Op 11 januari deed de Rechtbank Den Haag uitspraak in de zaak die BREIN had aangespannen tegen XS4ALL en Ziggo. Wat betekent deze uitspraak voor onze klanten? En voor de klanten van andere providers? We hebben de feiten rondom de rechtszaak en de gevolgen van de uitspraak voor u op een rijtje gezet.

Het vonnis

De rechter heeft geoordeeld dat we de website van de Pirate Bay binnen tien werkdagen ontoegankelijk moeten maken voor onze klanten. In het vonnis staat een aantal IP-adressen en domeinen en subdomeinen die we moeten blokkeren. Bovendien heeft de Stichting BREIN van de rechter de macht gekregen om die lijst uit te breiden door ons een fax met extra adressen te sturen, zonder dat ze daarvoor opnieuw langs de rechter moeten. XS4ALL is het daar fundamenteel mee oneens, dus gaan we in Hoger Beroep.

Wat betekent dit voor onze klanten?

We zijn het oneens met het vonnis, maar we zullen ons er wel aan houden. Dat betekent dat onze klanten de betreffende websites en IP-adressen binnenkort niet meer kunnen bereiken. De blokkade geldt alleen voor de website van de Pirate Bay, niet voor andere websites. En ook niet voor ander internetverkeer. Er wordt geen internetverkeer gecontroleerd, niet door ons en ook niet door BREIN.

Hoger beroep

XS4ALL gaat in Hoger Beroep. Niet omdat we vinden dat iedereen het recht heeft om gratis films en muziek te downloaden, maar omdat we het fundamenteel onjuist vinden dat BREIN zonder enige controle kan bepalen dat onze klanten bepaalde domeinen en IP-adressen niet meer kunnen bereiken. We zijn principieel tegen censuur. We zullen alles uit de kast halen om de rechter ervan te overtuigen dat dit vonnis een grote vergissing is, dat het een onacceptabele inbreuk vormt op de vrijheid van informatie, en bovendien dat het blokkeren van websites geen oplossing is voor de problemen van de entertainment industrie.

Veel steunbetuigingen

We hebben heel veel reacties van klanten gehad. Veel steunbetuigingen, maar ook mededelingen dat klanten nu liever overstappen naar een andere provider, omdat ze geen gecensureerde internetverbinding willen. Dat laatste heeft weinig zin: BREIN heeft al aangekondigd nu ook van andere providers te gaan eisen dat ze de Pirate Bay blokkeren. Bovendien: we kunnen uw steun in deze strijd goed gebruiken. De enige manier om iets aan deze situatie te doen, is ons verzetten tegen de uitspraak van de rechter. En dat doet XS4ALL door in Hoger Beroep te gaan.

We zullen iedereen via  blog.xs4all.nl op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Eerdere berichtgeving over deze zaak:
11 januari 2012: Rechter beveelt website te blokkeren
13 oktober 2010: Eerste stap in Bodemprocedure Brein tegen XS4ALL
19 juli 2010: Rechter beslist in voordeel van Ziggo en XS4ALL
24 juni 2010: Samen tegen internetcensuur

Bekijk hier de pleidooien van respectievelijk: BREIN, XS4ALL en ZIGGO

update 18 januari: het vonnis is nu ook betekend: Vonnis (Betekend).

Deel dit:

Reacties

 1. gregory says:

  sorry hoor maar alleen jullie laten deze site verwijderen door een kleine uitspraak dus vodavone heeft niets verwijderd watvoor onzin is dit als je tog via proxy er op kan komen ik vind dit echt van de domme wat heeft brein eigelijk met jullie zaten te maken ik vind at jullie je wel heel snel verslaan door een kleinne debielen die nog niet eens een paar jaar bestaan en dan een groot bedrijf als jullie kunnen omgooien.

  echt jammer dit ik ga overstappen na vodafone

 2. anoniem says:

  het feit dat ze piratebay neerhalen lost niks op want er zijn nog zat andere sites waarop je ook alles kan downloaden en er zijn ook genoeg mensen die liever een film of spel kopen inplaats van downloaden vanwege bijv. kwaliteit of omdat ze het handiger vinden om een cd ervan te hebben. en het is voor xs4all ook niet handig want die raken nu heel veel klanten kwijt en als ze dat bij andere providers ook zo word kan je er van uit gaan dat mensen er iets tegen gaan proberen.

 3. Ronald says:

  Beste XS4ALL,
  Ik zou best wel weer klant willen worden bij XS4ALL maar u geeft niet alles meer door (pirate bay) wat jammer, nu moet ik een providor zoeken die dat nog wel doet. Waarom vechten jullie dat niet goed aan. Ik denk XS4aLL, dat als je bij de rechter zegt dat KPN toch ook niet verantwoordelijk wordt gehouden als er een bankoverval wordt gepland via hun telefoonlijn dat een rechter daar best wel eens in mee zou kunnen gaan. Tenslotte is KPN ook maar een providor net als jullie.

 4. Mooncrow says:

  Tja, dus, van xs4all.nl naar not2all.nl

 5. gazeteler says:

  En dit is pas het begin kondig u nog leuk.

 6. Troep says:

  Allemaal ideologische films, veel oorlog en geweld…

  Achja…. laat ze maar vangen die paar “centen”

  Kunnen ze meer vernietigen hehehehehe :P

 7. Troep says:

  Allemaal troep joh wat ze verspreiden over P2P. :)

  Lamakomme :)

 8. bob says:

  Anders kan deze ook altijd nog: http://bobrgnrs.blogspot.com
  Greetz…

 9. Daxter008 says:

  http://www.fastproxy.nl/
  Hierdoor kun je gewoon piratebay bezoeken gewoon de site intikken

  VRIJ ONGECONTROLEERD INTERNETTEN

  VRIJ INTERNETTEN