Nee, het gaat niet om een handpop gemaakt van een sok. Een sockpuppet is een online nepidentiteit. Die wordt door iemand los gebruikt of naast zijn of haar echte online profiel. U kunt dit tegenkomen op internetforums, blogs en andere websites waar reacties geplaatst worden. Wat is het doel en hoe herkent u het?

Het doel kan verschillen. Anonimiteit, uitbrengen van meerdere stemmen en omzeilen van een ‘ban’ bijvoorbeeld. Of met verschillende namen dezelfde mening delen. Zo doet iemand voorkomen alsof een groep het ergens over eens is. In werkelijkheid zit achter iedere reactie dezelfde persoon. ‘Trollen’, een vorm van online onrust zaaien, is ook een veelgebruikte toepassing van een sockpuppet. In extreme gevallen neemt iemand een volledig verzonnen identiteit aan. Bijvoorbeeld in datingsapps of op sociale media.

Zo herkent u ze

Hebben verschillende identiteiten steeds interesse in dezelfde onderwerpen? Opvallend. Zijn die identiteiten net aangemaakt of actief? Dan moet een belletje gaan rinkelen. Ook overeenkomsten in schrijfstijl? Grote kans dat het dezelfde persoon is. Specifieke woorden, spelfouten, grammaticale missers en afkortingen zijn tekenen aan de wand. Deze patronen ontdekken is best eenvoudig. Helemaal als u zelf vaste volger bent.

Deel dit:

Reacties

 1. Pete Berkhout schreef:

  Er wordt driftig gejaagd op sockpuppets. Helaas zijn ook de 2e identiteiten of aliassen slachtoffer van die jacht wanneer deze uit de bocht vliegt. Dat mag ik zelf ervaren met een #facebook account. Dat account is geblokkeerd, zonder geldige reden. Zij vragen een foto van een ID, om te verifiëren dat het om een echte persoon gaat. Maar die foto wordt geweigerd wanneer je volgens hun eigen instructie een deel afdekt. Machtswellust en volstrekte willekeur vieren daar hoogtij.

 2. M. Rinkel schreef:

  Is de sockpuppet nu bezig de email accounts van xs4all te emuleren waardoor we zelf niet meer bij onze mailfunktie kunnen toetreden?

 3. anoniem schreef:

  Inmiddels is de tekst iets aangepast zie ik… Wat ik vermoed is dat de Nederlandstalige uitleg op Wikipedia als inspiratie voor dit artikel heeft gediend. De Engelse versie daarvan is wat duidelijker en stelt: “A sock puppet or sockpuppet is an online identity used for purposes of deception”. https://en.wikipedia.org/wiki/Sock_puppet_account

 4. Jos Bergervoet schreef:

  Het verschijnsel “Sockpuppet” wordt hier beschreven alsof het hetzelfde als een pseudoniem is. Een “tweede identiteit”, is wat er expliciet staat in de eerste zin!
  Volgens mij is gelijkstellen van de twee begrippen evenwel fout, omdat de term “sockpuppet” op het internet tegenwoordig toch een iets specialere betekenis heeft, namelijk: het gebruik van een pseudoniem voor activisme, vooral op politiek gebied maar ook wel in andere discussies. Natuurlijk heeft dat altijd tot de gebruiksmogelijkheden van een pseudoniem behoord, en het is door vele columnisten en cartoonisten uit voorbije eeuwen zo gebruikt, maar het is niettemin slechts één van de toepassingen. En het maakt “sockpuppet” tot een beperkter begrip dan pseudoniem.

  • anoniem schreef:

   Een sockpuppet is een vorm van misbruik maken van een pseudoniem. Reageren op je eigen publicaties e.d.

 5. anoniem schreef:

  Vreemd verhaal. Online zijn pseudoniemen heel normaal. Je kunt zo voorkomen dat je online activiteiten problemen in de privésfeer kunnen veroorzaken. 200 pizza’s bezorgd krijgen e.d. :-)

  Natuurlijk wordt er ook misbruik van gemaakt met o.a. sockpuppets.

  Of is het de bedoeling dat we voortaan ons moeten legitimeren voordat we online iets kunnen plaatsen?

  • Sjef schreef:

   Niks vreemds aan. Sockpuppets worden o.a. veel gebruikt om te trollen
   Dat wil overigens niet zeggen dat elke Sockpuppet ook meteen een troll is, andersom helaas vaak wel.

   • anoniem schreef:

    Wat ik wilde aangeven is dat niet elke pseudoniem of tweede identiteit op het internet een sockpuppet is.. :-)