De Arabische lente is niemand ontgaan. Overal in Noord-Afrika komt de bevolking in opstand tegen de machthebbers, strijdend voor hervormingen en meer vrijheid. Internet speelt een belangrijke rol bij de opstanden, want de vrijheidsstrijders organiseren zich via sociale media als Facebook en Twitter en ze laten via diezelfde sociale media aan de wereld zien wat er gebeurt. Dat zint de machthebbers maar niks, en Egypte en Libië worden afgesloten van internet.

Freedom, by PhotomageIn mei van dit jaar protesteren tienduizenden Turken tegen de introductie van internetfilters en internetcensuur. Alle Turkse burgers moeten verplicht kiezen uit vier internetfilters, volgens de tegenstanders krijgt de overheid hierdoor de mogelijkheid om toegang tot bepaalde websites te sluiten zonder tussenkomst van de rechter.

En de voorbeelden van China kennen we allemaal. Yahoo! verstrekt op verzoek van de Chinese overheid persoonsgegevens van de Chinese journalist en dichter Shi Tao, die via zijn Yahoo!-adres een vertrouwelijk document naar een Amerikaanse mensenrechtenwebsite stuurde. Het document bevatte een oproep van de Chinese overheid aan de media om geen verslag uit te brengen over de vijftiende verjaardag van het bloedbad op het Tiananmen-plein. Dat werd hem niet in dank afgenomen: met medewerking van Yahoo! Is Shi Tao opgepakt, hij zit sinds 27 april 2005 voor tien jaar vast in een Chinese gevangenis. En Google natuurlijk, die in eerste instantie voldeed aan het verzoek van de Chinese overheid om content te censureren door bepaalde zoektermen zoals “human rights”  te blokkeren. Later besloot het bedrijf toch naar naar Hong Kong te verhuizen omdat het compromis dat ze sloten toch geen goede keuze bleek. We kennen de voorbeelden allemaal, we zijn allemaal verbijsterd, we vinden het allemaal censuur en schending van mensenrechten en we willen er allemaal wat aan doen.

Soms doen we dat ook. Tijdens de protesten tegen de verkiezingsuitslag in 2010 in Iran zorgde Twitter ervoor dat haar servers up en running bleven zodat dissidenten Twitter konden blijven gebruiken om te communiceren. Toen de regering in Iran Twitter uit de lucht wilde halen door IP-adressen af te sluiten, riep Twitter mensen over de hele wereld op om een proxy op te zetten om de blokkades te omzeilen. Aan deze oproep werd succesvol gehoor gegeven. Google verhuisde dus naar Hong Kong en Blackberry weigerde de Indiase overheid rechtstreekse toegang te geven tot vertrouwelijke communicatie tussen burgers. XS4ALL stelde inbelverbindingen ter beschikking aan de burgers van Egypte en Libië zodat deze toch toegang tot internet konden krijgen toen Mubarak en Kadhafi het internet afsloten.

En omdat er in een groot deel van Afrika, Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten nog helemaal geen toegang tot internet is, zijn er allerlei initiatieven om ook daar de zegeningen van het internet te brengen. Oxfam Novib wil  bijvoorbeeld een project starten om de burgers van Uganda toegang tot internet aan te bieden waardoor inkomens en werkgelegenheid kunnen groeien. Een uitstekend idee!

Een vrij internet voor iedereen, dat is waar we voor staan en waar we voor moeten vechten. Speciaal rapporteur Frank la Rue van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties concludeert in zijn rapport van juni van dit jaar dat toegang tot internet een recht is van ieder mens en daarom nooit mag worden afgesloten, ook niet in geval van schendingen van auteursrecht of politiek onrust. Overal worden conferenties over internetvrijheid gehouden. In Sillicon Valley, Stockholm, Den Haag en er volgen nog veel meer steden. GNI, het Global Network Initiative, maakt beleid en richtlijnen, geeft support aan ICT-bedrijven en helpt bij het nemen van moeilijke keuzes en beslissingen ter bescherming en bevordering van de vrijheid van meningsuiting en privacy op internet. Iedereen roept op tot internet vrijheid, een open internet en bescherming van privacy. Dat klinkt allemaal heel mooi en wij werken daar graag aan mee.

