Volgende week gaat de XS4ALL Denktank van start: een groep bijzondere mensen die zich zal richten op het voorspellen van technologische ontwikkelingen rond glasvezel en op de gevolgen die die ontwikkelingen zullen hebben voor de Nederlandse samenleving.

Twintig jaar geleden had niemand thuis internet. Alleen universiteiten, overheden en grote bedrijven hadden een aansluiting. XS4ALL wilde daar verandering in brengen door internettoegang voor iedereen mogelijk te maken. Dat was een revolutionair idee: opeens kon iedereen (nou ja, iedereen met een beetje computerkennis) ervaren hoe bijzonder het was om te kunnen e-mailen met iemand aan de andere kant van de wereld. Om online samen te werken, te discussiëren, ideeën te delen. We voelden toen dat we met iets heel bijzonders bezig waren, iets dat de wereld zou veranderen. Hoe, dat wisten we niet precies. Maar we waren ervan overtuigd dat het Groot en Belangrijk was. Dat bleek ook zo te zijn: de belangstelling voor internet was overweldigend en binnen een mum van tijd had iedereen het over de global village en de digitale snelweg.

Een paar jaar later maakte XS4ALL een tweede revolutie mee: de introductie van ADSL. Tot dan toe moest je inbellen via een telefoonlijn, om verbinding te maken met internet. Dat deed je misschien een paar keer per dag, om te zien of je mail had, of om iets op te zoeken. Door ADSL werd dat opeens ‘always on’: permanent verbonden met internet zonder dat je telefoon in gesprek was, en zonder dat je per ‘tik’ hoefde te betalen. En bovendien bood ADSL een veel grotere bandbreedte en snelheid. Dus konden ook grote bestanden via internet gedeeld worden. Foto’s en mp3’s, software, etc. Ook toen voelden we dat we onderdeel waren van iets belangrijks. Een breedband internetverbinding in vrijwel elk huis: dat zou ongelooflijke dingen mogelijk maken. Het zou de wereld op z’n kop zetten! Hoe, dat wisten we niet precies. Maar dat het ging gebeuren, daar waren we van overtuigd.

En ook dat bleek juist: breedband internet heeft ons leven en de hele maatschappij ingrijpend veranderd. De manier waarop we werken, leren, ons vermaken, vrienden maken, verliefd worden, plannen maken, boodschappen doen, onze belastingaangifte indienen, bankieren, nieuws ontvangen én helpen maken, zoeken, informatie verzamelen en verwerken: in al die dingen speelt internet voor veel mensen nu een belangrijke rol.

En nu zitten we middenin de derde revolutie: internet via glasvezel wordt – langzaam maar zeker – in heel Nederland beschikbaar gemaakt. En ook nu voelen we het aan onze internetvoelsprieten: dit is een mijlpaal. Ook dit is een verandering die grote gevolgen gaat hebben. Glasvezel is namelijk niet alleen ongelooflijk veel sneller dan internet via ADSL of kabel, het is bovendien symmetrisch. Dat wil zeggen dat je even snel kunt uploaden als downloaden. En dat is echt bijzonder: tot nu toe kon je met gemak enorme hoeveelheden data downloaden, maar als je eens een flink bestand op internet wilde zetten, kwam je in de problemen door de beperkte upload-capaciteit. Zowel ADSL als kabel zitten technisch namelijk zo in elkaar dat de maximale upload maar een fractie is van de beschikbare downloadsnelheid. Dat is bij glasvezel fundamenteel anders: up- en download zijn precies gelijk. En dat maakt voor het eerst échte internetparticipatie mogelijk: je kunt nu even gemakkelijk bijdragen aan het internet, als je ervan gebruik kunt maken. Even gemakkelijk zenden als ontvangen. Even gemakkelijk een film delen met de wereld, als een film van internet binnenhalen.

Ik weet het zeker: dit gaat grote gevolgen hebben. Voor de manier waarop we leven en werken, de manier waarop onze maatschappij is ingericht. Wat die gevolgen precies zullen zijn: ik zou het niet exact kunnen voorspellen. Maar ik wil het wel heel graag weten. Erover meedenken, en meehelpen aan het vormen van de toekomst. Daarom heb ik de XS4ALL Denktank opgericht. Daarin zitten een stel slimme mensen met allerlei verschillende specialiteiten, die zich samen met mij gaan buigen over de vraag wat de nieuwe, praktische toepassingsmogelijkheden van glasvezel zullen zijn, en hoe die ons leven zullen beïnvloeden in de komende jaren.

