Sweetie, de avatar uit 2013 die gebruikers van webcamseks met kinderen moest misleiden, heeft wereldwijd veel indruk gemaakt en het fenomeen op de kaart gezet. Maar er is meer nodig, vindt Terre des Hommes. Met het project Sweetie 2.0 hoopt de organisatie voor eens en altijd af te rekenen met dit soort kindermisbruik. Projectleider Hans Guijt vertelt ons hoe het ervoor staat.

Wat houdt het project in? Hoe anders is Sweetie 2.0 vergeleken met de eerste Sweetie?

“Voor het project in 2013 hebben we één avatar van een Filipijns meisje laten bouwen om gebruikers van webcamseks met kinderen op te kunnen sporen. We hebben duizend gebruikers weten te identificeren; 999 mannen en één vrouw. Precies het internationale gemiddelde. Het probleem is echter dat de daders moeilijk te vervolgen zijn. Slachtoffers doen geen aangifte, getuigen zijn er vaak niet, en bewijs is er meestal ook niet, omdat het liveshows betreft die niet worden opgenomen. We gaan nu een stap verder. In 2015 zijn we gestart met Sweetie 2.0. Hiervoor hebben we verschillende avatars gebouwd en het proces met een chatbot geautomatiseerd. We hebben nu software ontwikkeld waarmee we de daders laten weten:  ‘We hebben u geïdentificeerd. U bent gewaarschuwd.’ Onze hoop is ze hiermee te kunnen afschrikken.”

Hoe groot is het probleem van dit soort kindermisbruik?

“Schrikbarend groot. Op elk moment van de dag zitten er meer dan 750 duizend (voornamelijk) mannen op het internet die op zoek zijn naar seks met kinderen. Toen we het eerste Sweetie-project startten, dachten we dat het vooral om Filipijnse jongens en meisjes ging tussen 12 en 15 die zich lieten betalen voor live webcamseks en waarvoor ze naar internetcafés in hun buurt gingen. Maar al snel ontdekten we een nog groter probleem. Veel kinderen van een jaar of zes, zeven werden hier óók voor ingezet, vaak gedwongen door hun familie. Dat gebeurt niet in internetcafés, maar thuis achter gesloten deuren. Gebruikers betalen soms 150 euro voor zo’n liveshow en dat is veel geld in de Filipijnen. Ook in andere landen zien we dit nu opkomen. En als we dan uit wetenschappelijk onderzoek weten dat maar liefst een kwart van alle mannen die naar kinderporno kijkt ook daadwerkelijk zelf kinderen seksueel gaat misbruiken, dan is het des te meer zaak dit probleem in de kiem te smoren. Niets doen is geen optie.”

En? Hoe staat het met het project?

“We werken met gespecialiseerde bedrijven die voor ons de software bouwen. We hebben hiervoor een donatie van de Nationale Postcode Loterij ontvangen. XS4ALL heeft zeven van hun servers aangeboden om de software op te laten draaien, verzorgt de hosting en geeft technisch advies. Daarnaast hebben we samenwerking gezocht met forensisch psychologen van de Universiteit Tilburg om de ‘daders’ op de juiste manier te kunnen benaderen en afschrikken. Maar of dit echt werkt, wordt nu wetenschappelijk onderzocht. Zij zetten de software nu eerst in om te kijken of het effect heeft bij de doelgroep. Ook hebben we met elkaar zorgvuldig nagedacht over wat precies de boodschap is die we de daders willen geven. We willen ze verantwoord afschrikken, maar we willen ze ook hulp bieden om met hun seksuele gevoelens voor kinderen om te kunnen gaan.”

Wanneer is het klaar en kan de wereld hier de vruchten van gaan plukken?

“Dit jaar nog willen we de testfase afronden en de software overdragen een de politie in diverse landen. We hebben eind vorig jaar een succesvolle pilot gedraaid met de Filipijnse nationale politie die een aparte eenheid heeft opgezet voor dit soort kindermisbruik. We voeren nu onderhandelingen met het ministerie van Justitie aldaar voor overdracht ervan. Dan kunnen we dit soort kindermisbruik hopelijk echt een halt toe roepen.”

Donar Alofs, technisch expert bij XS4ALL over de samenwerking met Terre des Hommes:

“Internet is onze business. En deze technologie biedt veel mooie kansen. Maar het kan ook worden ingezet voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Seksueel misbruik van kinderen in arme landen is daar een voorbeeld van. Gelukkig kunnen we dezelfde technologie ook weer inzetten om dit te bestrijden. Sweetie is hier een mooi voorbeeld van. XS4ALL zet zich hiervoor graag belangeloos in om zo een steentje bij te dragen aan een betere internetwereld. In ons MVO-beleid staat zelfs dat medewerkers een deel van hun werktijd in mogen zetten voor dit soort activiteiten. Gewoon, omdat het belangrijk is.”

