AMSTERDAM – Twee derde van de Nederlanders gebruikt het internet nog altijd het meest waarvoor het ooit bedoeld is: om vrijuit informatie op te kunnen zoeken. Toch denkt een kwart van de mensen dat er op internet sprake is van censuur. Hoewel de helft vindt dat het leven complexer is geworden sinds het internet, kunnen de meeste mensen zich geen leven meer zonder voorstellen.

Dat blijkt uit een landelijk representatief onderzoek onder 1036 Nederlanders dat provider XS4ALL heeft laten uitvoeren bij zijn 25-jarig bestaan door bureau Motivaction. In het jubileumjaar wilde de provider peilen wat 25 jaar internet het Nederlandse publiek heeft gebracht. Motivaction vroeg mensen hoe ze internet gebruiken, wat ze belangrijk vinden en waar ze zich zorgen over maken.

Vrijheid van informatie
Vrije toegang tot informatie was in 1993 de belangrijkste reden voor vier internetpioniers om XS4ALL op te richten. Volgens het onderzoek vinden maar liefst vier op de vijf Nederlanders dat internet een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de vrije uitwisseling van gegevens, informatie en ideeën. Zes op de tien mensen zien de toegankelijkheid van informatie als het grootste voordeel van internet, 66 procent gebruikt het internet vooral voor het opzoeken van informatie.

Nadelen van internet
Maar respondenten zien ook nadelen. De schandalen rond datalekken, datahandel in persoonsgegevens en de afkeer van toenemende online scheldpartijen worden genoemd in de reacties. Een kwart ‒ met name jongeren ‒ ziet het steeds grotere gebrek aan privacy als een nadeel. Slechts één op de drie mensen vindt dat het internet in Nederland vrij van censuur is, een kwart van de Nederlanders vindt dat er wel sprake is van censuur. Drie van de vijf Nederlanders zijn bang voor cybercriminelen die uit zijn op hun geld of gegevens ‒ één op de vijf voor bedrijven die hun online gedrag in kaart brengen. Eén op de tien mensen ergert zich aan social media. Over een eventueel verbod op anoniem reageren zijn de meningen sterk verdeeld: 38 procent is voor en 30 procent tegen. De rest heeft geen uitgesproken mening.

Toegang tot internet een mensenrecht
De helft van de mensen vindt dat hun leven met de komst van internet complexer is geworden. Zo vindt één op de zes jongeren het een nadeel om altijd bereikbaar te moeten zijn. Van de andere kant vinden zeven op de tien mensen dat internet een positieve invloed heeft op hun leven.
In Nederland heeft volgens CBS-cijfers 97 procent van de huishoudens toegang tot internet. Daarmee is ons land koploper in Europa. Bijna de helft van de mensen vindt toegang tot internet een mensenrecht, maar is van mening dat het te ver gaan om het een eerste levensbehoefte te noemen. Toch is internet voor hen net zo vanzelfsprekend als water uit de kraan. Zes op de tien mensen vinden dat internet de wereld mooier heeft gemaakt en zeven op de tien mensen kunnen zich geen wereld zonder internet voorstellen.

Grootste voordeel van internetOver XS4ALL – XS4ALL viert 25 jaar internet
XS4ALL was in 1993 de allereerste internetprovider in Nederland voor particulieren. De start-up van vier internetpioniers die vonden dat het internet niet alleen voor bedrijven, maar voor iedereen toegankelijk moest zijn: Access for all. Van een stel idealistische hackers en technoanarchisten is XS4ALL in 25 jaar uitgegroeid tot een ijzersterke provider en servicegerichte marktspeler. Het bedrijf is net als de internetmarkt volwassen geworden en wordt met zijn stabiele verbinding en persoonlijke service vaak beloond met prijzen. Zoals door de Consumentenbond, die al sinds 2013 XS4ALL 20 keer uitriep tot de beste alles-in-één-aanbieder. XS4ALL blijft zich als organisatie inzetten voor een vrij en veilig internet. Voor iedereen. Vandaag, morgen en over nog eens 25 jaar. Zie voor meer informatie ook: xs4all.nl.

Deel dit:

Reacties

 1. Error schreef:

  “Truth sounds like hate to those who hathe the truth.”
  Zoek op YouTube : Know More News

 2. Netschaap schreef:

  25 jaar geleden had je alleen maar 2Cows, Star Trek, Netscape en porno. Dat was inderdaad veel eenvoudiger.

  “Zo vindt één op de zes jongeren het een nadeel om altijd bereikbaar te moeten zijn.”
  We moeten natuurlijk helemaal niets. Het is maar net hoelang je die stomme telefoon los kunt laten.

 3. anoniem schreef:

  Wat mij opvalt is dat naast dat op sociale media (zoals Twitter, Facebook en Google) onwettelijke zaken worden verwijderd, er steeds meer ‘onwenselijke’ zaken worden gecensureerd.

 4. Wim schreef:

  Leuk wetenswaardig onderzoek; over 25 jaar weer eentje ?
  … en HOE doen we dat onderzoek dan ?

  Opvallend “… bereikbaar moeten zijn… ”
  Eens even over nadenken: WIE dwingt jou om 24 uur per dag direct klaarte moeten staan met jouw antwoord ?
  Mensen die even de tijd nemen om te overwegen wat hun reactie zal zijn, zullen niet zo vlot ruw uit de hoek komen.

  25 jaar …
  De rakkers, die toen dit initiatief namen: hartelijk dank!
  Sinds het inbelmodem en DOS (*) ben ik veelal tevreden; gelukkig gaat het nu heel wat sneller een eenvoudiger.

  Ga zo door,
  Wim

  (*) WAT was dàt dan weer … ?