OHM2013, by Russ Garrett

OHM2013, by Russ Garrett

Op een aantal weilanden bij Alkmaar waren vorige week duizenden hackers uit de hele wereld samengekomen voor hackerconferentie OHM2013. Om te luisteren naar presentaties, om te leren in workshops, om hun projecten te laten zien en gewoon om lol te hebben: OHM was een camping / festival / conferentie waar dag en nacht, non-stop een heleboel te beleven was. XS4ALL was er bij.

Security

OHM was de 7e editie van een festival dat sinds 1989 elke vier jaar in Nederland wordt georganiseerd. Voor XS4ALL zijn dit  belangrijke evenementen: op dit soort bijeenkomsten wordt de toekomst van het internet bedacht, besproken en gemaakt. Er was een overweldigend aantal presentaties en workshops dit jaar met onder andere veel aandacht voor security. Door Wikileaks en Edward Snowden is de laatste tijd duidelijk geworden dat we als burgers en consumenten niet zozeer hoeven vrezen dat kwaadaardige hackers stiekem op onze computer kijken: het blijken overheden en grote bedrijven die de internetcommunicatie van burgers op grote schaal afluisteren. Omdat we het internet niet als massa-surveillanceapparaat bedoeld hadden, zijn veel hackers aan het werken aan oplossingen voor dat probleem. Zodat mensen weer vrij en onbespied kunnen communiceren. Niet dat iedereen zoveel geheimen heeft, maar gewoon omdat we burgers van een vrij land zijn en we dus het recht hebben om in vrijheid te communiceren zonder dat er iemand virtueel over onze schouder meekijkt. Er wordt daarom veel gesproken over – en gewerkt aan end-to-end encryption toepassingen: programma’s die het internetverkeer volledig versleutelen.

XS4ALL Denktank, hack-uitdaging en presentaties

XS4ALL heeft stevig bijgedragen aan het programma van OHM. Zo hielden we een speciale sessie van de XS4ALL Denktank, waarin leden van ons management team in gesprek gingen met hackers en andere internetliefhebbers over de uitrol van het glasvezelnetwerk in Nederland: wat is de beste aanpak om heel Nederland zo snel mogelijk van glas te voorzien? Het was een inspirerende sessie, waarin we door de deelnemers gedwongen werden op een andere manier naar glasvezel te kijken dan we gewend zijn. Er werden volop suggesties gedaan voor  samenwerkingsverbanden en innovaties die de aanleg van glasvezel in Nederland mogelijk kunnen versnellen. Daar gaan we mee aan de slag, dus daarover later meer!

Behalve input in de Denktank, hebben we de hackers ook gevraagd hun technische expertise in te zetten om een XS4ALL-server te kraken. In onze hack-challenge daagden we iedereen uit, te proberen de server te hacken van een nieuw product dat we momenteel ontwikkelen en testen. Wie de speciaal voor dit doel ingerichte server wist binnen te dringen – en ons kon vertellen hoe dat gelukt was – kreeg een mooie prijs. Voor zover we nu weten is het niemand gelukt de prijs te claimen, maar voor de zekerheid wordt alles nog een keer grondig onderzocht voordat we de hack-challenge echt afsluiten.

Op het podium van de grote tent waren ook nog twee presentaties van XS4ALL’ers te zien: Arjan van Hattum presenteerde zijn analyse van copyright klachten inzake filesharing die XS4ALL de afgelopen jaren heeft ontvangen. Niels Huijbregts vertelde over de rechtszaken die XS4ALL over de jaren heen gevoerd heeft, en die hebben bijgedragen bij het tot stand komen van het Nederlandse internetrecht.

Inspiratie

OHM2013 heeft ons een hoop inspiratie gegeven, en nieuwe kennis over de technische, sociale en politieke ontwikkelingen die het internet de komende tijd zal doormaken. Dankzij een geweldige conferentie kunnen we goed voorbereid de toekomst in!

Deel dit:

Reacties

  1. Gerritjan says:

    Leuk om te lezen.
    Vanwege deze standpunten ben ik al abonnee sinds 1995.

  2. Xenomatrix says:

    Volgens mij was de eerste conferentie, te weten de Galactic Hacker Party, in 1989, in Paradiso.