VPN staat voor Virtual Private Network. Een VPN-verbinding zou dus een veilige optie moeten zijn. Maar dat is niet altijd het geval. Vooral met gratis VPN-diensten moet u oppassen. Wat weten (gratis) VPN-diensten over u?

Wat is VPN en hoe werkt het in het kort?

Een VPN is een veilige verbinding tussen uw computer, tablet of telefoon en het internet. Dit virtuele privénetwerk verstuurt uw dataverkeer via een versleutelde, beveiligde verbinding naar een externe server. Vanuit daar wordt het dataverkeer weer het internet opgestuurd.

Uw internetverkeer is op deze manier beveiligd én niet meer tot u te herleiden. Als u een VPN gebruikt, verandert het IP-adres in dat van de VPN-server. De rest van het internet krijgt dus een andere locatie te zien. Het externe IP-adres van uw internetverbinding is, kortom, niet meer te traceren. U bent anoniem op internet. 

Waarom een VPN gebruiken?

Mensen gebruiken een VPN omdat ze anoniem op internet willen zijn, bijvoorbeeld om anoniem te downloaden. Of om te voorkomen dat er een digitaal advertentieprofiel over hen wordt aangemaakt. Het is ook een goede beveiliging tegen hackers en overheden die het internet afluisteren.

Met een VPN kunt u veilig internetten op publieke netwerken. Hetzelfde geldt voor toegang tot bedrijfswerken om veilig vanuit huis te werken. U wilt immers niet dat bedrijfsgevoelige informatie in verkeerde handen komt. Of dat er een ander datalek optreedt, waardoor persoonsgegevens op straat belanden. U overtreedt dan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Uw organisatie loopt het risico op reputatieschade en een forse boete van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In sommige landen, zoals China, censureert de overheid het internet. Met een VPN kunnen internetgebruikers deze blokkades omzeilen. Ook geografische beperkingen zijn er mee te omzeilen: het aanbod verschilt immers per land.

Waarom kan een gratis VPN onveilig zijn? 

Er zijn betaalde en gratis VPN-diensten. VPN-aanbieders waarvoor u betaalt, zorgen dat hun servers en netwerk van goede kwaliteit zijn. U krijgt er degelijke encryptie, snelle verbindingen en makkelijk te gebruiken applicaties voor terug.

Gratis VPN-aanbieders beschikken over minder of onvoldoende financiële middelen om een veilige verbinding te garanderen. U betaalt immers geen abonnementskosten voor hun VPN-dienst. In de gratis VPN-software die u downloadt, kan bijvoorbeeld malware of spyware verborgen zitten. Ook hebben veel gratis VPN-aanbieders datalimieten, snelheidslimieten, reclames en downloadbeperkingen. En ook hier geldt: als de dienst gratis is, bent u het product.

Wat weten gratis VPN-diensten over u?

Met een VPN-dienst gaat u akkoord dat uw internetverkeer via hun servers verloopt. Zij versleutelen uw data en daarna verwijderen zij deze gegevens weer. Dit betekent dat u heel wat vertrouwen in uw VPN-aanbieder moet hebben, want alle onversleutelde data is zichtbaar. Zoals alle websites die u bezoekt, welke pagina’s u bezoekt en hoelang u deze bekijkt, uw e-mailadres en de e-mailadressen waar u naartoe mailt. Mobiele VPN-apps vragen ook vaak toegang tot mappen en functies op uw smartphone. Kortom, de VPN-aanbieder kan alles zien wat u online doet.

Wat kunnen gratis VPN-aanbieders doen met uw privégegevens?

Gratis VPN-diensten kunnen de informatie over uw surf- en e-mailgedrag bewaren om deze te verkopen aan bijvoorbeeld adverteerders. Deze kunnen er een persoonlijk digitaal profiel van u mee opbouwen. Vervolgens kunt u lastiggevallen worden met gepersonaliseerde advertenties. Van anoniem surfen is dus geen sprake. In dit geval kunt u beter helemaal geen VPN hebben.

Uw doorverkochte privégegevens zwerven rond bij bedrijven die beveiliging niet altijd even nauw nemen. Zij kunnen onbedoeld informatie over u lekken. Vervolgens komt deze in handen van mensen die er kwaad mee willen. Cybercriminelen kunnen met uw gegevens bijvoorbeeld identiteitsfraude plegen.

Hoe vindt u een betrouwbare VPN-aanbieder?

Toch zijn er enkele opties als u gratis gebruik wilt maken van een betrouwbare VPN-dienst. Er zijn veel VPN-providers die een gratis uitprobeerperiode aanbieden. Ook zijn er VPN-aanbieders die u gratis kunt gebruiken maar dan met beperkingen.