Volgende week komen we voor het eerst bij elkaar. Met Paul Iske, die zich bij ABN AMRO en de Universiteit van Maastricht bezighoudt met innovatie. Met Lieke Lamb, trendwatcher bij BNR Nieuwsradio. Andrea Wiegman, oprichter van Second Sight, Simone Brummelhuis, directeur van Thenextwomen, Dorien Zandbergen, toekomstonderzoeker aan de Universiteit Leiden, Timo Schrama, denktankspecialist. En via een open discussie op Tweakers wil ik nog iemand vinden die namens de internetgebruikers wil deelnemen aan de denktank.

Deze eerste sessie gaan we het hebben over het thema werk-privé. Kijkend hoe de onze manier van werken de afgelopen jaren is veranderd, gaan we proberen die lijn door te trekken richting de toekomst. Gaan we allemaal werken op de tijd en plaats die ons het beste uitkomt? Is er dan nog verschil tussen werktijd en privétijd? Kun je relaties met collega’s onderhouden via Facebook, of is het toch beter om fysiek bij elkaar te ziiten? Ik weet dat XS4ALL heel veel ZZP’ers als klanten heeft, mensen die altijd en overal kunnen werken dankzij een goede (vaste danwel mobiele) internetverbinding en de cloud. Ik zie steeds vaker dat die manier van werken fantastische resultaten kan opleveren en ik denk dan ook dat zij voorlopers zijn in een ontwikkeling die de komende jaren nog veel belangrijker zal worden.

Ik ben erg benieuwd wat er gaat gebeuren in deze eerste denktanksessie en ik zal iedereen op de hoogte houden. Want de uitkomsten van de denktank willen we niet voor onszelf houden, we willen ze met iedereen delen zodat we derde internetrevolutie en de maatschappij van de toekomst met z’n allen samen vorm kunnen geven.

Theo de Vries

algemeen directeur van XS4ALL

 

Deel dit:

Reacties

 1. çhat schreef:

  Ik werd steeds terug gezet in snelheid tot ik hun vroeg hoe het nu kon dat ik steeds langzamer kon interneten en toch hetzelfde bedrag moest betalen

 2. Dony schreef:

  Van XS4All zou je op grond van de naam en faam van deze provider enig intiatief verwachten om (redelijk snel) internet en web-tv bij al haar gebruikers aan te kunnen bieden. Dat soort investeringen leveren te weinig commercieel rendement, daarmee kun je jezelf niet zo duidelijk in de media profileren als met een rechtszaak, kortom zelfs XS4All richt zich niet meer op haar kerntaak maar op het grote geld.

  Ik vind de strijd voor netneutraliteit en de aanleg van glas ook belangrijk, maar het nieuwe werken houdt niet op bij de stadsgrens en sinds het 14k4 modem is er steeds meer ongelijkheid ontstaan in internetbandbreedte. Tel daarbij op dat je voor steeds meer internetdiensten echt een snelle verbinding nodig hebt, en je ziet ook zonder denktank wel dat XS4All langzaam verandert in XS4Glas.

  Wat doen jullie daar aan? Ik zou niet alleen vooruit kijken maar ook eens om je heen, naar al die klanten die nu al achter de feiten aan moeten hobbelen …

 3. Willem schreef:

  Ja daar hoor ik alweer glasvezel, heb hier in Zeeuws Vlaanderen nog niet eens een fatsoendelijke snelheid. Ik heb meer dan een jaar een duur abonnement gehad tot XS4ALL na lang zeveren erachter kwam dat ik een duur abonnement had terwijl de lijnen het hier niet eens aankonden. Ik werd steeds terug gezet in snelheid tot ik hun vroeg hoe het nu kon dat ik steeds langzamer kon interneten en toch hetzelfde bedrag moest betalen. UHHH O, ja dan moeten we uw abonement ook een stap lager zetten. Ik betaal nu nog steeds voor een snelheid die ik nooit zal halen. Van mij mag er snel glasvezel komen.

 4. ron schreef:

  Quote van schrijver Alrik de Jong over uitspraak huidige directeur van Xs4all:” Deze eerste denktank was een soort warming-up en heeft de ogen van De Vries geopend!”

