SHA2017 - Dag 2

SHA is in volle gang. Naast alle gekkigheid, zoals een tesla coil die AC/DC speelt, is er ook een serieus programma. Een paar hoogtepunten.

Bonnie & Clyde vs. Macron & Trump

Bijna een eeuw geleden maakten Bonnie en Clyde het zuiden van de Verenigde Staten onveilig. Hun snelle Ford had een flinke benzinetank, waardoor ze na iedere overval binnen no time honderden kilometers verderop waren, ver buiten het bereik van de lokale politie. Dat kon natuurlijk niet, vond een politicus. Die nieuwerwetse automobielen waren veel te gemakkelijk te misbruiken door criminelen. Er moest een wet komen om de grootte van benzinetanks in auto’s te beperken, zodat de politie nooit meer aan het kortste eind zou trekken. De wet werd gelukkig niet aangenomen. Achteraf bezien was het ook een bizar voorstel, de vrijheid van alle autorijders zou worden beknot om het misbruik door enkele te voorkomen. Toch gebeuren er op dit moment vergelijkbare dingen, betoogt Philip Zimmermann. Hij is een van de bekendste cryptografen ter wereld en bedacht in de jaren negentig PGP, dat uitgroeide tot de meest gebruikte versleuteltechniek voor e-mail. Dankzij PGP (en Phil) kunnen pottenkijkers minder makkelijk meekijken als u een e-mail verstuurt. Versleuteling wordt steeds populairder en de methodes waterdichter. Maar daar is niet iedereen blij mee. Zimmermann vertelt dat wereldleiders zoals Trump, May en Macron eisen dat inlichtingendiensten toegang kunnen krijgen tot de berichten die bijvoorbeeld (standaard versleuteld) worden verstuurd via WhatsApp. Zo zou voorkomen worden dat criminelen en terroristen die nieuwerwetse berichtendiensten misbruiken om snode plannetjes met elkaar te delen. Waar hebben we dat argument eerder gehoord?

Swipen om levens te redden

U staat er misschien niet vaak bij stil, maar landkaarten (tegenwoordig maps) zijn van grote waarde. Volgens Erik Meerburg van het Missing Maps-project zijn ze zelfs vergelijkbaar met drinkwater: u mist ze pas echt als u ze nodig hebt en ze niet beschikbaar zijn. Laat dat nou precies het probleem zijn in kwetsbare gebieden, bijvoorbeeld plekken waar oorlog wordt gevoerd of waar extreme armoede heerst. Google Maps kent deze gebieden nauwelijks, vaak zijn alleen de grootste wegen in kaart gebracht. Bovendien is er zelden een overheid die netjes bijhoudt hoe het landschap eruit ziet en waar mensen precies wonen. Als er dan een ramp plaatsvindt, weten hulpverleners totaal niet hoe de omgeving eruit ziet en waar ze moeten zoeken naar overlevenden. Daarom heeft Missing Maps de app MapSwipe gelanceerd, die iedereen kan downloaden en gebruiken. Het doel is om gezamenlijk alle gebieden in kaart te brengen. De app toont steeds een klein stukje van een satellietfoto en stelt daar vragen over, bijvoorbeeld of er een huis op te zien is. Het antwoord wordt opgeslagen in een grote database. Is de foto onduidelijk of niet relevant? Dan is die, net als bij Tinder, zo weg te swipen. Samen maken internetters van over de hele wereld de landkaarten steeds completer. Erik Meerburg vertelt dat er al bijna 30 miljoen deelnemers zijn die grote delen van de wereld letterlijk op de kaart hebben gezet. Maar er is nog veel mapping te doen. Downloaden dus, die app (voor Android en voor iPhone/iPad).

Piano vs. computer

Zelfs op een hackersfestival wordt zondagochtend naar pianomuziek geluisterd. Dat gaat er alleen een beetje anders aan toe dan bij u thuis. Tijdens een liveconcert laten pianiste Anne Veinberg en programmeur Felipe Ignacio akoestische en elektronische muziek samensmelten. Het hoogtepunt is een muziekstuk waarbij Veinberg’s piano aan een laptop wordt gekoppeld, waardoor deze ook dienst doet als computertoetsenbord. Iedere pianotoets staat voor een letter, cijfer of leesteken. Terwijl ze pianospeelt, voert Veinberg zo een code in waarmee ze ter plekke haar eigen begeleidende muziek programmeert én teksten op het beeldscherm tovert. Klinkt ingewikkeld, en dat is het ook, maar het resultaat is verbluffend.

Bits of Freedom

Een aantal sprekers werkt voor Bits Of Freedom, de Nederlandse organisatie die opkomt voor internetvrijheid. Bits Of Freedom bestaat sinds 2000 maar was tussen 2006 en 2009 inactief door gebrek aan mensen en middelen. Tijdens een eerdere incarnatie van SHA, het festival HaR in 2009, werd besloten om een doorstart te maken. Met groot succes, want Bits Of Freedom is tegenwoordig weer een actieve en succesvolle belangenorganisatie. Daar zijn wij erg blij mee en dat wilden we hier toch maar even gemeld hebben. Voor meer informatie over Bits of Freedom, ga naar de website of bekijk bijvoorbeeld de talk van Rejo Zenger over bodycams bij de politie.

Tijdens SHA gebeuren ook een hoop dingen die alleen zichtbaar zijn in de virtuele wereld… Benieuwd? Morgen meer!

XS4ALL heeft een speciale band met SHA. De grondleggers van het festival waren ook de oprichters van de internetprovider. Iedere editie zijn veel XS4ALL’ers aanwezig als spreker, artiest of gast. SHA is een kleine vrijstaat waar iedereen mag doen wat hij wil, zo lang hij anderen niet benadeelt. Tijdens SHA worden zaken besproken die niet alleen hackers, maar heel de wereld aangaan. Wij schrijven een aantal blogposts over de serieuze en minder serieuze kanten van het festival. Dit is de tweede in een serie van vier. 

Deel dit:

Reacties