Maar er is ook een andere kant. Want steeds meer is er ook de wens om het internet in te perken. Niet alleen in verre landen als China, maar ook bij ons, hier in Nederland. Ik neem de maanden oktober en november van dit jaar als voorbeeld. In oktober woonde ik een ronde-tafelconferentie bij in het kader van terrorismebestrijding. Hoe kunnen we gezamenlijk terrorisme, radicalisering en rekrutering, waarbij gebruik gemaakt wordt van internet, aanpakken? Via notice-and-take-down, door te blokkeren middels zwarte lijsten, of op andere wijze? Een goed initiatief, en begrijpelijke wensen, maar internetblokkades liggen toch niet echt in lijn met het ideaal van een vrij internet.

De week daarna zit ik bij het 15-jarig bestaan van het Meldpunt Kinderporno waar de Internet Service Provider flink op haar verantwoordelijkheid wordt gewezen en niemand lijkt te begrijpen waarom we niet willen filteren of andere technologische mogelijkheden willen inzetten dan wel uitproberen. Op 11 november is het pleidooi in de bodemprocedure tussen Stichting BREIN (belangenbehartiger van de entertainmentindustrie) enerzijds en internet service providers Ziggo en XS4ALL anderzijds over het blokkeren van The Pirate Bay. Het vonnis wordt gewezen op 11 januari 2012. Wij hopen nog steeds op een overwinning want het gevaar van de glijdende schaal is reëel: als we eenmaal moeten beginnen met blokkeren van The Pirate Bay, dan zullen we al snel voor van alles en nog wat moeten gaan blokkeren of filteren. Als je immers voor het ene onderwerp kunt filteren, waarom dan voor het andere onderwerp niet?

Tijdens de pleidooien passeerden ook de ontwikkelingen in het buitenland de revue. Three-strikes-out in Frankrijk: wanneer je drie keer wordt betrapt op illegaal downloaden, dan wordt je van internet afgesloten. BT/Newz Bin2: de Britse internet provider BT moet de toegang tot nzb-indexeerder Newz Bin2 blokkeren. L’Oreal/Ebay: Ebay kan aansprakelijk worden gesteld voor inbreuk op merkrechten door derden op haar marktplaats. Scarlet/Sabam: Sabam  (de Belgische Buma) vordert van access provider Scarlet dat zij al het internetverkeer monitort en zo nodig blokkeert om het filesharen van auteursrechtelijk beschermd materiaal tegen te gaan. SOPA (Stop Online Piracy Act) in de Verenigde Staten geeft klagers de mogelijkheid om online diensten te laten blokkeren of zelfs op zwart te krijgen middels DNS-blokkades, het intrekken van domeinregistraties en het platleggen van betaaldiensten. De plannen van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie, waarbij downloaden wordt verboden en ISP’s dit moeten handhaven en waarbij websites uit het buitenland met illegaal materiaal kunnen worden geblokkeerd. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het blokkeren van goksites in België. En Eurocommissaris Neelie Kroes die vindt dat alle apparaten die met internet verbonden zijn, standaard voorzien moeten zijn van controlemogelijkheden voor ouders zoals bijvoorbeeld filters en de mogelijkheid om te monitoren. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ondanks de strijd voor internetvrijheid stevenen we langs alle kanten keihard af op precies het tegenovergestelde: internetcensuur. Een vreemde paradox: door zowel de Europese Commissie als de Nederlandse overheid wordt aan de ene kant internetvrijheid bepleit maar door diezelfde Europese Commissie en diezelfde Nederlandse overheid wordt de internetvrijheid aan de andere kant steeds meer beknot.

Het einde van een open internet, betekent ook het einde van internetvrijheid. Dus hoe hard we ook moeten strijden voor toegang tot internet en een vrij internet voor de hele wereld, we moeten vooral niet vergeten dat ook hier geldt: een betere wereld begint bij jezelf!

Margreth Verhulst

Public & Regulatory Affairs bij XS4ALL

Deel dit:

Reacties

 1. chat schreef:

  Al komt deze onjuiste opvatting vaker voor, zij is en blijft onjuist.

 2. gazeteler schreef:

  Het tweede punt is dat deze persoon voorbij gaat aan de grote veranderingen die persoonlijke initiatieven van mensen via het internet teweeg kunnen brengen

 3. FtVT schreef:

  In dit artikel komen drie gevallen van zinloze geslachtsverandering voor.

