Vonnis in zaak BREIN – XS4ALL & Ziggo over blokkeren torrentsite

Vanochtend heeft de Rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in de zaak die BREIN vorig jaar aanspande tegen XS4ALL en Ziggo. BREIN, de Nederlandse lobbyclub van de internationale entertainmentindustrie, eiste dat de internetproviders de torrentwebsite The Pirate Bay onzichtbaar zouden maken voor hun klanten. De rechter stelde BREIN vandaag in het gelijk. XS4ALL gaat in Hoger Beroep.

Eis afgewezen

In het kort geding op 19 juli 2011 wees de rechter de eis van BREIN af, waarna de zaak in een bodemprocedure gedetailleerd behandeld werd. Tijdens de zitting op 11 november heeft XS4ALL gehamerd op het principiële karakter van de zaak: het blokkeren van volledige websites is in strijd met de grondbeginselen van onze rechtsstaat. De rechter heeft die bezwaren naast zich neergelegd: in het vonnis van vandaag geeft de rechter BREIN bovendien de bevoegdheid om een lijstje aan te leveren met andere Pirate Bay-adressen die zij graag geblokkeerd willen zien, zonder enige vorm van controle. Dat vormt een ontoelaatbare inbreuk op de vrijheid van informatie.

Knieval voor de entertainmentindustrie

Directeur Theo de Vries van XS4ALL: “We zijn verbijsterd door de uitspraak, dit is een zwarte dag voor het vrije internet. Ik zie dit als een knieval voor de entertainmentindustrie: de commerciële belangen van enkele grote bedrijven worden belangrijker geacht dan de grondrechten van Nederlandse burgers.”

De Vries ontkent niet dat torrentsites als The Pirate Bay een lastig probleem vormen: “Mensen downloaden via torrentsites muziek en films zonder dat de artiesten daarvoor betaald krijgen. Dat kan niet. Volstrekt begrijpelijk dat websites als The Pirate Bay BREIN enorm frustreren. Maar deze zaak gaat niet om The Pirate Bay. Het gaat om blokkeren van informatie. The Pirate Bay is wat mij betreft een stoorzender die de discussie afleidt van waar het eigenlijk om gaat: dit vonnis komt neer op censuur en dat is in beschaafde landen verboden.”

Blokkeren geen oplossing

Het blokkeren van websites lost het probleem bovendien niet op, zegt De Vries: “de oplossing moet gezocht worden in nieuwe businessmodellen die aansluiten bij de realiteit van de digitale wereld: informatie kan moeiteloos en razendsnel over de hele wereld verspreid worden. Je moet je aanpassen aan die werkelijkheid in plaats van je ertegen te verzetten door blokkades te eisen.”

Bovendien: blokkades werken niet. De Vries: “Als je hele websites blokkeert, zul je onvermijdelijk informatie blokkeren waar helemaal niets mis mee is. Wie die informatie probeert te bereiken zal onterecht op de blokkade stuiten. Een blokkade dupeert dus mensen die niets kwaads in de zin hebben. Tegelijkertijd is zo’n blokkade voor wie het echt wil, gemakkelijk te omzeilen. Een blokkade schiet dus aan twee kanten het doel voorbij.”

Hoger Beroep

XS4ALL zet zich sinds haar oprichting in 1993 al in voor een vrij en open internet voor iedereen. Dit vonnis gaat lijnrecht in tegen dat principe. XS4ALL tekent daarom beroep aan tegen de uitspraak.

Deel dit:

Reacties

 1. One Daemon says:

  I have a real benefit to your Audio. My take your article to share with me, thanks.

 2. isvicre chat says:

  Let maar op, dit is nog maar het begin.

 3. Je gaat een wapenfabrikant toch niet het effectiviteit van oorlog onderzoeken?

 4. chat says:

  Laat staan wat het daadwerkelijke censuur van Internet in bepaalde landen voor de bevolking inhoudt..

 5. gazeteler says:

  Als dit vonnis onherroepelijk door wordt geduwd door zowel brein als justitie dan gaat het vanaf dat moment erg snel bergafwaarts vrees ik.

 6. You really make it seem really easy together with your presentation but I find
  this matter to be really one thing which I feel I’d never understand. It sort of feels too complicated and extremely vast for me. I’m looking ahead in your subsequent submit, I’ll try to get the cling of it!

 7. I absolutely love your website.. Pleasant colors & theme. Did you develop this web site yourself? Please reply back as I

 8. H. says:

  Acces for all! Wat een schande dit.

 9. Criti Caster says:

  Ik heb eens de moeite genomen om het vonnis te lezen. Helemaal nog wel. Viel niet mee.

  Wat me opvalt is dat BREIN een aanname heeft gedaan waar heel wat op valt af te dingen.

  Er wordt vanuit gegaan dat iedereen die begint met downloaden, automatisch ook uploader wordt. In principe is dit natuurlijk juist.

  Waar echter geen rekening mee gehouden wordt is dat voor de meesten de downloadsnelheid aanmerkelijk hoger is dan de uploadsnelheid. Als gevolg hiervan heb je doorgaans een torrent binnen terwijl je deelverhouding soms nog niet eens de 0,1 voorbij is.

  En hier ligt het punt waar BREIN toch maar mooi aan voorbij gaat: DEELVERHOUDING.

  Als iedereen afhaakt zodra ze een torrent binnenhebben, en de deelverhouding daarbij lager ligt dan 1, dan is het einde van een torrent onvermijdelijk. Om een torrent in leven te houden (en de snelheid aanvaardbaar te houden) zullen voldoende mensen moeten seeden tot hun deelverhouding minimaal 1,0 is.

  In de praktijk haken de meesten (helaas) voor die tijd af, en hebben dus (veel) minder geupload dan gedownload. In elk geval hebben ze GEEN kompleet produkt geupload, en die suggestie wekt de bewijsvoering van BREIN dus wel.

  Mensen die geen deelverhouding van 1,0 halen, dragen NIET bij aan het in stand houden van een torrent. Als iedereen zou doen wat zij doen, dat is dat het einde van een torrent. Er wordt dan immers minder geupload dan dat er wordt gedownload, en dat gaat fout zodra de 100% seeders uiteindelijk afhaken.

  Misschien is dit een punt dat in een hoger beroep kan worden aangestipt.

  Niettemin probeer ik zelf zoveel mogelijk mijn sportieve plicht te doen en de 1,0 te halen, dat dan weer wel. :)

 10. jojo says:

  Ik vind dit zo’n onzin van die hele stichting BREIN, internet is toch juist bedoeld om alles razend snel over heel de wereld kunnen te delen? Maarja, er word toch wel weer een manier gevonden om op The Pirate Bay te komen.
  Dat hele BREIN gedoe kan echt opflikkeren met hun rare gedachten. Ik zal XS4ALL met alles steunen.