

  Zojuist geupgrade vn 05.24 naar 06.04 (7360)
  Nadat upgrade volledig was, krijg ik nu nog wel een fritzbox pagina (http://fritz.box of http://192.168.1.254 waar ie op is gezet), maar zonder login blokje (alleen de melding:”Welcome to your FRITZ!Box”).

  Is er iets fout gegaan tijdens deze upgrade?
  Of is dit bewust zo gedaan, en hoe kan ik het omzeilen?

  Ik kan nu niet meer bij mn telefoonboek, dect instellingen, USB antw app enzovoorts :-(

  • Eric schreef:

   Hmzzz…. met een andere PC, ook wireless, maar dan windows 7 krijg ik wél login.
   Op mijn eigen nieuwe Win 8.1UK niet… (ook niet na herstart, zowel niet op ff als ie)
   Lokaal probleempje dus…

 20. Peter schreef:

  Vorige heb ik zelf geprobeerd de firmware-update van 6.03 naar 6.04 uit te voeren. Dit lukte niet. Elke keer werd ik uit het menu/programma van de router gegooid (fritzbox 7360) en moest ik opnieuw inloggen op de router.

 21. John schreef:

  Enkele updates geleden bleek mijn telefoonverbinding zeer slecht te zijn geworden. Ik kon bellers uitstekend horen, maar zij hoorde van enkel ruis en storing. Ik heb nieuwe telefoon(s) aangeschaft, omdat ik dacht dat het aan deze oudere toestellen lag. Het probleem bleef bestaan en overleg met de HDesk was het advies: na elke update het modem resetten naar fabrieksinstellingen. Ik hoef natuurlijk niemand uit te leggen dat ik deze omslachtige werkwijze verafschuw. Maar met automatische updates, zal dit probleem zich dus voor blijven doen, en dan zonder dat ik mij daar van bewust ben. Dus dat is een vink die ik uitzet.

  Interessant is een eerdere opmerking over de line settings. Ook ik had forse problemen met automatische resets van het modem, met frequente en langdurige uitval van mijn internet verbinding als gevolg. Ik zal kijken of met de update, die ik wel zal uitvoeren, deze problemen ook zijn opgelost. (i.e. ik zet de settoing weer twee stops verder naar max performance)

 22. Job schreef:

  Nadat bleek dat de vorige firmware versie kwetsbaarheden bevatte, heb ik de router (7390) zelf al ge-update naar 6.03. Dit gaf bij mij meerdere problemen: het wifi signaal op de 2.4ghz band werd slechter, het enige bereik wat er nog was, was in de woonkamer. De repeater (Fritz repeater 300E) functioneerde niet meer naar behoren. Deze kon nog wel de 5ghz band vinden, maar de 2.4ghz band was blijkbaar te zwak. Wanneer er wel een verbinding was, kon de repeater geen ip adres toewijzen.

  Nu terug gegaan naar firmware versie 5.51 en mijn problemen zijn verdwenen. Wel alle mogelijkheden tot toegang van buitenaf (waar ik dat zelf kan) uitgezet en een regel aangemaakt dat er niet internationaal gebeld kan worden..

  Wat mij betreft dus wachten op een ‘goede’ update van de oude firmware.

 23. Erik Baas schreef:

  Zojuist even de 7340 handmatig updated. Werkt weer goed, neem dus maar aan dat het allemaal gelukt is, maar de browser-interface werkt niet meer en ik kan het dus niet checken. Wat nu?

 24. Kees schreef:

  Eerlijk gezegd vind ik het lijken op acties van KPN,Ziggo etc. Je gaat toch niet ongevraagd nieuwe firmware in de modems van klanten blazen. Mijn hele netwerk kan ik nu weer opnieuw gaan configureren!
  Een dat die samba functie uit de firmware gehaald is, lees ik pas vandaag! Ik weet nu ook wel dat dit van de fabrikant vandaan komt, maar de usb schijf die daar aan hangt, is juist onze netwerk schijf.

  • Niek schreef:

   7390
   Bij USB Devices kun je “USB remote connection enabled” gebruiken. Er wordt dan gevraagd een progje te installeren die je USB aansluitingen op je router herkent alsof het USB aansluitingen op je PC zijn.
   Blijft natuurlijk, in vergelijk met netwerk behelpen maar is beter en bruikbaarder dan FTP.

