Volgende week gaat de XS4ALL Denktank van start: een groep bijzondere mensen die zich zal richten op het voorspellen van technologische ontwikkelingen rond glasvezel en op de gevolgen die die ontwikkelingen zullen hebben voor de Nederlandse samenleving.

Twintig jaar geleden had niemand thuis internet. Alleen universiteiten, overheden en grote bedrijven hadden een aansluiting. XS4ALL wilde daar verandering in brengen door internettoegang voor iedereen mogelijk te maken. Dat was een revolutionair idee: opeens kon iedereen (nou ja, iedereen met een beetje computerkennis) ervaren hoe bijzonder het was om te kunnen e-mailen met iemand aan de andere kant van de wereld. Om online samen te werken, te discussiëren, ideeën te delen. We voelden toen dat we met iets heel bijzonders bezig waren, iets dat de wereld zou veranderen. Hoe, dat wisten we niet precies. Maar we waren ervan overtuigd dat het Groot en Belangrijk was. Dat bleek ook zo te zijn: de belangstelling voor internet was overweldigend en binnen een mum van tijd had iedereen het over de global village en de digitale snelweg.

Een paar jaar later maakte XS4ALL een tweede revolutie mee: de introductie van ADSL. Tot dan toe moest je inbellen via een telefoonlijn, om verbinding te maken met internet. Dat deed je misschien een paar keer per dag, om te zien of je mail had, of om iets op te zoeken. Door ADSL werd dat opeens ‘always on’: permanent verbonden met internet zonder dat je telefoon in gesprek was, en zonder dat je per ‘tik’ hoefde te betalen. En bovendien bood ADSL een veel grotere bandbreedte en snelheid. Dus konden ook grote bestanden via internet gedeeld worden. Foto’s en mp3’s, software, etc. Ook toen voelden we dat we onderdeel waren van iets belangrijks. Een breedband internetverbinding in vrijwel elk huis: dat zou ongelooflijke dingen mogelijk maken. Het zou de wereld op z’n kop zetten! Hoe, dat wisten we niet precies. Maar dat het ging gebeuren, daar waren we van overtuigd.

En ook dat bleek juist: breedband internet heeft ons leven en de hele maatschappij ingrijpend veranderd. De manier waarop we werken, leren, ons vermaken, vrienden maken, verliefd worden, plannen maken, boodschappen doen, onze belastingaangifte indienen, bankieren, nieuws ontvangen én helpen maken, zoeken, informatie verzamelen en verwerken: in al die dingen speelt internet voor veel mensen nu een belangrijke rol.

En nu zitten we middenin de derde revolutie: internet via glasvezel wordt – langzaam maar zeker – in heel Nederland beschikbaar gemaakt. En ook nu voelen we het aan onze internetvoelsprieten: dit is een mijlpaal. Ook dit is een verandering die grote gevolgen gaat hebben. Glasvezel is namelijk niet alleen ongelooflijk veel sneller dan internet via ADSL of kabel, het is bovendien symmetrisch. Dat wil zeggen dat je even snel kunt uploaden als downloaden. En dat is echt bijzonder: tot nu toe kon je met gemak enorme hoeveelheden data downloaden, maar als je eens een flink bestand op internet wilde zetten, kwam je in de problemen door de beperkte upload-capaciteit. Zowel ADSL als kabel zitten technisch namelijk zo in elkaar dat de maximale upload maar een fractie is van de beschikbare downloadsnelheid. Dat is bij glasvezel fundamenteel anders: up- en download zijn precies gelijk. En dat maakt voor het eerst échte internetparticipatie mogelijk: je kunt nu even gemakkelijk bijdragen aan het internet, als je ervan gebruik kunt maken. Even gemakkelijk zenden als ontvangen. Even gemakkelijk een film delen met de wereld, als een film van internet binnenhalen.

Ik weet het zeker: dit gaat grote gevolgen hebben. Voor de manier waarop we leven en werken, de manier waarop onze maatschappij is ingericht. Wat die gevolgen precies zullen zijn: ik zou het niet exact kunnen voorspellen. Maar ik wil het wel heel graag weten. Erover meedenken, en meehelpen aan het vormen van de toekomst. Daarom heb ik de XS4ALL Denktank opgericht. Daarin zitten een stel slimme mensen met allerlei verschillende specialiteiten, die zich samen met mij gaan buigen over de vraag wat de nieuwe, praktische toepassingsmogelijkheden van glasvezel zullen zijn, en hoe die ons leven zullen beïnvloeden in de komende jaren.

Volgende week komen we voor het eerst bij elkaar. Met Paul Iske, die zich bij ABN AMRO en de Universiteit van Maastricht bezighoudt met innovatie. Met Lieke Lamb, trendwatcher bij BNR Nieuwsradio. Andrea Wiegman, oprichter van Second Sight, Simone Brummelhuis, directeur van Thenextwomen, Dorien Zandbergen, toekomstonderzoeker aan de Universiteit Leiden, Timo Schrama, denktankspecialist. En via een open discussie op Tweakers wil ik nog iemand vinden die namens de internetgebruikers wil deelnemen aan de denktank.

Deze eerste sessie gaan we het hebben over het thema werk-privé. Kijkend hoe de onze manier van werken de afgelopen jaren is veranderd, gaan we proberen die lijn door te trekken richting de toekomst. Gaan we allemaal werken op de tijd en plaats die ons het beste uitkomt? Is er dan nog verschil tussen werktijd en privétijd? Kun je relaties met collega’s onderhouden via Facebook, of is het toch beter om fysiek bij elkaar te ziiten? Ik weet dat XS4ALL heel veel ZZP’ers als klanten heeft, mensen die altijd en overal kunnen werken dankzij een goede (vaste danwel mobiele) internetverbinding en de cloud. Ik zie steeds vaker dat die manier van werken fantastische resultaten kan opleveren en ik denk dan ook dat zij voorlopers zijn in een ontwikkeling die de komende jaren nog veel belangrijker zal worden.

