1 februari 2012 was een zwarte dag voor het internet en voor ons. Vanaf die dag blokkeert XS4ALL op last van de Rechtbank in Den Haag een aantal IP-adressen en domeinen om te zorgen dat de website van The Pirate Bay onbereikbaar is voor onze klanten. Dat had de stichting BREIN gevorderd.

Dat vonnis heeft heel wat stof doen opwaaien, en terecht. Vanzelfsprekend laten wij het hier niet bij zitten want zoals Loesje zo mooi opriep: “ Internetcensuur. Blijf tegen de wind insurfen.” En dat doen we zeker.

Hoger Beroep

XS4ALL en Ziggo hebben gezamenlijk hoger beroep ingesteld. BREIN is op 16 februari jongstleden gedagvaard om op 17 april aanstaande in hoger beroep te verschijnen. Het gaat om een zogenaamde rolzitting waarbij partijen niet fysiek aanwezig hoeven te zijn. XS4ALL en Ziggo zullen hun memorie van grieven – een lange lijst met alle bezwaren die we tegen het vonnis hebben – de 17e indienen en BREIN zal zich als partij in het hoger beroep stellen. Wat wij vorderen is dat de aan BREIN toegewezen vorderingen alsnog worden afgewezen. Op dit moment zijn we druk met de voorbereidingen van het hoger beroep. De dagvaarding is hier te downloaden.

Ook andere providers gedagvaard

In de tussentijd is ook een aantal andere grote internet service providers zoals KPN, UPC, Tele2 en T-Mobile door BREIN in kort geding gedagvaard. BREIN vordert van hen eveneens blokkade van een aantal IP-adressen en domeinen van The Pirate Bay. Dat kort geding zal op 19 april plaatsvinden. Enkele gedaagde partijen zullen een wrakingsverzoek indienen omdat de voorzitter van de Rechtbank in de bodemprocedure BREIN – XS4ALL en Ziggo nu als president in het kort geding optreedt. De partijen vrezen dat dezelfde rechter hetzelfde zal oordelen als eerder, zonder de zaak opnieuw objectief te bekijken. Met het wrakingsverzoek willen ze de objectiviteit van de rechter laten beoordelen, in de hoop een andere rechter toegewezen te krijgen. De zitting is openbaar, dus wie interesse heeft om de zitting bij te wonen, kan dat doen. De zitting zal plaatsvinden op donderdag 19 april om 13.30 uur bij de Rechtbank te Den Haag aan de Prins Clauslaan 60.

Daarnaast hebben UPC, KPN, T-Mobile, Tele2, Zeelandnet, Delta en CAIW een gezamenlijke dagvaarding ontvangen van BREIN om op 6 juni 2012 in een bodemprocedure te verschijnen, eveneens bij de Rechtbank Den Haag, eveneens met dezelfde vorderingen om de websites van TPB te blokkeren. Dit is wederom een rolzitting. De procedure is schriftelijk met wellicht op een later moment een mondeling pleidooi.

Omzeilen

Of de blokkade effectief is, blijft de vraag. Vanaf 1 februari zijn er tal van mogelijkheden op internet te vinden om de blokkade te omzeilen. Er is bijvoorbeeld een website waar in Jip-en-Janneke-taal 5 manieren worden uitgelegd om de blokkade te omzeilen. Dit is een voorbeeld, maar zo zijn er tal van voorbeelden. Anders dan de entertainmentindustrie doet geloven, hoef je dus geen nerd te zijn om de blokkade te omzeilen en kan de gewone internetter de blokkade ook eenvoudig omzeilen. Verder zijn er nog tal van websites waarvan je ook gratis films en muziek kunt downloaden. Dus het zou zo maar kunnen dat het probleem zich naar een andere website verplaatst.

Veel aandacht voor de zaak

Dat de blokkade de gemoederen bezig houdt, blijkt uit alle media-aandacht, debatten, studiemiddagen en bijvoorbeeld de oprichting van SOS Internet wat staat voor Steunfonds Open en Stabiel Internet. De initiatiefnemers Marleen Stikker (Waag Society), Simon Hania (oud-technisch directeur XS4ALL) en Hendrik Rood (Adviseur internetarchitectuur en –technologie) willen de belangen van internetgebruikers in deze juridische kwestie verdedigen. Dat willen ze doen door geld op te halen voor degelijk (wetenschappelijk) onderzoek en andere activiteiten die van nut zouden kunnen zijn bij deze rechtzaak in het belang van de gebruiker. Voor meer informatie over dit initiatief kun je kijken op nlnet.nl/SOS-internet.

