Wat betekent dat nu eigenlijk? De oprichters van XS4ALL vonden destijds dat niet alleen een beperkte groep zakelijke gebruikers toegang tot internet moest hebben, maar dat iedereen toegang moest (kunnen) hebben tot internet. Vandaar “access for all”. Dit nobel streven leidde er toe dat op 1 mei 1993 XS4ALL open ging voor het publiek, als eerste Internet Service Provider voor particulieren van Nederland. Geheel boven verwachting had diezelfde avond, om zeven uur, de vijfhonderdste klant zich al aangemeld.

Vanaf dat moment groeide XS4ALL alleen maar. De oprichters hadden een probleem omdat zij de vraag niet bij konden houden. Breedband kwam er aan en concurrentie was op komst. Om toegang voor iedereen te kunnen blijven bieden is XS4ALL in 1998 aan KPN verkocht. Een partij die kon investeren en een partij die XS4ALL beloofde dat ze haar idealen na mocht blijven streven.

De ontwikkelingen bleven maar door gaan. Na breedband kwam er internet via de kabel, mobiel internet en inmiddels hebben we internet over glasvezel. Ook nam het aantal concurrenten fors toe. De strijd om bandbreedte en snelheid is nog niet gestreden, maar de reeds behaalde winst voor alle Nederlanders is dat iedereen inmiddels toegang heeft tot internet. Helaas niet allemaal via XS4ALL, maar alle Nederlanders die willen, kunnen op internet. En 94% van alle huishoudens  heeft ook daadwerkelijk internet.

Dat is helaas niet overal zo. Op het Afrikaanse platteland is nog bijna nergens internet en is het gebruik ook dramatisch laag, namelijk nog maar 7% van de bevolking. Ook wordt de toegang tot internet in een aantal landen beperkt. Zoals in China en Iran, waar het internet streng gecensureerd wordt. In Noord-Korea vonden ze zelfs dat niet ver genoeg gaan, het land bouwde gewoon een eigen internet, 100% gecontroleerd door de overheid. Er is dan geen sprake meer van toegang tot een vrij en open internet. Sterker nog internet wordt soms zelfs in zijn geheel geblokkeerd, zoals in 2011 in Egypte en Libië en later ook in Syrië. Nu in Nederland toegang tot internet voor iedereen reeds een feit is, zet XS4ALL zich in om dit ook elders te bewerkstelligen.

In het verleden steunde XS4ALL het onafhankelijke Joegoslavische radiostation B92. Sinds december 1996 zond B92 behalve via de ether met behulp van XS4ALL ook via het internet uit. Dat was bijvoorbeeld van groot belang toen B92 op 25 maart 1999 uit de lucht werd gehaald. Ook steunde XS4ALL Radio Darfur, een onafhankelijk radiostation dat onafhankelijk nieuws uitzendt voor de bewoners van Darfur. Toen in 2011 tijdens de Arabische Lente in het Midden-Oosten in diverse landen internet werd afgesloten stelde XS4ALL haar oude inbelapparatuur beschikbaar. Via een speciaal account konden Egyptenaren – en later ook Libiërs en Syriërs met een ouderwets modem en via internationaal telefoonverkeer inbellen op onze servers in Amsterdam om zo toch verbinding te krijgen met het internet.

Het ter beschikking stellen van inbelverbindingen heeft de basis gelegd voor iets groters. We kwamen in contact met Hivos en Free Press Unlimited, die net als wij groot belang hechten aan vrije communicatie en informatie en net als wij een belangrijke rol zien voor digitale communicatietechnieken om mensen de middelen te geven hun wereld te verbeteren.

Uit die gedeelde idealen is het Internet Protection Lab voortgekomen. Een samenwerkingsverband dat journalisten, bloggers en activisten de mogelijkheid biedt hun verhaal te vertellen, wanneer ze daartoe gehinderd worden door overheden. Het Internet Protection Lab wil een bijdrage leveren aan een vrij en open internet en heeft meer concreet de doelstelling om journalisten, bloggers en activisten in repressieve landen en landen in transitie steun te bieden in de vorm van training, kennisuitwisseling en mogelijkheden voor alternatieve connecties, webhosting en real time monitoring. Het Internet Protection Lab is op 28 september 2012 officieel gelanceerd. Het een groeiend samenwerkingsverband waar ook Greenhost, Tactical Technology Collective en Chokepoint Project bij zijn aangesloten. Inmiddels zijn de eerste projecten gestart.