   Streamen gaat bij mij (wifi) nog prima.

  • Arnold schreef:

   Daarom kun je het updaten vanuit XS4ALL dus ook uitzetten. Realiseer je wel dat je modem software dan nog steeds de kwetsbaarheid bevat en dat het nog steeds wijs is om te updaten. Overigens kun je ook na de update gewoon alle modeminstellingen blijven aanpassen en blijven je instellingen gewoon bewaard.

 25. Margriet H schreef:

  nog even vermelden( bij Anoniem) dat ik 7360 heb en een update gedaan naar 06.04. alles verliep prima!

 26. Anoniem schreef:

  zonet een update gedaan en alles is prima gelukt! Bedankt voor het advies.

 27. Peter schreef:

  @AndreH. Nee, dat klopt niet. In de Fritz!box 7360 van mij zit Firmware-update 06.04 en dat is toch echt nieuwer dan 06.03. Maar kennelijk kan jouw modem niet naar 06.04 updaten en is 06.03 dus de laatste.

 28. J.V. schreef:

  Tip : voor wie een Ftitz repeater heeft update daar dan ook de software van !

  Ik heb de Fritz repeater 300E

  Anders is de repeater het zwakke punt.

  De update van de repeater gaat niet automatisch.

  Update van de Fritz-box was ik XS4all al mee voor:)

 29. André H schreef:

  Er is niets nieuwers dan 6.03

  >>
  FRITZ!OS is the FRITZ!Box software. The following version is currently installed on your FRITZ!Box:
  FRITZ!OS installed: 06.03
  No FRITZ!OS was found that is newer than the installed version.
  Cleared

 30. Harrie schreef:

  @Niels
  Ik heb dit laatst doorgegeven, maar geen reactie gekregen:

  Als provider met veiligheid hoog in het vaandel zouden jullie wel TLS 1.2 moeten ondersteunen:
  https://www.ssllabs.com/ssltest/analyze.html?d=xs4all.nl
  https://www.ssllabs.com/ssltest/analyze.html?d=webmail.xs4all.nl
  https://www.ssllabs.com/ssltest/analyze.html?d=service.xs4all.nl
  DH parameters van maar 1024 bit worden ook niet meer veilig geacht.

  En SSL 2.0 nog ondersteunen is gewoon slecht:
  https://www.ssllabs.com/ssltest/analyze.html?d=voip-selfcare.xs4all.nl

 31. Marcel schreef:

  Alhoewel ik normaliter best fan ben van het automatisch updaten van routers op afstand bij gebleken veiligheidsproblemen wil ik daar bij deze wel een kleine kanttekening bij maken. De nieuwe firmware schakelt namelijk ook een aantal functies uit die veel mensen wellicht wel gebruiken.

  Waar ik het dan over heb is dat met de nieuwe firmware de SMB en WDS functionaliteiten zijn komen te vervallen. Kennelijk had AVM geen zin om WDS langer te onderhouden en was er te weinig ruimte voor de SMB functionaliteit.

  Mijn ouders hebben een tweetal Fritzboxen van Xs4all gekregen, een bij een ADSL abonnement (7340) en een bij het huidige glasvezel abonnement (7390). Omdat hun huis vrij groot is maak ik gebruik van de WDS functionaliteit om de 7340 in te stellen als repeater van de 7390. Dat gaat dus, als ik het goed heb, niet meer werken na de voorgenomen firmware updates Dit omdat de vervanger van de WDS functionaliteit wel beschikbaar is gemaakt voor de 7390, maar niet voor de 7340…

  Ook hebben mijn ouders een externe hdd aan de 7340 hangen die dienst doet als network attached storage en die gewoon als netwerkschijf te benaderen is via het SMB protocol. Dat gaat dus ook niet meer werken.

  Waarschijnlijk is dat laatste wel weer op te lossen via (s)FTP (of webdav, maar ik weet niet of Fritz OS dat ondersteund), maar dat moet je dan wel weten. Ik denk dat er een hoop xs4all klanten zijn die dat niet doorhebben en die na de update tot hun verbazing niet meer bij de netwerkschijf kunnen komen…

  Weet iemand of die nieuwe repeater functie ooit nog uitgerold gaat worden naar de 7340 en of een netwerkschijf eventueel ook te benaderen is via webdavs of sftp?