Het vonnis is bovendien natuurlijk voer voor juristen. Zo was er een speciale studiemiddag die de Vereniging voor Media- en Communicatierecht (VMC) en de Vereniging voor Auteursrecht (VVA) op 22 februari jongstleden organiseerden. Het was een waar spektakel. Een theatershow met in de hoofdrol prof. mr. Egbert Dommering, prof. mr. Arno Lodder en prof. mr. Dirk Visser, waarbij Dommering het vonnis onverenigbaar verklaarde met het arrest SABAM/Scarlet van het Europese Hof van Justitie van 24 november 2011. Arno Lodder kwam op voor de tussenpersonen en betoogt die tussenpersonen met rust te laten. En Dirk Visser, hartstochtelijk verdediger van de rechthebbenden, nam het op voor zijn clienten die volgens hem als Dr. Evil worden afgeschilderd in het publieke en politieke debat en daarom vanzelfsprekend het onderspit delven tegen grondrechten als privacy, informatievrijheid en netneutraliteit. Zie voor een samenvatting van die middag het verslag van Webwereld.

Kortom, de blokkade is gelukkig niet onopgemerkt voorbijgegaan en wij blijven strijden. En wat doet u? Laat uw mening horen, want uiteindelijk gaat het om u, de internetgebruiker!

Deel dit:

Reacties

 1. Michiel schreef:

  Hoe staat het met de rechtszaak?

 2. sohbet odaları schreef:

  De gevolgen ervan zijn verstrekkend en zeer ongewenst. Waar de entertainment industrie gewoon aan zal moeten wennen is dat de wereld de afgelopen 20 jaar is veranderd.

 3. bram schreef:

  Ik heb een vraag, vandaag is iets gebeurd wat nog nooit is gebeurd.

  XS4ALL zocht toegang tot mijn MIRO bestanden. Weet iemand hier iets van want ik vind dit niets voor deze provider om te spieken wat ik aan het downloaden ben. Vanaf 0.0.7.209:888?!

 4. gazeteler schreef:

  Als het ooit zo ver komt dat alle mirrors uit de lucht werden gehaald, dan stapt met gewoon over op een andere torrentsite.

 5. Pim schreef:

  Ik vind dat Rijkswaterstaat verplicht moet worden de A1 en A2, A7, A27, A28 en A30 af te sluiten.
  De hoeveelheden iligale software dat via deze wegen dmv usb sticks en media vervoert word is enorm.
  En aangezien RWS verantwoordelijk is voor het faciliteren van de verspreiding lijkt me dit gepast. (??!!Toch!!??)
  In ieder geval zullen alle voertuigen voor het de weg opgaat en bij verlaten van de weg uitgebreid gecontroleerd moeten worden. Waarbij de complete inventaris minimaal 5 jaar bewaart moet worden.

 6. chat odaları schreef:

  Illegaal kopiëren is al ruim een halve eeuw een gegeven.

 7. çhat schreef:

  De prijs mag tegenwoordig niet het grootste probleem wezen en de kwaliteit is veel beter..

 8. Chris Koelemij schreef:

  Beste xs4all,

  Een argument bij de rechtbank kan zijn dat jullie onrechtmatige concurrentie vervalsing wordt aangedaan.
  Klanten lopen weg omdat er providers zijn die dit verbod niet hebben opgelegd gekregen.

  Eens heb ik voor ’n opdrachtgever dit argument beloond gekregen bij een pensioenfonds die mijn opdrachtgever uit haar contract wilde verwijderen, omdat vroegtijdig een overname door een commercieel bedrijf werd gemeld, terwijl soortgelijke ondernemingen dit niet hadden gemeld wel een contractverlenging van 10 jaar hadden gekregen. Dit leidde tot concurrentievervalsing en vertrek van personeel die bij die andere onderneming wel in het betrokken pensioenfonds mochten blijven.

