FritzboxDe afgelopen weken is duidelijk geworden dat veel Fritzbox-modems die onze klanten in bruikleen hebben, kwetsbaar zijn voor misbruik. De leverancier van de modems heeft een nieuwe firmware uitgebracht waarmee het probleem verholpen wordt. XS4ALL vindt het daarom erg belangrijk dat alle modems zo snel mogelijk voorzien worden van de laatste firmware.

Om het updaten van de firmware zo snel en eenvoudig mogelijk te laten verlopen, heeft XS4ALL besloten het updateproces geautomatiseerd uit te voeren. De komende weken zullen alle bij XS4ALL aangemelde Fritzbox-modems automatisch door ons voorzien worden van de nieuwe firmware. Klanten hoeven daarvoor niets te doen. Bij het updaten blijven alle instellingen bewaard en na de update kunnen klanten hun modem gewoon zelf beheren en instellingen aanpassen zoals ze gewend zijn. De update zorgt voor een korte onderbreking van de verbinding, omdat het modem moet herstarten. Daarom voert XS4ALL de update ‘s nachts uit, zodat klanten zo min mogelijk hinder ondervinden.

Klanten die zelf al geupdate hebben, krijgen niet met deze automatische update te maken. Op de site van AVM kunt u zien welke firmware-versie voor uw modem het meest actueel is. Op het moment van schrijven is dat versie 6.04 voor de Fritzbox 7360 en versie 6.03 voor de 7340 en 7390.

Klanten die liever niet willen dat hun modem automatisch van nieuwe firmware wordt voorzien, kunnen hun modem uitsluiten van de procedure.
Hier staat uitgelegd hoe dat moet.

Deel dit:

Reacties

 1. Peter van Schagen says:

  Ik heb nog een ouderwets 7170 Fon WLAN modem. Omdat ik wat problemen had met de 73?? heb ik lekker de 7170 operationeel gehouden. Wordt deze ook automatisch ge-upgrade?

 2. Klaas Punt says:

  Ik wil graag een bevestiging via email wanneer mijn modem werkelijk geupdate is. Zou dat mogelijk zijn?

 3. Frtiz says:

  Vreemd, een FritzBox bij kennissen was via de config zo geconfigureerd dat beheer door Xs4all of AVM onmogelijk zou moeten zijn. Management server acs.xs4all.net en alias acs.xs4all.nl zouden niet meer gebruikt kunnen worden voor de box te beheren en alle TR-069 opties waren uitgeschakeld.

  TOCH bleek dat na de update configuratieopties aangepast waren en Provider Services weer ingeschakeld waren!

  Dit terwijl het modem van te voren AL ZELF geüpdate was naar 6.03.

  Iemand een idee hoe je met ADSL/VDSL van Xs4all op een eigen router een WAN IP kan krijgen zodat je dit onbetrouwbare stuk duitse rommel niet meer als router hoeft te gebruiken? Schijnbaar werkt dat namelijk ook niet meer met 6.03

  • Joop says:

   De functie voor een bridge verbinding is nooit mogelijk geweest op een Fritzbox 7360 zonder dat je het modem benaderd via een telnet sessie, dit is niet veranderd in de update 6.03 of 04. Er zijn wel modems die een bridge verbinding ondersteunen, maar dit is simpel via Google te vinden. Bij VDSL maak je dan een PPPoE sessie via VLAN6.

   • Fritz says:

    In dit geval gaat het om een 7340, daar zou een PPPoE passtrough optie in moeten zitten ( http://xs4all.gebruikers.eu/forum/viewthread.php?thread_id=148 ) maar deze kan ik nergens vinden in 6.03

    En de volgende hack werkt helaas alleen op de 7360 : http://gjppp.home.xs4all.nl/vdsl-pppoe

    Dit zou wel handig zijn, daar VOIP en Guest WLAN dan nog op de Fritz kan blijven draaien terwijl je ook je extern IP op je eigen router kan krijgen. (Hoe zit het eigenlijk met meerdere PPPoE verbindingen naar Xs4all indien je maar 1 public IP hebt; mocht je op beide verbindingen b.v. poort 80 geNAT hebben, dan lijkt me dat geen betrouwbare situatie opleveren… Simpelweg beide routers zo instellen dat deze elkaar niet overlappen is dan voldoende?

