Hackers zijn gevaarlijke en antisociale mensen die dag en nacht op hun donkere zolderkamertje zitten te programmeren en in te breken op andermans computer. Tot zo ver het stereotype. Nu de werkelijkheid: hackers zijn er in alle soorten en maten, maar op hackersfestival SHA komen vooral enthousiaste creatievelingen en kleurrijke types. Gisteren was de laatste dag en het was één groot feest. Eerder schreven we over het gevoel van het festival, het programma en de virtuele activiteiten. Vandaag de nabeschouwing.

Inventiviteit en creativiteit

Wie denkt dat hackers alleen maar computers kraken, heeft het mis. Hacken betekent namelijk dat iets gebruikt wordt op een manier waarvoor het eigenlijk niet bedoeld was. Dat kan dus ook een bankstel zijn dat is omgebouwd tot voertuig. Om te hacken is inventiviteit en creativiteit nodig en daar liep SHA van over. Bijna 4.000 bezoekers had SHA, en die bedachten constant nieuwe creatieve ideeën. De foto’s op Instagram laten zien hoe veel er bedacht werd en hoe veel er te doen was. Het is bijna jammer dat het festival ten einde is, maar die vergankelijkheid is juist de kracht. Het zorgt ervoor dat iedereen vijf dagen lang op volle toeren creëert en feestviert.

Niet alleen maar hacks

SHA had veel meer te bieden dan alleen ‘computer stuff’, hackers vinden alles wat nerdy is leuk. Zo was er een ‘foodhackingbase’ waar men kon experimenteren met voeding, werden ringen gesmeden, was er een drone-wedstrijd , hadden mensen die Esperanto spreken een meeting en werd een workshop morsecode georganiseerd.

Lol met minicomputertjes

Maar de meeste activiteiten hadden toch te maken met computers. Voor velen was de ‘badge’ een hoogtepunt: iedere bezoeker kreeg bij binnenkomst een minicomputertje met klein beeldscherm dat hij om zijn nek kon hangen. Het computertje was op allerlei manieren te programmeren en te ‘pimpen’. Binnen de kortste keren waren de gekste toepassingen bedacht. Een groep hackers zette het retrospel Pong op de badge en sloot het aan op een zelfgebouwd beeldscherm van limonadekratten met LED-lampen in de gaten waar normaal gesproken flesjes zitten – iedere lamp één pixel. Er ontstond een levendige ruilhandel in software voor de badges en daar maakten sommigen dan weer handig gebruik van. Zij maakten ‘ransomware’, nepprogramma’s waarmee ze de badge van anderen konden blokkeren. Die dachten dat ze een leuke toepassing downloadden, maar konden niets meer met hun badge totdat ze naar het kamp van de verantwoordelijke hackers waren gekomen met een fles Club Mate. Daar werd hun badge dan weer vrijgegeven. Onderling geintje onder hackers.

Mythische frisdrank

Club Mate is immens populair. De frisdrank met cafeïne heeft bijna een mythische status onder hackers. Duizenden liters gingen er doorheen tijdens SHA en volgens de overlevering is er na een hackersfestival in de wijde omtrek altijd geen druppel meer van te vinden. Tegelijkertijd is er een stroming hackers die juist zeer bewust met eten bezig is. De foodtruck met veganistisch eten bleek in trek en op de festivalcamping maakten de hackers ook zelf de heerlijkste gerechten.

Onmogelijk om alles mee te maken

Niet alle bezoekers waren keukenprinsen. De twee broers Tigo en Mart van 16 en 14 jaar wonnen hun kaartjes voor SHA via een prijsvraag van XS4ALL en kookten op hun kookstelletje vooral instant noodles. Des te meer tijd hadden ze om het festival te verkennen. Tigo start volgend jaar een opleiding ICT Beheer en wil zo veel mogelijk leren: “De hele experience van het festival is gaaf. Zoveel verschillende mensen die hetzelfde doen is kicken. Het leukste wat ik heb gedaan, was het programmeren en versieren van de badge. En alle lichtshows en evenementen als het donker was, waren geweldig. Maar je mist onwijs veel. Het is onmogelijk om alles mee te maken.”

XS4ALL heeft een speciale band met SHA. De grondleggers van het festival waren ook de oprichters van de internetprovider. Iedere editie zijn veel XS4ALL’ers aanwezig als spreker, artiest of gast. SHA is een kleine vrijstaat waar iedereen mag doen wat hij wil, zo lang hij anderen niet benadeelt. Tijdens SHA worden zaken besproken die niet alleen hackers, maar heel de wereld aangaan. Wij schrijven een aantal blogposts over de serieuze en minder serieuze kanten van het festival. Dit is de laatste in een serie van vier.

Deel dit:

Reacties