  Mvg
  Chris koelemij

 9. anonymous schreef:

  Piracy is een service issue piraten krijgen alles op silveren plaat.

  Mensen die alles illigaal doen krijgen trap onder de kont.

  de totale omgekeerde wereld.

 10. Taas schreef:

  Wat maakt de entertainment industrie nou zo speciaal dat ze dit juridisch kunnen afdwingen?
  Tenslotte ligt misbruik op de loer bij alle infrastructuur…

  Waarom kan Tom Tom niet aangeklaagd worden omdat ze helpen bankrovers de weg naar de bank te vinden? Of Shell omdat ze de benzine leverden voor de vluchtscooter?

  De KLM omdat ze een bolletjesslikker afleverden in Nederland?

  De NS omdat het ze niks interesseert wie ze vervoeren om wat voor reden zolang de reiziger maar betaalt?

  • christian gibson schreef:

   Ik vermoed dat de rechters zich hebben laten leiden door hun gevoel (zo niet door geld) ipv door de feiten. Auteursrechten, copyright enz. omzeilen vinden niet alleen illegaal, maar ook ‘onwenselijk’. Door websites te laten blokkeren willen ze dit bestrijden. Dat ze hierdoor het recht met voeten betreden betekent kennelijk minder dan het beoogde resultaat. Ik neem aan dat het besluit van de 1e kamer om ‘netneutraliteit’ nu expliciet in de wetten vast te leggen zal vermoedelijk betekenen dat stichting Brein uiteindelijk toch verliest!

   • Dick Siteur schreef:

    Lees zojuist dat in de eerste kamer de nieuwe Telecomwet is aangenomen (bron:businesscompleet)
    Is dit goed nieuws? Hierin wordt namelijk het volgende geregeld: “providers moeten vrij toegang tot internet bieden” De precieze wet ken ik niet maar is de uitspraak van de rechter nu achterhaald?
    Ik wens de mensen die hiermee bezig zijn in ieder geval veel succes, want internet moet vrij blijven, lijkt me ook een democratisch recht.

 11. Patrick schreef:

  Ik ben momenteel in Turkije en hier is het normaal om websites te censureren. Voorheen was YouTube geblokt, vandaag kreeg ik dit voor PasteBin (voornamelijk gebruikt door programmeurs om code problemen uit te wisselen):

  After technical analysis and legal evaluation based on the catalog crimes of the Law no 5651, Administrative measure has been taken for this website (pastebin.com) according to decision no 2012/27976 dated 08/03/2012 of “Ankara CBS”

  En dat wil je dus niet…

 12. Tobias schreef:

  Illegaal downloaden zul je nooit kunnen stoppen. Als het ooit zo ver komt dat alle mirrors uit de lucht werden gehaald, dan stapt met gewoon over op een andere torrentsite. Isohunt bijvoorbeeld. HINT HINT.

 13. Nico schreef:

  Niet alleen dat providers niet verantwoordelijk zijn voor het gedrag van gebruikers, er is nog een ander aspect. Wat illegaal is, is in principe niet goed. Daar hoeft de discussie niet over te gaan. Maar de vraag is of mensen meer geld aan CD’s en DVD’s zullen gaan besteden als ze geen mogelijkheden meer hebben om gratis te downloaden. Ik denk van niet, want het is niet waarschijnlijk dat je inkomen hoger wordt als je niet gratis kunt downloaden. Het budget dat je kunt vrijmaken voor het aankopen van muziek etc. blijft dus gelijk. De hele actie van BREIN gaat geen rooie cent opleveren.
  Illegaal kopiëren is al ruim een halve eeuw een gegeven. Toen werden taperecorders voor iedereen bereikbaar en muziek opnemen deed je van de radio. Artiesten hebben zich al lang ingesteld op deze realiteit en halen hun inkomsten niet uit de verkoop van CD’s en DVD’s maar uit concerten. Een artiest heeft mij gevraagd om zijn muziek alsjeblieft zoveel mogelijk illegaal te kopiëren en te verspreiden want hoe meer mensen kennis maakten met zijn muziek, hoe meer er naar zijn concerten kwamen. CD’s en DVD’s zijn voor hem een vorm van reclamemaken en illegaal kopiëren betekent dat hij daar geen kosten voor hoeft te maken. Van het geld dat hij wettelijk verplicht moet afdragen aan organisaties die zogenaamd zijn auteursrechten beschermen ziet hij helemaal niets terug.
  Dus: illegaal kopiëren is niet goed maar waar het in de praktijk om gaat is dat BREIN alleen vecht voor de instandhouding van zichzelf.

