De laatste statistieken zijn prachtig: we worden ouder en blijven ook steeds langer fit. Maar de realiteit is ook dat veel ouderen wel een beetje hulp kunnen gebruiken op het gebied van veiligheid, gezondheid en mobiliteit. Technologie kan hierbij helpen.

Valpreventie

Een van de grootste gevaren voor ouderen loert in de huiselijke omgeving: vallen. Een struikelpartij kan leiden tot een botbreuk, ziekenhuisopname en daardoor soms ook verlies van zelfstandigheid. Nog schokkender: jaarlijks overlijden bijna 3000 ouderen als gevolg van een val. Technologie en slimme apparaten kan de veiligheid en mobiliteit van ouderen vergroten.

Zo is er slimme vloerbedekking, uitgerust met sensoren die meten waar iemand loopt of zit, maar vooral waar de inrichting zorgt voor gevaarlijke obstakels. Het systeem rapporteert daarover, zodat de omgeving veiliger gemaakt kan worden. Sommige slimme tapijten kunnen ook een noodmelding versturen als iemand valt.

Slimme vloerbedekking is uitgerust met sensoren die meten waar iemand loopt of zit

Stel dat iemand toch onderuitgaat, dan kan de riem van Active Protective in de nabije toekomst uitkomst bieden. De riem, die nu ontwikkeld wordt, blaast zichzelf in 60 milliseconden op tot een airbag als de sensoren signaleren dat de drager ervan aan het vallen is. Botbreuken kunnen zo voorkomen worden. De riem kan ook bijdragen aan meer zelfvertrouwen, waardoor ouderen meer geneigd zijn om te bewegen en ook daardoor fitter en zelfstandiger blijven.

Ook de Philips Hue-verlichting of TRÅDFRI-lampen van IKEA kunnen een steentje bijdragen. De slimme verlichting is zo in te stellen dat het licht al aangaat als u op een bepaalde afstand van huis bent. In plaats van in het donker naar binnen stommelen, komt u thuis in een gezellig én veilig verlicht huis.

Gezondheid monitoren

Wearables, zoals smartwatches, zijn al populair op veel gebieden, gezondheidsapps zijn gemeengoed geworden. Ook ouderen kunnen er baat bij hebben. Zo kunnen bloeddruk, hartritme en bloedsuikerspiegel gemeten worden, en komen er smartwatches op de markt die automatisch de juiste zorgverleners kunnen waarschuwen als hier riskante afwijkingen in optreden.

Ook heel handig is de slimme medicijndoos. Die stuurt de eigenaar een sms om hem of haar te herinneren aan het innemen van een medicijn. De medicijndoos signaleert dat hij niet op een bepaalde tijd wordt geopend, en stuur dan de reminder.

Contact houden

Eenzaamheid verlaagt de kwaliteit van leven. Het komt in alle leeftijdsgroepen voor, maar ouderen zijn op dit gebied net wat kwetsbaarder. Hoe makkelijker het is om contact te houden met de buitenwereld, hoe vaker er contact zal zijn. De laatste jaren is het percentage ouderen op internet snel gestegen en vooral de stijging van ouderen die gebruikmaken van sociale media valt op: 74 procent van de 65- tot 75-jarigen in 2017, ongeveer drie keer zo veel als vijf jaar daarvoor. Nu maakt het gebruik van Facebook of Instagram op zichzelf niet gelukkiger of minder eenzaam. Maar het geeft wel aan dat ouderen beter de weg vinden in de digitale wereld, en meer mogelijkheden krijgen om contact te houden met hun dierbaren als die bijvoorbeeld wat verder weg wonen.

Voor ouderen die dementerend zijn of nog niet zo goed hun weg kunnen vinden in de nieuwe technologie kan een speciale seniorentablet als Compaan uitkomst bieden om contact te houden. Je kunt ermee beeldbellen, samen een spelletje doen, berichten, foto’s en filmpjes sturen. Mantelzorgers kunnen via de tablet agenda’s delen en bijvoorbeeld reminders sturen om medicatie in te nemen.

