1 februari 2012 was een zwarte dag voor het internet en voor ons. Vanaf die dag blokkeert XS4ALL op last van de Rechtbank in Den Haag een aantal IP-adressen en domeinen om te zorgen dat de website van The Pirate Bay onbereikbaar is voor onze klanten. Dat had de stichting BREIN gevorderd.

Dat vonnis heeft heel wat stof doen opwaaien, en terecht. Vanzelfsprekend laten wij het hier niet bij zitten want zoals Loesje zo mooi opriep: “ Internetcensuur. Blijf tegen de wind insurfen.” En dat doen we zeker.

Hoger Beroep

XS4ALL en Ziggo hebben gezamenlijk hoger beroep ingesteld. BREIN is op 16 februari jongstleden gedagvaard om op 17 april aanstaande in hoger beroep te verschijnen. Het gaat om een zogenaamde rolzitting waarbij partijen niet fysiek aanwezig hoeven te zijn. XS4ALL en Ziggo zullen hun memorie van grieven – een lange lijst met alle bezwaren die we tegen het vonnis hebben – de 17e indienen en BREIN zal zich als partij in het hoger beroep stellen. Wat wij vorderen is dat de aan BREIN toegewezen vorderingen alsnog worden afgewezen. Op dit moment zijn we druk met de voorbereidingen van het hoger beroep. De dagvaarding is hier te downloaden.

Ook andere providers gedagvaard

In de tussentijd is ook een aantal andere grote internet service providers zoals KPN, UPC, Tele2 en T-Mobile door BREIN in kort geding gedagvaard. BREIN vordert van hen eveneens blokkade van een aantal IP-adressen en domeinen van The Pirate Bay. Dat kort geding zal op 19 april plaatsvinden. Enkele gedaagde partijen zullen een wrakingsverzoek indienen omdat de voorzitter van de Rechtbank in de bodemprocedure BREIN – XS4ALL en Ziggo nu als president in het kort geding optreedt. De partijen vrezen dat dezelfde rechter hetzelfde zal oordelen als eerder, zonder de zaak opnieuw objectief te bekijken. Met het wrakingsverzoek willen ze de objectiviteit van de rechter laten beoordelen, in de hoop een andere rechter toegewezen te krijgen. De zitting is openbaar, dus wie interesse heeft om de zitting bij te wonen, kan dat doen. De zitting zal plaatsvinden op donderdag 19 april om 13.30 uur bij de Rechtbank te Den Haag aan de Prins Clauslaan 60.

Daarnaast hebben UPC, KPN, T-Mobile, Tele2, Zeelandnet, Delta en CAIW een gezamenlijke dagvaarding ontvangen van BREIN om op 6 juni 2012 in een bodemprocedure te verschijnen, eveneens bij de Rechtbank Den Haag, eveneens met dezelfde vorderingen om de websites van TPB te blokkeren. Dit is wederom een rolzitting. De procedure is schriftelijk met wellicht op een later moment een mondeling pleidooi.

Omzeilen

Of de blokkade effectief is, blijft de vraag. Vanaf 1 februari zijn er tal van mogelijkheden op internet te vinden om de blokkade te omzeilen. Er is bijvoorbeeld een website waar in Jip-en-Janneke-taal 5 manieren worden uitgelegd om de blokkade te omzeilen. Dit is een voorbeeld, maar zo zijn er tal van voorbeelden. Anders dan de entertainmentindustrie doet geloven, hoef je dus geen nerd te zijn om de blokkade te omzeilen en kan de gewone internetter de blokkade ook eenvoudig omzeilen. Verder zijn er nog tal van websites waarvan je ook gratis films en muziek kunt downloaden. Dus het zou zo maar kunnen dat het probleem zich naar een andere website verplaatst.

Veel aandacht voor de zaak

Dat de blokkade de gemoederen bezig houdt, blijkt uit alle media-aandacht, debatten, studiemiddagen en bijvoorbeeld de oprichting van SOS Internet wat staat voor Steunfonds Open en Stabiel Internet. De initiatiefnemers Marleen Stikker (Waag Society), Simon Hania (oud-technisch directeur XS4ALL) en Hendrik Rood (Adviseur internetarchitectuur en –technologie) willen de belangen van internetgebruikers in deze juridische kwestie verdedigen. Dat willen ze doen door geld op te halen voor degelijk (wetenschappelijk) onderzoek en andere activiteiten die van nut zouden kunnen zijn bij deze rechtzaak in het belang van de gebruiker. Voor meer informatie over dit initiatief kun je kijken op nlnet.nl/SOS-internet.

Het vonnis is bovendien natuurlijk voer voor juristen. Zo was er een speciale studiemiddag die de Vereniging voor Media- en Communicatierecht (VMC) en de Vereniging voor Auteursrecht (VVA) op 22 februari jongstleden organiseerden. Het was een waar spektakel. Een theatershow met in de hoofdrol prof. mr. Egbert Dommering, prof. mr. Arno Lodder en prof. mr. Dirk Visser, waarbij Dommering het vonnis onverenigbaar verklaarde met het arrest SABAM/Scarlet van het Europese Hof van Justitie van 24 november 2011. Arno Lodder kwam op voor de tussenpersonen en betoogt die tussenpersonen met rust te laten. En Dirk Visser, hartstochtelijk verdediger van de rechthebbenden, nam het op voor zijn clienten die volgens hem als Dr. Evil worden afgeschilderd in het publieke en politieke debat en daarom vanzelfsprekend het onderspit delven tegen grondrechten als privacy, informatievrijheid en netneutraliteit. Zie voor een samenvatting van die middag het verslag van Webwereld.

