Wordt 2017 het jaar van het Internet of Things?

Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes tipt het als een van de grote technologietrends van 2017: het Internet of Things. Het Internet of Things? Wat was dat ook alweer? Het lange antwoord vindt u hier. Het korte antwoord: het totaal van alle dingen die zelfstandig via het internet kunnen communiceren. Denk aan uw slimme thermostaat, uw WiFi-deurbel of uw Sonos-installatie. Veel van die apparaten bestaan echter al jaren. Waarom is het Internet of Things dan nog steeds niet écht doorgebroken? En waarom zou dat nu wel gaan gebeuren?

Een andere taal

Het probleem is dat slimme apparaten niet goed met elkaar overweg kunnen. Het is alsof je een huiskamer vult met mensen die allemaal een andere taal spreken. Dan heb je weinig kans op een goed gesprek, laat staan op een vlekkeloze samenwerking. Hetzelfde geldt voor het Internet of Things: de apparaten spreken elkaars taal niet. En dat terwijl de wereld zo mooi zou zijn als ze op één lijn zouden zitten. U zet ’s avonds uw televisie aan en direct schuiven de gordijnen vloeiend dicht en worden uw lampen zachtjes gedimd. Heerlijk.

Niet alleen thuis

Verder van uw bed, maar minstens net zo belangrijk, zijn de mogelijkheden van een goed werkend Internet of Things in de zorg en het bedrijfsleven. Ziekenhuizen waarin alle apparatuur gezamenlijk de algehele toestand van de patiënt perfect in de gaten houdt, fabrieken waarin de processen naadloos op elkaar zijn aangesloten, et cetera. Iedereen is gebaat bij betere communicatie tussen voorwerpen.

Een brug te ver

Dat die apparaten nu nog geen beste vrienden zijn, is niet verwonderlijk. De techniek van het Internet of Things staat namelijk nog in de kinderschoenen en fabrikanten vonden het tot nu toe al moeilijk genoeg om een apparaat te maken dat überhaupt zijn werk goed doet. Onderlinge communicatie met andere producten lijkt een brug te ver. Bovendien zijn producenten er niet echt bij gebaat als hun producten kunnen communiceren met die van de concurrent. Fabrikant A heeft nou eenmaal liever dat u een extra apparaat van hém koopt en niet van fabrikant B, en vice versa.

USB-opladers

Wachten dus tot de producenten de handen ineen slaan, uit vrije wil of omdat ze daartoe worden gedwongen. Dat gebeurde bijvoorbeeld een aantal jaren geleden, toen fabrikanten van kleine elektronische apparaten verplicht werden om gebruik te gaan maken van opladers met een USB-kabeltje, waardoor de gebruikers nu niet meer -tig verschillende adapters in huis hoeven hebben.

Verzoening

Een samenwerking tussen verschillende producenten kán dus wel en bij het Internet of Things is de kans groot dat dit zelfs vrijwillig zal gaan gebeuren. Nu de grote jongens zoals Google en Apple zich serieus met het Internet of Things gaan bemoeien, zullen kleinere fabrikanten zich aan hen gaan aanpassen, en zal het aantal verschillende ‘talen’ gaan afnemen. Het gevolg: een meer eensgezind Internet of Things waarin apparaten beter met elkaar communiceren. Wordt 2017 dus toch nog het jaar van de verzoening.

Deel dit:

Reacties

 1. delvenaar schreef:

  AANVULLING:
  Herinstaleer ieder jaar uw OS.
  Voor het herinstalleren “zero” uw hardeschijf.
  bijvoorbeeld door: dd if=/dev/zero of=/dev/sda (sda is de eerste hardeschijf in uw computer sdb is… de tweede enzovoort)
  Niet Googlelen maar gebruik duck duck go of ixquick/startpage om te zoeken.
  socialmedia zijn asociaal gebruik ze niet! En je hebt opeens veel tijd over

 2. delvenaar schreef:

  Internet of things? Geen denken aan.
  Ik hecht aan mijn privacy.
  Mijn Slackware OS en Firefox browser zijn dicht gespijkerd en een “smart” phone en/of TV heb ik gelukkig niet.
  En ik gebruik NOOIT mijn echte naam op het internet.
  Tip: Verander om het jaar van internetprovider!

 3. Ineke van der maat schreef:

  De Süddeutsche Zeitung heeft in een artikelenserie laten zien dat het internet der dingen zo lek is als een mandje. De krant plaatste zelfs beelden van allerlei slecht beveiligde apparaten op de website, afkomstig van een database die allerlei beelden en geluiden van slecht beveiligde apparaten aan de hele wereld toont. Het is reuze makkelijk om zo in een willekeurige babykamer te kijken of de verwarming bij een ander een graadje lager te zetten.
  bron: Das Internet der Dinge ist kaputt.
  http://gfx.sueddeutsche.de/apps/58343704f38f33fb247b637d/www/

 4. marc-jan trapman schreef:

  Het lijkt mij wel waarschijnlijk dat er uiteindelijk een communictieprotocol komt waarover iedereen het eens is; maar minder waarschijnlijk, en toch noodzakelijk, is dat er in dat protocol een begrenzing komt die de gebruiker kan instellen, d.m.v. een wachtwoord of iets dergelijks, want anders kunnen we er op wachten dat fotocamera’s van paperazzi zelf de gordijnen openschuiven die net zo lekker dicht waren geschoven door de TV, en de belichting in je huiskamer aanpassen voor een prima foto.