Dementie

Begint iemand te dementeren dan brengt dat ook voor de omgeving heel wat kopzorgen met zich mee. Een camerasysteem kan ongerustheid wegnemen, maar voor de privacy is dat nogal wat. Er zijn ook slimme camera’s die geactiveerd worden als een sensor, denk aan een rook- of geluidsmelder, iets afwijkends waarneemt.

Philips werkt samen met de Amerikaanse thuiszorgorganisatie Right at Home aan een sensorenplatform dat op een onopvallende manier het dagelijkse doen en laten monitoren en afwijkingen signaleren, bijvoorbeeld ’s nachts vaak naar de wc gaan, ’s ochtends niet of veel later uit bed komen, maaltijden overslaan of op vreemde tijden het huis verlaten. De gegevens worden verzameld in een dashboard dat door de thuiszorg, kinderen of mantelzorger kan worden bekeken. Met het oog op de privacy, zullen er natuurlijk wel goede afspraken met de betrokkenen over gemaakt moeten worden.

Een slim slot zorgt ervoor dat er geen sleutels meer nodig zijn om binnen te komen. In plaats van sleutels uit te delen aan zorgverleners, kinderen en buren, kan iedereen die dat nodig heeft toegang krijgen met een pincode. Bovendien is het slot op afstand te bedienen met bijvoorbeeld een smartphone of tablet. Handig voor mantelzorgers die zeker willen weten dat hun ouders de deur afsluiten.

Wanneer het oriëntatievermogen minder wordt of het om een andere reden onveilig wordt om (ver) van huis te gaan, kan een gps-tracker , zoals een hanger aan een ketting of een amulet in de broekzak, de veiligheid vergroten. Via internet of app op de telefoon, is te zien of waar de eigenaar van de tracker is. De tracker kan ook zo worden ingesteld dat er alleen een belletje gaat rinkelen wanneer de eigenaar een bepaalde zone verlaat.

Deel dit:

Reacties

 1. Elly schreef:

  En…. wie gaat dit allemaal betalen? De oudere? Met een AOW-tje en klein pensioentje?
  Grappig

 2. N.C.A. Weerheijm-Maas schreef:

  Al meer dan 28 jaar werkend in de zorgsector en dus volop ervaring met mensen met een vorm van dementie. In instellingen en in de thuissituatie. Die domotica is zeer handig en praktisch. Maar bij zaken die door iemand met dementie zelf moeten worden bediend heb ik toch mijn vragen. Iedere verzorgende, psycholoog, neuroloog, arts. En eigenlijk de meeste andere mensen ook, weten dat hetgeen deze doelgroep het laatst geleerd heeft, weer het eerst wordt vergeten. Dus heel lang zullen mensen met dementie van dergelijke oplossingen niet echt lang gebruik kunnen maken. Ook al is er bij hen nog zeker lerend vermogen aanwezig.

  • Robert schreef:

   …maar erg handig voor t monitoren van veiligheid als het doorgeschakeld wordt naar de zorgverlener

 3. Optimist schreef:

  Tjonge wat een geweldige mogelijkheden voor een makkelijker en veiliger leven! Jammer dat de mensen hierboven vooral kijken naar wat er mis kan gaan. Ik wens iedereen toe dat hij in staat is te denken vanuit kansen in plaats van uit bedreigingen. Daar help je vooral jezelf mee!

  • Jaren tachtig schreef:

   Misschien zijn een paar realisten een beetje moe van het idee dat alles maar afhankelijk moet zijn van zo’n stomme smartphone…

  • Optimist schreef:

   Hierboven moet zijn hieronder of eigenlijk maakt het niet uit waar, de strekking van mijn wens blijft hetzelfde.

   • Cpt schreef:

    Je hebt nu eenmaal optimisten, pessimisten en realisten.

    Natuurlijk, je moet redeneren vanuit de kansen. Optimisten kijken vanuit de kansen, pessimisten vanuit de bedreigingen. Realisten erkennen de voordelen van deze kansen maar kijken ook naar de bedreigingen. Blind in een oplossing stappen onder het motto “we zien wel waar het schip strandt” is wat kortzichtig, zeker als je een (zeer) kwetsbare groep van mensen feitelijk als proefkonijn gaat gebruiken.
    Ga jij garant staan voor de gevolgen van de problemen? Mag ik dan daar je handtekening, en een bankgarantie voor de financiele gevolgen?

