Op 1 maart organiseerden we samen met Hivos een lezing van de Amerikaanse journaliste en internetactiviste Rebecca MacKinnon, in Amsterdam. Het was een goed bezochte bijeenkomst, waar Rebecca haar publiek vertelde dat het internet in dienst moet staan van de internetters. Voor degenen die er niet bij konden zijn hebben we haar presentatie op video vastgelegd.

Internet speelt een belangrijke rol in het leven van miljarden mensen, of het nou bij de opstanden in het Midden-Oosten is of gewoon hier bij ons in Nederland. Internet is onmisbaar voor communicatie met elkaar, met met bedrijven en ook met overheden. Het is de belangrijkste bron van informatie en nieuws geworden, en is daarom een essentieel onderdeel van de democratie. Daarom is het belangrijk dat het internet zich op een democratische manier blijft ontwikkelen, en dat niet alleen overheden en bedrijven bepalen hoe het er op internet aan toegaat. Die hebben namelijk lang niet altijd dezelfde belangen als individuele internetters.

Het internet is van niemand, en daarom van iedereen die eraan meedoet. Burgers hebben daarom een verantwoordelijkheid om mee te doen, mee te bepalen en mee te beslissen. Hoe? Op die vraag heeft ook Rebecca MacKinnon niet een pasklaar antwoord. Er is geen kant-en-klare manier met gegarandeerd succes, zei ze in de discussie met het publiek in de zaal. We leven in een spannende tijd, met snelle ontwikkelingen en geweldige nieuwe mogelijkheden, die we met z’n allen kunnen sturen door kritisch mee te denken en mee te doen.

ISP Today hield een kort interview met Rebecca MacKinnon en met Hivos en XS4ALL:

Deel dit:

Reacties

 1. gazeteler schreef:

  De schreeuw om telefonie is groot.

 2. Aleidus Aalderink schreef:

  Wij willen weer bellen! ( wij zijn doof en teksttelefonie is ons afgenomen door marktwerking van de telecommunicatie. Het mobiele teksttelefonienetwerk is al ruim een maand uit de lucht. Veel doven en slechthorenden ondervinden grote problemen in hun dagelijks leven en op het werk. Op sociale media was heel wat opschudding en een actiegroep werd gevormd.

  Wij willen weer bellen! Het uitvallen van het mobiele teksttelefonienetwerk veroorzaakte veel commotie op sociale media. Doven en slechthorenden kunnen nu niet meer mobiel tekstbellen, waardoor ze dagelijks tegen heel wat dingen aan lopen. Participeren in deze maatschappij gebeurt vaak middels telefonie: veel instanties zijn alleen per telefoon bereikbaar.
  Een actiegroep werd gevormd naar aanleiding van de vele reacties op sociale media. Kort daarna ontstond de website http://www.nu112.nl. Vandaag komt daar een filmpje op. De schreeuw om telefonie is groot.

  Teksttelefonie is niet vergelijken met chat. Bij spraaktelefonie als de ene kan hallo zegt dan hoort de andere kant het. Zo is teksttelefonie zodra “a” wordt ingedrukt dan is “a” bij de ontvanger op het display. Dat is de principe van teksttelefonie die destijds door PTT Dr. Nederlab is ontworpen en die door liberalisering van de markt hiermee om de zeep is geholpen.

  XS4all laat uw sociale kant zien om zowel beeld als tekst telefonie mogelijk te maken zodat doven en slechthorenden een redelijke contact in de samenleving met wie dan ook kunnen maken.

  Over vrijheid gesproken dat is hier niet het geval

 3. joosteto schreef:

  Daarom is het belangrijk dat het internet zich op een democratische manier blijft ontwikkelen, en dat niet alleen overheden en bedrijven bepalen hoe het er op internet aan toegaat

  Ah, ik heb net de nieuwe mailing van XS4all gekregen, over IPTV na 16 april, waarin staat dat het bedrijf XS4all besluit al mijn TV opnames na een jaar te wissen, en dat ik wel ‘webTV’ op een computer mag kijken, maar alleen als die geen linux draait.

 4. Bob schreef:

  Wel grappig… Egypte… het alles is gecreeerd. Iets met wolf in schaapskleren.