  Heb ik hem( TdV) dit niet al (jaren) eerder horen zeggen?
  Tijd voor een snellere directeur lijkt mij….

 5. turkchat schreef:

  Nog meer data over dat dunne lijntje.

 6. ron schreef:

  @Jeroen: had je maar de “Spitskrant” van dinsdag moeten lezen.
  http://twitpic.com/9nx0or/full
  Kun je ook eindelijk zien wie de Tweakers deelnemer (Peter Foppen)is!

 7. JeroenW schreef:

  Volgens mij is de eerste sessie van die denktank al geweest. Zowel hier als op tweakers is niet te vinden wie er deel genomen heeft. Beetje jammer.

 8. Bart Adriaens schreef:

  Zorg nou eerst maar eens dat we weer nomaal gebruik kunnen maken van TV van XS4ALL. Momenteel kun je niet meer een programma automatisch dagelijks laten opnemen. Probeer maar eens uit te leggen aan je kinderen dat hun programma niet meer opgenomen wordt als je op vakantie gaat! Anno 2012 kan dit echt niet meer. Zit je thuis met 3 Motorola kastjes met HD, kun je er niks op opnemen. XS4ALL ga je schamen.

 9. ron schreef:

  Filosoferen; breedband !! internet toegang nastreven, nee Verplicht stellen voor het HELE land.
  Niet enkel de Randstad “aanwijzen” omdat daar toevallig de bevolkingsdichtheid zo groot is.
  Ga bijvoorbeeld je verdiepen in het delen en verdelen van ongebruikte bandbreedte cq verbindingen.
  Al dan niet met applicaties zoals die van Avm, Fon
  Leg in afgelegen gebieden een (gedeelde) glaslijn en laat particulieren stimuleren om met (door xs4all bijvb) te leveren wifiapparatuur zelf hun signaal te delen met andere xs4all klanten.
  Of zoals onlangs door de grote storing van Vodafone dat providers gaan nadenken om zelf hun verbindingen onderling te gaan delen/backuppen.
  Juist nu met al de ingrepen van bezuinigingen kan snel internet vanuit huis verschrikkelijk goed renderen!!
  Mij 2cts voor vandaag, wie volgt?

 10. Jan Neels schreef:

  Ik ben benieuwd naar de resultaten van de denktank, Miscshien kan een tipje van de sluier van de toekomst worden opgelicht. Wat we echt zullen gaan doen zal toch weer anders blijken te zijn, net zoals we voor ADSL ook geen zicht hadden op hoe we het zouden gaan gebruiken en wat we er echt mee zouden doen.

 11. Ans Leek schreef:

  Geweldig om zo de wereld mee te laten genieten met alles wat maar mogelijk is en zo verder te komen met de technologie.
  Maar voor mij is het zonder kabel een farce omfilmpjes, muziek of wat dan ook via internet te ontvangen, wil iemand daar ook eens over nadenken , hoe kan het zo traag gaan terwijl iedereen snel alles op het scherm krijgt, bij mij is het gewoon een kwestie van geduld ,tijd en een lange adem hebben als het al lukt en niet constand vastloopt met de mededeling dat het te lang duurt, of ik dat al niet wist…..
  Denk daar eens over na. Ans.

 12. John schreef:

  @Theo de Vries,
  Je vergeet het heden, hier in Stein willen ze glasvezel aanleggen en de enige proveider die het wel aanbied maar verder geen enkele actie onderneemt is xs4all. Dat zegt toch genoeg.
  De aanbiedingen vliegen me hier om de oren en jullie slapen, nee, jullie denken aan de toekomst, nou wel te rusten. Ik ben straks geen klant meer, misschien ver in de toekomst weer.

 13. Mike Bommerson schreef:

  Ik ben blij dat er weer een brainstormgroep komt, hoe je hem ook noemt.
  Als het mijn groep was zou ik direct Angela en Robin erbij vragen, gezien hun bijdragen in het recente verleden. :-)

 14. Willem schreef:

  Als ik bovenstaande reacties lees lijkt het probleem duidelijk. Nederland is opgedeeld in koninkrijkjes bestaande uit UPC, Ziggo en alle andere kabelaars en daarnaast Adsl met hun Isp’s. Dan heb je nog wat vlekken waar helemaal of zeer langzaam internet is te krijgen. Om als land vooruit strevend te zijn zou ik zeggen, 1 overkoepelend bedrijf legt in heel Nederland naar ieder huishouden een glasvezelkabel aan en alle Isp’s mogen daarop hun diensten aanbieden.

