Toen we vanuit XS4ALL Marketing onze TV-plannen openbaarden kwamen er intern geluiden van onbegrip. “Dat is toch niet meer van deze tijd? Via internet  kan ik precies kijken wat ik wil, de nieuwste films bekijken, Amerikaanse televisieseries volgen die hier nog lang niet worden uitgezonden… Wat moeten we met die ouderwetse vorm van entertainment?” Toch kijken ook onze klanten nog vooral ‘ouderwetse’ tv, dus als we willen dat onze internetklanten hun televisieabonnement bij UPC of Ziggo opzeggen (en dat willen we!), dan moeten we simpelweg die ouderwetse televisievorm aanbieden. Al lijkt dat voor een innovatieminnende internetprovider misschien een stap terug.

WebTV van XS4ALLNa die eerste stap zetten we nu snel de tweede, met WebTV. Een vorm van TV-kijken waar internet en televisie samenkomen en elkaar versterken. Een vorm van TV-kijken die de mogelijkheden van internet volledig benut. Dat maakt het veel actiever, veel persoonlijker, veel leuker. En dat past heel goed bij waar XS4ALL voor staat want met WebTV kijk je TV op je laptop, desktop, iPad en zelfs iPhone.

WebTV is een experiment, een platform waaraan we de komende tijd stevig gaan knutselen en functionaliteiten aan gaan toevoegen. We zoeken naar vernieuwende vormen van interactiviteit: koppelingen met social media (direct de uitzending bespreken en comments van vrienden lezen via Twitter), in één keer doorklikken naar Wikipedia en IMDB. Ik heb geen idee waar het precies naartoe gaat, maar ik weet zeker dat de mogelijkheden fantastisch zijn als internet en televisie samensmelten.

Die mogelijkheden ontwikkelen we samen met onze enthousiaste, betrokken klanten, bijvoorbeeld via ons co-creatieplatform Yellow Spaces. We hebben zelf een aantal goede ideeën maar ongetwijfeld worden dat er nog veel meer als er meer mensen meedenken.

Onze WebTV heeft al een eerste, grootschalige pilot achter de rug. Toen 26.000 KPN-klanten geen Digitenne konden ontvangen vanwege de brand in de zendmast in Hogersmilde, hebben we aan al die klanten WebTV van XS4ALL aangeboden, zodat mensen toch tv konden blijven kijken. We hebben daar heel veel positieve reacties op gekregen. Dat stimuleert ons verder te gaan om met WebTV het moderne televisiekijken vorm te geven. Als internet en televisie samenkomen, ontstaat er iets heel moois.

Pieter Plaisier

Pieter is Manager Marketing bij XS4ALL

Deel dit:

Reacties

 1. Chasalin says:

  Ik bedoel zelfs 2 jaar verder…

 2. Chasalin says:

  Ruim een jaar verder en nog geen oplossing voor linux… prutsers…

 3. tvscreen says:

  Waarom reageert er niemand van XS4AAL op vragen en opmerkingen in de reacties? Zet dan de commentaaroptie gewoon uit.

 4. turkchat says:

  Tijdens het opnemen zou ik dan kunnen overschakelen naar webtv dat scheelt weer een recorder

 5. gazeteler says:

  Tijdens het opnemen zou ik dan kunnen overschakelen naar webtv dat scheelt weer een recorder

 6. HBuit says:

  Webtv, het heeft 3 dagen gewerkt en daarna niet meer. Het antwoord van de helpdesk was nietszeggend.

  • Tiemen Koetsier says:

   Waarom doet mijn WEBTV het nog steeds niet?
   Krijg alleen maar de melding: Stream kan niet geladen worden. Netwerkfout, of formaat niet ondersteund.

 7. Jos Nouwen says:

  WebTV. Nooit van gehoord. Moet eens beter mijn nieuwsbrieven bijhouden. Op de website vind ik het niet. Nou ja, ik heb (ook hierdoor..) (nog) geen TV4ALL, dus ik kan het blijkbaar niet proberen. Ik zie echter dat ik het op mijn laptops en PC’s niet kan gebruiken, want mijn OS wordt niet gesupport. Voorstel: de Nederlandse publieke zenders (NLD1, 2 en 3 en de regionale zenders) worden vrij verspreid via digitenne en via Astra. Ook UPC en Ziggo verspreiden de publieke zenders via Internet. De enige eisen zijn vlgs mij dat er vanuit Nederland gekeken wordt (vandaar Astra via CanalDigital). Kan daarom XS4ALL die zenders niet ook via Internet aanbieden? Bij voorkeur via WebTV, en zonder DRM. Dat stellen de klanten (ik..) op prijs, en het is een goede demo voor WebTV, en een klantenbinder voor XS4ALL. En vermeldt het ook op de site..

 8. Jurrien says:

  Weet iemand misschien een goede browser voor een android smartphone, want in de meeste browsers doet hij het bij mij niet.

 9. Tom van Mierlo says:

  Zeer tevreden, 1 dag na aanmelding al toegang tot webtv. Ziggo opgezegd. Werkt perfect op iPad. Nu nog het volledige zenderaanbod,daar blijft xs4all nog achter…

 10. Marovinci says:

  En óók de app voor android natuurlijk! En graag alle zenders die de XS4ALL-klant in zijn specifieke TV-pakket heeft natuurlijk! Kwestie van inlognaam en pw of klantnummer. Succes ermee, xs4all…

 11. Marovinci says:

  Nu de iPad- app nog… aub!