    Ga vooral de kansen uitwerken, maar houdt rekening met de nadelen die worden aangedragen. Dat is alles wat we (ik in elk geval) willen aangeven.

 4. Inge Freeth-Kieft schreef:

  ik heb zelf een chronische ziekte, woon ver weg van NL(eigen keuze)moeder die zwaar dement is .
  Ik juich wel voor al die slimme uitvindingen.Alleen als ze echt voor dementen zijn , dan moet je het niet te ingewikkeld maken, ze kunnen niets nieuws bijleren en onthouden niet .bv zon GPS omhangen of zo , werkt niet, zijn vaak te lelijk en te groot om te dragen.Smartphone is bij sommige al niet meer mogelijk.Dus voor de mantelzorgers en (medische)thuisverzorgers is er wel veel mogelijk om te ober veren en te monitoren.
  word graag op de hoogte gehouden!
  groet Inge.

 5. Van '39 schreef:

  Niet alles wat kan hoeft. Dit soort zaken wordt o.a. bedacht omdat het technisch kan en dan wordt er een verondersteld probleem bij gezocht waarvoor het “een handige oplossing biedt”. Vervolgens moet de technische oplossing aan de man gebracht omdat de investering betaald moet worden om er aan te kunnen verdienen. Mijn vaste lasten gaan dan omhoog. Dat is het verdienmodel. Als ik val in huis en ik ga er aan dood: nou en wat dan nog? Wie bedenkt dat dat voorkomen had moeten worden? Ik moet toch ergens aan dood gaan? Van leven ga je dood, dat is nu eenmaal zo. Veiligheid is belangrijk maar het is mijn eigen verantwoordelijkheid. Obsessie met veiligheid vind ik niet gezond. Ik wil geen problemen aangepraat krijgen die mij afhankelijk maken van apparaten.
  Ik vind: een smartphone is fijn als ik een goede buur kan appen als ik die nodig heb. En omgekeerd. Laten we daar maar op werken, op goede buren in goede woningen in een prettige buurt waar de bewoners zelf bepalen hoe ze met elkaar om willen gaan en wat daar voor nodig is. De grens is wat mij betreft: als iemand een week lang onopgemerkt dood thuis ligt. Dan is de buurt geschokt, en terecht. Want bij een goed contact in de buurt was dat al veel eerder opgemerkt.

 6. Jaren tachtig schreef:

  Ik ben pertinent tegen dit soort zogenaamde slimme oplossingen. Ik ben ook tegen zeuren op fora die niemand leest.

  Het enige dat helpt is de straat op gaan, autobanden in de fik steken en molotovcoctails gooien.

  Ohnee, dat kan niet want iedereen heeft een traceerbare telefoon in de zak…

 7. H Haak schreef:

  Ik vind die technologie allemaal geweldig zoals die philips lampen MAAR wat mij daar weer van tegen staat is dat je op de telefoon wel je locatie of bluetooth altijd aan moet hebben en dat wil ik dus niet. Je word al genoeg gecontrolleerd en volgens mij is daar ook dan misbruik van te maken if zie het nu verkeerd?.

  • cpt schreef:

   Ik heb ook dergelijke bedenkingen:
   – Slim slot… met een pin-code…. als er iets niet slim is, is het een pincode.
   – Monitoren en “op het gebied van privacy moeten wel afspraken worden gemaakt”, met andere woorden dat platform is inherent niet privacy-veilig. Met afspraken alleen kom je er niet. Hoe eenvoudig/moeilijk is het om dat systeem te hacken? Als ik als inbreker eenvoudig de gegevens kan aftappen, is het vervolgens niet moeilijk om te zien of iemand niet thuis is (of alleen thuis is).

   Ik ben niet tegen dergelijke innovaties, maar zonder enige goede onderbouwing is het ‘paperware’ of zelfs ‘vapourware’. En dan heb ik het niet eens over de bedenkingen/bezwaren van H Haak dat er een smart-phone aanwezig wordt geacht EN dat daar de bluetooth voor aan moet staan.