    De RCF 1483 optie die de manual van Xs4all ( https://www.xs4all.nl/klantenservice/internet/instellen-handmatig-fritzbox-7340/#rfc1483 ) beschrijft werkt ook niet (en de VPI/VCI welke ze aangeven kloppen niet, dit moet 8/48 zijn). Of werkt dit alleen voor ex-demon klanten en alleen voor ADSL…? Dat helpt dan niet in het geval van VDSL.

    De PPPoE client op de router achter de Fritzbox gebruikt de login die normaal in het modem wordt opgegeven over VLAN 6, maar krijgt geen IP toegewezen welke opstelling er ook geprobeerd wordt.

 4. Roy says:

  En waarom krijg ik ongevraagd een filter?


  06.03.14 03:24:34 Filter list of the web sites banned by the BPjM has been updated successfully.


  Filter list of the websites banned by the BPjM has been updated successfully.

  This is an event message from the "Internet Connection" area.

  This status message informs you that, starting immediately, the FRITZ!Box will use an updated version of the list of web sites with adult content (German BPjM module) to filter Internet use on one or more computers in the home network of your FRITZ!Box.

  For comprehensive information on the BPjM module (in German), go to the website of the Bundesprüfstelle für jugendgefährdende Medien (Federal Department for Media Harmful to Young Persons).

  The rules for web use set on the individual network devices in the FRITZ!Box home network can be viewed in the FRITZ!Box user interface on the "Internet / Filters / Parental Control" page, in the "Access Profile" column of the table.

  • Joop says:

   In versie 06.03 staat het filter automatische ingeschakeld voor het gasten netwerk, als je deze optie uitschakeld gaat hij ook het filter niet meer automatische updaten.

 5. Freek says:

  Ik vraag me af hoe dit juridisch zit. Mag XS4ALL zich wel zonder mijn toestemming toegang verschaffen tot mijn modem en dus mijn netwerk? Wat als er iets fout gaat en mijn websites daardoor onbereikbaar worden?
  Op zich vertrouw ik XS4ALL, maar krijg altijd de kriebels als men zomaar iets op mijn netwerk kan doen.

  • Joop says:

   1. Het is niet jouw modem, de Fritzbox is in bruikleen geleverd.
   2. XS4ALL benaderd niet jouw modem maar jouw modem maakt connectie met de server van XS4ALL deze verteld dat er een nieuwe firmware versie klaar staat e.d.

   Juridische mag XS4ALL uiteraard haar eigen modem benaderen. Een ISP kan uiteraard toch al alles inzien, als ze zouden willen, wat jij doet op het internet.

   • Freek says:

    Goed punt, is inderdaad waar. De Fritzbox is inderdaad in bruikleen. Maar ik heb toevallig ook een cilinderslot van mijn buurman in bruikleen voor mijn schuur; betekend dit dat hij ook zomaar mijn schuur in zou mogen?
    Ik heb mijn modem niet ingesteld op automatisch updaten, dus zou hij dat ook niet moeten doen.

    Ik begrijp dat een ISP alles qua netwerkverkeer kan zien, dat is ook niet mijn punt. Ik zie mijn modem als de voordeur van mijn netwerk. Als iemand denkt het recht te hebben om die voordeur open te doen, wat voor garanties heb ik dan dat deze persoon ook niet even verder kijkt?

 6. Roy says:

  Misschien geen probleem voor iedereen maar voor sommigen wellicht: na update van de Fritzbox 7360 werken mijn Nagios checks voor de modem niet meer. Er is iets gewijzigd in UPnP en de queries geven nu een 401 error terug.

 7. Jan van Dijk says:

  Na installatie van de laatste firmware versie op mijn fritz box 7390 kon ik niet meer inloggen, kreeg een blanco pagina. Pas nadat ik de optie: “Niet toestaan dat toepassingen schadelijke bestanden downloaden'” had uitgezet in de firewall settings van de FSecure firewall kon ik weer inloggen. Is dit een bekend probleem?

 8. cloud9 says:

  Als men toch in het modem aan het kijken is, vergeet dan niet om meteen die WPS troep uit te zetten als je het toch niet gebruikt…
  http://www.beveiligingnieuws.nl/video/393/Veel_wifinetwerken_te_hacken_door_WPSlek.html

 9. Marcello says:

  Geweldig Rob! Dank!!