  • Henk schreef:

   Er is toch nog steeds de optie ‘Repeater’ (onder ‘WLAN’)?

   • Marcel schreef:

    Die is er, geloof ik, alleen maar op de 7390 en niet op de 7340. Mocht iemand de nieuwe update al hebben draaien op een 7340 hoor ik graag of die repeater functie er is of niet.

   • Marcel schreef:

    Bleek dat xs4all de 7390 al had voorzien van de update, maar de 7340 (die verder in het netwerk zit) niet, met als gevolg dat die geen verbinding meer maakte. Na het doen van de update aan de 7340 bleek daar inderdaad ook de repeater functie in te zitten en maakte alles weer mooi verbinding met elkaar.

    Ik mis alleen nog de smb functionaliteit en krijg de ftp nog niet goed werkend. Om de een of andere reden worden op de laptop documenten wel goed weergegeven, maar afbeeldingen en video’s niet…

 32. André H schreef:

  Op de website van AVM staat 6.03 nog vermeld als meest recente update.

 33. L.Haveman schreef:

  Na de update is mijn verbinding soms heel traag, of valt helemaal weg,onstabiel dus, hoe downgrade ik de firmware ?

  • Ralf van der Enden schreef:

   Ik heb sinds de update naar 6.03 (7340) dezelfde problemen. Internet en WiFi zijn plotseling heel traag (download is normaal rond de 5MB/s (wired), maar dan ineens niet hoger te krijgen dan 250kb/s; LAN via WiFi klappert aan alle kanten).

   Alleen een herstart van het modem verhelpt dit probleem om dan op een willekeurig tijdstip (soms dezelfde dag alweer) opnieuw de kop op te steken.

 34. Erwin schreef:

  Gisteren een mailing gehad dat afgelopen nacht die nieuwe firmware automatisch geupdate zou worden. Vanochtend even gekeken maar nog steeds de oude versie 05.51. Is het mislukt vannacht of was er een storing?

 35. Richard schreef:

  één en al problemen gehad met firmware 6.03 & 6.04. Ben van het kastje naar de muur gestuurd door jullie en AVM. Om alles weer werkend te krijgen ben ik terug gemoeten naar mijn orginele firmware. Nu draait het weer als vanouds, maar dus wel met een beveiligingslek. Heb die automatische update toch maar uitgezet omdat ik geen vertrouwen meer heb in deze nieuwe firmware.
  Problemen:
  1)Geen mogelijkheid meer om ps3 games online te spelen zonder hinderlijke vertraging.
  2)Instabiele- en trage wifi verbindingen

  • Wilfried schreef:

   Hallo Richard, nadat ik 6.04 heb geïnstalleerd kon ik ook geen bf4 spelen op ps3. Heb jij nog nieuws of suggesties?

 36. E.M. Hage schreef:

  Omdat ik 4.1 km vanaf een DSLAM af woon heb ik veel “ruis” op de lijn.
  De helpdesk heeft mij een aangepaste firmware gestuurd die ik al een paar jaar gebruik (99.05.04-19947).

  Met een automatische firmware update ben ik dus bang dat ik de nieuwste firmware krijg, en dus mijn (redelijk) stabiele verbinding kwijt raak en weer moet gaan bellen.
  Of zelf achteraf de firmware weer terugzetten natuurlijk.

  Tot mijn verbazing (en irritatie) is de optie ‘Permit Automatic Updates’ op mijn Fritzbox aangevinkt en grijs. Deze kan ik dus NIET aanpassen en staat ge-activeerd.

  Waarom is deze optie grijs op mijn modem?
  Het is mij eerlijk gezegd nog niet opgevallen.

  • Sylvester schreef:

   De “bug” waarvoor die aangepaste firmware nodig was om je lijn stabiel te krijgen is al lang opgelost in de latere firmware versies.

   • Li schreef:

    Ik heb stellig de indruk dat mijn 7360 na update na 6.04 veel beter werkt.

    Moest altijd de line settings midden tussen max stability en max performance zetten omdat ik anders om de haverklap moest resetten om weer bereikbaar te zijn / te kunnen bellen sinds de recentelijk (al weer een jaar of wat geleden) zo joviaal aangekondigde snelheids verhoging.

