41% van de Nederlanders heeft nog nooit van een VPN gehoord of weet niet wat het is. Dat blijkt uit eigen onderzoek onder ruim 1500 mensen. Onze Security Officer, Arjan van Hattum, legt uit wat u hier precies mee kunt.

Wat is een Virtual Private Network (VPN)?

“Een VPN is bedoeld om uw privacy op internet te waarborgen. Een VPN maakt het moeilijker voor advertentienetwerken om u te volgen, een profiel van u op te bouwen en op basis daarvan advertenties te laten zien. Een VPN beschermt ook tegen hackers die uw dataverkeer proberen te onderscheppen. Een derde voordeel is dat u met een VPN veel websites kunt bezoeken die alleen in een bepaald land toegankelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan uitzendinggemist.nl. Met een VPN kunt u die ook vanaf uw vakantieadres in het buitenland gebruiken. Normaal is die website alleen vanuit Nederland toegankelijk.” 

Hoe werkt een VPN?

“VPN-software versleutelt het internetverkeer en stuurt uw data over een beveiligde verbinding naar de server. De VPN-server decodeert uw versleutelde data en stuurt dat het internet op. De data die voor u bedoeld is, komt terug bij de VPN-server. Die versleutelt alles weer en stuurt het door naar uw computer. Een VPN-verbinding verbergt uw IP-adres, het unieke nummer waarmee elke computer kan worden geïdentificeerd. U bent hierdoor anoniemer. Anderen kunnen veel minder makkelijk controleren welke bestanden u downloadt van het internet en welke websites u bezoekt. Maar een VPN geeft ook veiligheid. Het gebruik van openbare netwerken, bijvoorbeeld in café’s of in de trein, is riskant. Andere gebruikers van deze netwerken, en dat geldt ook voor hackers, kunnen al uw internetverkeer ‘afluisteren’. Zo kunnen ze bijvoorbeeld aan uw inloggegevens van uw e-mail of creditcardgegevens komen. Door een VPN te gebruiken, zijn al deze gegevens versleuteld, ook als u een openbaar netwerk gebruikt.”

Wat is een goede VPN?

“Er zijn gratis en betaalde VPN-diensten. Kies liever voor een betaalde. Echt gratis bestaat namelijk niet op internet. De maker van de software zal daar iets voor terugwillen of u steeds lastigvallen met reclame. Voor een paar euro per maand heeft u een goede VPN-dienst, die echt onafhankelijk is. Surfshark en ExpressVPN zijn beide erg goed. De eerste is wat meer voor beginners, met een goede prijs-kwaliteitverhouding. ExpressVPN biedt meer mogelijkheden, maar is ook duurder. Heeft u liever een bedrijf van Nederlandse bodem? Dan is Goose VPN een optie.”

XS4ALL is de beste keuze voor online veiligheid. Benieuwd waarom? 

Lees meer over veiligheid  >

Deel dit:

Reacties

 1. Rob schreef:

  Waar ik tegen aan loop als ik mijn VPN (Proton) aan zet, is dat verzonden e-mail geweigerd wordt door sommige mailservers, met name die van de KPN. Oorzaak is dat het IP-adres dat Proton gebruikt, gewantrouwd wordt door deze servers. Spammers zouden er ook veelvuldig gebruik van te maken.
  Nergens lees ik wat over dit nadeel.

 2. Frank schreef:

  https://restoreprivacy.com/5-eyes-9-eyes-14-eyes/
  Houd hier rekening me, je kunt eigenlijk alleen nog in Zwitserland terecht.

 3. Frank schreef:

  Gewoon een eigen VPN maken met een VPS.
  Gaat prima met openvpn en linux.

 4. Ruud schreef:

  Ik ben een liefhebber van AirVPN en Mullvad.

