XS4ALL voegt zich in zaak BREIN tegen Ziggo

BREIN heeft een kort geding tegen Ziggo aangespannen. De eis is dat de provider de website van The Pirate Bay blokkeert voor haar klanten. XS4ALL voegt zich in dit kort geding. Door deze actie bestrijdt XS4ALL nu samen met Ziggo de eis van BREIN. Volgens de Internet Service Providers (ISP’s) is dit een vorm van internetcensuur die in een democratische rechtsstaat niet past.

Innovatie, censuur
Voor informatie op hun eigen servers kunnen ISP’s verantwoordelijk worden gehouden. Maar niet voor informatie die op servers van anderen staat. Wettelijk is een provider niet aansprakelijk voor het internetverkeer dat via hun netwerk naar een ander webserver gaat. Voor deze aansprakelijkheidsbeperking is bewust gekozen. Daarmee wil de wetgever namelijk innovatie bevorderen en censuur voorkomen. Bovendien is het maatschappelijk niet wenselijk dat ISP’s zich bemoeien met het verkeer van internetgebruikers.

XS4ALL-woordvoerder Niels Huijbregts: “De website van The Pirate Bay staat niet op een server van Ziggo, dus kan Ziggo niet verantwoordelijk worden gehouden voor het blokkeren van die website. Brein is dus aan het verkeerde adres.”

Precedentwerking
XS4ALL is principieel tegen censuur. Door zich te voegen, wil zij precedentwerking voorkomen. De zaak gaat over een van de belangrijkste principes van internet. De uitspraak van de rechter kan verregaande gevolgen hebben voor alle ISP’s en voor alle internetgebruikers.

Innovatie
Al sinds de komst van internet gaan gebruikers anders om met entertainment. Ze willen muziek en films kunnen downloaden. De entertainmentindustrie is nooit met een passend antwoord op die vraag gekomen. Daarom downloaden veel consumenten uit illegale bron. De oplossing daarvoor wordt gezocht in het inperken van burgerrechten, terwijl het antwoord juist te vinden zal zijn in innovatie.

Burgerinitiatief
XS4ALL startte daarom onlangs het burgerinitiatief Muziekenfilm4all.nl, waarmee ze de entertainmentindustrie wil bewegen alle muziek en films direct legaal op internet aan te bieden.

Lees het persbericht (pdf)

Deel dit:

Reacties