Daar moesten we toch even over grinniken bij XS4ALL: het management van Microsoft verkeert in ‘shock and disbelief’ omdat het aantal IP-adressen beperkt blijkt, schrijft The Wall Street Journal. Het bedrijf kwam in de problemen omdat het niet voldoende unieke IP-adressen beschikbaar had voor zijn cloud-diensten. Het gaat bij MS weliswaar om private IP space, maar toch, voor shock en ongeloof is het wel erg laat. Inmiddels had al wel een tijdje duidelijk mogen zijn dat het aantal IPv4-adressen niet onbeperkt is. Dat is de reden waarom XS4ALL al jaren IPv6 biedt aan haar klanten: om het internet lekker door te laten groeien zijn simpelweg meer adressen nodig.

IPv6 uitgelegd in gewone mensentaal

IPv6 – internet protocol versie 6 – is een nieuw systeem voor internetadressen. Nou ja, nieuw, het bestaat al jaren. En ook al jaren zeggen experts dat de voorraad oude IP-adressen op raakt en dat het daarom verstandig is, nieuwe adressen te gaan gebruiken. Toch weigerden veel internetbedrijven al die tijd het probleem serieus te nemen. Ze hoopten dat het zo’n vaart niet zou lopen, of ze bedachten dat de schaarse oude IPv4-adressen best door meerdere internetters tegelijk gedeeld zouden kunnen worden. Maar dat is ingewikkeld, traag en foutgevoelig. En bovendien onnodig: met IPv6 is er zo’n onvoorstelbare hoeveelheid internetadressen beschikbaar dat delen helemaal niet nodig is. Aan de bak dus, Microsoft!

Bij XS4ALL gaat het ondertussen lekker met IPv6: inmiddels maakt bijna 70% van onze klanten actief gebruik van IPv6, ruim een kwart van al ons internetverkeer loopt via IPv6. En we leveren standaard een IPv4 en een IPv6-adres bij alle nieuwe verbindingen. Dus bij ons zit je goed. Maar het is duidelijk hoog tijd dat IPv6 ook door alle andere bedrijven in gebruik wordt genomen.

Onze helpdesk heeft meer informatie over IPv6.

 

Deel dit:

Reacties

 1. Anoniem schreef:

  Lijk een beetje een vervolg op: https://blog.xs4all.nl/2014/06/14/ipv6#comments

  Betreft standpunten doet xs4all het best goed, alleen IPv6 hoort niet in het rijtje thuis en ze zouden er goed aan doen hier afstand van te nemen; IPv6 zorgt alleen maar voor extra problemen en gevaren bovenop IPv4 omdat het is ontworpen met een ideale wereld in het achterhoofd. In die ideale wereld zou IPv6 inderdaad een verbetering zijn op IPv4. Een goede provider zou daarom eigenlijk alle IPv6 verbindingen moeten blokkeren, zodat een beter doordachte opvolger van dit mislukte protocol een kans krijgt.

  Hoe weten ze bij Xs4all eigenlijk dat 70 % van de klanten hun IPv6 adres actief gebruikt? Doen ze aan Deep Packet Inspection of gaan ze uit van de instellingen in de Fritzboxen?

 2. Henk schreef:

  Ik wil toch wel even een ander geluid laten horen.

  Als het aan mij lag, dan zou xs4all zich (nog) niet bezig houden met IPv6. Allemaal verloren tijd, verloren moeite en verspild geld. Wat heb ik er aan ? Helemaal niks. Nada. Zip. Ik ben klant bij x4all omdat ik Internet-connectivity wil. En dat werkt perfect met IPv4. IPv6 is (nog) nergens voor nodig.

  Misschien over 5 jaar. Misschien dat over 5 jaar sommige websites of delen van het net niet meer bereikbaar zijn via IPv4. Maar dat zien we over 5 jaar dan wel. Of over 10 jaar. Niemand die kan vertellen of IPv6 noodzakelijk zal zijn over 5 jaar. In 2010 had ik ook al dit standpunt. En toen had ik ook al gelijk. In 2000 dacht ik er precies hetzelfde over. Eerst maar eens afwachten, dat is uiteindelijk altijd het goedkoopste. Overstappen kun je altijd, hoeft niet meer dan 6 maanden te duren, en wordt ieder jaar goedkoper (goedkopere hardware, stabielere software).