Vertrouwt u overheden en overheidsdiensten niet? Dan kun u beter niet kiezen voor een VPN-dienst uit de Verenigde Staten, China of Rusland. Als u erg kritisch bent, dan kunt u beter ook niet kiezen voor een land dat aan de VS gelieerd is. Dit land vormt samen met Groot-Brittannië, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland de zogenoemde 5 eyes. Zij delen bijna alle informatie die hun inlichtingendiensten verzamelen.

Voor een paar euro per maand heeft u een goede VPN-dienst, die echt onafhankelijk is. Surfshark en ExpressVPN zijn beide erg goed. De eerste is wat meer voor beginners, met een goede prijs-kwaliteitverhouding. ExpressVPN biedt meer mogelijkheden, maar is ook duurder. Heeft u liever een bedrijf van Nederlandse bodem? Dan is Goose VPN een optie.

Een betrouwbare VPN

Om te kijken of een VPN-aanbieder uw IP-adres goed verbergt, moet u eerst weten wat uw huidige IP-adres is. Als u uw VPN-verbinding uitschakelt, kunt u dat zien op de website whatismyip.com. Schrijf uw IPv4- en IPv6-adres op en zet uw VPN aan. Wanneer u deze site opnieuw bezoekt, kunt u zien of het adres is aangepast.

Wanneer u een domeinnaam intypt, zoekt het Domain Name System (DNS) er het juiste IP-adres bij. Soms kan een VPN de DNS-verzoeken niet beschermen: dit heet een DNS-lek. De locatie waarvan u inlogt, is dan alsnog zichtbaar. Betrouwbare VPN-applicaties hebben een speciale functie om zulke lekken te voorkomen.

Testen doet u zo

De beste VPN-providers hebben de belangrijkste beveiligingsfuncties vaak al ingeschakeld. Het is natuurlijk altijd slim om te controleren of alles aanstaat. Daarvoor zijn op internet handige tools te vinden.

Op dnsleaktest.com kunt u kijken of uw DNS lek-bescherming goed werkt. Op ipleak.net kunt u zien welke informatie de websites die u bezoekt over u verzamelen. U ziet er ook welke adverteerders meekijken op de websites die u bezoekt.

Lees hier meer over VPN.

Deel dit:

Reacties

 1. Iep de Klein schreef:

  Hoe zit het met nieuwe optie anoniem internetten in iPadOS 15?

 2. Constantijn schreef:

  De 5 eyes zijn inmiddels 15 geworden en Nederland is een van deze.
  Dus vpn uit NL is niet zo slim om te nemen.
  Indien voor goede reden was, en alleen voor verdachten, criminelen en parasieten ok maar hier spreken we over het algemeen en over politieke spelen.

  Het klopt ook wat die jongens zeggen, of in ieder geval ondersteuning bieden voor vpn binnen ons netwerk via de modem/router te kunnen bouwen.
  Het is niet verkeerd en niet illegaal nog….
  Ik gebruik vpn en niet omdat ik illegaal ben, nee, als eerst omdat ik wil veiliger zijn, zo veel mogelijk het kan, ten tweede, mijn privacy is mijn en van niemand anders punt uit! Ik ga aan niemand smoesjes, reden, rapport of wat en ook geven, wat ik doe, waarom ik dat doe, hoe lang ik dat doe, ezv, ezv, ezv.
  Ik vind niet fijn om in de gaten te houden.

  Dit zijn nazi’s tactieken maar door andere naties gebruikt ook door de nazistische Duitsland, (want de regeringen waren, zijn en er zullen voor altijd zijn nazistisch) en met veel verdriet NL maakt ook gebruik.

  Google, Apple, Microsoft,……

  Snowden!

 3. Frans schreef:

  Waarom biedt xs4all eigenlijk geen eigen (al dan niet gratis) VPN dienst aan?

 4. Dick de Jong schreef:

  Inderdaad zou ik ook willen weten hoe het zit met VPN bij Fritzrouters

 5. Jelle schreef:

  Ik gebruik alleen voor één doel gratis Opera, die heeft linksonder een paar minieme reclames, geen probleem.
  Ze kunnen toch niet m’n hele pc inzien, alleen het verkeer dat ik via Opera doe?

 6. Lodewiekus schreef:

  Ik mis de VPN mogelijkheid die de Fritz Routers standaard leveren.

  • Jan schreef:

   Inderdaad. Lijkt me een omissie als je een stukkie over VPN’s schrijft en je vergeet iets over de gratis VPN van AVM te zeggen.

   • Robert schreef:

    De VPN op de FritzBox is om je FritzBox te benaderen via het internet, gebruik het zelf op de Samsung telefoon. Dus inloggen op je FritzBox via internet vanaf een ander apparaat en niet om per VPN vanuit de FritzBox te browsen op het internet.