    Ik heb nu na de update weer settings naar max performance gewijzigd (in receive direction) en zie eigenlijk geen problemen meer lijkt het.

    Nou ja…. behalve dan dat ik geenszins beloofde snelheid haal maar blijf steken bij 23228 kbit/sec. Dat heb ik al eerder aangekaart bij xs4all maar daar is nooit op enige echt serieuze wijze op gereageerd.

    DSL version 1.100.131.25

  • Ik heb een 99.05.05 die ook niet kwetsbaar is, en veel beter met de DSLAM om gaat dan andere versies.

   Dus ik wil dat heel graag zo houden, maar helaas kan de remote update dus niet uit zetten:

   https://www.dropbox.com/s/occxqbuzdydevh1/Screenshot%202014-02-28%2011.04.48.png

   (Nog buiten dat bij de vorige majeure update waren alle instellingen weg. Ik heb intern een ander subnet, nogal veel fixed DHCP entries en best wel wat port redirects. Dat kost sowieso een halve dag om dat terug te zetten.)

  • Niels Huijbregts schreef:

   Ik vermoed dat dat komt door de aangepaste firmware. Als het modem niet op het standaard XS4ALL-profiel staat, dan meldt het zich niet aan bij de ACS (dat is de update-server) en wordt dus ook niet automatisch geupdate. Zie xs4all.nl/firmwareupdate onder de vraag Hoe zie ik of een modem is aangemeld (op de ACS)?.
   Ik raad u aan even te bellen met onze helpdesk om te bepalen wat in uw geval de beste optie is.

 37. Roy schreef:

  Een paar weken geleden had ik een laatste firmware geinstalleerd en meteen weer ongedaan gemaakt omdat deze geen NAS functionaliteit had.

  Heeft deze nieuwe firmware NAS ondersteuning, HDD via USB op de modem aangesloten?

  • Niels Huijbregts schreef:

   In de nieuwe versie is de NAS beschikbaar via FTP en via de Fritz-interface. Helaas niet via SMB.

 38. André H schreef:

  Dit updaten doen alle providers toch al automatisch? Hoeveel mensen kijken ooit zelf in de admin van hun Fritz? Het zou mij verbazen als het meer dan 10% is.

  Het frappante is dat de DNS functie van de Fritz nu met 6.03 ineens veel en veel sneller is geworden. Dit terwijl bij melding van deze traagheid bij Xs4all of AVM er altijd maar gedaan werd alsof het al goed was. Wanneer dit bij 6.04 zo blijft zullen een hoop mensen wel verbaasd zijn over de verbetering. Het is goed te merken bij 50/50 glas.

  Als XS4all nu zou zorgen dat de nameserver van Xs4all zelf eens net zo snel zou zijn als GoogleDNS of OpenDNS dan zou het nog wat worden.

  • Niels Huijbregts schreef:

   Beste André,
   In onze tests met verschillende DNS servers (OpenDNS, GoogleDNS) is onze eigen server duidelijk sneller. Ik stuur je een mailtje met meer info.

 39. Erik schreef:

  Vanmorgen geen update geconstateerd, nog steeds 6.03 ondanks dat update door provider is toegestaan, ook in de logs niets kunnen vinden. Zelf maar handmatig update gedaan naar 6.04

  Ik ben het trouwens met Robin hiervoor eens dat met de komst van 6.03 het USB gebruik niet meer werkt zoals voorheen ( SAMBA) en vervelend punt is.

 40. George-Jan schreef:

  Wat gebeurt er als ik zelf al de update van de firmware heb gedaan?
  Of controleren jullie eerst het dirmware nummer?

  • Niels Huijbregts schreef:

   Modems worden alleen geupdate als er iets te updaten valt. Met modems die de laatste firmware-versie al hebben, gebeurt niks.

 41. Robin schreef:

  Automatisch updaten is soms noodzakelijk, mee eens, alleen met de komst van IOS 6.03 (Het besturingssysteem waar de fritzbox op draait, en ik neem aan dat de modems daar naar toe worden getild) is het niet meer mogelijk om een USB stick die is aangesloten op het modem te benaderen via je windows verkenner omdat SAMBA eruit is gehaald i.v.m. plaatsgebrek in het geheugen van het modem. Dus je kan opeens voor een verassing staan als een usb apparaat niet meer te benaderen is.