Ik ben erg benieuwd wat er gaat gebeuren in deze eerste denktanksessie en ik zal iedereen op de hoogte houden. Want de uitkomsten van de denktank willen we niet voor onszelf houden, we willen ze met iedereen delen zodat we derde internetrevolutie en de maatschappij van de toekomst met z’n allen samen vorm kunnen geven.

Theo de Vries

algemeen directeur van XS4ALL

 

Deel dit:

Reacties

 1. çhat says:

  Ik werd steeds terug gezet in snelheid tot ik hun vroeg hoe het nu kon dat ik steeds langzamer kon interneten en toch hetzelfde bedrag moest betalen

 2. Dony says:

  Van XS4All zou je op grond van de naam en faam van deze provider enig intiatief verwachten om (redelijk snel) internet en web-tv bij al haar gebruikers aan te kunnen bieden. Dat soort investeringen leveren te weinig commercieel rendement, daarmee kun je jezelf niet zo duidelijk in de media profileren als met een rechtszaak, kortom zelfs XS4All richt zich niet meer op haar kerntaak maar op het grote geld.

  Ik vind de strijd voor netneutraliteit en de aanleg van glas ook belangrijk, maar het nieuwe werken houdt niet op bij de stadsgrens en sinds het 14k4 modem is er steeds meer ongelijkheid ontstaan in internetbandbreedte. Tel daarbij op dat je voor steeds meer internetdiensten echt een snelle verbinding nodig hebt, en je ziet ook zonder denktank wel dat XS4All langzaam verandert in XS4Glas.

  Wat doen jullie daar aan? Ik zou niet alleen vooruit kijken maar ook eens om je heen, naar al die klanten die nu al achter de feiten aan moeten hobbelen …

 3. Willem says:

  Ja daar hoor ik alweer glasvezel, heb hier in Zeeuws Vlaanderen nog niet eens een fatsoendelijke snelheid. Ik heb meer dan een jaar een duur abonnement gehad tot XS4ALL na lang zeveren erachter kwam dat ik een duur abonnement had terwijl de lijnen het hier niet eens aankonden. Ik werd steeds terug gezet in snelheid tot ik hun vroeg hoe het nu kon dat ik steeds langzamer kon interneten en toch hetzelfde bedrag moest betalen. UHHH O, ja dan moeten we uw abonement ook een stap lager zetten. Ik betaal nu nog steeds voor een snelheid die ik nooit zal halen. Van mij mag er snel glasvezel komen.

 4. ron says:

  Quote van schrijver Alrik de Jong over uitspraak huidige directeur van Xs4all:” Deze eerste denktank was een soort warming-up en heeft de ogen van De Vries geopend!”

  Heb ik hem( TdV) dit niet al (jaren) eerder horen zeggen?
  Tijd voor een snellere directeur lijkt mij….

 5. turkchat says:

  Nog meer data over dat dunne lijntje.

 6. ron says:

  @Jeroen: had je maar de “Spitskrant” van dinsdag moeten lezen.
  http://twitpic.com/9nx0or/full
  Kun je ook eindelijk zien wie de Tweakers deelnemer (Peter Foppen)is!

 7. JeroenW says:

  Volgens mij is de eerste sessie van die denktank al geweest. Zowel hier als op tweakers is niet te vinden wie er deel genomen heeft. Beetje jammer.

 8. Bart Adriaens says:

  Zorg nou eerst maar eens dat we weer nomaal gebruik kunnen maken van TV van XS4ALL. Momenteel kun je niet meer een programma automatisch dagelijks laten opnemen. Probeer maar eens uit te leggen aan je kinderen dat hun programma niet meer opgenomen wordt als je op vakantie gaat! Anno 2012 kan dit echt niet meer. Zit je thuis met 3 Motorola kastjes met HD, kun je er niks op opnemen. XS4ALL ga je schamen.

 9. ron says:

  Filosoferen; breedband !! internet toegang nastreven, nee Verplicht stellen voor het HELE land.
  Niet enkel de Randstad “aanwijzen” omdat daar toevallig de bevolkingsdichtheid zo groot is.
  Ga bijvoorbeeld je verdiepen in het delen en verdelen van ongebruikte bandbreedte cq verbindingen.
  Al dan niet met applicaties zoals die van Avm, Fon
  Leg in afgelegen gebieden een (gedeelde) glaslijn en laat particulieren stimuleren om met (door xs4all bijvb) te leveren wifiapparatuur zelf hun signaal te delen met andere xs4all klanten.
  Of zoals onlangs door de grote storing van Vodafone dat providers gaan nadenken om zelf hun verbindingen onderling te gaan delen/backuppen.
  Juist nu met al de ingrepen van bezuinigingen kan snel internet vanuit huis verschrikkelijk goed renderen!!
  Mij 2cts voor vandaag, wie volgt?

 10. Jan Neels says:

  Ik ben benieuwd naar de resultaten van de denktank, Miscshien kan een tipje van de sluier van de toekomst worden opgelicht. Wat we echt zullen gaan doen zal toch weer anders blijken te zijn, net zoals we voor ADSL ook geen zicht hadden op hoe we het zouden gaan gebruiken en wat we er echt mee zouden doen.