 12. Alex says:

  Same here….

 13. Alex says:

  @Luuk,

  ook ik heb dit probleem, bij navraag bleek dat de dienst administratief nog niet op ‘geleverd’ stond (terwijl hij dat wel is). Daar schijnt nog een week overheen te gaan, daarna zou het moeten werken. Ben benieuwd.

  • Luuk says:

   Inmiddels is de ip-blokkade opgeheven ( na nog een extra mailtje) maar nu is er een probleem met het ophalen van de zenderlijst. We wachten dus nog maar even af, inderdaad een experimentele dienst.

 14. Luuk says:

  Heb nu een paar dagen tv van xs4all maar webtv werkt niet (geen toegang) en antwoord op mijn mail om dit op te lossen is nietszeggend. Service holt achteruit bij xs4all.

  • b says:

   exact tzelfde verhaal hier. [Heb nu een paar dagen tv van xs4all maar webtv werkt niet en antwoord op mijn mail om dit op te lossen is nietszeggend / is precies de standaarduitleg die ook al op de website staat.]

 15. Erik says:

  De ipad app voor interactieve tv van KPN is uitgebreider. Meer zenders én meer mogelijkheden. Communiceert met de recorder. Uitzending gemist etc. Aangezien XS4ALL onderdeel van KPN is, moet het toch mogelijk zijn om het abonneenummer en pincode van XS4ALL tv-klanten toegang te verlenen aan de KPN app?

 16. Barry says:

  Ik probeerde deze link, en het werkt gelijk op mijn iMac met lion en Safari, en ook in Safari op mijn iPhone. Dus waarom een app ?

  En ja, ik heb wel TC van XS4ALL.

  Nu nog even wachten tot er een fatsoenlijk aantal Nederlandse zenders te zien zijn. Nu alleen NL 1, 2 en 3 en van die humorTV shizzle

 17. Anonymous says:

  Erg jammer dat er gekozen wordt voor DRM beveilging en dat het niet los verkocht wordt.

 18. erik says:

  Grmph, Silverlight, dus niet voor Linux.

 19. Nick says:

  Hopelijk word dit beschikbaar gemaakt voor alle klanten van xs4all. Dit zou ideaal zijn voor mijn HTPC. Tijdens het opnemen zou ik dan kunnen overschakelen naar webtv dat scheelt weer een recorder.

 20. Christine says:

  Ik wil het op mijn Galaxy Tab. Dan hoef ik geen TV toestel te kopen en kan ik toch lekker op de bank zitten.

 21. jurrien says:

  Dit klink ontzettend leuk, maar misschien is het ook handig om op een andere verbinding in te kunnen loggen. En dat het niet alleen via ip gaat.

 22. Frans says:

  Eens met H. Kuiper. Ik heb ook al lang geen tv toestel meer en wil ook die oude spullen niet meer in huis. Ik kijk nu af en toe het NOS journaal op de NOS site of via m’n EyeTV stick, helemaal geen behoefte aan een lomp tv toestel in huis of toezending van daarop aan te sluiten spullen…

  De nieuwe dienst lijkt me leuk, maar zonder oude extra spullen.

 23. Bas says:

  ik zou het zeer op prijs stellen als dit keer rekening word gehouden met mensen die geen behoefte hebben aan 30+ zender. Maar dat er o maat pakketten komen waaruit jezelf je zenders kan kiezen.
  Groet Bas

 24. Martijn says:

  Ik heb liever dat ze dit beschikbaar maken voor Android honeycomb. Het zal straks wel eerder op de iPad beschikbaar komen, dan wordt je bijna gedwongen je samsung tablet in de kliko te gooien.

 25. Henk says:

  Jammer dat dit alleen voor TV-klanten is; deze hebben immers al een oplossing.
  In mijn geval is het simpelweg niet mogelijk om TV via XS4all te bestellen; dit zou dus zeker een gewenste dienst zijn.

 26. Erik says:

  @H. Kuiper het geen reguliere TV, maar interactieve (digitale tv) met tv gids, uitzending gemist en een videotheek…

  Alleen waar blijft de iPad app zoals die van KPN? Die is gekoppeld aan de HD-recorder en heeft uitzending gemist.

  • Emiel Kollof says:

   Silverlight is het probleem niet onder Linux, daar heb je Moonlight voor, maar Playready is *wel* een probleem. Het is dezelfde reden waarom o.a. Netflix niet op Linux werkt.

   Waarom is het niet gewoon in Flash geïmplementeerd? Flash heeft ook DRM, maar werkt gewoon overal op vrijwel elk populair platorm (linux incluis). Waarom is er voor zo’n typische vendor lock-in oplossing gekozen?

 27. Hans says:

  Erg jammer dat ik geen tv kan krijgen via xs4all en dit dus ook niet, ondanks de lage belasting van het net. Hoop dat ze dat willen aanpassen.

 28. H. Kuiper says:

  Eindelijk TV als integraal onderdeel van het internet! Precies waar ik al jaren op wacht. Maar toen ik op het linkje naar WebTV klikte bleek dat die alleen toegankelijk is voor klanten die een abonnement op de ouderwetse Televisie van XS4ALL hebben! Wat is dit nou xs4all? Zo jaag je die innovatief ingestelde potentiele klanten juist in de gordijnen. Natuurlijk heb ik geen abonnement op Televisie van XS4ALL. Ik heb niet eens meer een TV om er op aan te sluiten.