Veiligheid op internet is een kwestie van techniek maar ook van gedrag. XS4ALL behoort in beide tot de top van Nederland. Veilig internetgebruik was precies de reden waarom het bedrijf in 1993 werd opgericht.

Veiligheid staat bij elke internetprovider bovenaan. Wat doet XS4ALL beter dan anderen?

XS4ALL is in 1993 opgericht als internetprovider. Van daaruit zijn we doorgegroeid, maar veilige internettoegang is altijd onze kern gebleven. Dat zit in onze genen. Andere providers deden eerst in telefonie of waren een kabelmaatschappij. Die zijn internet er later bij gaan doen. Zij missen onze cultuur die altijd heel erg gericht is geweest op de veiligheid van het internetverkeer.

Tegen welke bedreigingen beschermt XS4ALL haar klanten?

Allereerst zorgen we ervoor dat er niemand anders iets over u te weten kan komen. We beschermen uw e-mail. Daar mag niemand anders bij kunnen komen. Maar we zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat anderen niet zien welke websites u bezoekt. Daarnaast krijgt elke klant 5 gratis licenties voor het veiligheidspakket F-Secure. Hierin zit onder meer een zeer goede firewall die uw computer en tablet beschermt tegen virussen, spam en inbraken. Maar veiligheid op internet heeft ook met gedrag te maken. Weet wat u doet en weet welke risico’s u loopt online. Klanten krijgen van ons daarom een veiligheidschecklist met de belangrijkste punten om op te letten.

We zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat anderen niet zien welke websites u bezoekt

Soms gaat het toch mis en raakt een computer besmet. Wat doet XS4ALL dan?

Er zijn instanties die precies bijhouden welke computers op het internet besmet zijn. Die gehackte apparaten verspreiden bijvoorbeeld spam of geven criminelen toegang tot andere computers. Is de computer van een XS4ALL-klant besmet? Dan sturen wij meteen een melding dat er iets verdachts is gevonden en daarbij een heldere uitleg wat u moet doen om het probleem op te lossen. In het uiterste geval kunnen we de internettoegang van een klant tijdelijk blokkeren om te voorkomen dat er verdere schade ontstaat. In dat geval staat Security Support van XS4ALL paraat om samen het probleem op te lossen. Dit team bestaat uit goed opgeleide mensen die de juiste middelen tot hun beschikking hebben om u verder te helpen.

XS4ALL gebruikt opensourcesoftware. Hoe vergroot dit de veiligheid?

Opensourcesoftware heeft een openbare broncode. Dit betekent dat iedereen zelf kan kijken hoe de software werkt en ook zelf kan meebouwen aan nieuwe, betere versies. Omdat veel mensen bijdragen aan de broncode, zijn eventuele zwakke plekken in de software snel gevonden en opgelost. Bovendien geeft dit ook inzicht in wat er in de techniek gebeurt en hoe de gegevens worden verwerkt. Daarom is open source uit veiligheidsoogpunt een goede keuze. Een ander voordeel is dat XS4ALL bij een veiligheidsprobleem niet eerst contact hoeft te zoeken met een leverancier. Open source heeft geen leverancier, maar is van iedereen. We kunnen dus meteen zelf aan de slag.

Open source heeft geen leverancier, maar is van iedereen. We kunnen dus meteen zelf aan de slag

XS4ALL is heel transparant over veiligheid. Waarom?

Wij vinden dat veiligheid een gezamenlijk belang is en dat het goed is klanten daarbij te betrekken. Een paar jaar geleden bleek de router die wij aan klanten geven, de FRITZ!Box, een zwakke plek te hebben. De Duitse fabrikant kon het probleem niet meteen vinden. Wij meldden dat direct aan onze klanten. Eén van hen onderzocht welke sites hij recent had bezocht en kwam een internetadres tegen dat hij wantrouwde. Dat liet hij aan XS4ALL weten. Wij hebben het toen verder onderzocht. Hier bleek inderdaad het probleem te zitten en kon het veiligheidslek worden gedicht.

Jullie komen voort uit de hackersgemeenschap. Dat zijn toch mensen die in computers en netwerken inbreken?

Ja, maar er zijn goede en foute hackers. XS4ALL komt voort uit ethische hackers, de goede hackers dus. Dat zijn mensen die veiligheid en privacy op internet heel belangrijk vinden. Ze gaan op zoek naar zwakke plekken in de beveiliging, zodat eventuele gaten gedicht kunnen worden en kwaadwillenden geen kans krijgen. We werken trouwens nog steeds met ethische hackers. Als we een grote aanpassing doen, bijvoorbeeld in Mijn XS4ALL, waar de klant zijn gegevens bewaart, dan nodigen we een hackersteam uit om de beveiliging te testen. Pas als het helemaal waterdicht is voeren we de wijzigingen echt door.

Lees meer over veiligheid  >

Deel dit:

Reacties

 1. Arnold schreef:

  1.) Die “zeer goede firewall” van F Secure is toch gewoon de in Windows ingebouwde firewall?
  2.) Na een paar mislukte iDEAL betalingen heb ik de bankiersbeveiliging uitgeschakeld. Bij verschillende websites verstoorde de bankiersbeveiliging blijkbaar de communicatie met de website van waaruit de betaling werd verricht, en waarnaar weer teruggekeerd zou moeten worden om de registratie van de betaling af te ronden. Net nog even in de instellingen gekeken, en misschien werkt het wel met de optie “mijn actieve internetverbindingen niet onderbreken’ ingeschakeld. Dat maar eens proberen…

 2. j schreef:

  Ik zit dagen zonder internet en telefoon omdat het te duur is.

 3. Jan schreef:

  Een paar jaar geleden min of meer “gedwongen” overgestapt van Ziggo naar XS4ALL omdat ik iedere keer werd afgesloten omdat ik zogenaamd spam zou versturen. Iedere keer alles geformatteerd en opnieuw geïnstalleerd maar dat hielp niet. Na de overstap is er niets meer aan de hand hoewel ik niets aan de pc verandert heb. Met dank aan Ziggo nu een tevreden XS4ALL glasvezel klant.

 4. CJW schreef:

  Goed verhaal! Ik ben al bij XS4ALL sinds de inbel-tijd, heb het product sindsien steeds beter zien worden en pieker er niet over om van provider te veranderen; juist vanwege de security en de inzet en deskundigheid terzake.

 5. boudewijn schreef:

  Een paar jaar geleden maakte ik de fout naar een andere provider te gaan.
  Mooie praatjes, beloften die niet weden nagekomen en andere narigheid.
  Gelukkig ben ik nu weer terug en voel me weer helemaal vrij en veilig.
  Mooi ook dat jullie bijvoorbeeld detecteren wanneer ik bankier. FSecure komt dan onmiddellijkk tot leven en schermt alles af.

  XS4ALL, petje af voor julie betrokkenheid bij jullie gebruikers. Bij jullie voel ik me geen klant maar een gast in goed gezelschap.