 14. Eric schreef:

  Samengevat, ook diverse reacties lezende.
  Hier wordt door de rechter de boodschapper veroordeeld en niet de schrijver van de boodschap.
  XS4All en andere ISP’s zijn de boodschappers.
  Als de schrijver van de boodschap, men leze de entertainment industrie er nu eens voor zorgt dat hun boodschap niet verspreid kan worden, is het probleem opgelost. Brein moet eens langsgaan bij hun opdrachtgevers.
  Daarnaast is het belachelijk dat de vijheid van informatie nu in het geding is doordat men kennelijk niet een bedrag over heeft om een CD of DVD te kopen. De prijs mag tegenwoordig niet het grootste probleem wezen en de kwaliteit is veel beter. Het is feitelijk diefstal.
  Er zitten dus twee kanten aan, waarbij dus nu iedereen die niet aan deze diefstal mee doet wel de dupe is of kan worden van censuur.
  Dat laatste moeten degene die heel goed weten dat men ilegaal bezig is eens bedenken.
  Ze verpesten het voor anderen.

 15. anonymous schreef:

  kan niet wachten dat rechtzaak weer start en rechter ongelijk krijg zo dat deze nachtmerrie ten einde is.

  zou direkt brein aanklagen ook wegens corruptie.

 16. eeez schreef:

  Nieuwsberichten melden dat Brein zich nu ook gaat richten op tal van proxy’s die doorlinken naar de piratebay
  http://webwereld.nl/nieuws/109939/brein-pakt-pirate-bay-proxy-s-met-ex-parteverbod.html

  Zo zie je maar dat hun gestapo praktijken reeds moeiteloos uit te voeren zijn.
  Ik denk dat er een toekomst aankomt van 2 verschillende internet..de opgeschoonde versie ,en de underground versie.

 17. rchrd schreef:

  Leve xs4all.Keep the spirit alive,zo horen en te lezen staan er erg veel mensen achter jullie strijd tegen dit soort rechtspraak.
  Richard

 18. Arthur Sauer schreef:

  Wie werkelijk denkt dat alle auteurs 10.000.000+ verdienen moet zichzelf eens gaan afvragen of ie wel het juiste vak heeft gekozen… Verder stelen helers zelf niks, dus is heling een goede zaak waar we met z’n allen voor moeten vechten. Jammer dat de internetproviders zich alleen willen inzetten voor dat wat mateloos populair is (gratis) in plaats van wat rechtvaardig is.

  • Steven schreef:

   Besthe Arthur,

   Je hebt gelijk over de bedragen die auteurs verdienen maar de discussie gaat eigenlijk niet om het feit of er gedownload wordt (want dat gebeurt toch wel, zie de andere reacties in deze discussie). Het is veel belangrijker dat, door deze uitspraak, XS4ALL verplicht wordt om bepaalde locaties op het internet voor iedereen onbereikbaar te maken. Dit is een analogie met: in Rotterdam kan je dingen stelen, dus we verplichten rijkswaterstaat om alle wegen naar Rotterdam af te sluiten. Als we dieven willen vangen dan moeten we deze oppakken en niet rijkswaterstaat verplichten om de weg naar de buit af te sluiten.
   Indien je het downloaden van zaken waarop auteursrecht rust aan wil paken dan moet je de persoon oppakken/aanpakken die downloadt en niet de internet provider.

 19. mo schreef:

  Zogenaamd om auteursrechten, zogenaamd omkinderporno. En ondertussen worden klokkenluidersites al enkele weken gewoon uit de lucht gehaald met het motto:”Notice and take down.”