  • ReemZ schreef:

   Dat gebeurt dus ook, zie eindelijkglasvezel.nl (ik lijk wel een spammer zo, haha!)

   • Willem schreef:

    Hier in het westland wordt er glas aangelegd door Caiway of eigenlijk CIF. Dus niet Reggefiber. Aangezien mijn Adsl niet sneller dan 8 Mb kan ga ik uiteindelijk overstappen. Helaas zal ik dan wel afscheid moeten nemen van Xs4all en dat vind ik erg jammer, want ik denk niet dat dit glasvezelnet opengesteld wordt voor derde partijen.

   • ReemZ schreef:

    OK, vreemd, dan heb ik verkeerde info gekregen. Ik had namelijk begrepen dat Reggefiber dat in het hele land regelt.

 15. Maarten schreef:

  Ik zou graag willen dat XS4All snel met glasvezel internet komt (met partners anders lukt het nooit). ADSL is uitgeevolueerd, al zeker 10 jaar, en het lange, lange wachten is nu op glasvezel. Ik denk vaak aan een overstap naar de monopolist UPC. Mijn maximale verbindingssnelheid (down) is 12 Mb. (Ik heb jaren voor 20Mb betaald toen het nog special was, maar dat heeft XS4All nooit kunnen leveren; is weer een ander, gevoelig, punt). Afstand tot de centrale dus ook te ver voor dubbele lijnen.

  Dus geen geklets over hoe nu verder, glasvezel aanleggen. En niet gaan zitten wachten op buurtinitiatieven. Ik woon in het toch dicht bevolkte Amsterdam Zuid. Als het hier niet economisch rendabel is, dan is het dat nergens in de bestaande bouw. Streaming media (tv, radio, films), telefoon met video, gewoon internetten dat steeds meer data nodig heeft, enz. Al deze content staat al tijden te wachten op lijnen sneller/breder dan ADSL.

  Als glasvezel er niet snel komt zijn veel mensen overgestapt naar de kabel. Leuke 3-in-1 aanbiedingen van XS4All slaan voor veel mensen nergens op. Nog meer data over dat dunne lijntje.

  • ReemZ schreef:

   XS4all is niet verantwoordelijk voor de aanleg van glasvezel, dat is Reggefiber, voor heel Nederland.
   Voor meer info: eindelijkglasvezel.nl

  • Hans schreef:

   Wees blij dat je nog kunt overstappen naar de kabel. Ik zit hier vast aan alleen adsl met een max 4 Mbit verbinding.
   Ik zou al dolblij zijn met een 12Mbit verbinding. Mijn mobiele telefoon is sneller dan adsl, maar ja, daar zit dan weer een limit aan.
   Hans

 16. OM schreef:

  Niels:

  Lees de niewusgroepen eens. Dan zie je de opleveren van glas bij xs4all een puinhoop is voor sommige mensen. Besteed daar aandacht aan, in plaats van wazige futurologen aan het werk te zetten.

  Natuurlijk moeten er mensen zijn die nadenken en dingen doen om nieuwe technieken te ontwikkelen. Maar een ISP moet zich niet met de inhoud bemoeien. Gebruikers bepalen dat zelf wel.

  Het waarborgen van netneutraliteit is juist wel een van de taken, want daarvboor moet je naar inhoud kijken, iets wat een ISP niet zou moeten willen en zelfs niet zou moeten kunnen in een ideale wereld.

  • Jan Neels schreef:

   Ik ben een groot voorstander van netneutraliteit, dat is op de openbare weg ook zo. Wat niet wil zeggen dat illegale acties, acties die de rechten van andere mensen beschadigen niet mogen worden verboden. Dat is op de weg ook zo. Dus: netneutraliteit: ja, onbelememrd gebruik, ook als dat rechten van anderen schaadt: nee, verder mag de gebruiker alles bepalen

 17. rené schreef:

  Blijkbaar hebben toch veel meer abonnee’s te maken met het probleem van “u zit te ver van centrale” als ik dacht.
  Een reden te meer van XS om nu eens serieus naar dit probleem te kijken.En niet dit maar als een gegegeven feit te beschouwen want een organisatie die een allround speler wenst te worden kan het niet maken zich door de verstrekker in sommige opzichten met een gebrekkig product te worden afgescheept.Dus,XS, kom op, met die vuist op tafel !!!!
  En zouden nu met het werven van nieuwe abonnee’s moeten adverteren dat al hun produkten wellicht niet door iedereen voor de volle 100% benut kunnen worden.
  Let wel….We spreken hier echt over het jaar 2012!!