Maar ook in Nederland is een vrij en open internet niet vanzelfsprekend. Want ook in Nederland is er steeds meer de wens om het internet in te perken. Een actueel en goed voorbeeld daarvan is de rechtszaak tussen Brein en XS4ALL/Ziggo over het blokkeren van The Pirate Bay. Het is alweer ruim een jaar geleden dat de rechtbank in Den Haag ons beval de website van The Pirate Bay ontoegankelijk te maken. Dit vonnis, waartegen we in beroep zijn gegaan, is het eerste vonnis in de Nederlandse geschiedenis waarbij een ISP wordt gedwongen om een website uit het buitenland ontoegankelijk te maken. Wij strijden er nog steeds voor om dit vonnis ongedaan te maken zodat de blokkades weer opgeheven kunnen worden. Op 19 september aanstaande is het pleidooi bij het Hof in Den Haag, deze zaak wordt dus nog vervolgd!

Voorts betekent toegang tot internet voor iedereen niet toegang tot internet en gegevens VAN iedereen. XS4ALL heeft zich ook altijd ingezet voor de privacy en de veiligheid van haar klanten. Want een open en vrij internet kan niet bestaan als de privacy en veiligheid van de gebruiker niet worden gewaarborgd. Om die reden heeft XS4ALL zich bijvoorbeeld altijd hard gemaakt tegen de bewaarplicht, is XS4ALL altijd kritisch omgegaan met vorderingen van politie en justitie, gaf zij veiligheidstrainingen, is XS4ALL intensief gaan samenwerken met andere Nederlandse ISP’s en SIDN onder de naam Abuse Information Exchange om botnets te bestrijden en gaan XS4ALL en ING samen valse e-mails te lijf door gebruik van de zogenaamde DMARC technologie om zo phising e-mails die vissen naar persoonlijke gegevens van klanten tegen te gaan.

XS4ALL betekent door de jaren heen ook niet meer alleen toegang tot internet voor iedereen, maar ook toegang tot telefonie, televisie, muziek en films voor iedereen en ook overal en altijd toegang. Door internet is de hele wereld toegankelijker geworden. Hoe meer toegang tot internet, hoe groter je bereik, hoe kleiner de wereld wordt.

Kortom “access for all” danwel toegang voor iedereen was en blijft een ideaal van XS4ALL in welke vorm dan ook.

Deel dit:

Reacties

 1. Han Ketting says:

  Ik wil graag meer weten van deze
  mogelijkheid.

 2. Han Ketting says:

  Hoe kom ik aan meer informatie???

 3. Michel says:

  Eh, en waar is mijn reactie gebleven?

  Ik reageerde op iemand die wat minder hosanna schreef en een punt maakte over tv-opnames (ook zijn bericht is verdwenen). Die kan je inderdaad alleen maar in de cloud opslaan en op geen enkel ander medium. Bij andere providers is dit wel mogelijk.

  Dus XS4all, wat doet u daaraan? Mijn harddisc-recorder voelt zich nutteloos.

  En nu niet weer verwijderen hè?

  • Mac says:

   Beste Michel, misschien staat je reactie hier niet omdat je reactie staat bij het artikel van Niels Huijbregts over 20 jaar XS4ALL :-) Wel goed blijven opletten he, voordat je ons vals beschuldigd.

  • tocin says:

   Als je niet juicht en buigt en ze 100.000 zwart-gele veren in hun r… steekt, krijg je géén reactie!

 4. xsjlo says:

  Van harte, ik heb nog steeds een geel zwart hart en zal dat altijd blijven hebben..

 5. tocin says:

  Ik denk dat iedereen nu wel heeft gezien dat alleen JUICHENDE (ws xs4all-medewerkers) overdreven reacties (met vaak gezeur om een t-shirt, pfff) een reactie krijgen. Punt bewezen!!!

 6. Jan Bierman says:

  Niet altijd goed, maar nog steeds tevreden

 7. tocin says:

  excuses bedoel ik

 8. tocin says:

  Ow… sorry, ik lees nu pas dat je niet je eigen mening mag uiten, ik had niet begrepen dat dit alleen voor juichende fans was, exuses

 9. Lezen heb ik al haar reacties op haar eerste reactie na verwijderd. Ik vind dit prima bij XS4ALL passen aangezien het hier niet gaat om vrijheid van meningsuiting of iets dergelijks, maar gewoon om hinderlijke spam.

 10. Joris says:

  Gefeliciteerd, xs4all was altijd een erg prettige provider en zeker vroeger was de helpdesk altijd erg prettig.
  Helaas voor mij nu iets minder geschikt omdat ADSL niet snel/stabiel genoeg was in de wijk (kan xs niets aan doen) en het Pack abonnement een mij onverklaarbare prijsstijging van 50% kreeg waarmee mijn mailaccount wel erg duur is geworden.

  • Mac says:

   Beste Joris, dat is jammer om te horen, maar toch bedankt voor de felicitatie!