 20. Alex schreef:

  In plaats van Pirate Bay voor iedereen af te sluiten zou ik het volgende doen: heeft Brein een aansluiting bij Xs4all? Afsluiten maar, niemand is verplicht die club toegang tot internet te geven. Hetzelfde voor alle medewerkers met een aansluiting, en voor iedereen die klaagt dat Pirate Bay nog bereikbaar is. Probleem opgelost, iedereen tevreden!

 21. King Bowser schreef:

  Wat ik persoonlijk altijd zo frapant vind.
  Is dat je de auteurs zelf nooit hoort zeiken over dit soort dingen.
  Als zij het o zo erg zouden vinden met hun jaarsalaris van 10.000.000+ dan zou dat ook wel op TV zijn.

  De enige die er echt ophef over maakt is stichting Brein.
  Als die nou gewoon lekker eens een echte baan gaan zoeken en stoppen met zeiken.

  Of idd de bron gaan aanpakken o.i.d want dat is way effectiever dan blokkeren.
  Piratebay staat bij mij namelijk nu gewoon open op de volgende tab na deze :+)

  • rchrd schreef:

   Hebben we momenteel niet een minister van justitie,die alle verworvenheden in de afgelopen tyd dat hij minister van justitie is gemaakt,aan het afbreken,c.q.verbieden is (en aan het handje loopt van een of andere neo-liberaal??? heerschap)en onder wiens leiding een zware criminele moordenaar door justitie 1.300000 euro uitgekeert krijgt om klokkenluider te spelen over moorden in het A,dams milieu?In wat voor een hypocriete tijd leven we dat dit allemaal over de hoofden van de nederlandse burgers kan gebeuren?Bestaat er eigenlijk nog wel enig respect voor de doorsnee burger in onze zo geliefde rechtstaat?Poten af van e-bay,dit is het begin van het einde.Richard (Alex e.a.,ik zou zeggen sluit dit cabinet af)

 22. Wouter schreef:

  Eerlijk gezegd snap ik werkelijk niet hoe zo’n vonnis tot stand kan komen. Het is analoog aan het verbieden van post.nl om brieven van een bepaalde afzender te mogen afleveren. Om dit te kunnen doen moet wel even elke brief worden gelezen (maar verder uiteraard geen schending van privacy). Niemand zal het in zijn hoofd halen om dit soort maatregelen te nemen, maar de Internet analogie wordt ongestraft toegelaten. Onbegrijpelijk!

  Zonder direct een waardeoordeel te heffen over het wel of niet nuttig zijn van iets als “stichting Brein(dood)”…..auteursrechten moeten uiteraard worden beschermd, maar dan wel bij de BRON en niet bij de AFNEMER. Blokkeren van specifieke sites vanuit de afnemers is voor iedereen die ook maar een beetje benul heeft van de werking van IP netwerken totale onzin. De gevolgen ervan zijn verstrekkend en zeer ongewenst. Waar de entertainment industrie gewoon aan zal moeten wennen is dat de wereld de afgelopen 20 jaar is veranderd. Dat zij ten koste van alles willen vasthouden aan achterhaalde ivoren-toren modellen en te hoge winst marges is volledig hun eigen risico. Jongens, kijk eens naar het succes van initiatieven als iTunes store en Spotify. DAAR ligt de toekomst. Als het legaal verkrijgen van content makkelijk genoeg wordt gemaakt is dat duizenden malen effectiever dan het vechten tegen IP windmolens zoals dat nu gebeurd.

 23. King Bowser schreef:

  Dood aan Brein please!
  Laat die retards eens wat nuttigs doen ofzeau.
  Daarom ben ik dus overgestapt naar XS, omdat die gewoon goed zijn _0_

  En voor John;

  Niet zo zeuren.
  Want met of zonder blokkade, we downloaden toch wel.
  Brein kan haten, maar de we rollen toch wel.
  Is het niet hier, dan is het wel elders.
  Internet is oneindig groot.