  IPv6 heeft zelfs geen enkel voordeel, boven IPv4. Enkel meer adressen. (Zie bv http://blog.ipspace.net/2010/02/ipv6-myths.html ) Nu zullen er een paar mensen gaan zeuren: “geen NAT meer, NAT is evil”. Fout. NAT is fantastisch. (Ik heb het niet over CG-NAT). Als ik een inkomende service wil doorlaten in IPv4, moet ik een gat prikken in mijn NAT. Precies even veel werk als een gat prikken in je IPv6-firewall. (BTW, ik zie op mijn Fritzbox geen settings voor een IPv6-firewall. Heeft de Fritzbox die wel ? Hoe kan ik die configureren ? Lekker, die security zo. Ik heb voorlopig IPv6 uitstaan).

  Ik had liever gehad dat xs4all en de KPN hun aandacht en budget ergens anders in hadden gestoken. Ik woon 1km buiten de bebouwde kom. 6,5Mbps ADSL is het max wat ik hier kan krijgen. Ik had liever gezien dat investeringen in DSLAMs zouden worden gedaan. Pair bonding. Of een mini-DSLAM in de dorpskern vlakbij, ipv. slechts een DLSAM in een ander dorp verderop. Dan zou mijn snelheid naar 2x 20 Mbps = 40 Mbps gaan. Dan kan ik er weer 10 jaar tegenaan. Maar nee, ik krijg IPv6 voor mijn abonnements-geld. Letterlijk waardeloos. Bah.

  • Reewinkel schreef:

   Oei wat een verongelijkte, ontevreden kleutertoon slaat u aan, Henk! Wat vervelend voor u dat uw provider investeert in iets waar u ‘Niks. Nada. Zip’ aan heeft. Misschien kunnen ze ook maar beter stoppen met het ondersteunen van bijvoorbeeld BGP. Dat is ook zo’n protocol waar u als consument waarschijnlijk het belang niet van inziet en waar u dus Niks Nada Zip aan heeft.

   • Henk schreef:

    Gaan we met technische termen smijten, in de hoop de ander te imponeren ? BGP is een prima protocol. Dat echt werkt verricht. Zowel voor IPv4 en IPv6. Ik heb zelfs ooit (15 jaar geleden) er een implementatie van geschreven. (En die implementatie wordt nog steeds gebruikt in commerciele producten vandaag de dag). Ik ben geen kleuter. Ik heel goed bekend met TCP/IP. (Ik heb zelfs een aantal RFCs geschreven, back in the day). Ik ben echter geen fanboy van IPv6, zoals je wellicht merkt. :) Mensen die netwerken bouwen (zoals ISPs) moeten praktisch zijn. Te veel aandacht voor IPv6 is imho weinig praktisch. Nogmaals, je kunt je budget beter aan andere zaken besteden.

  • Michel Jacobs schreef:

   Ben het wel met Henk eens, investeer liever in een helpdeskmedewerker die weet wat je vraagt, investeer in het vervangen van oude dslams , investeer in werkende wifi bij de klant en stuur die klant niet telkens met een kluitje in het riet.
   Schaf de managementlaag af en verlaag ipv verhoog de kosten

   • JTW schreef:

    XS4All heeft geen invloed op de plaatsing van die dingen. Da’s een zaak van de gemeente en de door hen ingehuurde telecom aanbieder (meestal KPN, welliswaar moederbedrijf van XS4All maar da’s hier irrelevant).
    Zonder IPv6 kan je binnenkort erg weinig meer. De kosten moeten gemaakt worden, om in de nabije toekomst aansluitingen te kunnen blijven leveren, en verkeer te kunnen blijven routeren.
    Ben blij dat XS4All hier al jaren mee bezig is, klaar is voor de toekomst. Als ze overbodige zaken doen dan is het het steunen van software en muziek piraten die voor de rechter worden gedaagd en het gratis aanbieden van Spottify en Quake servers (als die nog bestaan, laatste persbericht daar over is wat ambigue)…