  Vond het zelf een superhandige functionaliteit die je nu dus kwijt bent. AVM kan niet zeggen of dit in de toekomst nog terugkomt in een nieuwe software versie….

  • Arnold schreef:

   Da’s precies wat mij overkwam. Ik maakte volop gebruikt van de mogelijkheid om een USB stick in de Fritz!box te benaderen als netwerkschijf (met eigen driveletter in Windows Verkenner). Opeens werkte het niet meer. Een hele ochtend aan het klooien geweest voordat ik er via een forum achter kwam dat met de nieuwe firmware update deze functionaliteit geschrapt is.

   Het meest vervelende is nog wel dat de Fritz!box gebruikersinterface niet is aangepast. Er is nergens uit op te maken dat er iets veranderd is. Er wordt nog gewoon melding gemaakt van de mogelijkheid van Samba: in Home Network->Storage (NAS) staat: ‘You can access these data via FRITZ!NAS, FTP or Samba.’ En je kunt nog gewoon de Home Network Sharing gegevens invullen, terwijl de Nas dus niet meer zichtbaar wordt gemaakt in het netwerk.

   Jammer dat AVM dit niet aangepast heeft aan de nieuwe situatie. Het heeft vast meer gebruikers zoals ik op het verkeerde been gezet en een hoop tijd gekost.

  • Niels Huijbregts schreef:

   Dat is inderdaad jammer. USB drives zijn nog wel te benaderen via FTP en via de Fritz-interface.

   • Robert schreef:

    FTP is niet echt een alternatief. Je wilt je “network storage” benaderen als elke andere drie en niet eerst een FTP client starten om data naar je lokale schijf te copieren voordat je het kan gebruiken en daarna je verandere data weer uploaden.

   • Kees schreef:

    Toevallig was ik al op de hoogte van het verdwijnen van de functionaliteit met een externe HD/USB, daarom snel de automatische update uitgezet.
    Persoonlijk vind ik het een slechte zaak dat hier niet voor gewaarschuwd wordt door xs4all!
    Een onwetende gebruiker komt anders ineens voor een rare verrassing te staan.
    Dit is in mijn ogen niet goed doordacht.

   • Robert schreef:

    Mee eens. Iedere keer zegt Xs4all dat je de firmware moet updaten, maar zegt er niet bij dat als je van 5 naar 6 gaat de SMB functionaliteit verloren gaat. Gelukkig las ik dat Xs4all de update automatisch gaat doen zodat ik optijd de automatische updae kon uitschakelen.
    Je zal maar op een ochtend erachter komen dat je “network die” niet meer kan benaderen zonder dat je weet wat de oorzaak is. Kan je veel tijd kosten voordat je er achter komt dat het komt omdat er zomaar een nieuwe firmware versie op je modem staat.

    Een waarschuwing is hier zeker op zijn plaats.

 42. Fred schreef:

  Ik zou graag willen weten of de update ook uitgevoerd word als het modem al (handmatig) geüpdatet was naar de nieuwste versie?

  • Niels Huijbregts schreef:

   Nee: met modems die al voorzien zijn van de laatste versie gebeurt niks.

 43. Andy Firth schreef:

  Het gaat in het geval van een 7360 om firmware 06.04, zal vannacht plaatsvinden en wie het graag zelf wil doen,even vinkje uitzetten bij allow automatic updates bij account information. Heb het vanmiddag even zelf gedaan en ook het vinkje uitgezet, wil het graag zelf in de hand hebben. Maar veel mensen doen het helemaal niet of weten niet hoe het moet updaten ,dus is zo,n push update wel handig. Kan nog niet veel zeggen over de nieuwe firmware, alles werkt tot nu toe naar behoren.
  Los van de nieuwe features, kan ik niet zien wat er nou gefixt is met betrekking tot de hack.
  In de changelog staat alleen dat er iets gedaan is om ongeautoriseerde toegang tot de fritzbox te voorkomen.
  Die automatic updates worden door xs4all dus op afstand geconfigureerd, er zit een management protocol tr069 in dat providers in staat stelt om op afstand de fritzbox te configureren.
  Vraag me toch af of dit door derden ook gebruikt kan worden om de box te hacken.
  Ook remote access kan nog steeds gebruikt worden bij deze firmware, dus zou eigenlijk wel willen weten wat er nou veilger is ten opzichte van de vorige keer. Maar ja vanwege veilgiheidsrisico’s zullen ze daar bij AVM maar weinig over los laten.
  De toekomst zal het leren.