  • Jan Neels schreef:

   Dit lijkt mij een goed argument voor glasvezel, je zit dan nooi te ver van de centrale …

 18. Anoniem schreef:

  Maar dit is niet in lijn met jouw kostenbesparing Theo

 19. Angela S. schreef:

  Mag ik dit, zeker in vergelijking met de brainstorm sessies uit YS in gedachten, een redelijk kortzichtige en beperkte stap vinden?

 20. Master schreef:

  Hoi Rene, vraag me af of xs4all jou wel de oplossing kan bieden voor HD tv, als je tever van de centrale afzit waardoor het signaal gewoon niet krachtig genoeg is voor HD, houdt het gewoon op. XS kan niet voor jou dat lijntje veranderen.

  • Pieter schreef:

   Hoi Master,
   Ik heb net als Rene nu al een probleem met het krijgen van een snelle ADSL verbinding (zit te ver van de centrale). TV gaat niet lukken en glasvezel voorlopig ook niet. Zit vlakbij Amsterdam en verwacht dat de mama van XS4all voor alle klanten (KPN en overgenomen bedrijven) snelle en goede verbindingen gaat leveren. Ik wil niet naar Ziggo maar het moet niet lang duren of ik heb geen keuze meer.

 21. rené schreef:

  Nu al zich bezighouden met de XS4all denktank over glasvezel??
  Laat XS44all zich eerst maar eens bezighouden met een goed TV-en INTERNET product aan te bieden aan alle abonnee’s en niet zoals in mijn geval(gewone eengezinswoning in grote stad) niet een snelle internetverbinding en geen HD TV kunnen leveren “omdat u te ver van de centrale afzit” !!!!

 22. ron schreef:

  Precies wat ik wilde; de discussie oprakelen!
  En zeker mooi dat Niels met al zijn ervaringen met o.a. YellowSpaces een woordje meespreekt.
  Als geen ander weet hij wat er bij (ex)klanten leeft.Vooral de grote groep (waaronder zeer zeker ook zzp’ers en thuiswerkers) klanten die niet,zoals Piet, een glasvezellijn kunnen bestellen.
  Ik heb niet zozeer kritiek op de denktenk maar wel op de vage beloftes dat glasvezel zo makkelijk en snel is te verkrijgen.
  Dat het fenomeen glasvezel voor Xs4all als DE (derde) internetrevolutie wordt bestempeld zegt meer iets over Xs4all dan over de mogelijkheden van glasvezel op zich, die techniek is nu toch al jaren gemeengoed.
  Maar ik begrijp ook goed dat het aanleggen van nieuwe glasvezel zeker in deze tijden verschrikkelijk veel geld kost en dat het misschien wel erg handig kan zijn om je marketing in combinatie met productontwikkeling zodanig in te richten dat in ieder geval aanstaande glasvezelklanten vooral naar Xs4all komen voor de vooruitstrevende nieuwe producten/diensten.
  Ik probeer als klant “mijn” prioriteiten duidelijk te maken aan Xs4all en als ik merk dat ik en medeklanten niet gehoord kunnen/willen worden protesteer ik.
  Dat Niels nu inhoudelijk reageert doet me goed, want veel van de argumenten die hij noemt zijn ook voor mij nog steeds de reden om bij Xs4all klant te zijn!!

 23. Niels Huijbregts schreef:

  @ ron, OM & Robert:

  Als we als ISP niet méér zouden doen dan alleen snel internet leveren, zonder verder ergens over na te denken en zonder te begrijpen dat technologische ontwikkelingen en beslissingen van bedrijven invloed hebben op de maatschappij, dan zouden we er net zo goed mee op kunnen houden want een bedrijf zonder toekomstvisie zal het nooit lang redden.