   • Henk schreef:

    “Zonder IPv6 kan je binnenkort erg weinig meer.”
    Dat hoor ik letterlijk al 20 jaar. Let wel, ik zag de eerste commerciele IPv6 implementatie met eigen ogen in de zomer van 1996. Binnenkort ? Ik wil wedden dat je over 10 jaar gewoon nog steeds overal bij kunt komen via IPv4. Websites, search engines, netflix, alles. Voordat IPv4 wordt uitgezet zijn we 10 jaar verder, misschien wel 20 jaar.
    [quote]klaar is voor de toekomst.[/quote]Als je een beperkt budget hebt, moet je nadenken over waar je dat besteed. Als je te ver vooruit denkt, dan verkwist je je budget.

   • Michel Jacobs schreef:

    En waarom werkt de email server Keer op keer niet??

 3. Bart schreef:

  Check of je al IPv6 hebt via Internet.nl.

 4. Pieter Verberne schreef:

  Duidelijk filmpje! (y)

 5. Willem schreef:

  Mooi hoor, die IPv6 adressen. Gebruikte het al tijden op mijn Fritz!box.
  Tot het moment dat de Horizon Go app van UPC/Ziggo op mijn iPad plotseling niet meer werkte. Gebeld met UPC/Ziggo.
  Wat blijkt? Hun app kan niet omgaan met de IPv6 mogelijkheden. Heel vervelend, maar ik wilde toch de mogelijkheid houden op mijn iPad ook naar TV te kijken. En dus (foei, foei, foei!!!) heb ik op mijn Fritz!box IPv6 uit arren moede maar uitgeschakeld. Ik heb daar in de praktijk nu nog nauwelijks last van. Wel jammer dat indien je kiest voor een vooruitstrevende provider zoals XS4ALL dat gelukkig is, andere partijen je wel eens dwingen om van die voortvarendheid af te zien.
  UPC/Ziggo zegt aan de slag te gaan om hun app snel voor IPv6 geschikt te maken. Vol verwachting klopt mijn hart.

  • bring schreef:

   Willem,
   Bij de meest recente versie van de iOS app staat:
   What’s New in Version 2.2.0
   Fix for streaming on IPv6 networks
   Heb je die versie ook al geprobeerd?

   • Willem schreef:

    Ik gebruik versie 2.2.0 (8501). Ik zie alleen dat die “erron144” zou oplossen. Misschien kijk ik ervoverheen maar zie nergens de fux voor ipv6 netwerken

 6. Cor schreef:

  Voor mij bewijst het eens te meer dat de fout niet zo vaak wordt gemaakt door de techniek en/of techneuten maar door de managementlaag. Je weet wel: dat zijn die mensen die je beschuldigen van het niet hebben van een “can do mentality” en je met een “val me niet lastig met die details, doe het gewoon zoals ik het je zeg!” afkappen als je zo’n probleem aandraagt.

  Dat is het zelfde soort manager (let op: *soort*, niet letterlijk dezelfde persoon) die een hoge snelheidstrein bij AnsaldoBreda laat bestellen…

 7. Jorn schreef:

  Geinig dat het filmpje Skype aanhaalt als voorbeeld, want Skype ondersteunt helemaal geen IPv6. Zelfs NAT64 lust de client niet. Dus het klopt dat je op een Brazilliaanse IPv6 verbinding niet kunt Skypen naar Nederland, maar de duel-stack van XS4ALL lost dat niet op.

 8. Wido den Hollander schreef:

  Dit soort berichten zie ik graag! De wereld kan niet snel genoeg over naar IPv6. Liever gisteren dan vandaag. Op kantoor en thuis geniet ik al een hele tijd van native IPv6 van XS4All.

 9. Mattthijs schreef:

  Bravo Xs4all. Wederom denken jullie vooruit, nu dus over IPv6. Dat is dus ook de reden dat ik abonnee blijf bij Xs4all!