  • Niels Huijbregts schreef:

   De kwetsbaarheid in de oude firmware zorgde ervoor dat derden toegang konden krijgen tot het modem, in theorie óók als remote access niet ingeschakeld was. Dat probleem is met de nieuwe versie opgelost. Remote access kan dan gewoon weer ingeschakeld worden.

   De automatische updates werken veilig: het is het modem dat zich aanmeldt bij onze update server, niet andersom. Daarom is het niet snel te misbruiken door derden, zolang wij zorgen dat de update server goed beveiligd is. En daar zorgen wij zeker voor!

 44. Robert schreef:

  Updates pushen? Wat als het modem niet meer werkt nadat een update gepusht is en als dat op een voor de klant ongeschikt moment gebeurt?

  Gelukkig maken jullie mensen er ook op attent dat het uitgeschakeld kan worden. Een heel belangrijke reden voor mij om bij XS4ALL te zitten is dat je alles zelf in de hand kunt houden, in tegenstelling tot veel andere providers.

 45. Ronald schreef:

  Ik installeer liever de updates op het moment dat mij dit zelf uitkomt. Heb daarom ook deze optie uitgezet.
  Wellicht handig om in deze uitleg een stukje toe te voegen waarin staat hoe je push services in kan stellen. Als je dan de update service uitzet krijg je van de Fritzbox zelf een mailtje wanneer er een nieuwe update beschikbaar is. Hoef je dat niet zelf in de gaten te houden!

 46. N.Sloep schreef:

  Om de firmware versie te controleren, moet je inloggen.
  Met welk wachtwoord, want de CWMP account code die op de box staat, werkt het helaas niet!

  Misschien dat iemand dat wel weet.

 47. Walter Hop schreef:

  Super service, zoals altijd.

  Wat anderen ook al vragen: het is mooi als we kunnen verifiëren dat de update is uitgevoerd, kunnen jullie de blogpost updaten met info hoe je dat kan checken?

  • Niels Huijbregts schreef:

   Als je inlogt op het modem (op http://fritz.box ) zie je rechtsboven het versienummer van de firmware. Als dat niet de laatste versie is, staat eronder ‘The FRITZ!OS is not up to date: Update?’. Op het moment dat ik dit schrijf is de laatste versie 6.04 voor de Fritzbox 7360 en versie 6.03 voor de 7340 en 7390.

 48. GJ schreef:

  Interessante pagina, dat van het uitzetten van het automatisch updaten van de FW.

  Beetje jammer alleen dat mijn 7340 het kopje “Provider Services” (tussen “LISP” en “DNS Server” in “Account Information”) helemaal niet heeft… En ja, uiteráárd Advanced View.. :)

  Wellicht heeft ’t te maken met dat ik allang 06.03 draai, maar alsnog knullig…

  Sure, je kunt nooit met álle klanten/variaties rekening houden, maar zó kort door de bocht? Da’s een beetje suf.

  • H Nelisse schreef:

   Ook bij ons staat dat tabblad er niet tussen.
   De versie hier is 06.03.

  • Niels Huijbregts schreef:

   Dat is vreemd, in onze testopstelling is het tabje er wel. Probeer eens handmatig te updaten naar de nieuwe versie, mogelijk is het tabje dan wel beschikbaar.

   • FrankM schreef:

    Je krijgt het tabje alleen te zien als je een vaste provider hebt gekozen (onder account settings). Als je echter je eigen instellingen (‘other internet provider’) gebruikt dan is dat tabje niet te zien. Waarschijnlijk kunnen jullie die modems ook niet updaten.

   • GJ schreef:

    Versie is nog steeds “FRITZ!OS 06.03” na vannacht. Handmatig updaten via System – Update heeft geen nut: “No FRITZ!OS was found that is newer than the installed version.”

    In `Overview` staat ook: “changes not supported by manufacturer: Additional Information.”

    En dat terwijl ik slechts de automatische update-feature heb gebruikt..?

    Ik heb ook werkelijk géén idee wat nou de juiste versie zou moeten zijn, daar XS4ALL die informatie niet heeft verschaft…….