 5. Victor schreef:

  Tja, wat zal ik hiervan zeggen. Je hebt twee soorten VPN: een die zorgt dat je vanuit een ander (willekeurig, bij sommigen vast) IP adres dingen kunt doen, bijvoorbeeld naar de Duitse Televisie kijken vanuit NL of vanuit het buitenland naar de NL. Ik gebruik Windscribe. Daarnaast is er de mogelijkheid om een eigen VPN verbinding op te zetten tussen je pc (met shrewsoft) en een fritzbox of andere ontvangende router, of een permanente VPN verbinding tussen twee Fritzboxen en waarschijnlijk ook met andere routers die daar voorzieningen voor hebben. Gebruik ik allemaal al jaren. Triest is wel dat als je een probleem hebt met de kwaliteit van de verbinding tussen twee fritzboxen van XS4ALL (KPN dus) men bij de helpdesk daar (a) niets vanaf weet en (b) niet bereid is een dergelijke storing serieus te laten onderzoeken.

 6. cezi schreef:

  beetje dubieus dat xs4all 2 vpn diensten aanbiedt terwijl er zoveel meer zijn; geen woord bijvoorbeeld over nordvpn, een vpn met wereldwijd de meeste servers en een aantrekkelijke prijs; het was fraaier geweest als xs4all een iets langer lijstje had gepresenteerd, bijvoorbeeld met prijzen

  • Dick schreef:

   Misschien eerst even doorzoeken? Bijvoorbeeld nordvpn (en vele anderen) zijn in opspraak geraakt. Een zorgelijk aspect is bijvoorbeeld het commercieel gebruik / doorgeven van klantgegevens.

 7. Ton Hermans schreef:

  De VPN van de Fritzbox! werkt helaas niet in Windows 10, (staat op hun site), graag goede info alstublieft.

  • Peter schreef:

   Vreemd, werkt bij wel in windows 10 met VPN access manager

   • Dick schreef:

    Als het allemaal goed lijkt te werken dan wel gelijk goed (en regelmatig) testen op nare zaken als dns-leaks ed. Daarnaast is het belangrijk je goed op de hoogte te stellen van de mogelijkheden en vooral de beperkingen / risico’s van dit type VPN. Elk (ook prima) stuk gereedschap kent immers haar eigen toepassingsgebied. Zeker voor de wat moeilijker landen zijn andere oplossingen opportuun. Het door Xs4all (?) geadviseerde expressvpn is daar een bekend voorbeeld van.

   • Peter schreef:

    Nogmaals je hoeft het windows programma FRITZ!VPN niet te gebruiken!
    Er is een prima alternatief dat wel werkt in combinatie met je fritz!box:
    VPN Access manager van Shrew Soft: https://en.avm.de/service/fritzbox/fritzbox-7490/knowledge-base/publication/show/2275_Using-the-Shrew-Soft-VPN-Client-to-set-up-a-VPN-connection-to-the-FRITZ-Box/

   • Ton Hermans schreef:

    Ah, net ontdekt dat deze pagina in de knowledge base is aangepast en er inmiddels wel een mogelijkheid voor Windows 10 is, dit was 2 maanden geleden niet zo, wat ook op deze pagina vermeld was.

    Ik heb nog het vorige programma “Configure FRITZ!Box VPN Connection” op mijn computer wat niet werkt met Windows 10.

   • Ton Hermans schreef:

    Zie knowledge base van Fritzbox, lees het rustig door, want het staat er.

    https://nl.avm.de/service/fritzbox/fritzbox-7590/knowledge-base/publication/show/49_VPN-verbinding-met-FRITZ-Box-in-Windows-configureren-FRITZ-VPN/

    Het werkt ook echt niet op mijn Windows 10 home – 64 bit.