Kortom, de blokkade is gelukkig niet onopgemerkt voorbijgegaan en wij blijven strijden. En wat doet u? Laat uw mening horen, want uiteindelijk gaat het om u, de internetgebruiker!

Deel dit:

Reacties

 1. Michiel says:

  Hoe staat het met de rechtszaak?

 2. De gevolgen ervan zijn verstrekkend en zeer ongewenst. Waar de entertainment industrie gewoon aan zal moeten wennen is dat de wereld de afgelopen 20 jaar is veranderd.

 3. bram says:

  Ik heb een vraag, vandaag is iets gebeurd wat nog nooit is gebeurd.

  XS4ALL zocht toegang tot mijn MIRO bestanden. Weet iemand hier iets van want ik vind dit niets voor deze provider om te spieken wat ik aan het downloaden ben. Vanaf 0.0.7.209:888?!

 4. gazeteler says:

  Als het ooit zo ver komt dat alle mirrors uit de lucht werden gehaald, dan stapt met gewoon over op een andere torrentsite.

 5. Pim says:

  Ik vind dat Rijkswaterstaat verplicht moet worden de A1 en A2, A7, A27, A28 en A30 af te sluiten.
  De hoeveelheden iligale software dat via deze wegen dmv usb sticks en media vervoert word is enorm.
  En aangezien RWS verantwoordelijk is voor het faciliteren van de verspreiding lijkt me dit gepast. (??!!Toch!!??)
  In ieder geval zullen alle voertuigen voor het de weg opgaat en bij verlaten van de weg uitgebreid gecontroleerd moeten worden. Waarbij de complete inventaris minimaal 5 jaar bewaart moet worden.

 6. Illegaal kopiëren is al ruim een halve eeuw een gegeven.

 7. çhat says:

  De prijs mag tegenwoordig niet het grootste probleem wezen en de kwaliteit is veel beter..

 8. Chris Koelemij says:

  Beste xs4all,

  Een argument bij de rechtbank kan zijn dat jullie onrechtmatige concurrentie vervalsing wordt aangedaan.
  Klanten lopen weg omdat er providers zijn die dit verbod niet hebben opgelegd gekregen.

  Eens heb ik voor ‘n opdrachtgever dit argument beloond gekregen bij een pensioenfonds die mijn opdrachtgever uit haar contract wilde verwijderen, omdat vroegtijdig een overname door een commercieel bedrijf werd gemeld, terwijl soortgelijke ondernemingen dit niet hadden gemeld wel een contractverlenging van 10 jaar hadden gekregen. Dit leidde tot concurrentievervalsing en vertrek van personeel die bij die andere onderneming wel in het betrokken pensioenfonds mochten blijven.

  Mvg
  Chris koelemij

 9. anonymous says:

  Piracy is een service issue piraten krijgen alles op silveren plaat.

  Mensen die alles illigaal doen krijgen trap onder de kont.

  de totale omgekeerde wereld.

 10. Taas says:

  Wat maakt de entertainment industrie nou zo speciaal dat ze dit juridisch kunnen afdwingen?
  Tenslotte ligt misbruik op de loer bij alle infrastructuur…

  Waarom kan Tom Tom niet aangeklaagd worden omdat ze helpen bankrovers de weg naar de bank te vinden? Of Shell omdat ze de benzine leverden voor de vluchtscooter?

  De KLM omdat ze een bolletjesslikker afleverden in Nederland?

  De NS omdat het ze niks interesseert wie ze vervoeren om wat voor reden zolang de reiziger maar betaalt?

  • Ik vermoed dat de rechters zich hebben laten leiden door hun gevoel (zo niet door geld) ipv door de feiten. Auteursrechten, copyright enz. omzeilen vinden niet alleen illegaal, maar ook ‘onwenselijk’. Door websites te laten blokkeren willen ze dit bestrijden. Dat ze hierdoor het recht met voeten betreden betekent kennelijk minder dan het beoogde resultaat. Ik neem aan dat het besluit van de 1e kamer om ‘netneutraliteit’ nu expliciet in de wetten vast te leggen zal vermoedelijk betekenen dat stichting Brein uiteindelijk toch verliest!

   • Dick Siteur says:

    Lees zojuist dat in de eerste kamer de nieuwe Telecomwet is aangenomen (bron:businesscompleet)
    Is dit goed nieuws? Hierin wordt namelijk het volgende geregeld: “providers moeten vrij toegang tot internet bieden” De precieze wet ken ik niet maar is de uitspraak van de rechter nu achterhaald?
    Ik wens de mensen die hiermee bezig zijn in ieder geval veel succes, want internet moet vrij blijven, lijkt me ook een democratisch recht.