 24. Anous schreef:

  Er wordt hier wederom veelal gesproken over downloaden en het voorkomen hiervan. Dit is ook inderdaad wel wat Brein wil voorkomen maar dan zal eerst de wet aangepast moeten worden. Downloaden van auteursrechtelijk beschermde films en -muziek is in Nederland namelijk volkomen legaal. Het uploaden is niet legaal. Een ieder die gebruik maakt van het BitTorrent-protocol voor het downloaden zal tegelijk ook uploaden. Ik zou een ieder willen aanraden zich aan de wet te houden door gebruik te maken van methodes om te downloaden zonder te uploaden. De wet in Nederland dwingt internetgebruikers ertoe leechers te zijn.

  Verder steun ik XS4ALL in het aantekenen van hoger beroep. Censuur is nooit een oplossing.
  Met de uitspraak die er nu ligt wordt niemand die de wet overtreedt aangepakt. Uploaders kunnen gewoon doorgaan met het overtreden van de wet. Veel partijen die legaal gebruik maken van het BitTorrent protocol worden door de rechter gedupeerd. Hiermee bedoel ik niet alleen de ISP’s maar ook bijvoorbeeld bedrijven die hun Open Source/Freeware software via dit protocol gratis konden verspreiden.

 25. Advoya schreef:

  Wijze woorden van Carol. Dat de blokkade door Xs4all het downloaden niet verhindert, zoals Gurbe bijvoorbeeld uitlegt, kan een argument in hoger beroep zijn: de rechter is er niet voor wassen neuzen. Geen belang = geen actie (dat was al romeins recht). Overigens is het vast beleid bij de rechtbanken dat de Voorzieningenrechter niet zit op de bodemzaak. Als dat toch gebeurt is de wraking terecht, maar ik kan het me niet voorstellen.

 26. Carol schreef:

  John,
  Het gaat helemaal niet om het feit dat er illegaal materiaal gedownload zou worden. Het gaat om fundamentele vrijheden, als het recht op internet, het recht op vrijheid van het benaderen van alles wat op internet staat. En daarbovenop nog eens het feit dat xs4all een transporteur is, net als TNT. xs4all heeft niet het recht om in mijn spullen te kijken, dat is privé. Ze hebben ook niet het recht om te kijken waar ik naartoe surf, ook dat is privé, toch worden ze gedwongen in de rol van politieman en datavergaarder voor de misdaad bestrijding.
  En o ja, dat alles ingegeven door het internationale terrorisme dat werkelijk een slagveld aanricht op nederlandse bodem, of er wordt gedacht dat NL daar minstens een broedplaats voor is. Dus moet iedereen, inclusief brave ikke, maar als een verdachte beschouwd worden en alles moet dan maar gecontroleerd worden.
  Gaat allemaal veel te ver en BREIN maakt daar misbruik van.
  Daarbij is het hele verdienmodel van diverse beroepen aan het veranderen, sommigen hebben dat nog niet in de gaten. Denk aan boeken, vroeger het terrein van schrijvers en uitgevers. Het is echter tegenwoordig een fluitje van een cent om een ebook of iBook te maken. Geen uitgever meer nodig en de kosten van een prachtig multimediaboek liggen heel laag. Tenzij je auteursgerechtigd materiaal gaat gebruiken natuurlijk, maar ja, je maakt toch gewoon de foto’s en filmpjes zelf. ook dat wordt voor de gewone man steeds beter te doen.
  Er gaat heel veel veranderen, mits we kunnen voorkomen dat we onze vrijheden kwijtraken. Grote dreiging zijn verdragen als ACTA, en daarvan zijn er nog velen in de maak.

 27. Tom schreef:

  wat brein doet is kleinzielig. als ze echt wat willen bereiken zouden ze misschien eens bij hun eigen mensen thuis moeten kijken die hebben vast ook wel een brandbare cd/dvd van iets liggen. plus vergeleken met de grote van ons land met de andere? zou ik zeggen haalt niks uit

 28. John schreef:

  Beste xs4all. Kap nou toch eens met deze onzin. Je kunt je als provider niet verschuilen achter internetvrijheid en op hetzelfde moment criminelen actief in staat stellen hun criminele daad te verrichten.
  Vrijgeid van meningsuiting heeft niets te maken met gedogen van diefstal.

  • john schreef:

   Een provider doet wat hij moet doen, het leveren van toegang tot een dienst. Brein klopt aan bij de verkeerde. Ze dienen bij de pirate bay te zijn ipv bij de leveranciers van de toegang tot het internet.