   • Peter schreef:

    Ik zie ook nergens staan dat het niet werkt.
    Soms staat er echter niet dat het wel werkt.
    ook staat er soms “•Op de computer is Windows 10 (64-bits) of Windows 8.1 / 8 / 7 (64/32 bit) geïnstalleerd” of dergelijke als voorwaarde.
    Verder staat er ook niet dat het alleen werkt met FRITZ!VPN op je computer, je kan ook andere access managers gebruiken zoals VPN Access manager van Shrew Soft: https://en.avm.de/service/fritzbox/fritzbox-7490/knowledge-base/publication/show/2275_Using-the-Shrew-Soft-VPN-Client-to-set-up-a-VPN-connection-to-the-FRITZ-Box/

    In het kort, zonder verdere uitleg, instellingen op de tabjes van een VPN site configuration zoals dat bij mij werkt:
    General: Host Name of IP address van je router instellen zoals van buitenaf zichtbaar, poort 500, ike.config.pull, Use a virtual adapter ad assigned address, MTU obtain automatically
    Client: Enable, 4500, 15 secs, enable, 540 bytes, 3x vinkje
    Name resolution: DNS: Enable DNS, Obtain automatically (2x) WINS; Enable WINS, Obtain automatically
    Athentication: method Mutual PSK +Xauth
    Local identity: key Identifier, invullen KEy ID string die je zelf hebt aangemaakt op fritzbox
    Remote identity: IP address, vinkje aan
    Credentials: invullen pre Shared Key afkomstig van de VPN instellingen van je fritzbox
    Phase1: Aggressive, group 2, auto, auto, 86400 sec, 0 bytes, geen vinkje
    Phase 2: auto, auto, disabled, disabled, 3600, 0
    Policy: auto, geen vinkje, wel vinkje

    Ik ben geen XS4ALL medewerker, en al helemaal geen KPN medewerker, ook niet van AVM. Dus de informatie is ter info gegeven zonder dat daar rechten op bestaan of van toepassing zijn

 8. Jack schreef:

  Gewoon Opera als browser gebruiken, daar zit VPN in.

 9. Hans Bezemer schreef:

  Dat zou typisch wat voor XS4ALL zijn: samenwerking zoeken met een goede VPN provider en een “all-in-one” service aanbieden – gelijk op de Fritzel-box ingebracht, klaar.

  • Dick schreef:

   Vorig jaar waren er idd plannen in die richting. Geen idee hoe het daar, mede in het licht van de xs4all perikelen, mee staat.

   Overigens is het de vraag of een extrene vpn provider aan een fritzbox gekoppeld zou moeten worden. Een eigen Xs4all VPN dienst is interessant, maar tegenwoordig zijn er ook diverse dhz oplossingen voor in de meterkast. Goed en vooral veilig gebruik van een VPN vereist echter de wil om kennis daarover te verwerven. Dit zeker bij gebruik in landen waar de risico’s groot zijn.

 10. Peter schreef:

  Is Arjan van Hattum van XS4ALL of KPN?
  Ik denk van KPN, want een XS4ALL medewerker had geweten dat er een goede VPN mogelijkheid al in de Fritz Box aanwezig is. Een standaard service die volgens de CEO van KPN niet zal veranderen mocht de merknaam XS4ALL verdwijnen.
  Dus het advies “Er zijn gratis en betaalde VPN-diensten. Kies liever voor een betaalde. Echt gratis bestaat namelijk niet op internet. De maker van de software zal daar iets voor terugwillen of u steeds lastigvallen met reclame. Voor een paar euro per maand heeft u een goede VPN-dienst, die echt onafhankelijk is”
  is echt van de zotte, op zijn minst onvolledig.
  Je betaalt met je XS4ALL abonnement namelijk al voor een uitstekende VPN dienst die beschikbaar is in je Fritz Box. Ja je surft met je eigen IP adres, maar dan overal ter wereld met dezelfde veiligheid als thuis alsof je thuis bent.

 11. Jeroen schreef:

  Goose VPN.
  Servers in NL, dus de Amerikaanse inlichtingendiensten kijken niet zomaar mee.
  Onbeperkt aantal apparaten tegelijk te gebruiken.
  Al enkele jaren tevreden gebruiker.

  • wouter schreef:

   hide.me geeft gratis een viertal servers, max 1 GB per maand. Ze zijn vrij duur maar als je een paar maanden die gratis service gebruikt proberen ze het met een fractie van de prijs voor een computer, 75 GB per maand. Heb ik meer dan genoeg aan. Een 50-tal servers kun je vrij kiezen.