  • paul schreef:

   Ik heb ook een 7340, met versie 06.03 en advanced view bij mij staat het tabblad “provider services” er wel tussen.
   Vreemd dat dit bij jou niet het geval is, wellicht toch even contact zoeken met de helpdesk.
   Succes

  • Marcel schreef:

   De interface van mijn 7360, OS 06.04, toont deze tab wel… :)

 49. Ewald Lohmann schreef:

  – Mag ik aannemen dat er niets gebeurd ingeval het modem al eerder van de nieuwe firmware is voorzien (zoals in mijn geval) en er dus geen onderbreking/herstart plaatsvindt?
  – Is met de nieuwste firmware en vernieuwd wachtwoord de externe toergang weer normaal te gebruiken?
  – Is dit een eenmalig initiatief of wordt automatische aanpassing standaard?

  • Niels Huijbregts schreef:

   Met modems die al voorzien zijn van de laatste versie, gebeurt niks. Na de update is remote access weer gewoon te gebruiken.
   Deze automatische update is vooralsnog een eenmalige actie om dit veiligheidsprobleem nu te lijf te gaan.

 50. Angela schreef:

  Overigens was ik met het aanpassen van de passwords voor alle telefoon accounts XS4ALL een paar dagen voorop……..
  Met als gevolg dat XS4ALL mij nu nog een keer een password update wil laten uitvoeren voor alle telefoon accounts om de buitenland blokkade er af te krijgen…
  Ik ben benieuwd wat het na inmiddels een paar heen en weer mailtjes – tsja, lezen is soms moeilijk – gaat worden…

  Overigens had ik hier flink wat blokkades in de Fritz!Box ingesteld voor bellen, maar het deze blokkades nu zelf ook bij de VoIP Self Care instellingen ingevoerd. Daar zit voor bijna alle nummers al mijn eigen buitenland blokkade in, dus als XS4ALL die van hen er niet af haalt gaan we er hooguit in de toekomst eens tegenaan lopen als ik toch een keer op een van de nummers wel naar het buitenland zou willen kunnen bellen.

 51. Web Sheriff schreef:

  Over welke Fritzbox praten we nu eigenlijk…7340, 7360, 7390 ? en dan over welke versie upgrade van 5 naar 6 of van 6 naar 7. Welke tijd gaat de upgrade plaats vinden…er zitten nu eenmaal nachtbrakers tussen !
  Het enige voordeel (of nadeel) wat is zie is dat het vanzelf gaat…. maar als ik op de upgrade knop druk gaat het immers ook vanzelf ?

  Heb vandaag net een nieuwe 7360 mogen ontvangen van XS4ALL (tvv 7340 die na upgrade niets meer wilde doen)…. zit er echt nog niet tussen vannacht…dus ik mag morgen de upgrade zelf doen !!!

  Wat is kwetsbaar ? Even buiten de hack van afgelopen weken…. zit er soms ook het nu bekende WiFi virus/wormpie in die van AP naar AP wandelt ????

  • hengsterball schreef:

   Beste sherrif ;je meent nogal wat te wezen . Als je je info goed gelezen had was dat kommentaar van jou in het geheel onnodig!! Gelieve je dus niet als haantje kakeldom te gedragen : je zit bij xs4all bij de beste internet provider die op de meest sjieke manier denkbaar problemen oplost en daar met zijn gebruikers op de meest transparante manier kommuniseert. Mocht je dus ontevreden blijven : verander dan gewoon van provider ,ik adviseer je in volgorde van belabbertheid de volgende : KPN ,het net (met de meeste mazen en de beroerste service niemand daar weet hoe je te helpen vanwege de verlaagde plafonds op iedere afdeling van de servicedesk.
   ziggo onze oude coax-casema kabelaar hoe drukker het word des te minder bandbreedte & je ziet ook heel veel service wagentjes rijden hetgeen indikatie is voor de geboden kwaliteit.
   Dan Upc van oudsher de meest onbetrouwbare amerikaanse zooi ( spookfakturen inadequate reparatie’s .Voor deze lieden kun je het beste een permanente logeerkamer inrichten , heb je die no-no’s altijd bij de hand ,want op de helpdesk weet niemand ook maar ergens van ; op een ding na : de betalingsachterstanden van hun incompetente boekhouding .
   GENOEG DOOR MIJ GESPAMMT???? Om herhaling te voorkomen denk eerst goed na ,doe gedegen brononderzoek en gooi geen knuppels in toch al lege kippenhokken. Ontevreden klanten bij xs4all zijn even talrijk als integere ambtenaren in Brussel of den Haag .
   ||Met vriendelijke groet. Den Hengster

  • Gerben Vos schreef:

   Het voornaamste voordeel is dat de update ook wordt uitgevoerd bij klanten die niet weten hoe ze een update moeten uitvoeren, of die niet op de berichten hebben gelet.

