XS4ALL sponsort Publitiek.nl, een website die op een handige manier allerlei openbare informatiebronnen bij elkaar brengt om de Nederlandse politiek inzichtelijk te maken. Eén plek voor al het nieuws uit de politiek, of dit nu een Kamerdebat, een persbericht of een Tweet van een politicus is. Zo kun je bijvoorbeeld precies nalezen wie wat gezegd heeft over de gewetensbezwaarde trouwambtenaren of wat de verschillende kamerleden Twitteren tijdens de verkiezingscampagne.  Stemmingen worden vertaald naar een duidelijk taartdiagram, zodat je in één oogopslag kunt zien welke partijen voor of tegen hebben gestemd. Wil je meer weten over een specifiek onderwerp, dan kun je deze berichten vervolgens op allerlei manieren filteren. Zo kun je alleen de nieuwsberichten bekijken, of alleen de berichten van Diederik Samsom, of alleen de debatten waar in Sybrand Buma heeft gesproken. Maar je kunt ook alle berichten van een bepaalde datum bekijken of zoeken naar een debat waar je meer over wilt weten.

XS4ALL sponsort de site omdat de makers op een innovatieve manier omgaan met publiek beschikbare informatie en het internet gebruiken om informatie inzichtelijk te maken die belangrijk is voor de maatschappij. De site is een initiatief van Wolq, een ontwerp- en adviesbureau gespecialiseerd in het eenvoudiger en gebruiksvriendelijker maken van digitale zaken. Publitiek werd bedacht naar aanleiding van een wedstrijd van het Ministerie van Binnenlandse zaken. De opdracht: kom met een goed idee om overheidsdata inzichtelijker te maken. Dat was nodig ook, want  ondanks alle  initiatieven om de landelijke politiek dichter bij de mensen te brengen, werden debatten in de Tweede Kamer nog steeds gepresenteerd als lange lappen tekst en moest je voor elk soort bericht op een andere website kijken.

Wolq won de wedstrijd niet, maar  het idee werd zo enthousiast ontvangen dat het concept toch is gerealiseerd. De site groeide snel uit tot een enorm archief van nieuwsberichten, Tweets, debatten en stemuitslagen. De groei ging zelfs zo snel dat de website de drukte bijna niet meer aankon. XS4ALL is daarom graag te hulp geschoten met een webserver voor de site zodat de site optimaal bereikbaar is voor de komende verkiezingen, zodat iedereen op een makkelijke manier op de hoogte kan blijven van de politieke ontwikkelingen.

 

Deel dit:

Reacties

 1. Lan schreef:

  Very good post! We ωill be linκing to thiѕ ρarticulaгlу great ρost on οur site.
  Keep up the good writing.

 2. igrice decije schreef:

  What’s up, the whole thing is going well here and ofcourse every one is sharing information, that’s actually
  fine, keep up writing.

 3. military college schreef:

  Aрpгеciating thе harԁ worκ yοu
  put intо уοur site and ԁеtaіled infοrmatiоn
  you ρrеsеnt. Ιt’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t
  the same outԁated гehashеd infоrmation.

  Fаntаѕtic reаd! Ι’ve bookmarked your site and I’m aԁding уоur RSS feеԁs to my Goоgle account.