  • Ruud schreef:

   O, jij hebt er financieel belang bij? Hoezo objectief? Ik heb alleen AOW, jij hebt veel meer en die gekken in Hollywood al helemaal. Maar dat zal jou worst wezen. Nee, XS4ll moet gewoon doorgaan en zich niet laten blokkeren door personen met een flink financieel belang. Internet is van ons allemaal en er wordt al veel te veel “legaal” gestolen door idioten als BREIN.

  • frank schreef:

   Beste John,

   Als iemand iets van je kopieert, steelt hij niet. Jij als eigenaar van het origineel, bent niks kwijt. Ik weet dat “DIEF!!!!” beter klinkt als “jij stiekeme schender van naburige rechten”, maar het is nu eenmaal niet hetzelfde(Waarom stelen, en geen moord of broodroof?).

   Verder schijnt de hele pirate-bay te passen in 90Mb, dus op ieder USB-stick.

  • Wouter schreef:

   John, met alle respect, je snapt het probleem niet! IP providers zijn beheerders van infrastructuur en dragen OP GEEN ENKELE WIJZE verantwoordelijkheid voor de content die over deze infrastructuur wordt verzonden. Sterker nog: zij dienen te allen tijde ervoor te zorgen dat het Internet correct functioneert. Willekeurige IP adressen blokkeren ondergraaft dus de primaire doelstelling van de provider. Om maar eens mijn eerdere analogie aan te houden: je kan de posterijen niet verbieden om brieven van een bepaalde afzender af te leveren omdat de inhoud van de brief je niet aanstaat!!!!!! Het is juist de TAAK van posterijen om brieven te bezorgen. Als je niet wilt dat afzender X bepaalde brieven verstuurt, moet je je melden bij afzender X en NIET BIJ DE POST!!!
   We hebben daar een naam voor en dat heet CENSUUR. En we weten met z’n allen dat we dat NIET WILLEN, althans, niet in in een democratische samenleving!

  • Neko- schreef:

   Xs4all staat gelijk aan de wegbeheerder. Zij voorzien in het beschikbaar stellen van een mogelijkheid van A naar B te komen.

   Dus de wegbeheerder mag auto’s weren van zijn weg omdat hier criminelen wel eens gebruik van zouden kunnen maken?

   Zal leuk worden als dorp X compleet afgesloten word door de wegbeheerder middels omleidingen omdat er in dat dorp naast legitieme zaken ook een heler zit.

   Want dat is in wezen wat deze uitspraak als gevolg heeft op het internet. Het is niet aan de wegbeheerder/provider om de toegang af te sluiten naar bepaalde plekken.

   Het is aan justitie om de heler aan te pakken. En als Brein dat via justitie niet lukt, dan krijgen zij van jou een vrijbrief om dan maar met afsluitingen te gaan werken?

   Het hele punt hier is niet dat The Pirate Bay word afgesloten. Het punt is dat er censuur word toegepast. Dat dit nu de Pirate Bay treft doet niet terzake. Want wat is het volgende? YouTube? Google? Een politieke beweging die monddood gemaakt word op het internet? De precedent die hier neergezet word is een onwenselijk iets, en dient zo snel mogelijk ongedaan gemaakt te worden.

   Als Brein een probleem met een website heeft, dan dient zij dat met die website op te nemen, en niet via de provider af te dwingen dat delen van het internet geblokkeerd worden voor klanten.

  • Joop schreef:

   @John:
   Je ziet het veel te klein.
   Vandaag een vinger….etc.
   Een rechtzaak is nodig zodat bepaalde dingen afgebakend kunnen worden.
   Dat het hier om the pirate bay gaat is totaal onbelangrijk.
   De vraag is of het instrument om zulks te bewerkstelligen wat gebeurd is, in verhouding staat tot datgene wat the pirate bay doet.
   Beperking van meningsuiting heeft òòk niets te maken met het gedogen van diefstal!

 29. Plopper schreef:

  Nou nou, het is me wat. Brein blokkeert een van de 100 aanbieders van links. Eerlijk gezged snap ik hun punt wel: een artiest moet betaald worden voor een film/album etc. Maar als ik naar een concert ga, betaal ik 70 euro voor het kaartje, en een T-shirt of foto is nog eens zo’n bedrag.