   Als een update op een willekeurig tijdstip ’s nachts je niet uitkomt, kan je hem het beste zelf uitvoeren, zodat je er zelf de kontrole over hebt.

   Er zit hier geen update bij voor de AP-to-AP-infekterende malware die recent in het nieuws was. Ik heb nergens gelezen dat de Fritzbox daar kwetsbaar voor was.

  • Niels Huijbregts schreef:

   Deze update is een fix voor de ‘hack’ die de afgelopen weken speelde, zie andere berichten op deze blog. Daarbij maakt deze update de modems klaar voor vectoring, een techniek die in de toekomst hogere snelheden mogelijk maakt. Het gaat inderdaad om de Fritzboxen 7340, 7360 en 7390. Met modems die al van de laatste versie voorzien zijn, gebeurt niks.

   • Piet van Kampen schreef:

    Even gecontroleerd welke firmware ik had versie 05.51 met Fritzbox 7340
    Zelf de update maar uitgevoerd.

    Daarna gekeken of automatische update uitgezet kan worden, maar dat kan ik niet vinden
    Bij view advanced, accountinfo , internet staat nergens iets over updates.

    Ik heb ook geen tabbladen.

    Maar niet getreurd: zelf de update doen werkt goed. Dank voor de melding

 52. A. van Poepéle schreef:

  Helemaal goed! Inderdaad wel handig als vermeld word welke versie er geïnstalleerd gaat worden. Ook handig wanneer dit gebeurt, omdat wij regelmatig ook ’s nachts online zijn.

  • Niels Huijbregts schreef:

   De automatische update vindt plaats tussen 1:30 en 5:30 uur. Preciezer kunnen we het niet aangeven, de modems worden in batches geupdate.

   • Mirjam schreef:

    Ik heb ’s nachts het modem altijd uit staan. Kan er dan wel een update plaatsvinden?
    Zo nee, kan ik in de komende weken het modem aan laten staan zodat de update alsnog plaatsvindt?
    Zelf de software updaten is voor een brug te ver.

 53. Kees schreef:

  Ik heb vorige week reeds een update uitgevoerd. Is dit een nieuwe?
  Overigens prima initiatief!

  • Niels Huijbregts schreef:

   Het kan zijn dat dit een nieuwe versie is, de afgelopen tijd zijn er kort op elkaar nieuwe versies uitgekomen.

  • Angela schreef:

   Van in ieder geval de 7360 was er afgelopen week nog een firmware update.
   Van de 7270 zijn er na de hack ook twee updates geweest, maar die 2e is al weer even terug.
   Van de 7170 heb ik tot nog toe maar een update gezien na de hack, en die update voor de Annex B was er pas vrij laat.

   Over een 7340 moet ik eens even iemand gaan benaderen, want ik heb zo mijn twijfels of daar de update is uitgevoerd. Daarvoor dus geen idee of er een of ook twee updates geweest zijn.

 54. JaWi schreef:

  Wellicht is het handig om ergens te vermelden welke versie geïnstalleerd gaat/zou moeten worden, zodat mensen dat al kunnen controleren?

  • Niels Huijbregts schreef:

   De modems worden geupdate naar de laatste firmware versie, op deze pagina op de site van AVM kun je zien wat de meest actuele versie is. Op het moment dat ik dit schrijf is dat 6.04 voor de Fritzbox 7360 en versie 6.03 voor de 7340 en 7390.

   • Piet van Kampen schreef:

    Het is wel handig om te melden dat na de update het 7340 modem niet meer lokaal in het netwerk te gebruiken is.
    Je moet nu naar de Fritzbox , fritznas of via ftp werken.
    De update is wellicht veiliger, maar toch erg onhandig.