Sociaal gedrag en technologie gaan niet altijd hand in hand. Er heerst regelmatig onbegrip tussen ‘techies’ en mensen die zich met minder technische vakken bezighouden. RobotWise wil hier verandering inbrengen. Bij XS4ALL staan we voor een positieve bijdrage van technologie in de samenleving. Een MVO-project dat isolatie en tweedeling hierdoor tegengaat steunen wij graag.

‘Socializing through technology’ (socialiseren door technologie) staat daarbij voorop. Volgens oprichtster Tamar Neter moet technologie en robotisering bijdragen aan de interactie tussen mensen. De keuze om sociaal-educatieve robots in te zetten als hulpmiddel was volgens haar snel gemaakt. Zo is het in groepsverband bijvoorbeeld de bedoeling om robots door een zelfgemaakt circuit te loodsen. Dit soort opdrachten helpen jong en oud. Volwassenen die niet technisch onderlegd zijn leren om te gaan met nieuwe technologieën. Technici schaven op hun beurt weer de communicatieve vaardigheden bij. En kinderen krijgen op jonge leeftijd al feeling voor techniek.

Verbinden van sociale en technische vaardigheden

Deze aanpak is voortgevloeid uit de ervaringen die Tamar in het bedrijfsleven heeft opgedaan. ‘Tijdens mijn twintig jaar in de onlinemarketing heb ik vaak gewerkt met technische mensen. Ik merkte dat ze heel erg op hun eigen eilandje zaten. Ze ontwikkelden van alles zonder de klant te zien of collega’s van andere afdelingen erbij te betrekken. Sociaal-communicatieve vaardigheden kwamen dus weinig aan bod. De communicatie- en salesafdeling was op hun beurt alleen maar met de klant in gesprek, en stond ver af van het eilandje met technici. Zo werd al snel duidelijk dat de ene wereld meer sociale vaardigheden kon bijleren. En de andere wereld mocht technologie meer omarmen. Om onderling begrip te kweken had ik een verbindende factor nodig. Dat zijn de sociaal-educatieve robots geworden.’

Onderwijs loopt achter

Volgens Tamar ligt het probleem ook bij het huidige onderwijs. ‘Als ik kijk naar wat mijn kinderen nu op school leren, is dat grotendeels hetzelfde als dat ik leerde 35 jaar geleden. Scholen begeleiden kinderen amper in de huidige maatschappij waarin ze leven. Zo komt het natuurlijk nooit goed. Kinderen moeten in contact komen met de technologieën die een sleutelrol spelen in hun leven. Niet alleen door dagelijks gebruik, maar door te begrijpen hoe het werkt. Ook daarvoor zijn de robots een geschikt hulpmiddel. Kinderen leren samenwerken, met elkaar communiceren en de basis van hoe software wordt geschreven.’

Van teambuilding tot vakantiekampen

RobotWise geeft interactieve workshops aan volwassenen en kinderen. Ze zijn in de categorie ‘startup’ genomineerd voor ‘Amstelveense ondernemer van het jaar’. Bent u geïnteresseerd in teambuildingactiviteiten op het werk of lijkt het u wel wat voor op school van uw kinderen? Kijk dan op hun website voor meer informatie. Vandaag (31 oktober) is de laatste dag dat u kunt stemmen op de Amstelveense publieksprijs 2019-2020.

XS4ALL-medewerkers waren onlangs vrijwilliger op het vakantiekamp tijdens de herfstvakantie. Dat zag er zo uit:

Kinderen mogen vertellen wat ze van robots weten
Een van de kids heeft net een robot gemaakt
Kinderen luisteren aandachtig
Op speelse wijze leren programmeren
Ook robots dansen
Deel dit:

Reacties