  Als het alleen maar om prijs en snelheid zou gaan, dan zouden we ons niet verzetten tegen de censuurplannen van BREIN. Het is immers goedkoper om geen rechtszaken te voeren en een ISP moet snelle verbindingen leveren en verder niks, toch? We zouden niet investeren in IPv6, zouden ons niet druk maken over internetvrijheid.

  Dat we al die dingen wel doen, komt doordat we begrijpen dat internet niet alleen een commercieel product is dat verkocht moet worden, maar een medium dat de wereld de afgelopen 15 jaar sterk heeft veranderd, en de komende jaren nog veel verder zal veranderen. Het is cruciaal, zowel bedrijfseconomisch als maatschappelijk, om die ontwikkelingen te volgen en er een duidelijke visie op te formuleren.

  Dat formuleren van visies hebben we altijd al gedaan. Meestal intern, in brainstorms, heisessies, discussienachten, speciale teams, op borrels, feesten, conferenties en hackermanifestaties. Soms extern, in boeken en op Yellow Spaces. En nu doen we het zo: met een groep experts op uiteenlopende gebieden, omdat de effecten van het internet op allerlei plekken in het leven zijn waar te nemen en we op al die gebieden professionele meningen willen horen.

  @OM: Denk je werkelijk dat het waterleidingbedrijf niet nadenkt over wat mensen met water doen?!

  • Jaap schreef:

   Ik kijk deze veranderingen met veel genoegen tegemoet. Als psycholoog kan ik me wel iets voorstellen van uitkomsten op de korte termijn, wat de sociologische consequenties zijn durf ik niet te voorspellen.
   Wat mij nog veel interessanter lijkt is het volgende: Via glasvezel zie ik (ook in mijn stad) dat stadstelevisie door en voor de bewoners in de wijken veel kan betekenen. Denk aan domotica, maar ook het direct weergeven van evenementen in een wijk enz. Wat me dan nu verbaast is dat andere providers via dezelfde glasvezelkabel al wel dit soort programma’s doorgeven en XS4ALL niet. Daarvoor heb ik nu juist bij XS4ALL een abonnement genomen, all-in-one om zo maar te noemen. Komt die mogelijkheid er via XS4ALL nog?

  • Jan Neels schreef:

   Het waterleidingbedrijf denkt niet alleen na over wat mij met ons water doen, het geeft ook aanwijzingen als er schaarste komt en verboden: geen tuin sproeien, geen auto’s wassen en dergelijke en meer nog: zij belasten het verbruik door, niet de capaciteit.

 24. marc schreef:

  Het meest interessante is dat we als mens netwerken hebben waar onze fysieke aanwezigheid steeds minder nodig is. Onze huidige richting is de computer als lokaal fenomeen te verhuizen naar een universele toegang tot onze digitale weteld die we geselecteerd delen. De sociologische, antropologische en psychologische kant lijkt me stukken intetessanter om te verkennen dan hoe we het nieuwe werken inrichten

  • Niels Huijbregts schreef:

   Hi Marc,

   Dat nieuwe werken heeft natuurlijk sterke sociologische en psychologische effecten: veel mensen besteden per dag meer tijd aan werken dan aan enige andere activiteit. Als technologische ontwikkelingen ervoor zorgen dat fysieke aanwezigheid niet meer essentieel is – en op den duur misschien zelfs overbodig – waardoor die belangrijkste dagelijkse activiteit drastisch verandert, dan heeft dat ongetwijfeld ook grote gevolgen buiten de directe werksfeer.

   Je ontleent een belangrijk deel van je identiteit aan je werk, dus als dat werk revolutionair verandert, verandert er vast ook iets op psychologisch vlak, en als je die verandering niet alleen op individueel maar ook op maatschappelijk vlak beschouwt zijn veranderingen in sociologisch opzicht vast ook van belang.

   Ik denk daarom dat werken een prima thema is om de XS4ALL Denktank mee van start te laten gaan. En daarna door te gaan: er zijn nog veel meer thema’s te bedenken die het waard zijn om eens stevig over te discussiëren en te filosoferen!