  “Tijdens de protesten tegen de verkiezingsuitslag in 2010 in Iran zorgde Twitter ervoor dat haar servers up en running bleven (…)”

  “(…) waar de Internet Service Provider flink op haar verantwoordelijkheid wordt gewezen (…)”

  “Ebay kan aansprakelijk worden gesteld voor inbreuk op merkrechten door derden op haar marktplaats.”

  Er is geen enkele reden om de woorden ‘Twitter’, ‘provider’ en ‘Ebay’ vrouwelijk te maken. Vermoedelijk stoelt de drievoudige geslachtsverandering op het misverstand dat men naar woorden die een collectief aanduiden, moet verwijzen met het bezittelijk voornaamwoord ‘haar’. Al komt deze onjuiste opvatting vaker voor, zij is en blijft onjuist.

  In deze gevallen gaat het om van oorsprong Engelse woorden. Het Genootschap Onze Taal zegt het volgende over het geslacht van Engelse woorden die in het Nederlands gebruikt woorden: “In principe zijn Engelse leenwoorden mannelijke de-woorden, behalve als er een reden is om daarvan af te wijken.”
  De uitzonderingen die Onze Taal vervolgens noemt zijn allemaal onzijdig. Geen enkel Engels leenwoord zou dus vrouwelijk zijn.

  Het voorkomen van het bezittelijk voornaamwoord ‘haar’ waar dat niet verwacht wordt, leidt tot verwarring bij de lezer. “Over welke vrouw gaat het? Nog eens lezen. Ik heb geloof ik wat gemist.”

  En waar heb dat nou voor nodig?

  Vriendelijk groetend,
  Ernie Kotzebue, penvoerder,
  Front tegen Verbale Travestie
  http://ftvt.yolasite.com/

  • Hilbert Tjalkens schreef:

   Hoi Ernie,
   Wil je haar eigenlijk wel begrijpen?
   Het zou sierlijker zijn om inhoudelijk te reageren in plaats van hier je desinformatie te lozen.

 4. indya schreef:

  We gaan steeds meer leven volgens Amerikaans Model. Het grote Land of the free waar censuur en angstzaaierij orde van de dag zijn.
  Alleen wijzelf kunnen dit stoppen door onze mond open te trekken. Wij Nederlanders klagen wel maar vechten niet. Waar is onze vechtlust? Onze spirit? Willen wij echt onze vrijheden op gaan geven? XS4ALL bedankt voor de tijd moeite en geld om op te komen voor onze grondrechten!

 5. Anoniem schreef:

  Kun je internet vrijheid vergelijken met persvrijheid? Zijn beide te koppelen, vooral wat de persoonlijke uitingen betreft, die ook aan individuele vrijheid aanleunt?

 6. Hilbert Tjalkens schreef:

  Hoi Margreth,
  Die paradox die je noemt is me ook op gaan vallen de laatste jaren. Het is inderdaad triest om te constateren dat politici het steeds weer presteren om hun electoraat te besodemieteren.
  Wat een ongelofelijke minkukels laatst op die conferentie InternetFreedom in Den Haag. Ik wist niet wat ik hoorde toen Hillary Clinton begon te zwetsen over vrijheid en democratie! We komen democratie brengen! De wereld heeft facebook nodig! Kijk maar in Egypte! En we zeggen er niet bij dat dat niet gratis is, en dat we die landen gaan leeg plunderen, want we willen de mijnen en olievelden hebben. Oh ja en we plempen vervolgens je land vol met bommen en granaten en nemen de schuld op ons (want onze belastingbetalers kijken toch alleen maar naar bullshit op de TV dus die hebben het niet door). Bovendien, ja dat is misschien iets minder leuk, we verplichten de Irakezen om Monsanto ’s infertiele gewassen te kopen. Die zijn duur, je hebt er veel bestrijdingsmiddelen voor nodig, en je kunt het zaad niet overhouden, want de killer genes die we hebben ingebouwd die voorkomen dat. Ja jongens lang leve de democratie en bedankt voor alle goed oplettende journalisten die koste wat kost proberen het volk juist voor te lichten over wat er echt in de wereld gebeurd. Laat ik zeggen dat grote machtsverschuivingen slechts schraal worden beschreven, en dat waar het gaat over the big picture, de berichtgeving in de main stream media walgelijk te kort schiet. Ik denk dat A.J.M Schipperijn wel weet dat ieder liefhebbend mens tegen kinderporno is, en dat we weten dat stelen verboden is. Hier gaat de discussie helemaal niet over! De reactie van deze persoon laat twee dingen duidelijk zien: Het is gericht op de main stream, bewust of onbewust inspelen op argumenten die zo obvious zijn dat niemand die gaat tegenspreken. Het tweede punt is dat deze persoon voorbij gaat aan de grote veranderingen die persoonlijke initiatieven van mensen via het internet teweeg kunnen brengen. Mensen willen leren. Al eens gehoord van de Kahnacademy?