  Word het niet tijd dat artiesten inzien dt die 2 cent per donwload niet de kip met gouden eieren is?

  Kortom: volgens mij is Brein, anders dan de naam vermoedt, dom bezig. Zelfs al zou een blokkade van piratebay werkenm dan download ik de door mij gewenste film toch gewoon elders?

  Een persoonlijke noot: waarom besteedt een rechter hier aandacht aan? Wat Brein vraagt is de facto onmogelijk, zelfs al schakel je alle techno’s van XS4all in.

 30. Gurbe schreef:

  Op websites als http://www.downloadfilmpjes.nl staat een lange lijst met manieren om als klant van XS4ALL en Ziggo alsnog op The Pirate Bay te komen. De uitspraak van de rechter is een wassen neus gebleken en het verzet van BREIN op deze wijze heeft dan ook geen enkel nut.

  Zoals Van Hanegem PSV een holle club vindt is Stichting BREIN dat ook.

 31. J. Huisden schreef:

  Ik ben zeer teleurgesteld dat dit in Nederland mogelijk is. Vrij volk en vrijheid van menings uiting enz. Dan wordt een website geblokkeerd. Maar ik ben blij te vernemen dat we ons met hand en tand hiertegen verzetten.

 32. Gerrit schreef:

  Ik zag op de site van Brein (doet het tot de volgende hack) dat de ‘criminelen’ achter de piratebay reclame-inkomsten in eigen zak steken en daar winden die eikels van brein zich over op.
  Van dit geld wordt bv. de server,rechtszaken betaald.
  Blijkt maar weer,we mogen wel de zakken van Hollywood vullen,die hebben al genoeg en zijn zelf ook niet vies van het ontduiken van patenten/rechten.

 33. Anonymous schreef:

  Heeft reageren hier nog wel zin brein zit hier zo toch wel weer propaganda te verspreiden.

 34. hans schreef:

  gelukkig is xs4all de meest moderne provider van nederland en biedt zij haar klanten al ipv6
  en dankzij deze voortvarende techniek is
  http://thepiratebay.se gewoon te bereiken via een ipv6 proxy
  http://thepiratebay.se.ipv6.sixxs.org/

 35. willem schreef:

  Inderdaad: veel informatie is (ook) op de site ikwilthepiratebay te vinden.

 36. Karel schreef:

  Het doet mij goed te zien dat enkele vooraanstaande juristen ook zien wat mij als leek meteen duidelijk was; het verschil tussen recht en Recht is nog niet zo groot.

  Als BREIN onzorgvuldig of kwaadwillend is, dan zijn daar voor Brein geen financiele gevolgen aan verbonden. Geld is voor andere mensen om aan BREIN te geven, en niet andersom. Er moeten zeer strenge maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat BREIN wordt gestraft voor hun misbruik. Als ook maar een bedrijf schade lijdt door blokkeringsacties van BREIN, dan mogen ze van mij meteen dokken voor geleden schade en beschadiging van de reputatie van de betreffende bedrijf.

  Wat ik nog mis in het commentaar is dat het vonnis niet definieert wat precies wordt verstaan onder “geblokkeerd”. XS4ALL geeft terecht aan dat er diverse manieren zijn om de blokkade te omzeilen (installeren van een add-on is voldoende). XS4ALL kan practisch gesproken niet aan het vonnis voldoen, omdat het niet mogelijk is om alle omwegen (IPV6?) ook te blokkeren zonder op de rechten van anderen te stappen.

 37. Galaxydj schreef:

  Keep up the good work XS4ALL.

 38. Jeroen de Boer schreef:

  Vanuit de Openbare Bibliotheken zijn een collega en ik gestart om de bibliotheken een stem in het debat te geven. Hiertoe roepen wij de Vereniging van Openbare Bibliotheken via een petitie:

  http://jeroendeboer.net/petitie-internetvrijheid-en-bibliotheken-vob-acta/

  Uw ondertekening wordt op prijs gesteld!

  Met vriendelijke groet,

  Jeroen de Boer