   • marc schreef:

    Ha Niels, natuurlijk is werk een belangrijk aspect, maar ik ben nieuwsgierig hoe het individu verandert, de mens is een adaptief wezen in een wereld die andere beperkingen stelt. Wat doet het feit dat je in ’94 een reisgids bij een boekhandel haalde, buitenlands geld bij de bank, een ticket bij een reisbureau en met je 14k4 modem inbelde, terwijl je dat nu vanaf je smartphone via wifi bij de koffietent doet. Glasvezel maakt mede mogelijk. Ooit sprak ik een filosoof die vaststelde dat je voor steeds minder naar buiten hoefde, water, brandstof, krant en dat sociale structuren veranderde. De voortzetting van die gedachte vind ik een goede voor de denktank.

 25. Robert schreef:

  ben het met OM en ron eens, geen denktanksessie nodig als je het mij vraagt, “waste of time” denk maar eens over na hoe snel je internet via glasvezel kan leveren, en met sneller bedoel ik sneller dan de concurrent !
  just my 2 cents

 26. ron schreef:

  @ Piet: heerlijk die 50mb glasvezel om te kijken naar files waar jij,zeker weten!, niet in zal staan!!??
  Gaat echter ook prima met de al jaren bestaande “ouderwetse” xs4all adsllijnen
  En wat in vredesnaam heeft thuiswerken met of zonder glasvezel te maken met de beoordeling van gevraagd/te leveren werk?

  • ReemZ schreef:

   Ron, lees het nog eens, Piet heeft geen 50-Mbit-lijn nodig om te kijken waar de files staan, hij gebruikt het om z’n kantoor virtueel naar huis te halen.
   Je zou voor de aardigheid eens moeten proberen om via ADSL een computer op afstand over te nemen. Drama.
   Verder legt hij geen directe link tussen de gebruikte lijn en de beoordeling van zijn werk, het punt is dat thuiswerkers geen last meer hebben van het stipt om X uur aanwezig moeten zijn en pas om Y uur weer naar huis mogen. Voor bijvoorbeeld developers is dit ideaal: werken in je eigen tempo, volgens je eigen tijdsindeling, als het resultaat maar aan de verwachting voldoet of deze overstijgt en op tijd geleverd wordt. Daarnaast: langere tijd rijden – of nog erger, in de file staan – kost energie, die beter in het werk gestoken kan worden. Rijden is best leuk, een uur tegen het Terbregseplein of de Coentunnel aangluren niet.

 27. Piet schreef:

  Ik was blij dat ik vandaag kon thuiswerken, helemaal toen ik de files zag op het nieuws.
  Via de 50Mbit glasvezelverbinding van XS4all neem ik mijn scherm over op het werk en het is alsof ik daar zit, qua snelheid en mogelijkheden.
  En de koffie is thuis ook beter ..
  Het vereist natuurlijk een andere kwalificatie van werk. Het aanwezig zijn op een bepaald aantal uren is niet langer een meetwaarde. Er moet anders gekeken worden naar productiviteit. Ik heb het idee dat de bazen daar nog achteraan hinken ..

  • Hans schreef:

   Uhhh, met een 4Mb verbinding kan ik ook prima thuis werken met een remote desktop verbinding. Bijna net zo snel als op het werk.

 28. Robin Harmsen schreef:

  Ik doe graag mee met de XS4ALL Glasvezel Denktank.
  Zie ook mijn bijdrage in het topic op GoT/Tweakers.net

 29. OM schreef:

  Een isp moet gewoon betrouwbare, snelle verbindingen leveren en verder niets.

  Het waterleidingbedrijf gaat me toch niet vertellen wat ik allemaal met water kan doen?

 30. Gerry Veraa schreef:

  Alhoewel glasvezel symmetrisch is in technisch opzicht geldt dit niet voor de mentaliteit van mensen.

  Veelal nemen mensen en geven ze niets terug, dit wordt versterkt door onze scheve wetgeving (downloaden van illegaal materiaal is toegestaan, uploaden wordt gestraft).

  De mens is asociaal en lijkt alleen maar sociaal in kleine kring omdat men dan direct resultaat terugkrijgt (waardering etc).

 31. ron schreef:

  Goh, en dit is het resultaat cq vervolg van twee jaar yellow spaces?
  Weer een nieuwe denktank voor twee jaar ingesteld?
  Excuses voor de ietwat negatieve inslag van mijn reactie maar hoor ik hier weer meer van hetzelfde: wij worden beter in de toekomst! (maar op dit moment houdt Xs4all het even niet bij!)