Deel dit:

Reacties

 1. Francien schreef:

  als u zich bedenkt dat Europa om een herhaling vroeg en daarvoor boven de wieg van 1 baby liep te zwaaien dat het al de lul zou zijn, dan komt u tot de conclusie dat je je handen niet in onschuld kunt wassen, totdat de baby haar eigen zwarte band achter een beschermde glaskabine met politiebewaking mag zien. de criminelen hebben er echter belang bij dat ze het niet bewust meemaakt, vandaar dat niet alleen u maar elke wereldburger schuldig is aan kindermisbruik. zoals ik al zij, totdat de babyziel nu 40 jaar oud, de computer zal gaan verslaan. maar dat gebeurt niet, want zogenaamd onschuldige wizzkids die verbaal in een baan staan maar gewoon een uitkering trekken vinden het spelletje met Sweetie maar al te leuk. oftewel, Martine, ik heb je boekje over je walging over de biografie van Gordon al gezien! al je verbale trucs werken niet meer. je Sweetie-poppetje wint al dertig jaar met gewoon ouderwets huiswerk, functioneel bezig zijn en niets doen………

 2. André schreef:

  Daders? Van wat? chatten met een robot? Heel die amerikaanse onzin moet maar eens stoppen. Probeer het 1st amendment eens te begrijpen.

  • anoniem schreef:

   Ik neem aan gezien het tegenwoordige klimaat in Nederland, je inmiddels je baan kwijt bent… :-)

 3. André schreef:

  Voor eens en altijd? Dan ben je werkelijk naïef. Voorts is uitlokking in de meeste beschaafde niet toegestaan en interactie dan ook met een niet bestaande ‘entiteit’ ook helemaal niet strafbaar. Net als die mafketels in België kun je beter de al te fanatieke onderzoekers kritisch volgen.
  Merkwaardig is ook het hakkenklappen bij deze bestrijding van kwaad terwijl er zoveel kwaad is op Internet waarbij deze hakkenklappers niet van de stoel komen. Het is Farizeeër gedrag.

 4. Jan Vis schreef:

  750 000 = 1 op de 10 000 mensen, zeg 1 op de 5 000 mannen. En als die gemiddeld 20% van hun tijd (=4.8 uur per dag) op zoek zijn, gaat het om 1 op de 1000 mannen per dag. Een afschuwelijk aantal.

  • anoniem schreef:

   In ons land zijn talloze kinderen misbruikt in door onze overheid gesteunde instellingen..

 5. Moraal verhaal schreef:

  Dus hiervoor mag netneutraliteit wel even wijken begrijp ik?
  Begrijp mij niet verkeerd hoor, maar belangrijke grondwetten die ogenschijnlijk voor velen niet belangrijk zijn na het kweken van een soort van massa hysterie is aan de orde van de dag, en om dat terug te draaien gaat meestal pas na een oorlog.
  Nazie Duitsland vond in die tijd ook dat als je geen Nazie was je ook helemaal geen rechten meer had, we kennen de gevolgen hopelijk nog wel, Nederland had destijds alle informatie over haar onderdanen keurig gearchiveerd en dat was best makkelijk voor de nieuwe machthebbers in Nederland. Helaas omwille van bescherming van belangrijke grondwetten kan het mogelijk zijn dat we niet altijd bij machte zijn alles te voorkomen wat het daglicht niet verdragen kan. Helaas omdat we niet meer de waarde kennen van vrijheid, vergeten we onze verplichtingen die we hebben die vrijheden te waarborgen. Hoe komt het dat ouders het noodzakelijk achten hun kind aan dit soort achterlijke praktijken bloot te stellen? Armoede als gevolg van uitbuiting en onderdrukking? En functioneert juist de westerse samenleving hierdoor juist erg goed?

  • André schreef:

   Netneutraliteit gaat over capaciteitverdeling op basis van betaling. Niet over de burgerlijke vrijheden, die hier overigens wel in het geding zijn. Het stopt heus niet bij deze universele boosmaker. Als dit zou werken ontstaat er wel een stroming die iets anders bij de mensen zal willen aanpakken zoals roken of vleeseten.

  • anoniem schreef:

   Idd, het lijkt erop of Xs4all hier nu al voor samenwerkt met dubieuze regimes..

 6. anoniem schreef:

  Goed dat kindermisbruik wordt bestreden. Als deze technologie in de toekomst maar niet ingezet wordt om bijvoorbeeld politieke tegenstanders op te sporen..