  Internet is een katalysator van grote veranderingen in de maatschappij, mensen worden wakker omdat informatie toegankelijk is geworden die niet in de kranten te lezen is. Mensen willen zelf bepalen welke informatie ze lezen en zelf de vrijheid gebruiken om te schrijven wat je maar wil.

  Mensen bouwen over de hele wereld samen aan gratis software omdat ze dat leuk vinden. Ik ken mensen die leren Engels om naar Alex Jones te kunnen kijken. Producers maken films en documentaires en bieden die gratis aan op vodo.net

  De vrijheid van het net gaat over openbaarheid en verantwoording afleggen. Meer nog dan de Syntens termen: flexibiliteit, incasseringsvermogen, innovatie, verbinden, kennis delen.

  Het is niet makkelijk voor grote logge organisaties om te veranderen, maarja, aanpassen mensen, dit is globalisering.

  Ik denk dat mensen als A.J.M. Schipperijn, eraan zullen moeten gaan wennen dat er veranderingen op komst zijn die zich zullen gaan verplaatsen van het internet naar het echte leven op straat. En dat die veranderingen verder gaan dan de geautomatiseerde distributie van de supermarktketen op de hoek of de rollout van Marktplaats, maar dat regeringsleiders verantwoording zullen moeten gaan afleggen voor ongeoorloofd mismanagement van een land, burgers voorliegen en bedriegen, false flag opereations, plunderingen, neo colonialisme en moordpartijen onder het mom van democratie.

  Er zijn in Irak meer dan honderdduizend mensen omgekomen in de oorlog. De oorlogen in Irak en Afghanistan hebben samen al meer dan een biljoen dollar gekost, gaat Abn Amro de 30 miljard nog terug betalen? Hoe zit dat nou met die bank… Echte vragen die er ook toe doen net als kinderporno.
  Er is wel een belangrijk verschil, mensen zoals Jon Corzine voormalig CEO van Goldman Sachs die kan gerust een miljard dollar verduisteren van spaarders bij MF Global en gewoon over straat lopen. Mensen die via duistere netwerken kinderporno verspreiden zouden moeilijker zijn aan te pakken.
  Het wordt tijd dat er straffen komen voor angst zaaien, en mensen die belastinggeld verkwanselen aan megalomane Lockheed (prins bernhard omkoopschandaal) Martin projecten zoals de JSF! Het wordt tijd dat iemand zoals Bakellende van hun stoel wordt getrokken bij Enst&Young en wordt berecht voor het op onjuiste gronden beginnen van een oorlog! Oude koeien? Op dit moment zijn er nogal wat mensen aan het Nazi hunten in Duitsland, nou dat is nog wat langer geleden. Wacht maar mensen wees gerust dat gaat hier over een paar jaar ook nog gebeuren. Verantwoordelijkheid brengt verantwoording met zich mee.

 7. Het grote probleem van compleet vrij internet gebruik is: wanneer eindigt correct internet gebruik en waar begint het gebruik c.q. aanmoedigen van zware criminaliteit? En ook over de begrippen “correct” en “zware criminaliteit” zullen meningen altijd blijven verschillen. Bij fundamentalisme bijvoorbeeld zal het doel altijd de middelen heiligen, ook het gebruik van middelen, die daar buiten als crimineel zullen worden beschouwd en ga dat maar eens veranderen!! Wanneer aantoonbaar
  de mondiale menselijke maatschappij schade van het gebruik van internet gaat ervaren zullen ook mondiaal afspraken gemaakt moeten worden over de grenzen van ontoelaatbaarheid, alwaar regeringen het recht zouden mogen hebben tot afsluiting over te gaan. Internationaal zal dat een hoop gesteggel geven en een utopie blijven. Om Cruijff omgekeerd te citeren: “Elk foordeel (vrij gebruik van internet) heb ook so s’n noadeel”.